Hvem tager del?
Vi er stolte af, at have samlet et kor af inspirerende stemmer, der ønsker en bæredygtig forandring af madsystemerne i Danmark, og som kan motivere til handling i det danske madland. Mød dem på Madlands sociale medier, i vores podcasts og artikler, og når vi rykker ud i madlandet med events.
Mød dem på Madland
Irma
Irma er Danmarks ældste dagligvarekæde. Faktisk det næstældste supermarked i Europa. Den første butik så dagens lys i 1886. Lige fra begyndelsen har Irma stået for madglæde, kvalitet og ansvarlighed. Med en mission om at hjemstedet for den gode smag og de bedste råvarer, har Irma et bredt sortiment af lokale varer og bæredygtige kvalitetsprodukter.
Staldkøkkenet
I Københavns Grå Kødby ved siden af madinnovationshuset CPH Food Space ligger Staldkøkkenet. Et transparent rum for madudvikling, som huser aktiviteter, der arbejder for at skabe en økonomisk, social og miljømæssig bæredygtig madkultur. Staldkøkkenet samler modige folk, der er nysgerrige, stiller spørgsmål og deler begejstring for bæredygtig madkultursudvikling og danner dermed rammen for et nyt vidensproducerende fællesskab.
Havhøst
Havhøst er en sammenslutning af maritime nyttehaver, NGO’er, skoler, virksomheder og ganske almindelige mennesker, der deler en kærlighed til det store blå, og som ønsker at fremme en bæredygtig udvikling ved at bringe mennesker tættere på de 70% af jordens overflade, der er dækket af hav. Havhøst kultiverer, høster og spiser af havets ressourcer uden at naturen lider overlast.
Kitchen Collective
Kitchen Collective er et delekøkken og fungerer som en praktisk kulinarisk rugekasse, hvor gastronomiske idéer kan afprøves, udvikles og produceres. Kitchen Collective hjælper iværksættere i gang med deres madeventyr ved at tilbyde produktionsfaciliteter, eventlokaler og et netværk af ligesindede iværksættere. Kitchen Collective har til huse i Staldkøkkenet.
Seerupgaard
Seerupgaard er et økologisk gartneri på Amager. Her produceres grøntsager, krydderurter og honning til private, fødevarefællesskaber og restauranter i lokalområdet. Det er Neel og Marc Seerup Hansen, der står bag den nybyggede Seerupgaard. Jorden er en udstykning fra Fælledgård lidt længere henne ad vejen, hvor Neels far dyrker grøntsager.
Æblerov
Æblerov et økologisk cideri, som har til huse i Grønttorvets gamle frugthaller i Valby. Her producerede de økologisk æblecider. Deres cidere kan købes i diverse barer og specialbutikker, og opleves på en række spisesteder, heriblandt noma og Michelin-restauranterne Kadeau og Geranium.
Mejeriforeningens Ost & ko
Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko er sat i verden for at stimulere den gode danske ostekultur, skærpe osteinteressen og opfordre til endnu større smagsmæssig eventyrlyst. 2020 er Ost & kos 6. kampagneår med inspirerende og lærerige aktiviteter for mejeri- og madprofessionelle, gastronomiske formidlere og osteelskende forbrugere.
Jalm&B
JALM&B er et københavnsk bageri med et udvalg af brød og kager, bagt med lokalt, økologisk mel. De laver surdejsbrød med en saftig krumme og en dybde, der kun opnås når dejen får lov at udvikle sig ved langtidshævning, rugbrød med en mørk smag af ristede korn, et wienerbrød bagt på rigtig smør og friske hjemmelavede kompotter - og kager med ægte vanilje og chokolade.
FoodSHIFT 2030
FoodSHIFT 2030 er et ambitiøst forandringsprojekt, der søger at transformere det europæiske madsystem i en mere bæredygtig, cirkulær, demokratisk og plantebaseret retning. FoodSHIFT 2030 samler nøglepersoner fra hele Europa i en fælles indsats for et bedre madsystem gennem workshops, udvikling og vidensdeling, for at sikre opfyldelsen af FN’s verdensmål inden 2030.
SAITO CPH
SAITO CPH er et ambitiøst og bæredygtigt madunivers, der kombinerer japanske traditioner og danske råvarer. SAITO er en del af Kitchen Collective og er til dagligt at finde i Staldkøkkenet hvor SAITO især arbejder meget med det danske tang. SAITO kan opleves som madlavningskursus, catering, middag i privaten og til popups.
Koalition
Koalition rådgiver og forbinder organisationer, der vil gro sammen med det omgivende samfund mod kulturel og bæredygtig udvikling og med mad som omdrejningspunkt. Koalition arbejder med pr, kommunikation og projektudvikling specialiseret i gastronomi, mad og madkultur.
Il Fornaio
Il Fornaio er kompromisløst italiensk brødhåndværk. Surdejen er kernen i det økologisk slow food bageri på Amager i København. Her bages de håndlavede surdejsbrød med respekt og passion for håndværket og arbejdet med de økologiske råvarer.
Godis Grønt
På en mark i Lejre, står der bed for bed rækker med de fineste danske økologisk dyrkede grøntsager. De er dyrket af Frederik og Christina, der foruden det økologiske gartneri også laver gastronomiske arrangementer for at dele ud af begejstringen for råvarene og viden om vejen fra jord til bord.
Grønt Marked
Grønt Marked er forening bag Københavns nye bæredygtige og sæsonbaserede madmarked, hvor passionerede småproducenter kan sælge deres vare. Grønt Marked giver byboerne adgang til lokale, friske og bæredygtige råvarer, og skaber forbindelse mellem jord, sæson, producent, forbruger, land og by.
Politiken MAD
Politiken MAD er et madunivers, der inspirerer og guider dig til grøn, nem, sund og klimavenlig mad med opskrifter fra landets bedste madskribenter, ny viden om grøntsager og artikler om alt fra de nyeste madtrends til interview med kokke, der rykker på den grønne bølge. Politiken MAD er mediepartner på Madland.
Jernbjerggaard Økologiske Landbrugsskole
Jernbjerggaard er en økologisk landbrugsskole i Slagelse. På Jernbjerggaard er der højt til himmelen og god plads til at udforske. Der er spændende undervisning i skønne omgivelser inden for fagene landbrug, anlægsgartneri og struktør.
Frugtformidlingen
Frugtformidlingen er et landsdækkende korps af formidlere, som spreder viden og glæde om mad, måltider og råvarer. Frugtformidlingen møder børn, voksne og køkkenprofessionelle i øjenhøjde, og formidler budskaber om mad på en kreativ og involverende måde - så det bliver husket.
Peter Larsen Kaffe
Peter Larsen Kaffe, grundlagt i 1902, er en moderne kaffevirksomhed med forretningsområder på detailhandel, catering, specialbutikker, online og tilstedeværelse på festivaler og events. Gennem initiativet The Circular Coffee Community, vil Peter Larsen Kaffe skubbe hele kaffebranchen i en mere bæredygtig retning. Målet er at gøre kaffeproduktionen cirkulær, så samtlige ressourcer og materialer bliver udnyttet optimalt.
Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening udvikler og udbreder økologien i alle led i kæden fra jord til bord. I samarbejde med økologiske landmænd, virksomheder, forbrugere og professionelle køkkener driver de den bæredygtige omstilling af samfundet frem. Økologisk Landsforening er især kendt for det røde Ø-mærke, der i år kan fejre 30-års jubilæum.
Farendløse Mosteri
Farendløse Mosteri er et producentfællesskab drevet af unge mennesker, der vil gentænke måden vi bor og arbejder på landet. Siden 2015 har flere små virksomheder derfor haft base på gården, ligesom private lejere også bor her. Alle virksomheder indgår i et fællesskab om gårdens ressourcer, udnytter hinandens restprodukter, deler produktionsfaciliteter og hjælper hinanden i dagligdagen og med afsætning.
Rødder
Smag, bæredygtighed, lokale råvarer, økologi og biodynamik er kerneværdierne, når Rødder bringer godtfolk sammen. For Rødder er det afgørende at kende de producenter, der leverer råvarerne og maden er altid 90-100% økologisk og lavet af de bedste lokale råvarer i sæson - lige fra gris til gulerødder. Bag Rødder står Esben Grundtvig som er iværksætter, kogemand og brænder for at arbejde med små bæredygtige producenter og lokale råvarer.
Mellow Copenhagen
Mellow Copenhagen producerer chokolade af kakaobønner dyrket under etiske og bæredygtige forhold med omtanke for miljø og arbejdsvilkår. Chokoladen fremstilles udelukkende af to ingredienser: naturligt raffineret sukker og hensynsfuldt produceret kakaobønner for at bevare de høje naturlige koncentrationer af antioxidanter, mineraler og vitaminer i de håndplukkede kakaobønner. Produktionen bygger på en bæredygtig tankegang om at arbejde med etisk kakaodyrkning, rene økologiske ingredienser og genanvendelig plastfri emballage.
BRACE
Brace er en moderne italiensk restaurant der omfavner den nordiske natur. Brace prioriterer de bedste sæsonbestemte, lokale og økologiske råvarer og da køkkenchef Nicola Fanetti og restaurantchef Ursula Waltemath ikke kunne finde økologiske trøfler, startede de egen import af økologiske trøfler via virksomheden Tuber Truffle.
Wildcrafted Dinners
Wildcrafted Dinners er en forsamling af professionelle sankere, forrådssamlere og vild mads-entusiaster. Wildcrafted Dinners afholder events og workshops, hvor de underviser i at samle spiselige flora og fauna, der findes i naturen, og hvordan de kan bruges i maden.
Oliviers & Co
Oliviers & Co specialiserer sig i koldpressede ekstra jomfruolivenolier, balsamicoer, eddiker, udsøgte trøffelprodukter og signaturprodukter udviklet af de største franske Michelin-stjernekokke. I deres specialforretning, på Frederiksberg i København, kan olivenolie-aficionados gå på opdagelse i de unikke produkter, smage sig frem og få professionel gourmet-rådgivning.
Planteslagterne
Planteslagterne tilbyder alt det en slagter gør og mere til - bare plantebaseret. Deres mål er at gøre det lettere og mere tilgængeligt at spise mere smagfulde og naturlige plantebaserede produkter. Planteslagterne tilbyder kødfrie alternativer, der gør det lynhurtigt at tilberede et sundt og nærende måltid - lavet på rene og hele råvarer for at bevare alle fordelene, der findes i de sunde grøntsager.
RØRT KBH
RØRT er resultatet af Jean Michel Grønnegård Deleruans livslange passion for pålægssalat og frustration over hvor svært - eller rettere umuligt - det er at opdrive noget inden for kategorien, der smager godt og er lavet på gode råvarer. RØRT producerer kvalitetsbevidste versioner af håndmaddens klassikere, uden at gå på kompromis med ingredienserne. Pålægssalaterne er lavet af gode, ærlige råvarer, uden tilsætningsstoffer.
KOST
KOST er et madudviklingsfirma med fokus på madsubstans. KOST udvikler måltider, produkter og fortællinger - med afsæt i gastrofysik, gastronomi og madhistorie.
Kjær & Sommerfeldt
Kjær & Sommerfeldt er Københavns ældste vinhandel. De har siden 1928 solgt vin fra butikken på Gammel Mønt i København, der spiller en central rolle i deres ønske om at bevare den sjæl og det nærvær, der er opbygget gennem hele deres historie. Siden er forretningen udvidet med en butik i Århus og webshop.
Minimer
Olivier og Maria brænder for at skabe bæredygtig velsmag, og fra deres spisested på Vesterbro i København serverer de lækker og velsmagende mad. Med Minimer ønsker Olivier og Maria at minimere madspild i køkkenet, at alle levende væsener, dyr som mennesker, fortjener et anstændigt liv, men mest af alt, at lave mad, der smager hammergodt!
Fiskeslagteren
Fiskeslagteren er en fiskehandler, et minilaboratorium og en deli placeret i den Københavnske Kødby. Hos Fiskeslagteren får du bæredygtigt fanget fisk, skaldyr og mad til farten. Fiskeslagteren er en anderledes fiskeforretning, hvor du både kan få det du kender og blive udfordret, hvis du vil prøve noget nyt
Kølster
Bryggeriet Kølster producerer 100% biodynamisk og økologisk øl og malt i deres bryggeri på Krogerup Avlsgård i Humlebæk. Per Kølster er brygmesteren bag, og han har i en årrække arbejdet med at udvikle sin brygning ud fra egne råvarer fra gårdens marker. Malteriet forsyner bryggeriet med malt og fremstiller samtidig malt til andre bryggerier og destillerier.
STUD!O
På STUD!O, i Københavns Inderhavn, møder du elegant nordisk luksus i smuk forening med nysgerrigheden og lysten til at omfavne og udforske mulighederne i alverdens smage og tilberedningsmetoder. Maden er moderne skandinavisk, og menuerne er drevet af sæsonens lokale råvarer. STUD!O er en af Danmarks mindste Michelin-restauranter, og hver dag serverer de unikke madoplevelser med stort nærvær.
RADIO
RADIO er en moderne og uformel byrestaurant med en stærk jordforbindelse. RADIO arbejder tæt sammen med en halv snes leverandører fra Lolland-Falster og Sjælland; og menuerne skifter 12 gange om året, for at holde køkkenet til ilden og helt tæt på sæsonerne.
Volatil
Volatil er en vinhandel på Vesterbro i København, der arbejder med naturlig og håndlavet vin fra små og flinke bønder. Volatil holder vinsmagninger og laver mad til mindre selskaber - både ude af huset og i deres lyserøde butik på Søndre Boulevard. Derudover er Volatil med til at udgive vinmagasinet VANG.
Verdensmål i Værdikæden
Verdensmål i Værdikæden skal finde løsninger på den danske restaurationsbranches største bæredygtighedsudfordringer. Målet er at styrke konkurrenceevnen for de danske virksomheder, som leverer løsningerne samt hæve bæredygtighedsambitionerne hos både restauranter og leverandører.
Hahnemanns Køkken
Trine Hahnemann åbnede i februar 2018 dørene til Hahnemanns Køkken på Østerbro. Hahnemanns Køkken har Guldmærket i Økologi, og rummer økologisk bageri, konditori, kaffebar, spiseri, kokkeskole og eventspace. Stedet bygger på Trines og hendes internationale teams store kærlighed til mad, sæsonens råvarer, det gode håndværk og "fra jord til bord"-filosofien.
Hegnsholt
Hegnsholt er et økologisk landbrug med gårdbutik i udkanten af Lejre by. De har økologisk kød og æg fra dyr i små flytbare huse. Dyrene fodres især med græs samt restprodukter som daggammelt brød, grøntsagsrester og mask. Visionen for Hegnsholt er at inspirere til en fødevareproduktion og et fødevareforbrug, der skaber en bedre fremtid for klima, dyr og mennesker.
Søftoftes Gårdmejeri
Søtofte er et regenerativt landbrug som arbejder med holistisk afgræsning, græsfodrede malkekøer og høns i mobile hytter. De har eget gårdmejeri og ægpakkeri og leverer hovedsageligt til restauranter i København og på Sjælland.
Vin de Table
Vin de Table er en vinhandel placeret i Københavns Nordvestkvarter, hvor de sælger økologiske, biodynamiske og naturvine, samt god øl, cider, spiritus, ost, chokolade og kaffe.
Drinkindependent
I kølvandet på coronakrisen har nogle af Københavns skarpeste bartendere og firstmovers på den københavnske barscene - blandt andre Geoffrey Canilao fra Balderdash og Kirsten Holm fra K-bar - startet græsrodsbevægelsen Drinkindependent for at sikre, at du også i fremtiden kan opleve uforligneligt værtskab, sprudlende cocktails og lokal spiritus i dit nabolag.
Cykelkokken
Cykelkokken, Morten Kryger Wulf, har en restaurant i på sin cykel. Siden 2002 har han serveret spiselige oplevelser fra det mobile cykelkøkken, rundt omkring i København. På en tur med Cykelkokken kan man regne med at få udvidet sin gastronomiske horisont og indblik i nordiske køkkenteknikker med fokus på lokale, økologiske råvarer fra øverste hylde.
BRØL
BRØL producerer bæredygtige håndværksøl lavet på frisk, usolgt overskudsbrød fra udvalgte danske bagerier. De omdanner denne overskudsproduktion til intense og smagfulde øl, der giver forbrugeren en lækker og nem måde at medvirke til den globale kamp mod madspild.
Infarm
Infarm blev grundlagt i Berlin i 2013. Med et mål om at dele det gode ved pivfriske, hjemmedyrket råvarer, har de udviklet et smart modulært landbrugssystem, der gør det muligt at distribuere "køkkenhaver" rundt omkring hele bymiljøet. Med banebrydende forskning og udvikling, patenterede teknologier og et førende tværfagligt team, dyrker Infarm et voksende globalt landbrugsnetværk, der hjælper byer med at blive selvforsynende i deres fødevareproduktion og samtidig forbedrer fødevarernes sikkerhed, kvalitet og miljømæssige fodaftryk.
Jyderup Højskole
Jyderup Højskole er placeret i naturskønne omgivelser på Sølyst slot. Her forbindes fordybelse med aktualitet, land med by, tænkning med sansning. Det handler om, at gøre sig umage, have tid til at tænke sig om og mærke, hvor fødderne er plantet. Jyderup Højskole tilbyder linjefagene: Musik/Elektronisk Musik, Kunst, Skrivehold, Grøn Guerilla og Det Lille Jordbrug.
Restaurant Lola
Restaurant Lola ligger i Lille Mølle på Christianshavns Vold. Lola får hver dag dejlig mad til at gå hånd i hånd med socialt ansvar, når der drives restaurant på højt niveau uden at gå på kompromis med deres ansattes fysiske og mentale helbred, og med deres sociale liv og familieliv. Udover restauranten er Lola en catering- og eventvirksomhed og et træningssted for mennesker, der af den ene eller anden årsag står på kanten af arbejdsmarkedet.
Folkets Madhus
Folkets Madhus kæmper for at få den sunde fornuft tilbage i køkkenet. Den, der sikrer, at man genbruger rester til næste måltid. Den, der ikke spiser importerede varer, når man har lokale danske i sæson. Den, der spiser mindre, men bedre kød. Folkets Madhus laver kvalitets-slagterprodukter og afholder fællesspisninger, med en mission om at sprede viden om og glæde ved maden og måltidet.
Simple Feast
Simple Feast handler om vejen til en mere bæredygtig livsstil fuld af nydelse, smagsindtryk og gode oplevelser. Med afsæt i deres plantebaserede måltidsløsninger er de drevet af at gøre livet nemmere og bedre for dig, dine børn og vores fælles planet.