fbpx
Category Artikler, Nyheder

Hvordan gentænker vi vores madsystem i en mere bæredygtig retning? Og hvordan inspirerer og begejstrer vi alle til at tage del i arbejdet? De spørgsmål er øverst på dagsordenen under Madland Festival 2021, der i går blev skudt i gang på BaneGaarden i København i samarbejde med den grønne filmfestival Bio-Bio. Her var madglade og nysgerrige gæster samlet til langbordsmiddag, spændende samtaler og open air biograf med Bodil-nomineret klimadokumentar. Åbningen følges frem til 10. oktober op med alt fra gårdbesøg, høstfester og markeder til folkeråd og et plantetopmøde for restaurationsbranchen.

Foto: Mette Ovgaard for Bio-Bio

Den grønne oase BaneGaarden i Københavns Sydhavn var på mange måder et passende bagtæppe, da Madland Festival og Bio-Bio Festival i går blev fyldt af nysgerrige gæster, der ønsker at tage gaflen i den anden hånd og finde grønnere måder at spise på.

Sammen skød de gang i Madland Festival 2021, der i år har samlet et skarpt kurateret program fyldt til randen med de mange madpolitiske begivenheder, der popper op i det danske sensommerland. Målet er at sprede oplysning om de mange aktører og initiativer, der vil gentænke vores madsystem, og at inspirere og begejstre folk til selv at tage del i bevægelsen.

“Vi har sat Madland i verden for at samle og sætte scenen for dem, der arbejder og spiser for at gentænke Danmark som madland. Vi åbnede festivalen til forsvar for jorden, fordi vi savner en bredere og mere konstruktiv samtale om, hvilken betydning vores dyrkede land har for vores råvarer, velvære og fremtid. Her kunne gæster møde og lære fra landets progressive frontløbere i grøn omstilling. Vi håber, at folk, der er nysgerrige på madsystemet, vil tage del i festivalprogrammets events og benytte lejligheden til at blive klogere på råvarer, mad og måltider - og de umage madfolk bag," forklarer Madlands stifter og direktør, Marie Sainabou Jeng.

Inspiration fra ambitiøse madsystembrydere

De naturskønne omgivelser omkring BaneGaarden var til anledningen forvandlet til et stort inspirationsmarked, hvor nogle af landets skarpeste madsystembrydere stod klar til at dele deres tanker og idéer om, hvordan vi kan bidrage til en sundere og mere frugtbar klode.

Forskningsledere kortlagde deres arbejde for at styrke forbindelsen mellem by og land. Der blev også stillet skarpt på initiativer, der skal bidrage til at skabe en mere ansvarlig restaurationsbranche, og unge jordbrugere og aktivister delte ambitioner for fremtidens landbrug.

Skærmbillede 2021-08-13 kl. 13.53.51

“Vores landjord har de sidste 70 år været koncentreret på færre og færre hænder - færre bestemmer hvordan vores jord skal forvaltes. Det er udemokratisk, og det bringer ikke de løsninger med sig, som vi har brug for i.f.t. klimakrisen. Samtidig er dansk landbrug fanget i en større og større krise, og det er vores tanke at ændre på modellen, og i højere grad eje landbrugsjorden sammen og fordele den på flere hænder. Vi vil opkøbe gårde og give unge jordbrugere mulighed for at gå ud og dyrke landet i fællesskab uden kæmpe millioninvesteringer,” sagde Sarah Hellebek, bestyrelsesmedlem i Andelsgaarde og aktivist i Den Grønne Studenterbevægelse.

Den store åbningsfest markerede samtidig åbningen på den grønne filmfestival Bio-Bio, som efter inspirationsmarked og en grøn langbordsmiddag bød på filmvisning under åben himmel med den Bodil-nominerede dokumentar “Rejsen til Utopia”.

Mangfoldigt madpolitisk program med alt fra gårdbesøg til plantetopmøde

Efter et års corona-pause er madfestivaler, folkemøder og andre spændende formater endelig tilbage i sensommerkalenderen i stor stil. Dem understøtter Madland Festival med et kurateret madpolitisk program, der peger på både egne og andres events i madfestival-landskabet.

Kom bl.a. med til folkeråd og høstfest på Jyderup Højskole, der undersøger den voksende generationskløft i det danske landbrug; tag med til åbningen af det populære Grønt Markeds nye lokation på Nørrebro, tag til Klimaugen i Lejre, og smag og oplev klimaarbejdet i en af landets foregangskommuner for økologi; eller prøv en hel dags Full Circular Farm Crawl, hvor du kan spise, drikke og lære hos en række af Danmarks bedste madproducenter.

Gårsdagens åbningsfest var startskud til to madpolitiske festivalmåneder med møder, samtaler, middage og kurser i hele landet frem til 10. oktober. Alle byder de ind med inspirerende perspektiver på hver deres madpolitiske agenda; fra byudvikling til regenerativt jordbrug, en mere etisk tilgang til havet og dyreproduktion og meget mere.

Læs mere, og køb billet til de mange arrangementer via vores festivalprogram - programmet opdateres løbende. Følg også Madland på Facebook og Instagram @madlanddk.

Skærmbillede 2021-08-13 kl. 13.56.39