Mød, oplev og lær fra byens frontløbere! Som en del af Madland Symposium: Gentænk København som madby inviterer Madland dig og københavnerne i november ud for at møde, opleve og lære fra en række af byens frontløbere, der styrker madforbindelsen mellem land og by og gentænker København som madby i og uden for København. Tag med til fællesspisning, smagninger, gårdbesøg, markeder og samtaler. Læs med og få 15 anbefalinger, hvor du som madborger og madprofessionel kan tage del og engagere dig.
Foto: Liv Kastrup for Madland
Åbent hus og fællesspisning på Suhrs Højskole
6. november kl. 17-19, Suhrs Højskole, Pustervig 8, København K
Er du nysgerrig på mad, jordbrug og fællesskab, og hvordan det er at gå på højskole midt i København? Eller kender du en som drømmer om at bo i byen og om at blive en del af et fællesskab?
Suhrs Højskole inviterer til Åbent Hus med fællesspisning. Du er velkommen til at medbringe et familiemedlem eller en ven, som du kan dele informationerne med. Arrangementet er kun for nuværende, allerede tilmeldte og potentielle elever + evt. en ledsager.
Hør om de tre linjer Gastro, Omstillingsagent og den nye linje “Sommelier og Bryg”, om valgfagene Keramik, Det Søde Køkken, Bag, Ro på m.m., se højskolen og kom på rundvisning, møde og tal med nuværende elever, stil spørgsmål og spis lækker aftensmad. Tilmeld dig her.
Donut Cinema hos Miljøpunkt Amager
7. november kl. 19.00-21.30, Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 København S
I anledning af Global Donut Days, inviterer Miljøpunkt Amager til Donut Cinema i Kulturhuset Islands Brygge. Se dokumentarfilmen 'Breaking Boundaries' fra 2021, hvor David Attenborough og videnskabsmanden Johan Rockström undersøger jordens biodiversitetskollaps, og hvordan denne krise stadig kan afværges. Derefter skaber Jacob Rask, initiativtager til Copenhagen Doughnut, en tidsmaskine, hvor vi sammen besøger år 2030. Her er vi allerede godt i gang med omstillingen og har reduceret vores pres på planeten til det halve af, hvad det er i dag. Sidst på aftenen vender vi tilbage til 2024 og møder mennesker, der allerede arbejder med den grønne omstilling på Amager.
Arrangementet foregår på engelsk. Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding her.
Smag på Grønland: Nukiga besøger Kitchen Collective
7. november kl. 17-21, Kitchen Collective, Slagtehusgade 11a, 1715 København V
Madiværksætterhuset Kitchen Collective inviterer dig med på en ekstraordinær rejse gennem grønlandsk gastronomi med smagfulde retter og den historiske fortælling. Mad er liv, og hvad kan den grønlandske mad fortælle om det liv der er i Grønland?
Nyd en spændende grønlandsk menu, tilberedt af den eventyrlystne kok Mike Keen, der roede kajak fra Qaqortoq til Qaanaaq – mere end 3000 km – udelukkende overlevende på grønlandsk mad. Denne unikke gastronomiske oplevelse akkompagneres af en nøje afstemt vinmenu. Undervejs vil spændende oplægsholdere give indsigtsfulde oplæg om Grønlands historie og natur, mens grønlandsk maskedans bringer landets rige kulturarv til live. Læs mere og køb billet her.
Tjek også pop-up-middage med Yusras Køkken, SAYANG Indonesisk Cuisine og Sura by Sana. Se mere her.
Foredrag med bid i – Den grønne trepart
12. november 16.30-17.30, hos Rødder på Bispevej 4A, 2400 København NV
Den grønne trepart har som målsætning at skabe mere plads til natur, biodiversitet og sikre bedre vandmiljø. Ambitionen er at kæmpe landbrugsarealer omdannes til skov og natur og samtidig skal landbruget dyrkes langt mindre intensivt. Men hvad betyder den?
Sammen med en række eksperter og meningsdannere behandler vi landbrugets fremtid og zoomer ind på, hvad aftalen betyder for småskalalandbrug, omlægning til mere plantebaserede produktion og forbrug, CO2-afgifter og kvælstofudledninger. I panelet kan du møde:
- Nanna Thomsen, jordbruger og forvalter på Lerbjerggaard, Andelsgaarde
- Emil Nielsen, pressechef for Danmarks Naturfredningsforening
- Christian Fromberg, kampagneleder hos Greenpeace for landbrug, skov og natur
Arrangementet bliver til i samarbejde mellem Andelsgaarde, Rødder og Madland. Det sker hos Rødder i Nordvest, som byder på en grøn snack undervejs – det bliver et foredrag med bid i! Billetter til arrangementet koster 50 kr. og kan købes her. Del invitationen via Facebook her.
Baren åbner kl. 16, og der er mulighed for at blive hængende efter foredraget og spise aftensmad fra kl. 18-19. Rødder laver en god, økologisk gryde med masser af vintergrønt og Rødders eget brød på siden. Det koster 95 kr. og kan købes på dagen.
Fællesspisning hos Genforenet og Boldklubben Union
17. november kl. 10.00-14.00, Genforeningspladsen 53, 2400 København NV
Hos Boldklubben Union i Nordvest har kok Martin Weihrauch gentænkt det klassiske sportsklub-cafeteria med spisestedet Genforenet. Det åbnede tidligere på året med ambitionen om at gøre en mærkbar forskel i foreningslivet. Genforenet serverer ikke kun grøntsagsbaserede retter og lokal bagværk. De byder også på high-fives, hjælp til at binde fodboldstøvlerne eller et plaster på såret.
Søndag 17. november inviterer Genforenet og Boldklubben Union til frokost, hvor de hylder efterårets dufte og farver og viser lidt af det, som klubben er bedst til. Der vil være et varmt vegetarisk måltid til 65 kroner, surdejsbrød fra Flere Fugle, drikkevarer fra Depanneur, Ønsk kaffe og flødeboller fra Anker Chokolader. Derudover byder arrangementet på levende musik, motorikbane til de små, spontane fodboldkampe og røverhistorier fra fodboldklubben.
Du skal ikke bestille billet, men blot møde op i varmt tøj, da arrangementet foregår udendørs – med mulighed for at trække ind. Tag venner og familie med og oplev, hvordan foreningslivet og maden spiller hinanden stærkere hos Genforenet. Følg med på Instagram @genforenet_
Filmvisning: Landbrugets Natur
Mandag 18. november kl. 18.30 i Grand Teatret, Mikkel Bryggers Gade 8, 1460 København K
Kom og se Isabelle Denaros film om vejen til et levedygtigt landbrug. I filmen møder vi en række danske jordbrugere og deres bud på et naturvenligt, regenerativt landbrug, der genetablerer biodiversiteten over og under jorden, trækker CO2 ud af atmosfæren, opbygger jordens frugtbarhed og balancerer vores vand- og kulstofcyklusser. Filmen er på dansk med engelske undertekster. Efter filmvisningen er der Q&A med instruktør Isabelle Denaro. Køb din billet her.
Grøn Julemiddag i Beboerhuset med Rødder
Torsdag 21. november kl. 18.00, Dronningensgade 34, 1420 København K
Kom og vær med til en hyggelig og anderledes julemiddag hos Christianshavns Beboerhus, hvor økologiske grøntsager og lokale råvarer er i centrum. Kokkene fra Rødder står bag menuen og sørger for spændende og toplækre grøntsagsbaserede serveringer og noget lidt anderledes end det, du normalt er vant til at få til en julefrokost. I afslappede og uformelle rammer får du seks serveringer, hvor sæsonens grøntsager spiller hovedrollen. Køb din billet her.
Fælles julefrokost hos Øens Have
23. november, Refshalevej 159b, 1432 København K
Tag til julefrokost i de smukke omgivelser i Øens Have, når de varmer yurterne op, og haven omdannes til et smukt vinterlandskab med udendørs bål, levende lys og frostklare grøntsager.
Er I en lille gruppe venner eller familie, så kom forbi og nyd en dejlig julelangbordsfrokost. De dygtige kokke har kreeret en særlig julemenu inspireret af de råvarer, der ofte findes på det danske julebord – med et Øens Have-twist. Der vil være åben bar, bål, DJ og masser af hygge. 29. november (og 4., 12. og 13. december) kan mindre virksomheder booke sig ind og dele yurten med andre små virksomheder til fælles julefrokost med 7 retters menu og fri bar. Se mere her.
Madland Studietur: Stevns’ jord – et nyt perspektiv på landbruget
24. november kl. 10.00-17.00
Tag med på Madland Studietur en dag til Stevns og oplev fortællinger om fortiden og perspektiver på nutidens udfordringer med at forene landbrug og mad med de planetære grænser. Vi besøger Stevns Klint Experience og lærer om regenerative jordbrug, økologi og biodiversitet hos jordbrugene Druebjerggård og Klippingegård.
Se og få indblik i Stevns Klint, som er en del af UNESCO’s verdensarvsliste. Driftschef Fanny Josefsson Waller tager imod os på Stevns Klint Experience. Vi besøger Druebjerggård og Klippingegård, der arbejder med at gentænke landbrug og madproduktion ved at genetablere jord og forbedre miljø og biodiversitet gennem henholdsvis økologiske og regenerative principper. Vi møder jordbrugerne Kjeld Hansen, der også er journalist, debattør og forfatter og jordbrugerne William Perch-Nielsen og Scott Chancellor.
Det koster 250 kr. (150 kr, for studerende) og inkluderer, morgenkaffe, transport, frokost og entré. Læs mere og køb billet her.
Handl på Grønt Marked
Indre by, Vesterbro, Nørrebro og Frederiksberg
Københavns ugentlige søndagsgrøntmarked bringer lokale råvarer i sæson fra landet ind til byen. Grønt Marked forkorter ikke kun afstanden fra jord til bord, men også mellem land og by, når de dygtige producenter stiller op til markedsdag og sælger direkte til madborgeren.
I november kan du handle hos Grønt Marked her:
3. november: Indre By, Gammelholm
10. november: Vesterbro, Litauens Plads
17. november: Nørrebro, Skjolds Plads
24. november: Frederiksberg, Axel Møllers Have
Følg med her.
Fællesmiddag i Nordhus
Ons-lør kl.18-19.30 i november i Nordhus, Århusgade 124, 2150 København
Det ungedrevne kulturhus Nordhus er netop åbnet i Nordhavn i København. I november kan du tage med til fællesmiddage onsdag, torsdag, fredag eller lørdag kl. 18.00-19.30. Maden er grøn, farverig, sæsonbestemt og inspireret af køkkener fra hele verden. Tag dine venner eller familie med til middag og mød jeres medmadborgere og hinanden via vores alles fælles modersmål: maden. Husk at komme i god tid og book din plads her.
Fotos: Suhrs Højskole, Nugika, Øens Have og Liv Kastrup for Madland.