fbpx
Category Artikler, Nyheder

Hvordan skaber vi byudvikling med maden i centrum, og hvordan sikrer vi mere grøn, lokal og sæsonbetonet mad på københavnernes tallerken nu og i fremtiden? Maden sættes i centrum og kommunalpolitikerne sættes i stævne, når Madland samler samfundsansvarlige frontløbere på tværs af madsystemet og rundt om København jordbrugs- og madscene. Det sker til Madland Symposium 14. november i Ungdommens Demokratihus med viljen om at vise København som gentænkt madby med styrket madforbindelse mellem land og by. Se hele programmet her.

Foto: Liv Kastrup for Madland

Når Madland igen inviterer indenfor til symposium, er det med spørgsmålet: Hvad sker der, når vi sætter maden i centrum for byudviklingen?

I den samtale deltager både kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard og børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, som deler deres arbejde med og visioner for mad som byudvikler i Københavns Kommune. Julie Holck, partner i Living Cities, giver europæisk udsyn på byer, der lykkes med maden som midtpunkt for identitet, lokaløkonomi, social kapital og meget mere.

Derudover vil en række såkaldte madsystembrydere gøre os klogere på, hvordan de arbejder med at gentænke madsystemet i og rundt om København. I forlængelse af symposiet samles desuden de to alliancer for professionelle køkkener og samfundsansvarlig madhandel.

Behov for en fælles retning

I november 2023 inviterede Madland for første gang til symposium og samlede 90 af byens frontløbere om en fælles mission og stiftede Madland Koalition: “Gentænk København som madby”, et fællesskab for alle der arbejder og spiser for et gentænkt madsystem i København. 

“88 % af danskerne finder det vigtigt, at deres mad er lokal, i sæson, klimavenlig, så uforarbejdede som muligt, eller tager højde for dyrevelfærd, siger en analyse fra Madkulturen. Der er i den grad brug for at forbinde flere borgere såvel som professionelle med byens frontløbere for et gentænkt madsystem, så vi kan handle og spise derefter.

Derudover oplever vi et kæmpe behov for et fællesskab for dem, der tager det samfundsansvar. I koalitionen udveksler vi erfaringer og praksis, styrker samarbejde på tværs af værdikæden og madsystemet og ruster os til at arbejde dedikeret med omstilling til en grønnere og mere borgerinddragende madkultur,” siger stifter og programdirektør i Madland, Marie Sainabou Jeng. 

Københavns Kommune har 25.000 virksomheder, hvoraf 87% har mindre end 10 ansatte. Og netop i udviklingen af byens madsystem står de mindre aktører som lysende eksempler på den forandring, der også skal implementeres på en større skala. Derfor samler Madland med symposiet på tværs af byens mindre virksomheder, organisationer og repræsentanter fra kommunen for at vidensdele, netværke og skabe grobund for bedre samarbejde med kommunen og de forvaltninger, der forvalter mad- og måltidsstrategien, klimaplanen og erhvervsstrategien og arbejdet med at sikre bedre madsystemer. 

Madland Koalition: Gentænk København som madby er støttet af Københavns Kommune og består i dag af 30 virksomheder, organisationer og enkeltpersoner: 

Suhrs Højskole, Grønt Marked, TorvehallerneKBH, Københavns Fødevarefællesskab KBHFF, HappyHumans, Tina Chemutai Rolle, Changing Food, Dagens, Hahnemanns Køkken, Restaurant Lola, Kitchen Collective, Grønne Nabofællesskaber, ØsterGro, Gro Spiseri, FællesGro, Øens Have, Miljøpunkt Amager, Andelsgaarde, LivingCities, Nordhus Fonden, Jordens Skole, Æbleland, CulinaH, Spisested for Boldklubben Union, Liv Storm Heuckendorff, Isabelle Denaro, Sdr. Smedegaard, Byens Landhandel, Il Buco og Madland. 

Udforsk København som gentænkt madby i hele november

Mød, oplev og lær fra byens frontløbere! I anledning af Madland Symposium inviterer Madland dig ud for at møde, opleve og lære fra en række af byens frontløbere i og uden for byen med fællesspisning, smagninger, gårdbesøg, markeder og samtaler. Vi peger på aktører, events eller andet, som du kan tage del i. Fx Foredrag med bid i med Andelsgaarde og Rødder, Grønt Marked, fællesspisning hos Genforenet og Boldklubben Union i Nordvest, studietur og gårdbesøg på Stevns m.m. Se det fulde program her.