fbpx
Category Artikler, Nyheder

Kom og hør og bliv hørt. Hvordan skaber vi byudvikling med maden i centrum, og hvordan sikrer vi mere grøn, lokal og sæsonbetonet mad på københavnernes tallerken nu og i fremtiden? En lang række af byens frontløbere står allerede i spidsen for forandringen hen imod en madby med et mere levende og samfundsansvarligt madsystem. 14. november kl. 8.30-12.30 inviterer vi til Madland Symposium: Gentænk København som madby og samler jer, der arbejder for og engagerer jer i byens udvikling. I forlængelse af symposiet samler vi desuden de to alliancer for professionelle køkkener og samfundsansvarlig madhandel, og inviterer i hele november københavnerne til at udforske København som en gentænkt madby hos byens madsystembrydere.

Foto: Liv Kastrup for Madland

Bliv klogere, når Julie Holck fortæller om de gode eksempler på byer, der har formået at sætte maden i centrum for byudvikling. Mød og gå i dialog med kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard og børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, som deler deres visioner for maden i Københavns Kommune. Bliv inspireret af fem madsystembrydere, der gentænker og skaber handling og vær med til at danne fællesskaber for forandring i alliancerne for professionelle køkkener og madhandlere, der arbejder for en styrket madforbindelse mellem land og by.

Behov for en fælles retning

I november 2023 inviterede vi til Madland Symposium for første gang, hvor vi samlede 90 af byens frontløbere. Symposiet viste os, at der i den grad er brug for et samlingspunkt og fællesskab for dem, der tager samfundsansvar. Der er brug for at skabe netværk, udveksle erfaringer og praksis, styrke samarbejde på tværs af værdikæden og støtte hinanden i at arbejde dedikeret med omstilling til en grønnere og mere borgerinddragende madkultur.

Københavns Kommune har 25.000 virksomheder, hvoraf 87% har mindre end 10 ansatte. Og netop i udviklingen af byens madsystem står de mindre aktører som lysende eksempler på den forandring, der skal implementeres på en større skala. Derfor samler Madland med symposiet på tværs af byens mindre virksomheder, organisationer og repræsentanter fra kommunen for at vidensdele, netværke og skabe grobund for bedre samarbejde med kommunen og de forvaltninger, der forvalter mad- og måltidsstrategien, klimaplanen og erhvervsstrategien og arbejdet med at sikre bedre madsystemer. 

Tag del i symposiet, hvis du er jordbruger, producent, kok, forsker, journalist, iværksætter, ngo’er, studerende, markedsaktør, købmand, økonom, politiker eller andet inden for jordbrug, mad og kultur på tværs af madsystemet. Vi glæder os til at se og høre dig! Se hele programmet længere nede og tilmeld dig her. 

Udforsk København som gentænkt madby i hele november

Mød, oplev og lær fra byens frontløbere! I anledning af symposiet inviterer Madland dig ud for at møde, opleve og lære fra en række af byens frontløbere i og uden for byen med fællesspisning, smagninger, gårdbesøg, markeder og samtaler. Vi peger på aktører, events eller andet, som du kan tage del i. Fx Foredrag med bid i, Grønt Marked, fællesspisning i Nordvest, studietur og gårdbesøg på Stevns m.m. Bliv guidet lige her. 

Program for Madland Symposium


08.30 Morgenkaffe og croissanter

Kom og grib en kop kaffe og en bid.

09.00 Åbning: Gentænk København som madby

Velkomst ved Marie Sainabou Jeng, programdirektør og stifter af Madland

09.10 Byudvikling med maden i centrum

Julie Holck, partner i LivingCities lægger, med udgangspunkt i konkrete byers erfaringer, op til en drøftelse af, hvad maden som midtpunkt kan betyde for en by og dens identitet, lokaløkonomi, sociale kapital og meget mere. 

09.30 Madland Samtale: Københavns jordbrug, mad og måltider

Kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard og børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager sætter ord på strategier, planer og visioner for byens madpolitik. Hvilken rolle spiller kultur, dannelse og rammer for jordbrug, mad og måltider i deres ambitioner for byen? Samtalen inviterer dig også til dialog med borgmestrene om byens fremtid.

 

10.25 Pause og forfriskning

 

10.40 Mød 5 madsystembrydere: Sådan gentænker vi København som madby

madsystembrydere taler om deres arbejde med at gentænke madsystem og værdikæder i og rundt om København. De deler ud af deres levende beretninger om deres virke, hvad der driver dem, og hvordan de skaber forandring. 

Mød:

  • Anne Rehder, Foreningen Regenerativt Jordbrug og Godis Grønt, der gennem sit engagement i og som jordbruger arbejder for mere liv i jorden, og i den mad vi spiser.
  • Karl Michael Sloth fra Den Levende Fiskerihavn, der arbejder for at forbedre havmiljøet og genskabe livet i Rødvig Havn på Stevns.
  • Sebastien Verpoorten fra Mellemfolkeligt Samvirke, der arbejder med lokale madsystemer i globalt perspektiv. 
  • Karoline Lindgaard fra Alternativet, der ønsker at sætte maden på dagsordenen gennem sit virke som politiker.  
  • Martin Weihrauch, kok og leder, Spisestedet Genforenet hos Boldklubben Union i Nordvest, der sætter den sociale bæredygtighed i højsædet.

11.20 Madland Koalition: Gentænk København som madby – nu og i fremtiden

Hvordan står vi stærkere sammen om at styrke madforbindelsen mellem land og by. Vi tager en status på koalitionens arbejde i 2024 og sætter retning for koalitionen i 2025. Hvad er de vigtigste dagsordener? Hvilke aktiviteter, projekter og initiativer skal vi programsætte. Hvor har vi synergier? Hvad skal vi skabe og tage del i sammen, hvor, hvornår og med hvem. 

Madland Koalition: Gentænk København som madby er støttet af Københavns Kommune og består i dag af 30 virksomheder, organisationer og enkeltpersoner: 

Suhrs Højskole, Grønt Marked, TorvehallerneKBH, Københavns Fødevarefællesskab KBHFF, HappyHumans, Tina Chemutai Rolle, Changing Food, Dagens, Hahnemanns Køkken, Restaurant Lola, Kitchen Collective, Grønne Nabofællesskaber, ØsterGro, Gro Spiseri, FællesGro, Øens Have, Miljøpunkt Amager, Andelsgaarde, LivingCities, Nordhus Fonden, Jordens Skole, Æbleland, CulinaH, Spisested for Boldklubben Union, Liv Storm Heuckendorff, Isabelle Denaro, Sdr. Smedegaard, Byens Landhandel, Il Buco og Madland. 

12.30-13.15 Fælles frokostpause

Vi fortsætter samtalerne over frokost.

13.30-15.00 Madland Laboratorium. Alliance for professionelle køkkener i København

Alliancen tager værtskab for en session om bæredygtighedsmål i professionelle køkkener. Hør om erfaringer med at sætte nye standarder for at måle og begribe bæredygtighed helhedsorienteret. Få den nyeste viden fra feltet fra Line Rise Nielsen, fødevarepolitisk direktør i Changing Food og medstifter af alliancen. 

15.30-17.00 Madland Laboratorium. Alliance for samfundsansvarlig madhandel i København

Vi søger løsninger og deler erfaringer, når vi samler jer, der sælger på marked, i butik, CSA og andre fællesskaber, for sammen at løfte dagsordenen: Hvordan styrker vi salget af samfundsansvarlige, grønne og lokale varer til madborgerne i København? FællesGro, Kitchen Collective og Madland har i 2024 samlet alliancen. 

Praktisk information

Madland samler til symposium og valgfri fællesfrokost, hvorefter vi inviterer indenfor til laboratorier, for jer der vil engagere jer og lære fra vores to alliancer. Du kan tage del i hele eller dele af dagen: 

  • Madland Symposium kl. 8.30-12.30
  • Fællesfrokost kl. 12.30-13.15 (frokost har egenbetaling)
  • Alliance for professionelle køkkener kl. 13.30-15.00
  • Alliance for samfundsansvarlig madhandel kl. 15.30-17.00

Vi mødes i Ungdommens Demokratihus:
Slagtehusgade 10a
1715 København V

Tilmelding

Møderne er gratis og åbne for alle, der arbejder og spiser for at gentænke København som madby. Tilmeld dig her. Symposiet og møderne i alliancerne finansieres af Madland.