fbpx
Category Artikler, Nyheder
Foto: GRASP (fra GRASP 2022)

Fremtidens byer skal være bæredygtige, sociale og centrum for fællesskaber. Men hvad betyder det for nutidens arkitekter, byudviklere og designere – og deres arbejde med at planlægge og skabe fremtidens byer? Tag med til GRASP, en vidensfestival og konference, der blander forskning, kunst, aktivisme og praksis 28. og 29. september. Madland indtager scenen, hvor Marie Sainabou Jeng taler om koalitioner for et gentænkt madsystem.

Ses vi til to koncentrerede dage med talks, debatter, workshops, kunst og koncerter til GRASP 2023 til nye perspektiver på den bæredygtige udvikling? Med de tre programspor Act & Engage, Culture Now og Urban Circularity vil GRASP gøre os klogere på bæredygtig forandring. 

Madland tager del i Urban Circularity, der stiller skarpt på, hvordan tidens store udfordringer påvirker byers planlægning i en mere bæredygtig og fællesskabsorienteret retning. Her bliver der udforsket, hvordan vi, på tværs af discipliner, gennem forskellige menneskelige erfaringer og fagligheder, kan skabe nye forbindelser og muligheder i det urbane miljø.  

Torsdag 28. september handler det om jord, mad og fremtidens landbrug. Udforsk aktuelle virker fra den danske bevægelse af regenerativ landbrug. Hvordan forstår vi forholdet mellem jord, mad og samfund som en del af en bæredygtig fremtid? I dette panel inviterer vi dig til at deltage i en kollektiv tankeproces om jord, mad, afgrødediversificering, regenerative principper og til at interagere med forskere og pionerer, der på forskellige måder udfordrer det konventionelle system og foreslår veje fremad for maden. Præsentationer og samtaler er med Tanvi Taparia fra Københavns Universitet, Ane Kirstine Aare fra Roskilde Universitet, Lærke Lil Daverkosen fra Øm Klostergaard og Marie Sainabou Jeng fra Madland. Det modereres af Thomas Budde Christensen fra Roskilde Universitet. 

Kan kultur være katalysator for forandring og bæredygtig udvikling? Det udforskes i paneldebatten Food Futures Imagined med arkitekt og forfatter til Sitopia og Hungry City, Carolyn Steel, Københavns Stadsarkitekt Camilla Van Deurs og Divisionschef for Handel og Gastronomi hos Roskilde Festival-gruppen, Lene-Maria Toksværd. Med udgangspunkt i hver deres faglighed og praksis udforsker paneldeltagerne potentialet for at designe fremtidens byer med udgangspunkt i indsigter indsamlet på årets Roskilde Festival. 

Skridtet tages fra by til land, når Anna Sofie Hvid og Josephine Nørtoft Saaby fra arkitekt- og plan-studiet; Rural Agency, gør publikum klogere på udviklingen af fremtidens landmiljøer. Her opstiller de 10 dogmer, der imødekommer tidens behov for at genoverveje, hvordan vi anvender arealer og landskaber uden for byerne.

Fredag 29. september er der lagt op til en spændende samtale om kunstens rolle som forandringsskaber i byen til paneldebatten Kulturens aftryk på byen. Her er fokus på, hvordan byudviklere og arkitekter kan skabe identitet, udvikling og fællesskaber gennem kultur, og hvilken effekt kunst og kultur har på byen på længere sigt. Panelet består af førende eksperter inden for kulturelle byudviklingsprojekter; Lærke Hein, direktør, Tunnelfabrikken i Nordhavn, Pia Stræde Palmelund, direktør for Slagteriet i Holstebro, og Christian Pagh, direktør Oslo Triennalen. 

Du kan også blive klogere på svampe, hvad vi som mennesker kan lære af dem og ikke mindst, hvordan vi udnytte deres potentiale til at skabe en verden, som er mere modstandsdygtig over for klimaforandringer. Det sker i paneldebatten Magiske Mycelier, hvor du blandt andre kan møde Lene Lange, mykolog og direktør i LL-Bioeconomy, Research & Advisory og Phil Ayres, professor i bio-hybrid arkitektur ved Det Kongelige Akademi Bygaard.

Er du som os nysgerrig på cirkulær økonomi, så inviterer Det Cirkulære Laboratorium fredag til minikonferencen ‘Hvordan skaber vi det gode cirkulære samfund’,der undersøger, hvordan det gode cirkulære samfund ser ud, og hvad skal der til for at skabe det. Og om vi tilnærmelsesvist er på vej derhen. Her kan du også møde en række cirkulære iværksættere. 

Hop ombord i programmet for GRASP. GRASP sker i den kreative bydel Musicon i Roskilde.