fbpx
Category Nyheder

I dag til Madland Festival 2024 inviterer produktionsselskabet, The Mother Tree, og det madpolitiske samlingspunkt Madland til symposium, der ser kritisk på, hvordan vi spiser og arbejder for mere klimaretfærdige madsystemer, og sikrer unge jordbrugere i det globale syd retten til at dyrke deres oprindelige afgrøder. Premieren på ‘Back to the Roots’ sker sammen med Hotel- og Restaurantskolen, og film og podcasts skal derefter rundt på højskoler, festivaler og skabe grobund for en koalition for forandring.

Du kan nu se filmen her på madland.dk, høre podcast, se, hvor du kan møde os og skrive under og støtte kenyanske jordbrugeres rettigheder lige her. 

Afrika er verdens største kontinent, står det kun for 4% af vores samlede årlige CO2-udledning. Konsekvensen af vores globale ophedning i form af tørke og oversvømmelser er langt mere alvorlig i Kenya end i Danmark. I løbet af 3 år har Seed Savers Network gennemført to undersøgelser, der afslører tab af over 50 lokale sorter, og kalder på tvingende nødvendige indgreb. Det vil unge jordbrugere og aktivister ændre på, men kan risikere fængsel, hvis de bytter og sælger frø fra oprindelige afgrøder. Afgrøder, der er langt mere klimaresiliente end afgrøder indført under kolonitiden. Derfor fører de lige nu en retssag mod Kenyas regering for at genvinde retten til at dyrke og bevare egen madkultur. 

“Vores madkultur i Danmark er forbundet til et globalt madsystem, som sætter dybe aftryk i det globale syd. Ved at sætte stemmer til det globale syd skaber vi den nødvendig opmærksomhed omkring, hvor uretfærdigt madsystemerne er skabt. Kolonialismen har frataget kenyanere og andre afrikanere retten til madsuverænitet, altså det at brødføde sig selv og løse klimaudfordringerne," siger Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør i Madland. 

Verdenspremiere på ”Back to the Roots” og 5 lokale stemmer, der arbejder for et gentænkt madsystem

I dokumentarfilmen ‘Back to the Roots’ kan du møde og blive klogere på småskalajordbrugere, aktivister, eksperter og lokalsamfund i Kenya. De kæmper for madsuverænitet, økologi, klimaforandringer og retten til at vende tilbage til deres lokalsamfunds oprindelige afgrøder og madkultur og retten til at frigøre sig fra et uretfærdigt madsystem skabt under kolonialisme og i dag udnyttet af udlændinge og multinationale virksomheder. 

Filmen følges op af samtale med producer Benjamin Muasya, hvorefter du kan møde Hotel- og Restaurantskolens elever, der samarbejder med kenyanske kokkeelever, Amie N’Dong, stifter af Social Vanilla, Karin Beukel, iværksætter i Kenya, og Anders Müller Digens, chefredaktør for Reelly m.fl. 

Premieren er startskuddet til et program i resten af 2024, hvor The Mother Tree og Madland giver plads til stemmer fra det globale syd med dokumentar og podcast, på festivaler og højskoler, i medier og ved at samle en koalition som fællesskab for forandring. Følg med og tag del her.

Programmøde for Madland Koalition: Det globale syd sker 30. april. Se, hvordan du kommer med her. 

Indsatsen er støttet af OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

5 inspirerende kenyanske stemmer

Samuel Watombe er jordbruger, og med støtte fra Greenpeace i efteråret 22, sagsøgte han det kenyanske landbrugsministerium for at sikre retten til at dyrke og sælge afgrøder sået af egne frø og såsæd. 

Claire Nasike er en ung kenyansk aktivist og agroøkolog uddannet i miljøvidenskab. Hun har skabt Greenpeace- kampagnen Food for Life, som i 2022 trak den kenyanske regering i retten.

Patrick Maundu er etnobotaniker ved Kenya Resource Centre for Indigenous Knowledge, National Museums of Kenya, og har dokumenteret oprindelige afgrøder og folkegruppernes historiske madkultur. 

Samantha Nyakey er en ung jordbruger, som dyrker et økologisk regenerativt mikro-landbrug i udkanten af storbyen Nairobi. Hun dyrker råvarer til selvforsyning og resten sælger hun på det lokale marked. 

Daniel Wanjama, direktør i Seed Savers Kenya, en frøbank, der arbejder for at bevare biodiversitet og madsuverænitet ved at give mindre landbrug i Kenya bedre adgang til frø, så de kan dyrke oprindelige og mere mangfoldige afgrøder. De driver et netværk af 74.286 kenyanske landbrugere, har kortlagt 148 forskellige sorter afgrøder og etablereret 52 frøbanker i Kenya.