fbpx
Category Artikler, Nyheder

En madordbog, et væld af artikler, guides og podcasts, verdens længste guide til lokale producenter over hele landet - og vigtigst af alt over 75 lærerige og velsmagende møder på alt fra gårde og markeder til restauranter og festivaler. 2021 blev endnu et år med rivende udvikling i Madland, der har etableret sig som meget mere end den madfestival, det hele startede med. 

Fotos: Mette Ovgaard og Molly Grønberg

I dag er Madland et madpolitisk samlingspunkt i bred forstand; aktiv som medie, festival, samlende platform og meget andet, alt sammen med et fælles mål om at engagere, inspirere og begejstre til en gentænkning af vores madsystem.

Der er meget at være glad og taknemmelig for, når man ser tilbage på 2021 - i hvert fald fra vores stol i Madland. Og mest af alt skylder vi en kæmpe tak til alle de gode folk, vi har mødt ude i madlandskabet. Madland samler jordbrugere, fiskere, producenter, købmænd, kokke, medie- og madfolk og madborgere, og den mangfoldighed har årets aktiviteter og resultater båret tydeligt præg af. Tak til alle jer, der hver dag inspirerer verden omkring jer, og opildner flere og flere til at tage kritisk og aktiv stilling, søge oplysning om vores madsystem og være med til at rykke det i en bedre retning.

Nedenfor kan du tage med på en lyntur gennem Madlands i 2021 i tal. Men som Einstein så klogt har sagt: Ikke alt, der kan tælles, tæller, og ikke alt, der tæller, kan tælles. Når alt kommer til alt, handler Madland ikke om tal, men om mennesker, møder og mad.

 1

Festival med samling af 70 skønne events over hele landet

Landets madfestivaler og folkemøder vendte i år tilbage til sommerlandskabet sammen med en overflod af andre nye, spændende koncepter med mad og bæredygtighed som omdrejningspunkt. Ingen var gladere for den opblomstring end Madland, som i år brugte sit festival-banner til at pege udad i stedet for at lægge værtskab til vores egen festival. Med et kurateret madpolitisk program understøttede Madland Festival 2021 mere end 70 skønne festivaler og events i hele det danske madlandskab.

 6

Inspirerende, festlige og velsmagende samtaler

Vi elsker at rette spotlyset ud mod de mange store stemmer omkring os, der prøver at gentænke vores madsytem - men vi er i lige så høj grad drevet af at invitere dem indenfor og tage værtskab for samlende, inspirerende og oplysende begivenheder med det gode måltid i fokus. I 2021 samlede Madland nysgerrige gæster og stålsatte madprofessionelle til samtaler om alt fra økologiens fremtid til hjemmesylt, og hvordan du dyrker basilikum i din vindueskarm på Grøn Torsdag.

 5

Lærerige gårdbesøg hos nogle af landets dygtigste producenter

Madland vil gerne fremme nysgerrighed og en mere kritisk sans over for den mad, vi spiser. Vi vil styrke forbindelsen mellem jord og middagsbord, og derfor har en af de største glæder i 2021 været at samle folk omkring besøg hos nogle af de mange dygtige producenter, der arbejder for at gentænke måden, vi dyrker vores mad på. Fra vores Full Circle Farm Crawl, hvor vi tog en nysgerrig flok med på studietur til en række lokale producenter i det københavnske opland, til vores podcast om fremtidens økologiske madlandskab, som bl.a. blev optaget på det økologiske landbrug Seerupgaard.

 14

Byer i 7 landsdele

Vi opererer overvejende i København, men en ambition for 2021 har været også at se ud over hovedstadens næsetip og omfavne de mange spændende stemmer, der spirer i resten af det danske madlandskab. I år har vi været forbi eller rettet spot mod et væld af skønne initiativer over hele landet - lige fra Sakskøbing til Maribo og Tønder.

 32

Inspirerende stemmer med vigtige inputs om vores madsystem

Både til events og på vores digitale platforme er vi og vores følgere blevet beriget af vigtig viden og stærke holdninger fra nogle af landets dygtigste madfolk. Fra kokke, forhandlere og producenter til andre iværksættere, aktivister, forskere, studerende og meget mere. Bliv klogere på dem alle i vores podcasts og artikler på Madland.dk og i vores digitale magasin Madlandskaber.

 5

Nyttige guides til lokale producenter og begivenheder

Fra maddokumentarer på CPH:DOX til lækre oplevelser under Copenhagen Cooking og Lejre Klimauge. Med en række guides pegede Madland året igennem folk i retning af både store smagsoplevelser og viden om fremtidens madsystem. Vi var især overvældede over modtagelsen af vores store guide til lokale producenter, som vi udgav i februar med et håb om at pege folk i retning af de mange producenter, der kæmpede en hård kamp gennem corona-krisen. En guide, der stadig er vældig aktuel den dag i dag!

 1

Magasin med fokus på nogle af pionererne i det danske madlandskab

I samspil med FoodSHIFT 2030 udgav vi i november anden udgave af vores digitale magasin Madlandskaber. Her har flere hundrede mennesker læst og lyttet sig vej gennem inspirerende historier, skarpe holdninger og lækre fotoserier, videoer og podcasts fra en lang række stærke stemmer på tværs af det danske madsystem.

 2

Podcasts om fremtidens økologiske madlandskab og lokale råvarer i restauranter og kantiner

Der blev i 2021 føjet to nye afsnit til Madland Podcast; vores madpolitiske podcast, hvor vi undersøger idéer og visioner og møder de ambitiøse og handlekraftige mennesker bag. I Episode 3 undersøgte vi fremtidens økologiske madlandskab med bl.a. kok og iværksætter Emilie Qvist Kjærgaard, mens Episode 4 gik i dybden med omstillingen til lokale råvarer i restauranter og kantiner med FoodSHIFT 2030’s Line Rise Nielsen. Lyt med, og bliv klogere på, hvem der driver den bæredygtige forandring af vores madsystemer.

 11

Nyhedsbreve med nyt om, hvad der rører sig i maddanmark

Året igennem kunne de knap 600 følgere af Madland Nyhedsbrev få et skarpt overblik over vigtige historier fra det danske madlandskab, nyt om Madlands gøren og laden og anbefalinger til bøger, podcasts, film, events og meget mere, alt sammen med fokus på vores madsystem og den gode madoplevelse.

 1

Ordbog med forklaringer af madsystemets komplekse ord, vendinger og koncepter

Hver måned i Madland Nyhedsbrev tager vi fat i et nyt ord eller en ny vending, der præger samtalen om vores madsystem, men sjældent uddybes og forklares ret konkret.

 650

Inspirerende opslag og stories på Madlands sociale medier

Hvad er biodiversitet, og hvorfor er det vigtigt? Hvordan ser fremtidens unge madprofessionelle på branche og bæredygtighedsudfordringer? Og hvordan får jeg nemmest fat i de bedste lokale gris og grønt? Det og meget mere er de godt 3500 nysgerrige følgere på Madlands Instagram og Facebook blevet klogere på gennem vores indhold på sociale medier.

 14

Medier, der omtaler Madland og behovet for forandring af madsystemet

Vi skylder en stor tak til de medier, der gennem året har været med til at sætte Madland og fremtidens madsystem på dagsordenen. Bl.a. fik vores stifter og direktør Marie Sainabou Jeng i december mulighed for at sætte ord på, hvad Madland egentlig er og vil, da Samvirke kom forbi CPH Food Space til en samtale om vores samlingspunkt, om behovet for et gentænkt madsystem, og om hvordan man kommunikerer det behov til folk på en inspirerende og lødig måde.

 10.000

Bobler, møder, forsøg, fejl, opture, nedture og løbende rutejusteringer i vores jagt på at etablere præcis hvad og hvordan Madland skal være i det danske madlandskab.

Vi glæder os til at blive meget klogere på netop det i 2022 sammen med jer allesammen. Glædelig jul og godt nytår fra hele Madland holdet.

Foto: Molly Grønberg for Madland