Kaffe er allemandseje, men krævende at producere - derfor er det vigtigt at minimere spild og udnytte kaffeplantens næring og biomasse 100 procent. I jagten på det mål præsenterer Peter Larsen Kaffe på Madland deres nye Circular Coffee Community. Et fællesskab for både kaffebranchen og forbrugerne, der sammen skal skubbe kaffe i en mere bæredygtig retning - blandt andet ved at sikre bedre vilkår for kaffefarmerne, flere og bedre produkter til forbrugerne og mindre belastning af miljø og klima.
Vi er mange, der synes, kaffe er fantastisk. Men kun få ved præcis hvor meget, vi kan få ud af de millioner af planter og bønner, der hver dag høstes i verdens kaffeproduktion.
I dag udnytter vi under 1 procent af de mange næringsstoffer, som proteiner, antioxidanter og fibre, der er i kaffeplanten, når vi brygger en kop kaffe. Det arbejder Peter Larsen Kaffe for at lave om på med deres nye Circular Coffee Community, der skal sikre en 100 procent udnyttelse af hele kaffeplanten.
”The Circular Coffee Community er et fællesskab, hvor vi arbejder sammen med kunder, forskere og andre virksomheder om at fjerne alt spild i forbindelse med produktion og forbrug af kaffe. Vi vil gøre hele kaffens forsyningskæde bæredygtig - fra det nyplantede kaffetræ til det brugte kaffegrums. Målet er at gøre kaffeproduktionen cirkulær, så samtlige ressourcer og materialer bliver udnyttet 100 procent,” forklarer kommunikations- og udviklingschef hos Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.
Nye vaner og nye produkter
Kaffekunderne spiller en afgørende rolle i den sammenhæng, understreger han. Både virksomheder og private forbrugere kan bidrage til den cirkulære omstilling ved for eksempel at udnytte deres brugte kaffegrums og udrukne kaffeslatter. Kaffegrums kan bruges til både sundheds- og hudpleje, gødning, møbler og emballage, og kaffeslatterne kan nemt genoplives som en lækker iskaffe eller kaffesirup.
Som en del af initiativet samler Peter Larsen Kaffe på hjemmesiden hjemmesiden CircularCoffeeCommunity.com praktiske tips og tricks til, hvordan man som forbruger kan udnytte kaffen bedre. Samtidig arbejder fællesskabet hver dag med at finde nye metoder, som kan bruges i både lille og stor skala – fra den private husholdning til storkøkkener og kantiner.
”Der er masser af madspild forbundet med den måde, vi brygger og drikker kaffe på. Tænk bare på, hvor meget kaffegrums, vi smider ud hver dag, og hvor mange kaffeslatter, der havner i vasken. Det hele kan bruges i stedet for, og det vil få betydning for både miljøet, klimaet og kaffefarmerne, og den betydning vil vi dokumentere løbende, så medlemmerne af The Circular Coffee Community kan se, at deres indsats rent faktisk flytter noget,” siger Lars Aaen Thøgersen.
En indsats, der gavner både kunderne og kaffen
Indsatsen omfatter også nye emballager til kaffen. I The Circular Coffee Community bliver der eksempelvis arbejdet med kaffeposer med plantebaseret plast i stedet for oliebaseret og med genanvendelse af kaffeposerne. Leverandører og forbrugere forpligter sig desuden til at nedbringe mængden af spild og affald. Fællesskabet bidrager på den måde til mere økologisk og bæredygtig kaffedyrkning med et mindre aftryk på miljø- og klima.
”Det handler om at gøre hele kaffens forsyningskæde cirkulær - fra farmer til forbruger. Der er masser af muligheder, og det er vi er i gang med at undersøge i The Circular Coffee Community. Ved at deltage i fællesskabet støtter vores kunder og samarbejdspartnere også bestræbelserne på, at endnu flere kaffemarker omlægges til økologi. Økologi og bæredygtighed går hånd i hånd i al fødevareproduktion, men økologi kan ikke stå alene,” siger Lars Aaen Thøgersen.
Bæredygtighed handler også om økonomisk og social ansvarlighed ved at sikre ordentlige forhold og anstændig indtjening for kaffefarmerne. Det kan kunderne bidrage til ved at købe certificeret kaffe, og derfor er det også et væsentligt element i The Circular Coffee Community.
Peter Larsen går i dybden med en række af de konkrete projekter i The Circular Coffee Community, når de 21. september På Madland vil Peter Larsen Kaffe præsentere nogle af de konkrete projekter i The Circular Coffee Community. Samtidig vil fællesskabet sammen med kaffekunder og forskere drøfte nye veje mod målet om 100 procent cirkulær kaffeproduktion og -forbrug.
Fakta - Mad:hjemmet
Sporet Mad:hjemmet rummer events, der vil inspirere folk til at gå i køkkenerne derhjemme og spise sammen - fra fællesspisninger til fælles madlavning, madskoler m.m.
Kom blandt andet med til:
- 31. august: Mad og debat med Irmas Venner - Smider du også 42 kilo mad ud om året?
- 15. september: BRØL og Jalm&B - Genbrød og DIY kvass - bage- og kvassworkshop
- 22. september: Fiskeslagterens blæksprutteværksted
Denne artikel er skrevet til Madlands indstik i Politiken lørdag 29. august 2020.