fbpx
Category Artikler, Nyheder
Foto: Molly Grønberg for Madland
Foto: Molly Grønberg for Madland

 

Stort velkommen til Madland Råd. Tidligere på året blev Madland Råd stiftet som en del af udviklingen i at understøtte Madlands fundament og virke. Rådet består af strategiske og nysgerrige sparringspartnere repræsenteret af stærke virker både inden for og uden for madens verden. Ved stiftelsen af Madland Koalitioner 14. juni løftede rådets medlemmer deres visioner for at gentænke maddanmark.  

 

“Der er et spørgsmål om retfærdighed over for kommende generationer. Vores madvaner og den måde vi dyrker jorden på i dag har afgørende indflydelse på deres liv. Vi skal forstå, at grøn mad ikke nødvendigvis er billigere end mad med kød – og heller ikke skal være det.” Sådan lyder det fra Line Rise Nielsen, medlem af Madland Råd og stifter af Changing Food og leder af FoodSHIFT 2030 i København, der arbejder med at gentænke madsystemet nu også som medlem af Madland Råd.  

Madland Råd blev stiftet 23. marts 2022 for at understøtte Madlands fundament og udvikling med at være et madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt for dem, der vil en bæredygtig forandring af madsystemet i Danmark. Rådet består af en samling af stærke og visionære forandringsagenter, der arbejder med fremme af bæredygtig forandring og skaber rum for gentænkning i hver deres respektive virker.

Madland Råd er:

Mød dem her.

Rådet er samlet med en ambition om at opnå en bred forankring i et diverst madlandskab og understøtte Madlands fortsatte udvikling mod at blive et endnu større og mere inkluderende madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt. Derfor skal rådet også ses som et komplementerende organ til Madlands nyeste strategiske program, Madland Koalitioner.

Vi samler på tværs for at løfte vores fælles mål

I 2022-2023 samler Madland fire koalitioner med 4-8 aktører i hver, under hver sit overordnede tema. En koalition er defineret ved et samarbejde mellem forskellige aktører for at nå et fælles mål eller fremme en fælles dagsorden. Og koalitioner skal der til, for at vi kan accelerere omstilling og forandring af vores madsystemer.

“Madlands projekt er vigtigt, og Madland Råd er en central brik. Vi repræsenterer et diverst bagland og dækker bredt, og det er godt. Hos Rabarbergaarden er vi fx praktikere men har også mange besøgende, og vi ser tydeligt, hvor nemt formidlingen kan glippe”, siger kulinarisk leder af Rabarbergaarden og medlem af Madland Råd, Thomas Elletoft Køster. At samle bredt og på tværs af hele værdikæden er en kardinaldyd hos Madland. Skal vi skabe en bæredygtig forandring, skal vi stå sammen i fælles front og favne bredt. Derfor gennemsyrer det sammensætningen af både Madland Råd og Madland Koalitioner.

Madland Koalitioner er en samling af 23 forskellige virksomheder, organisationer og enkeltpersoner, der sammen skaber et fælles program for hvilke dagsordener, der henover det næste år skal sættes fokus på i Madland. Disse dagsordener falder inden for de fire overordnede temaer for koalitionerne: retfærdig mad, grøn mad, madforbindelse mellem land og by og cirkulær mad.

Sammen sættes således scenen for nye møder, samarbejder og værdifællesskaber blandt dem, der tager gaflen i den anden hånd og arbejder og spiser på nye måder for at bryde med madsystemet, som vi kender det i dag.

Systemforandring kræver fælles indsats og solide partnerskaber

Leder af Det Cirkulære Laboratorium og medlem af Madland Råd, Kristine Barenholdt Bruun giver her et godt eksempel på, hvad der kan sættes fokus på i koalitionerne: “Cirkulær mad handler ikke kun om indhold – men i høj grad også om emballage og de rest- eller affaldsprodukter, vi generer. Alt det, vi står tilbage med, når produktionen, indkøbsturen og måltidet er overstået – hvad gør vi med det? Det kræver solide partnerskaber og en fælles indsats fra alle aktører i vores madsystem at komme i mål med det.”

Denne fælles indsats og etablering af solide partnerskaber er netop det, Madland Råd skal være med til at understøtte bl.a. via Madland Koalitioner det næste år – og årene efter det.

Du kan læse mere om og møde Madland Råd her, og hvis du er nysgerrig på Madland Koalitioner, kan du finde mere om dem lige her.  Følg Madland på Instagram, Facebook, LinkedIn og skriv dig op til nyhedsbrevet her.

Medlemmerne af Madland Koalitioner er: Økoskabet, Seerupgaard, Rødder, Geobit, SaitoCPH, Brøl, Il Buco, La Banchina, Johanne Birn, Pantrii, Changing Food, Coop Crowdfunding, SenseOfNordicFood, Slow Food Danmark, Haver til Maver, Kitchen Collective, Foodprint Nordic, Rabarbergaarden, Rasmus Holmgård, FoodSHIFT 2030, CPH Food Space, Teresa Andersen og Morten Kromann Nielsen. 

Madland ejes og finansieres af Koalition og gennem partnerskaber.