En lille festival i festivalen så 6. september dagens lys, da der under Madland blev stillet skarpt på det grumsede, det sure og det sjaskede til Danmarks første frugtvinsfestival. Dansk vin og cider boomer nemlig som aldrig før, men producenter har stadig mange fordomme at overkomme. På 'Grumset, surt og sjasket' delte producenter og smagelystne vinnørder erfaringer og holdninger til fremtiden for moderne dansk frugtvin.
Fotos: Marie Sainabou Jeng
Madland sætter i en række artikler fokus på nogle af de mange gode møder, nye samarbejder og idéer, der blev søsat under Madlands første festivalrejse.
Grumset. Surt. Sjasket. Ofte har de samme ord gået igen, når man spurgte folk, hvordan de forestiller sig, et glas dansk vin ville smage. Danmark har ikke ry for at være en vinnation, og fordommene om vin fra dansk terroir har både været mange og overvejende negative.
Men det er der slet ingen grund til, mener en gruppe vinglade producenter og forhandlere, som 6. september satte sig for at indtage Madland med deres egen festival i festivalen. Med “Grumset, surt og sjasket” søsatte Melin Vin, Æblerov og Vin de Table i fællesskab Danmarks første frugtvinsfestival, hvor danske producenter kunne vise nysgerrige vindrikkere, hvor langt dansk vin er kommet de seneste år - og hvilken vej, det kommer til at gå i fremtiden.
“Navnet var lidt en hentydning til de fordomme, mange af os producenter ofte møder. Det er ofte de ord, der falder folk ind, når de tænker på dansk vin, men rigtig meget af det vin, der laves i dag, ville i vores øjne være bedre beskrevet med ord som ufiltreret, friskt og saftigt. Landskabet har ændret sig meget, både bogstaveligt i forhold til klimaforholdene, der er blevet meget bedre at dyrke vin i, men også kulturelt, hvor flere og flere prøver kræfter med at producere vin og cider. Det kommer der rigtig mange gode produkter ud af,” påpeger Vin de Table’s Mads Nielsen.
Ville både please og udfordre
Den positive udvikling har allerede sat sine klare spor. Både hos landets vinforhandlere, der som Vin de Table får flere og flere danske vine i sortimentet, men også hos flere af landets toprestauranter, hvor man i stigende grad integrerer dansk vin og cider som en del af menuen.
Også på den lille, corona-tilpassede festival var modtagelsen god, da gæster smagte sig vej gennem spændende naturvine fra vinmagere som Vejrhøj og Drudgaard og energiske, vilde cidere og æblevine fra producenter som Æblerov, Apophenia og Nagelsbjerg Vin.
“Vi mødte rigtig mange gæster med stor og oprigtig interesse i vinene og nysgerrighed for producenterne bag. Smagsmæssigt vil der altid være noget, man bedre kan lide end andet, men det kan også være fedt, når noget pirrer en og sætter nogle tanker i gang, og det kan dansk vin. Så vores mål var ikke kun at please, men også at udfordre og gøre folk nysgerrige. Og det er mit klare indtryk, at folk virkelig fik en på opleveren, og at flere fik øjnene op for, hvor meget dansk vin kan,” mindes Christopher Melin.
Manglende tradition kan være en fordel for dansk vin
Foruden at skænke dansk vin for glade gæster var målet for landets første frugtvinsfestival i lige så høj grad at bygge flere og stærkere broer mellem de mange producenter, der i disse år skyder op i det danske vinlandskab.
Den unge, danske vinkultur har nemlig stadig en begrænset historisk viden at trække på sammenlignet med verdens traditionsrige vinlande. Og derfor er vejen frem brolagt med eksperimenter, samarbejde og erfaringsdeling i den voksende branche.
“Det ser jeg mest af alt som en fordel. At vi ikke har den samme dybt forankrede kultur for vin som andre lande har lægger i langt højere grad op til eksperimenter - meget lige som man har set i det nynordiske køkken. Vi har ikke en masse gamle, klassiske opskrifter og dogmer, som al vores produktion skal tage udgangspunkt i, men kan i højere grad tænke råvarer først. Det giver allerede nu mange spændende nye drikke med både druer, æbler, urter og meget andet, som man sjældent ville se i mere etablerede vinlande,” forklarer Christopher Melin.
Fakta: Danmarks vinregioner
Danmark er officielt inddelt i 4 vinregioner med beskyttet geografisk betegnelse. De såkaldte BGB vine er inddelt i regionerne:
Jylland
Fyn
Sjælland
Bornholm
Fra et kvalitetsperspektiv er det ifølge Christopher Melin svært at lave den slags inddelinger i så lille og uudforsket vinland som Danmark. Han påpeger dog en fællesnævner i form af vores gamle istidslandskaber, der tiltrækker mange ambitiøse vinmagere grundet de særlige klima- og jordbundsforhold. Fx:
Odsherred: Huser flere og flere producenter som Vejrhøj Vingård, Ørnberg Vin og en række andre prisvindene producenter
Røsnæs: Ligger i forlængelse af Odsherred og tæller bl.a. den prisvindende producent Barfod Vin
Bornholm: Stadig relativt uudforsket ift. vinproduktion, men har flere steder godt terroir og klimaforhold til at lægge jord til fremtidens vinmagere
Christopher Melin peger dog også på flere andre dygtige producenter i andre dele af landet - fra Drudgård på Fyn til Weirdloose Overdrive i Lejre. For ikke at tale om de mange dygtige producenter af cider og andre frugtvine, som i mindre grad er områdeafhængige.