fbpx
Category Artikler, Nyheder

Midt i en dramatisk og højaktuel retssag mod Kenyas regering for at genvinde retten til at dyrke og bevare egen madkultur, der finder sin afgørelse i juli, sætter Mother Tree og Madland endnu engang scene til en af det globale syds vigtige stemmer, når den prisvindende kunstner Wanjiku opfører 'Back to the Roots', der handler om at genoprette forbindelsen mellem vores fælles planet og menneskelighed.

Foto: Constantin Hilal Lamaa. Grafik: Roskilde Festival

Under Madland Festival i april, inviterede produktionsselskabet The Mother Tree og det madpolitiske samlingspunkt Madland til symposium, der så kritisk på, hvordan vi spiser og arbejder for mere klimaretfærdige madsystemer, og sikrer unge jordbrugere i det globale syd retten til at dyrke deres oprindelige afgrøder. En problematik, der nu foldes ud på Roskilde Festival samt andre festivaler og højskoler for at skabe grobund for en koalition for forandring.

En retssag med potentielt enorme konsekvenser

I Kenya kæmper småskalajordbrugere, aktivister, eksperter og lokalsamfund for madsuverænitet, økologi, klimaforandringer og retten til at vende tilbage til deres lokalsamfunds oprindelige afgrøder og madkultur og retten til at frigøre sig fra et uretfærdigt madsystem skabt under kolonialisme og i dag udnyttet af udlændinge og multinationale virksomheder.

De kan risikere fængsel, hvis de bytter og sælger frø fra oprindelige afgrøder. Afgrøder, der er langt mere klima-resiliente end afgrøder indført under kolonitiden. Derfor fører de lige nu en retssag mod Kenyas regering for at genvinde retten til at dyrke og bevare egen madkultur.

Et endeligt resultat i sagen forventes i løbet af juli. Læs mere om retssagen her.

Oplev en kenyansk ritualistisk frø-velsignelse og mentalt healende performance på Roskilde Festival

Med værket, der er skabt specifikt til dette års Roskilde Festival, inviterer Wanjiku dig til at deltage i en transformerende oplevelse. I oplevelsesrummet Food Is Now løfter hun sløret for den koloniale arv, der skubbede indfødte afgrøder til side og erstattede dem med "kapitalafgrøder" til eksport. Sammen vil I nu genopdage disse afgrøders oprindelige navne og finde en vej til healing og vækst.

Stå forenet med Wanjiku og vær vidne til afkoloniseringen af disse engang så skamfulde afgrøder, mens de genvinder deres plads på vores tallerkener og i vores hjerter. Sammen genopdager vi skønheden ved indfødte superfoods og genskaber en vigtig plads til dem. Wanjiku er en prisvindende performancekunstner og rituel aktivist fra Kenya. Hun er blevet undervist i de gamle prækoloniale frø- og høstritualer af kvinder i Mukambani, Kenya. Wanjiku rejser og optræder overalt på det afrikanske kontinent. Hun har sin base i Danmark.

'Back to the Roots' er skabt i samarbejde med lyddesigner og komponist Stéphane Rombi (FR), koreograf og instruktør Vibeke Muasya (DK) og producer Benjamin Muasya (DK/KE) fra Mother Tree. Projektet er skabt i samarbejde med OpEN – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

Back to the Roots - se filmen og hør podcasten

Film: Den kenyanske instruktør Noel Kasyoka følger Samantha Nyakeya, en ung jordbruger, som dyrker et økologisk regenerativt mikro-landbrug i udkanten af storbyen Nairobi. Hun og en række andre jordbrugere, aktivister og lokalsamfund kæmper for retten til at dyrke oprindelige afgrøder, der blev afskaffet under kolonitiden, og skiftet ud med ”cash-crops”, afgrøder, som kunne eksporteres tilbage til Europa med god fortjeneste for kolonimagten. Filmen er instrueret af Noel Kasyoka og produceret af Benjamin Muasya og Jim Chuchu. Se filmen her.

Podcast: Hvordan hænger vores madkultur sammen med klimaforandringerne i det globale syd? Tag med filminstruktør, Vibeke Muasya, til Kenya og mød småskalajordbrugere, aktivister, eksperter og lokalsamfund, der kæmper for retten til at dyrke deres oprindelige afgrøder. Podcastserien Back to the Roots giver plads til stemmer fra det globale syd. Seriens koncept er skabt af producer Benjamin Muasya, Vibeke Muasya er vært og Ida Frisk Carstensen har post-produceret og redigeret. Find den her.