fbpx
Category Madland Guide

Hvor tanker du næring til tankegods og forandringslyst, og hvordan bider du over det massive udbud af snacks, måltider og noget godt i glasset, når du i festens favør stadig gerne vil spise, drikke og opleve med omtanke? Madland guider dig til Roskilde Festival 2024, der byder på friskmøllet mel, den legendariske kartoffelavler Leon, historisk brud på øl-monopolet, smag på cirkulært kollektiv, jordbrugerhyldester, aktivisme og økologisk galore. Madland indtager for første gang scenen med to gigs, der kalder på forsvar af frugtbar jord, frø og afgrøder her til lands og i det globale syd. Læs med og se, hvad du ikke må gå glip af. 

Af Marie Sainabou Jeng / Foto: Madland

Roskilde Festival 2024 er skudt i gang, og ingen fryder sig mere end os over, at vi ser frem mod en festival, hvor maden byder på meget mere end, den ellers prominente plads, at stille sulten. For med din billet til Roskilde Festival køber du også ind på en festival, der tager sig både modige og fremadskuende valg omkring de 1,5 millioner måltider, som de serverer for 100.000 gæster og 30.000 frivillige hen over en uge midt i det vilde, uprøvede og festlige kaos og utopia, som Roskilde Festival også er.

På Roskilde Festivals madscene er al mad mindst 90 % økologisk og drikkevarerne 100 %. Når alle områder er åbne kan du vælge at spise og drikke mellem 100 stadehavere, som er et miks af ca. 30 foreninger og nonprofit, som skiklubber, spejdergrupper m.m. og de professionelle kendinge og restauratører fra gaderne i København.

Præcis som i hovedstaden og andre storbyer kan du på Roskilde Festival spise og drikke, lige hvad du har lyst til, når du har lyst til det, og det gør det umiskendeligt svære at styre indkøb og gode aftaler med lokale jordbrugere og producenter og at hindre madspild. Også Roskilde Festival står overfor en større omstilling i forhold til forsyning af råvarer. Noget vi sammen i partnerskab udforsker over tre laboratorier i 2024, og som vi i øvrigt dækkede dele af i Madland Podcast episode 7. 

Øko-klima-mærket og årets nybrud

Bruger du Roskilde Festival-appen til at navigere i madvalg, så bemærker du måske det lille One Planet Plate-mærke. Mærket betyder, at måltidet er 100% økologisk, vejer mindst 350 gram inden tilberedning og maksimalt udleder 0,5 kg. CO2e. Alle festivalens madboder skal have et måltid i sortimentet, som opfylder disse krav og det betyder, at du har ca. 80 forskellige muligheder for at spise mere klimavenligt. Totalt kan du vælge imellem ca. 650 forskellige retter i festivalens madboder. Mærket er udviklet med Verdensnaturfonden, så mon der er endnu et krav på vej til mærket, som inkluderer biodiversitet. 

Food Court er Roskilde Festivals kulinariske laboratorium. Her finder du flere af mine favoritspisesteder og i øvrigt de længste køer. Fat tålmodighed, det er ventetiden værd, når du spiser Rørts utraditionelle smørrebrød, Sasaas gambianske domodar, Seks' Shakshouka, Wicked Rabbits morgenmadsvafler eller indiske karryer, Kopans koreanske hotteok, eller Perfect Seasons planteburgere. Husk at Food Court har spredt sig og nu ligger både på den ene og anden side af gaden.  

Skal du prøve noget nyt i år, så har jeg spottet et par af festivalens nybrud: Diamond Slice, The Coffee Collective, District Tonkin, Gorda, Grennesminde, Ukrainsk Café Frihed, Kølster, Perfect Season, tidligere kendt som Planteslagterne, og det lokale økologiske risteri og kaffespot i Roskilde, Mørk Kaffe.

Historisk monopolbrud på ølfronten

Jeg dvæler lige et øjeblik ved nyheden Kølster. Det økologiske og biodynamiske bryggeri med korn fra egne marker, maltet på eget malteri. Det må siges at være noget af en historisk landvinding, at der i år nu er brudt med det stærke Tuborg-monopol, der har præget festivalens ølkort. En problematik vi tog op på Madland Festival 2023 til samtale ved cirkulær fredagsbar med Sanne Stephansen, bæredygtighedschef for Roskilde Festival og Mia Maja Hansson, stifter af Street Food om Søerne. For hvordan kan man sikre større mangfoldighed i et marked, hvor én spiller styrer udvalget, og dermed dine valg. Er du nysgerrig på emnet, så skrev vi til inspiration en case på mangfoldig festival-forvaltning på Street Food om Søerne her. Lad os se, om den lille sprække Roskilde Festival har skabt til Kølster kan tjene som inspiration til Tuborg og andre om at åbne monopol-aftaler på barer, restauranter og spillesteder og inkludere mere end eget bryg og brus rundt om i det ganske land.

Food is Now, middage, tankegods og frøvelsignelse

Food is Now så dagens lys i 2022 som middage og en vinbar i midten af hele herligheden på Dyreskuepladsen, men fik for første sidste år en egentlig scene til madens vigtige emner og dagsordner. I år er temaet jord. Fra onsdag til lørdag kan du søge jordforbindelsen og -forståelsen på scenen lige ud for Apollo-scenen på Indre Plads.

Vi er i Madland selvfølgelig ovenud begejstrede for at sætte scenen på Roskilde Festival for første gang. Det sker med systemiske rystelser og forbilledlige handlinger fra fem madsystembrydere, der taler til forsvar mod jorden lørdag 6. juli kl. 11.30 på Food is Now. Mød Livia Urban Swart Haaland, jordbruger ved FællesGro, Øens Have og ØsterGro; Anton Scharling Krebs, jordbruger og filosof ved Rabarbergaarden og Madland; Emilie Hansted Berning, møller ved Vild Hvede; Kristin Evensen Friis, læge og influent på @dr.kristinevensen og Franciska Rosenkilde, folketingsmedlem for Alternativet.  Med os har vi også et overraskelsesgig. 

Oplev også Madland i vores fine samarbejde med The Mother Tree, der som et enestående spin off på filmen Back to the Roots har allieret sig med den prisvindende kenyanske kunstner Wanjiku, der live-performer en rituel frøvelsignelse fredag 5. juli kl. 15.45 og lørdag 6. juli kl. 15.30 på Food is Now

Her er det, som du ikke må gå glip af:

Baka d’Busk verdens største kartoffelmad

Baka d’ Busk hylder en af verdens mest dyrkede grøntsager: kartoflen. På toppen af dansk kultur- og gastronomis sværvægter, rugbrødet, laver de en enorm kartoffelmad formet som en uendelig slange. Smag på nye kartofler fra Hyldemarken på rugbrød smurt med mayo på løvstikke, vild brøndkarse og peberrod.

Onsdag 3. juli. Læs mere her. 

Cirkulært kollektiv sætter smag på det endeløse 

Hvordan smager chokolade produceret uden kakao, hvad med ispinde på øl brygget på overskudsbrød, og kan upcyclede sidestrømme fra madproduktion bruges til at skabe en helt ny verden af lækkerier?

Endless Food Co byder på The Future of Indulgence i et kollektivt samarbejde med landets cirkulære frontløbere Jalm & B, Agrain, Brøl, Hansens Is og Reduced og præsenterer det som fremtidens sønderjyske kaffebord. Tag til kagefest og samtale om upcycling af mad og et mere retfærdigt fremtidigt madsystem.

Torsdag 4. juli, 16.00-17.30. Læs mere her. 

Amalie & Floras middage

Den dynamiske kokkeduo inviterer til poetisk picnic og performativ madoplevelse til ære for jorden. Amalie og Flora kalder til fælles omsorg og påskønnelse for vores jord, og sammen med publikum undersøger de nye kreative og håbefulde idéer for, hvordan vi sammen kan bebo jorden.

Torsdag 4. juli, kl. 13.00. Læs mere.

LevendeJORDLevendeMad med CulinaH og Marie Hertz

Levende jord er udgangspunktet for levende mad – og på Food Is Now kan du til eventen LevendeJORDLevendeMad nyde en tallerken med grøn og levende mad i selskab med CulinaH og Marie Hertz.

Tallerkenen består af nyopgravede kartofler, gulerødder og grillede små rødbeder, dampede løg på marineret cremet kefir-modnet labneh og en lille marksalat. Du får også et glas levende og ren vin fra Georgien, der har trivedes i store amforaer under jorden. Alle ingredienser og råvarer er dyrket med den største respekt for jorden og er skånsomt behandlet.

Fredag 5. juli 12.30 + 16.30. Læs mere.

Cake-sitting og kollektiv kagespisning med Alberte Skronski

Den danske kunstner Alberte Skronski inviterer dig ind i sin groteske og surrealistiske verden, hvor intet er, som det ser ud. Spis af den saftige jordbund, hvor du må lege med maden. Performancen 'Let Them Eat Dirt' er lavet specifikt til årets festival, og vil udfordre vores forestillinger om kunsten. Gennem en spiselig sansning af en jordbund, der består af spiselige blomster, svampe og sten, får du mulighed for at træde ind i en verden, hvor du kan være fjollet, tumle rundt og røre ved kunsten uden at blive dømt, og hvor leg er i centrum.

Torsdag 4. juli kl. 14.30. Læs mere.

Fællesspisning og interaktiv forestilling om ekstraktivisme 

Oplev kunstnertrioen Monia Sander Haj-Mohamed, Mouayed El Ghazouani og Elyes Lariani forvandle Food Is Now til en mark med oliventræer, og vær en del af en olivens tankevækkende rejse fra Tunesien til et supermarked i Danmark. Kunstnernes interaktive performance er lavet specifikt til Food Is Now, hvor kunstnerne vil kombinere dans, oplæsning og madlavning i en kunstnerisk dialog om den globaliserede fødevareindustri og dens indflydelse på små, traditionsbundne landmænd. Præsenteres i samarbejde med Laboratory for Aesthetics and Ecology, som har base både i Danmark og Tunesien.

Fredag 5. juli kl. 11.30. Læs mere. 

Festivalmiddag med ÆRT ETC og Meyers

Ærteekspressen byder dig på en treretters festivalmiddag med bevaringsværdige ærtesorter fra Lolland-Falster og andre økobælg fra Norden. Initiativet ÆRT ETC disker op med tre velsmagende retter med sæsongrønt og krydderier fra den store verden med tilhørende svampe-bælgfrugtebøf fra fermenteringsholdet hos MATR. Bliv samtidig klogere på bælgfrugternes betydning for frugtbare jordbundsforhold og den grønne madomstilling.

Lørdag 6. juli, kl. 13.00-14.00 + 17.30-18.30. Læs mere. 

LANDSKABT x MANDSKABT med FLOR

Bevæger du dig over til Flokkr kan du opleve dekonstruktionen af danmarks særprægede landskaber – både opdyrkede og vilde. Gennem projektet ‘LANDSKABT x MANDSKABT’ udforsker den aktivistiske ungdomsbevægelse FLOR nutiden og fremtiden for danske landskaber og inviterer os til at reflektere over sammenhængen mellem mennesker og landskaber, og hvordan de to kontinuerligt former hinanden. 

Roskilde Festival er gået sammen med organisationerne DFUNK, Den Grønne Ungdomsbevægelse, FLOR, Ungdommens Røde Kors og kunstnerduoen Baum & Leahy i et fællesskabet Flokkr Lab. Det drives af kunst, kreativitet og aktivisme og prgramindhold udviklet af unge forandringsskabere, der vil inspirere til aktiv deltagelse i at skabe en bæredygtig fremtid.

Mandag 1. juli. Performance: Soniske Landskaber, kl. 10.45, mandag 1. juli. Workshop: Landskabt - Erindring & Bevarelse, kl. 11.00, Container #3, tirsdag 2. juli Performance: Soniske Landskaber, kl. 10.45, Flokkr. Læs mere.

Grøntsager i gløder med Gro Selv og Plantepigerne

Det er også ved Flokkr at Gro Selv i samarbejde med Plantepigerne inviterer til en unik og interaktiv madoplevelse. Lav fladbrød over bål og bliv klogere på madens oprindelse, bæredygtighed og sæsonens råvarer. Undervejs diskuterer og lærer du om de råvarer de bruger, deres oprindelse og hvordan de kan tilberedes på nye og spændende måder. Når du er ved The Yard kan du også tage smugkig på Roskilde Byhave, som Østergro er i fuld sving med at anlægge. 

Tirsdag 2. juli kl. 12 ved The Yard, lige ved Flokkr.

Denne Madland Guide er publiceret som en del af Madlands partnerskab med Roskilde Festival Gruppen. Madland er akkrediteret som medie og kunstner på Roskilde Festival 2024