Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Copenhagen Cooking er tilbage i topform og byder københavnerne og resten af verden indenfor til 10 dages gastronomisk bonanza 18.-27. august i København. Vi har gransket programmet, så du med Madland Guide i hånden nemmere kan finde frem til events med madpolitisk kant, forandringsvilje og noget at hente for en nysgerrig madsystembryder som dig. Læs med og få 10 skarpe anbefalinger lige her.
Af Marie Sainabou Jeng
Det er højssæson for madfestivaler og Københavns pulserende smeltedigel af godt og blandet, Copenhagen Cooking, åbner på fredag 18. august og fortsætter til 27. august med et omfattende program med mere end 130 events rundt omkring i byen. Festival er en oplagt mulighed for at prøve nye særegne oplevelser, der kun sker én gang, men det er sandelig også en algod anledning til at møde de umage folk bag maden på tværs af madsystemet. Derfor har vi samlet 10 programanbefalinger med opfordringen; mød og få sat ansigt på de umage madfolk, smag på noget nyt og stil spørgsmål. Værsgo at gå til bords:
1+2. Frederiksberg Høstfest: Lola x Stensbølgård eller Hahnemanns Køkken x Quartz Mølle
Restaurant Lola er garant for udsyn og inklusion af alverdens madkulturer og mennesker. Holdet serverer en vegetarisk menu som en hyldest til sommeren og alt det grønne guld, der kommer op af jorden på det familiedrevne, økologiske landbrug Stensbølgård i Kyndeløse, der dyrker mellem 50 og 100 forskellige slags grøntsager og krydderurter og forsyner restauranter og københavnere gennem Fællesgro med friskhøstet grønt.
Hahnemanns Køkken er byens frontløber i kompromisløs økologisk bagværk og gode arbejdsvilkår for de ansatte. Det økologiske bageri, konditori, spiseri, kokkeskole og eventspace teamer op med det økologiske mølleri Quartz Mølle, der ligger ved Ringsted og stenkværner frisk mel af glemte kornsorter, og det kan smages. Derfor tager menuen også udgangspunkt i brød.
Det sker torsdag 18. august. Se menuerne og fang din billet til enten Lola x Stensbølgård her eller til Hahnemanns Køkken x Quartz Mølle her.
3. Street Food om Søerne
Smag på mangfoldighed og iværksætteri. Street Food om Søerne er tilbage fire dage, hvor du kan drikke cirkulært brygget øl fra BRØL, spise japansk ved Saito fra Kitchen Collective, blive indført i fladbrødets og falaflens håndværk hos Café Mors Varme Hænder fra Tingbjerg, og gå på opdagelse i madkulturen i afrikanske lande som Gambia, Eritrea og Marokko.
Besøg gode kendinge eller nye spirende gademadsaktører, og bliv klogere på, hvad god gademad er, når de bedste streetfood-boder premieres af en kompetent jury, hvor bl.a. Francis Cardenau, Louise Køster fra Rabarbergaarden og Økologisk Landsforening, Ditte Ingemann og Madlands Marie Sainabou Jeng tager del. Prisoverrækkelse sker lørdag kl. 15. Bag Street Food om Søerne står bla. Mia Maja Hansson, der foruden at iværksætte Kitchen Collective og CPH Food Space også er en del af Madland Råd.
Det sker torsdag 17. august - søndag 20. august. Læs mere her og støt Københavns største og mest generøse festival her.
4. Fluid Festival Pride Brunch by Seks Bakery & Eatery
Festivalen i festivalen. Fluid er en fire dages hyldest til kvinder, genderqueer og nonbinære identiteter. Bag Seks Bakery & Eatery står de gastronomiske nomader Jan og Monika Pawlak, der er fyrtårn i at skabe velsmagende vinduer til verden, som de har rejst tyndt som opdagelsesrejsende i fremmede madkulturer.
Seks er garant for mad fra bunden på gode enkle og ordentlige råvarer fra producenter, som de er på fornavn med. Seks ligger til dagligt i Krystalgade. På festivalen rykker de i Nørregade og serverer brunch ved langborde med retter fra Mellemøsten, Tyrkiet og Marokko.
Det sker lørdag 19. august kl. 10-13. Se menu og mere her.
5. Lav mad med hele familien i Haver til Mavers udekøkken på Frederiksberg
Børn har ret til at dyrke livet, mærke verden og lære i samspil med planeten og hinanden. Det mener skolehaveforeningen Haver til Maver, der arbejder for flere skolehaver til børn. Nysgerrig? Kom forbi og få et indblik i, hvad skolehaver kan for klima- og maddannelsen for børn og unge, når Haver til Maver åbner skolehaven i Frederiksberg Have.
Tag familien med og lad Haver til Mavers kokke vejlede i, hvordan friskhøstede grøntsager fra haven bliver til et fantastisk måltid efter jord til bord-principper i børnehøjde.
Det sker lørdag 19. august + søndag 20. august kl. 12-14 og 16-18. Find din billet her.
6. Det Grønne Køkken på Grønt Marked Nørrebro og Frederiksberg
Smag på sæsonens grønt, frugt, urter, bær og svampe, når Grøn Chef i FOOD, Trine Krebs popper ind på Grønt Marked med et hyldest- og samtaleprogram dedikeret til de grønne sager. Få gode tips og tricks til dit grønne hjemmekøkken og mød bl.a. Thomas Køster fra Rabarbergaarden, Umut Sakarya, Neel Seerup Hansen fra Seerupgaard, Niclas Grønhøj Møller fra Rødder, Milena Roux fra Herbalist, svampebogsforfatteren Bodil Espersen og Claus Meyer.
Grønt Marked sker hver søndag skiftevis på Refshaleøen, Nørrebro, Vesterbro og Frederiksberg. De arbejder for at fremme alternative måder at producere, distribuere, bytte og handle på i Danmark ved at gøre lokale, sæsonbestemte og friske råvarer mere tilgængelige i byen. Grønt Marked støtter og fremmer småskala-landbrugssystemer, der producerer med mindre påvirkning. Følg Grønt Marked her.
Det sker søndag 20. august + 27. august kl. 10-15. Læs mere her.
7. Palate Cleanser: The Ideals Restaurant
Lange arbejdstimer, tarvelige råvarer og ubetalt arbejdskraft. Stemmer dine værdier overens med de restauranter du spiser på? Og hvordan gør vi de skjulte omkostninger transparente? Sådan spørger Aly Beveridge, pop-up-koordinator og alumne fra MAD Academy.
Med udgangspunkt i principperne i MAD Academy inviterer hun sammen med Lily Simpson, Renato Atunes, Chris Locke, Daniela Triana og Julian Arrayan til samtalemiddage om restaurationsbranchens kår, kompleksitet og idealer. Hvordan kan lidenskab, håndværk og fællesskab skabe en god og ansvarlig oplevelse for både medarbejdere og gæster. MAD Academy uddanner professionelle indenfor restaurationsbranchen i ledelse, ansvarlighed og økonomi.
Kvinderne har skabt menuen og oplevelsesdesignet sammen med hjælp og input fra alumner fra hele verden og popper op på Fiskerikajens restaurant i Nordvest, Fiskerizakajaen.
Det sker søndag 20. august og mandag 21. august kl. 19.30-22.00. Find din billet her.
8. Tomæto tomato – En afslappet dag hvor vi hylder tomatens mange muligheder
Tag en tur ud af byen til Farendløse Mosteri ved Ringsted og mød en af frontløberne indenfor regenerativt jordbrug Sandra Villumsen. Hun inviterer udenfor til markvandring, tomatsmagning og langbordsfrokost med udsigt over æbleplantagen på Farendløse Mosteri.
Dagen vil stå i jordens, madens og smagens tegn og udover at nørde i tomatens mange facetter, så kan du smage på ultralokale råvarer fra Farendløse Mosteri - et producentfællesskab med bl.a. produktion af most, cider, frugt, grønt og får, fra Søtofte Gårdmejeri – et regenerativt landbrug som arbejder med holistisk afgræsning og græsfodrede malkekøer og har eget gårdmejeri, fra Quartz Mølleri – midtsjællands økologisk mølle, som producerer korn og mel malet på stenkværn, fra Kims Biavl – sælger bifamilier, bestøvning, honning, afhentning af bisværme og inviterer til besøg på en bigård.
Det sker søndag 20. august kl. 12-15. Læs mere her og lyt i øvrigt til Madland Podcast med Sandra Villumsen lige her.
9. Tilbage til Rødderne – middag og marked
Spis for en mere frugtbar jord og bliv samtidig klogere på tidens hotteste samtaleemne regenerativt jordbrug. Foodprint Nordic inviterer til marked og middag under Knippelsbro ved Rosforth & Rosforth – én af Københavns smukkeste lokationer. Grillen tændes og kokkene Laura Trillot og Ingeborg Christensen byder på en menu med råvarer fra Hedeagergaard, Hyldemarken og Seerupgaard. Følg med hos @foodprintnordic og se, hvad du kan købe med hjem fra markedet.
Dit billetkøb bidrager til Foodprint Nordics arbejde med at støtte jordbrug, der dyrker efter regenerative principper. Se i øvrigt listen over spisesteder, hvor du kan støtte Foodprint Nordic og jordbrugere året rundt her.
Det sker torsdag 24. august mellem kl. 17-20. Læs mere her.
10. Hyldest til kartoflen: Middag med GastroFutura & H15
Hvilke forhold har landbrugets arbejdere på tværs af Europa? Kødbyens grønne forsamlingshus, vores naboer H15 Restaurant & Bar, inviterer til middag med en hyldest til kartoflen og en times veloplagt paneldebat om kartoflens fremtid og de komplekse problematikker om de sociale forhold for landbrugets arbejdere på tværs af Europa. Bered dig på at få indblik i migration, arbejdsvilkår, den sande pris og værdikæder i vores globale madforsyning.
Middagen bliver til i partnerskab med Andi Handke, kok på Restaurant Babette i Zurich og medstifter af den schweiziske organisation GastroFutura. Han er dedikeret i jord til bord-bevægelsen, og arbejder for ansvarlig og social retfærdig gastronomi. Aftenens middag består, som altid på H15, overvejende af råvarer produceret og dyrket lokalt på gårde omkring København.
Det sker onsdag 23. august kl. 17-21.30. Find din billet her.
Gå på opdagelse i hele programmet for Copenhagen Cooking lige her.