Fra 19.-26. november inviterer Madland københavnerne ud for at møde, opleve og lære fra en række af byens frontløbere, der styrker madforbindelsen mellem land og by. Det sker i og uden for byen med fællesspisning, smagninger, åben højskole og samtaler. Madland peger på 10 konkrete aktører, events eller andet, hvor du som madborger eller madprofessionel kan engagere sig. Gentænk København som madby sker i forbindelse med Madland Symposium 20. november og er støttet af Københavns Kommune.
Grønt Marked på Nørrebro
19. november kl. 10.00-15.00 på Nørrebro
Grønt Marked er et socialt madprojekt, der samler bønder, producenter og borgere, som alle ønsker at bidrage til og støtte op om en positiv forandring af måden, vi går til mad på til marked i København. Fra start har de fokuseret på at skabe et rum, hvor københavnere kan købe madvarer direkte fra danske bønder og producenter. Gennem den forbindelse danner markedet samtidig ramme om at udbrede viden om regenerativt jordbrug, skabe forståelse for sæsonerne og styrke forbindelsen mellem by og land.
Smagning udi æbler på fast og flydende form hos Byens Landhandel
21. november kl. 17.00-18.30 på Nørrebro
Mød æbleentusiast Kirsten Rohde Jensen, ejer af Rytzebækgård på Møn, der er æbler og most at smage fra hendes plantage med et væld af sorter. Og smag på skønne cidere fra Jens Peter Baks hånd – ejer af Nagelsbjerg Vin. Jens høster æbler på Midtsjælland og gør dem flydende i producentfællesskabet Farendløse Mosteri. Til de forskellige drikke serveres simple snacks. Det sker hos Byens Landhandel på Nørrebro 21. november kl. 17-18.30 og koster 100 kr. + gebyr.
Japansk madlavningskursus med Saito i Kitchen Collective
22. november kl. 17.30-21.00 i Kødbyen
Tag med på madlavningskursus med fokus på Washuko. Lær en håndfuld klassiske retter, der sammen udgør et komplet måltid og en masse grundviden om værdifulde basis elementer og råvarer i det japanske køkken. Programmet byder på følgende indslag:
Misosuppe – laves på dashi fond, som er en vigtig grundsten i det japanske køkken. Laves med kombu tang, katsuobushi-fiskeflager og sommetider på tørret shiitakesvampe til vegetariske retter. Gyoza – stegte og dampede dumplings med fyld af svampe, kål og løg. Onigiri – trekantet hapsere med kogte og dampede ris, der spises med et sprødt stykke nori tang. Kan også laves med forskelligt fyld. Tsukemono – syltede og fermenterede grøntsager, som spises ved mange japanske måltider, hvor man især værdsætter deres ofte sprøde konsistens, som modspil til fx bløde ris. Saikyoyaki – marineret og grillet ørred, der trækker smag fra hvid miso, sake, mirin og sukker. Mindre variationer i retterne og programmet kan forekomme udfra tilgængelighed af råvarer fra vores leverandører, og for at kunne tilbyde den bedst mulige oplevelse på dagen.
Fælleslangbordsmiddag hos Byens Landhandel
22. november kl. 18.00 på Nørrebro
Kom til VisitFjordlandets langbordsmiddag sammen med Byens Landhandel i København.
Vi inviterer til et fælles måltid, hvor råvarerne er dyrket og høstet i Fjordlandet, tilberedt og serveret i Byens Landhandel. Kom og smag på Fjordlandet og få fortællingen om de lokale råvarer. Prisen inkluderer langbordsmiddag med 3 serveringer og velkomstdrink. Vin, øl og saft kan tilkøbes.
Fællesspisning på Spor10 i Københavns nye bydel, Jernbanebyen
22. november kl. 18.00-19.30 i Jernbanebyen
Spor10 er et mødested og fællesskabshus i Jernbanebyen. Med Spor10 ønsker vi at starte fællesskaberne i Jernbanebyen op, inden selve byudviklingen begynder og at lægge grundstenene til samlingspunkt, hvor der er plads til alle på tværs af aldre, baggrunde og interesser. Spor10 huser aktører, der arbejder med fællesskaber, sundhed, leg, bevægelse, sport, byudvikling, inklusion og bæredygtighed.
I de rustikke lokaler er der højt til loftet og langborde i massevis, og hver onsdag aften åbnes dørene til fællesspisning for store og små, når kokkene fra Noon, disker op med store fade og skåle med velsmagende retter fra nær og fjern – både salater, varme retter, saftigt surdejsbrød og dyppelse med smæk på smagen. Fællesspisning koster 95 kr. for voksne og 65,- for børn under 11 år. Drikkevarer: Købes i baren på aftenen til rimelige priser.
Besøg et regenerativt jordbrug – åben højskole på Øm Klostergaard
23. november kl. 9.30 til ca kl. 14.45 i Indre By og Roskilde
Lær om regenerativ jordbrug, planetære grænser og demokratisk bevægelse. Kom med på åben højskole for en dag, når Suhrs Højskole, madhøjskolen midt i København, sammen med Den Grønne Ungdomsbevægelse og Madland drager ud af byen og tager på landet for at møde Anders Højlund Andersen, jordbruger på Øm Klostergaard. Mød også Christian Fromberg fra Den Grønne Ungdomsbevægelse og hør om, hvordan han med den nye lobbyvirksomhed Fødebrug & Landvarer arbejder for at skabe et fremtidssikret og grønnere landbrug, og oplev en vaskeægte morgensamling på Suhrs Højskole, hvor eleverne i valgfaget madpolitik er værter. Det sker torsdag 23. november kl. 9.30 til ca kl. 14.45. Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding.
Vi mødes på Suhrs Højskole til hjemmebagte boller, kaffe og morgensang. Derefter tager vi offentlig transport frem og tilbage. Du står selv for at billettere. Medbring madpakke og noget at drikke, vi spiser frokost sammen. Flere detaljer følger ved tilmelding.
Klimaworkshop om detailhandlen i Københavns Kommune
24. november kl. 10.30-14.30 på Vesterbro
Fredag 24. november holder Københavns Kommune workshop om vejen mod mindre klimabelastende madvarer i københavnernes indkøbskurve. Workshoppen er en del af realiseringen af den kommende Klimaplan i Københavns Kommune, og er for repræsentanter for detailhandlen, fødevareproduktionen og forbrugerne i København. Sammen skal vi indkredse visioner og barrierer for mindre klimabelastende indkøb, og skitsere de væsentligste skridt i en udvikling, der både skal være attraktiv for virksomheder og madborgere.
Der er begrænsede pladser, men Københavns Kommune opfordrer alle interesserede til at henvende sig, hvis de har indsigt i madområdet indenfor detailhandel og har lyst til at bidrage. Det sker 24. november kl.10.30-14.30. Læs mere her og ansøg om deltagelse via kontaktformularen her.
Julefest i Øens Have
25. november kl. 18.00-00.00 på Refshaleøen
Leder I efter det perfekte sted at holde årets julemiddag/frokost?
Kom med til julefest lørdag 25. november, hvor alle kan deltage med et minimum på 2 personer. Så hvis du vil invitere din bedste ven, din familie eller måske bare er I bare en lille virksomhed, så er dette julefesten for dig. Vi serverer en 5-retters middag for dig for 550 kr. pr. person. Drikkevarer kan købes i baren i løbet af aftenen. Vi varmer yurten op og vores farm forvandles til et smukt vinterlandskab med udendørs bål, varme stearinlys og frostklare grøntsager.
Vores dygtige kokke vil servere en særlig sammensat julemenu med dessert inspireret af de råvarer, vi ofte finder på det danske julebord – selvfølgelig med meget mere grønt og Øens Have i sig.
Pastoral Dinner
25. november kl. 19.00 på Refshaleøen
Grønt Marked, Lille Bakery og Jordbo inviterer til Pastoral Dinner. Viola Capriola fra Grønt Marked og Mia Boland fra Lille Bakery har forberedt en menu med udgangspunkt i de hedehyrdede får fra Lystbækgaard. Du skal forvente en aften med kraftfulde og dybe smage.
Blandt andet skal vi have oste, som Scott Chancellor har lavet sammen med Hårbølle Mejeri primært med fåremælk og 'vild fermentering'. Vi skal smage billedkunstner Marie Kølbæk Iversens hedesnaps og lytte til hendes trylleviser, og billedkunstner og sommerhyrde Ellen Martine Heuser har i sommerens lynghede plukket tyttebær og skrevet en lille tyttebær-hyldest, som vi trykker. Og Jordbos Emmy Laura vil fortælle lidt om hyrdernes arbejde og hedens historie.
Det koster 500 kr. + drikkevarer. Der er plads til 50 gæster, og det er derfor nødvendigt at købe billet. Middagen er en hyldest til heden og hyrderne, men også mobile kulturer og kulturmøder i det hele taget.
Grønt Marked på Frederiksberg
26. november kl. 10.00-15.00 på Frederiksberg
Grønt Marked er et socialt madprojekt, der samler bønder, producenter og borgere, som alle ønsker at bidrage til og støtte op om en positiv forandring af måden, vi går til mad på til marked i København. Fra start har de fokuseret på at skabe et rum, hvor københavnere kan købe madvarer direkte fra danske bønder og producenter. Gennem den forbindelse danner markedet samtidig ramme om at udbrede viden om regenerativt jordbrug, skabe forståelse for sæsonerne og styrke forbindelsen mellem by og land.