fbpx
Category Artikler, Nyheder
Foto af Madland

Ja, undskyld mit ligefremme spørgsmål, men jeg har været lidt i tvivl på det seneste. Mens borgere over hele landet holder vejret i opråb for havet, så afdækker medier, hvordan én af landets største producenter manipulerer med klimafakta og grønvasker, godt hjulpet på vej af forskere, så vi kan spise mere svin. Samtidig arbejder vores største landbrugslobbyorganisation for at sløre sammenhængen mellem vores massive svineproduktion og det døde hav. Det gør mig ærlig talt arrig, skriver Madlands Marie Sainabou Jeng i sin seneste leder. 

 

Af Marie Sainabou Jeng

I Madland drives vi af at samle og sætte scene til dem, der bidrager positivt til bedre madsystemer. Den drivkraft er ekstremt opbyggelig, især lige nu i arbejdet med vores kommende Madland Symposium, hvor vi samler jer, der spiser og arbejder for at gentænke København som madby. 

Alligevel overvældede vreden mig. Den kom rullende. Antændt til den ellers fremadskuende konference, Fremtidens Jord, afholdt af Regenerativt Jordbrug og Øm Klostergaard på Christiansborg forrige uge. Her lod én af konferencens politikere os forstå, som det mest selvfølgelige faktum, at det nyttede ikke noget at drømme stort og indføre lovgivning uden bredt flertal. For hvis oppositionen kommer til magten ved næste valg, så ville de højst sandsynligt rive ned, hvad den forrige regering har bygget op. Av. Overvej lige, at det faktum er blevet et helt legitimt DNA i et politisk virke på Christiansborg.

Så hvad gør vi ved dem, der har mistet orienteringen i den enøjede jagt på profit og magt? Det har Den Grønne Ungdomsbevægelse et bud på: omfavn dem med generøsitet. I deres seneste aktivistkampagne har de stiftet lobbyorganisationen Fødebrug & Landvarer, hvor de spiller Landbrug & Fødevarer gode og giver dem en hjælpende hånd med at sige undskyld. Genialt. Jeg tæmmer min vrede og kommer tilbage på sporet ved at betragte deres ambitiøse arbejde og ved at invitere til fælles fodslag. Sammen tager vi nu med Suhrs Højskole på studietur og åben højskole 23. november til Øm Klostergaard, der arbejder for at skabe et landbrug, som løser flere af de mange problemer, som vi holder vejret for. Du er velkommen!

Skaber er vores gæst i den nye episode af Madland Podcast også. Det er vildt interessant at lære om, hvordan Jacob Rask samler borgere og organisationer om at bruge en ny økonomisk model, som holder sig indenfor de planetære grænser. Derfor har vi også inviteret Jacob til at drive et laboratorium til symposiet og gøre os klogere på at douhgnut-modellen som omdrejningspunkt for gentænkning. 

Find din invitation til symposiet længere nede i brevet og bliv guidet til et efterår spækket med borgerlyst, bælgfrugter og beboerhusfællesmiddag. 

Lederen er bragt i Madland Nyhedsbrev #39. Find de seneste nyhedsbreve her og skriv dig op her, hvis du vil have dem og anbefalinger fra det madpolitiske landskab direkte i indbakken. 

Er du vild med svin, så brug din købekraft fx hos Hindsholmgrisen, hvor fotoet er fra. I vores Madland Guide til at købe lokalt tipper vi til flere mindre producenter.