fbpx
Foto af Liv Kastrup

Her er Madlands ultimative guide til lokale producenter og forhandlere over hele Danmark. Find jordbrugere, producenter, gårdbutikker, markeder, møllerier med mere. Endnu en gang har vi opdateret guiden, så du får et bedre overblik og mere delikat indhold end nogensinde, når du skal finde de mest smagfulde og velproducerede råvarer og produkter til madglæden.

Det pibler frem med nye, lækre og spændende initiativer i det danske madland. Derfor har vi naturligvis opdateret vores Madland Guide til at købe lokalt endnu en gang. 

Det har vi, fordi vi vil styrke madforbindelsen mellem land og by. Vi vil sætte ansigter og navne på folkene bag maden. Vi vil lette adgangen til retfærdig, grøn, cirkulær og velsmagende mad, der er produceret mere samfundsansvarligt.

Her er en hjælpende hånd og en generel opfordring til gentænkning af vores madvaner og -systemer. Her er en vejleder, der peger i retning af, at madpolitisk handling og at købe ind, er det samme. Her er en trodsreaktion på de stadigt ringere politiske rammevilkår, småskalaproducenter i Danmark arbejder under.

Her er et værktøj, vi håber kan bidrage til et mere gennemsigtigt, retfærdigt og bæredygtigt madsystem både nu og i fremtiden.

Her er Madlands ultimative guide til at købe lokalt, så du kan finde inspiration til din næste kulinariske shoppingtur blandt mere end 200 af landets dygtigste og mest kvalitetsinsisterende producenter og forhandlere.

Læs med, og del med din ven, kæreste, samlever, bofælle, kollega og nabo, så vi alle kan få bedre mad på tallerkenen og yde en vigtig støtte til vores alles madglæde og sundhed, mens vi er med til at skabe grobund for lokale producenter og forhandlere.

Der mangler med garanti et væld af punkter på listen, for det danske madlandskab svømmer over med stærke initiativer – og heldigvis for det. Vi tager imod tips med kyshånd og opdaterer guiden derefter. Skriv blot til os på vores Instagram-kanal eller send en mail til jacob@madland.dk.

Æbleaften hos Byens Landhandel, Foto Liv M Kastrup for Madland 042 (1)
Foto: Liv Kastrup for Madland

Markeder og butikker

Auren's Deli (København) er Frederiksbergs delikatesseforretning og bar. Her kan du bl.a. finde frisk grønt fra deres gård i Kirke Hyllinge, et imponerende udvalg af delikate og velproducerede produkter fra både ind- og udland og ikke mindst god stemning og rare omgivelser. Tag et smut forbi og nyd skønheden.

Bisgaards Butik (København): Grønthandleren sælger økologiske og biodynamiske sæsongrøntsager primært fra sjællandske jordbrug. Bestil til afhentning eller køb direkte fra Bondens Marked på Østerbro.

Bondens Marked (København): Ugentligt marked for lokale producenter på Skt. Jakobs Plads på Østerbro lørdag kl. 10.00-15.00.

Bondemarkedet v/Oremandsgaard Gods (Præstø): Hver første lørdag i måneden i sommerhalvåret inviterer Radius Distillery til bondemarked, hvor du kan finde lokale herligheder fra Præstø og omegn.

Butik Aftensol (Roskilde) er en gårdbutik udenfor Roskilde med et væld af dejlige købmandsvarer, lokalt dyrkede, økologiske grøntsager og kød fra skotske højlandskvæg der græsser i Trekroners naturområder.

Byens Gårdbutik (Svendborg): Gårdbutikken i midten af Svendborg sælger produkter fra Fyn og øhavet. Alt fra nyhøstet grøntsager og friskslagtet kød til chokolade og øl fremstillet med omhu. Alle varer hentes direkte fra producenten uden unødvendige omveje. Er du ikke på Sydfyn, kan du tjekke deres webshop ud!

Byens landhandel (København): Her kan du finde et bredt udvalg af skønne madvarer fremstillet i København og (mest) omegn. Rikke, der driver forretningen, står ofte tidligt op og bager boller og småkager, mens hun også gerne serverer en god kop kaffe og arrangerer f.eks. strikkecafé i nabolagets basale hæng-ud-sted.

Daniali & Schiøtz Foodshop (København) ligger på Frederiksberg i den gamle Brødflov-butik. De to stiftere har taget deres solide bagerevner, sortimentsklassikere og sans for kvalitet og ansvarlighed med fra Brødflov-dagene, men udvalget er blevet udvidet med bl.a. røget og tørret kød, friske grøntsager, æg og pasta fra nogle af landets små, dygtige madproducenter. 

Dybegaarden Økologi (Herning): Kødproduktion af får og kvæg startet med drømmen om en produktion baseret på dyrevelfærd og metoder, hvor dyrene får lov til at leve så naturligt som muligt. Kødet sælges til private, kontaktinformationer finder du på hjemmesiden. 

Engmosegaard (Hundested): Sælger foruden deres eget kød i gårdbutikken også kaffe og delikatesser fra madfolk og restauranterne i deres omegn.

Forrådskammeret (Auning): Delikatesse, bageri, butik og café. Her får du et stort udvalg af måltidssalater, charcuteri, friskbagt brød, lokalt ristet kaffe og særligt udvalgte varer til dit forråd.

Fru Hansens Butik og Café (Randers): I det gamle mejeri sælges der nu lokale delikatesser og produkter. Der afholdes også værksteder, foredrag, markeder, fællesspisninger og andre arrangementer. Følg med på hjemmesiden!

Fuglebjerggaard (Helsinge): Camilla Plums mad- og planteunivers, hvor du, særligt i sommerhalvåret, kan finde frugter, grøntsager, krydderuret, andre spiselige planter, bærbuske, frugttræer og alt muligt andet til udplantning. Kort sagt: "have-halløj".

FællesGro (København) er en medlemsbaseret madvareordning, der gør økologisk madproduktion til et fælles anliggende for producenter på landet og aftagere i byen. Byboerne forsynes med frisk grønt og er samtidig tæt forbundet med producenten på landet. Det kalder vi madforbindelse mellem land og by! Som medlem, betaler du på forhånd for din andel af høsten, jordbrugeren sørger for at få høsten i hus, og FællesGro sørger for, at du kan afhente din høstpose ugentligt i din egen bydel juni-december.

Gastronomer (København) er en af Vesterbros fremmeste delikatessebutikker. Her kan du finde alskens fuldstændig vidunderlige produkter fra kvalitetsinsisterende producenter i både ind- og udland.

Grønt Marked (København + Frederiksberg): Her står jordbrugere fra hele oplandet klar til at afsætte de nyhøstede grøntsager til det sultne byfolk. Det foregår fra maj til december på henholdsvis Refshaleøen første søndag i måneden, Litauens Plads på Vesterbro anden søndag i måneden, Guldberg Byplads på Nørrebro tredje søndag i måneden og Aksel Møllers Have på Frederiksberg fjerde søndag i måneden. Hvis du er heldig, kan du også komme hjem med en flaske kombucha, most, cider, æg eller noget helt femte i indkøbskurven.

Il Buco (København)Det italienske alt-mulig-sted på Islands Brygge rummer både bageri, café, restaurant og højbede med krydderurter i baggården. Her kan du finde kvalitetsprodukter og -råvarer som kød fra Birthesminde, grønt fra Birkemosegaard, Øl fra Kølsters og ikke mindst masser af god vin. Du kan også blive hængende til en delikat italiensk middag.

Kgs. Lyngby Madmarked (Lyngby): Mød fantastiske lokale producenter i Stadsarkivets historiske gård.

Klintholm Gods Gårdbutik (Møn) viser alle de fineste, vellavede produkter frem som Østmøn har at byde på. Her kan du finde alt fra marmelade og oksekød fra naturplejekvæg til saft og grøntsager!

Københavns Fødevarefællesskab: Bliv medlem af fællesskabet, der blandt andet har mange grøntsager fra økologiske og biodynamiske landbrug Birkemosegaard.

Markedet på Ingerslevs Boulevard (Aarhus): Her kan du finde næsten alt i friske varer og få en snert af sydlandsk markedsstemning fra de cirka 60 boder med alt fra frisk fisk, kød og oste til grøntsager, lokal honning og meget mere. Markedet slås op hver onsdag og lørdag.

Naturlig Høst (København) er Amagers nye gårdbutik. Her står Alexandra klar til at forsyne amarkanerne med 100% økologisk frugt og grønt, der kan købes stykvis og uden emballage. Besøg hendes butik på Amagerbrogade 118! Naturlig Høst har også en butik på Nordre Frihavnsgade 21 på Østerbro.

Nytorvboder (Viborg) byder hver lørdag formiddag på et bredt udvalg af, hvad Viborg og omegn kan præstere af lækkerier - fra genbrugsvarer til frugt, grønt, ost, fisk og specialvarer.

Nysted Gårdbutik (Nysted): Her finder du friske råvarer og produkter fra Lolland, Falster og resten af Sydhavsøerne!

Nørbys Grøntsager (Klippinge) er et økologisk landbrug og gårdbutik, hvor du kan forsyne dig med årstidens friske grøntsager og æg, når du er i det sydøstsjællandske!

Nørrebro Kolonial (København) sælger økologisk frugt, grønt, ost, vin og meget andet fra deres lille butik på Jægersborggade 25. Kig forbi!

Omegn & Venner (København) er en landhandel og spisebar beliggende i TorvehallerneKBH. Her kan du finde flere montrer fulde af København og omegns bedste og mest velsmagende produkter fra små, dedikerede producenter. Skal du købe godt ind til en middag eller bare til hverdagen, skal du unde dig selv et smut forbi her. Snyd heller ikke dig selv for en tur i spisebaren, nu du er der. Der serveres vellavede, smagfulde små retter med en lille fadøl eller et glas naturvin til følge. Her lever den ansvarlige og samtidigt helt ustyrlige madglæde!

Ost & Deli (Amager) ligger inde med de smukkeste nordiske oste. På hylderne finder du også naturvin, marmelade, oliven, pesto, dåsemad, kiks, honning; alt du skal bruge til dit ostebord.

RAA Aarhus (Aarhus): Emballagefri dagligvarebutik, der kun forhandler økologiske eller biodynamiske produkter. De gør tilmed en dyd ud af at forhandle sæsonvarer, der er dyrket eller fremstillet så tæt på Aarhus som muligt.

Stensbølgård (Kirke Hyllinge): Økologisk landbrug og gårdbutik på Hornsherred. Her kan du finde sæsonens grøntsager og økologiske æg!

Søbogaard (Herning): Økologisk saft, marmelade, honning og juice som de fleste kender og elsker.Besøg Søbo Gårdbutik med alle deres fine produkter. Produkterne forhandles i hele landet, så hvis du ikke er i nærheden, kan du tage et kig på listen over forhandlere på deres hjemmeside.

TorvehallerneKBH (København): Københavns store madmarked huser masser af stader, der sælger lokale råvarer. Gør alle dine indkøb ét sted, spørg omkring og støt en lang række lokale producenter midt i Københavns centrum. Sving fx forbi den urbane landhandel Omegn & Venner eller fiskehandlen Den Grønne Kutter. Flere stader, som grønthandlen Solfrugt, tilbyder desuden levering til døren.

Vestkystens Gårdbutik (Ringkøbing) har et stort udvalg af hjemmebag. Fra rugbrød med tang til klassisk gåsebryst. Udvalget af brød og kager varierer, og der er altid lokale specialvarer på hylderne.

Økoladen (Ringkøbing) er en gårdbutik med stort udvalg af både økologisk og biodynamisk grønt, kød, mejeri- og kolonialvarer.

Aarstidernes Gårdbutik (Humlebæk): På Krogerup Avlsgaard i Humlebæk sælger Aarstiderne foruden deres måltidskasser også brød, mejeriprodukter, vin, øl og kolonialvarer fra egen gård og andre lokale producenter.

Dyrk Livet Festival 23, Foto Liv M Kastrup for Madland 145
Foto: Liv Kastrup for Madland

Frugt og grønt

Birkemosegaard (Sjællands Odde + levering): Det økologiske og biodynamiske landbrug sælger frugt og grønt fra egen avl. Prøv bl.a. Torsdagskassen; en ugentlig kasse sammensat af det bedste fra deres egne marker (i vintermånederne suppleret af råvarer fra andre danske og udenlandske gårde, de har et nært kendskab til). Besøg deres gårdbutik, eller bestil til afhentning på et af deres mange afhentnings-spots i nærområdet og København.

Blakgården (Silkeborg) er et fællesskabsbaseret landbrug ved Sminge Sø i nærheden af Silkeborg. En kreds af bevidste madborgere har dannet et andelssamvirke for at få friske lokale råvarer, støtte op om gårdens drift samt for at sikre et demokratisk ejerskab til gavn for fællesskabet og kommende generationer.

Brinkholm (Karise): Landbrugslauget på Sydsjælland, der nu er en del af Foreningen Andelsgaarde, sælger både økologisk frugt, grønt, mel og æg enten på Grønt Marked i København eller i stalddørssalg på gården.

Bygaard (København)I containerne hos det økologiske bylandbrug på Refshaleøen vokser et bredt ud af spændende specialsvampe fra shiitake og nameko til østershatte og pindsvinepigsvamp. Bygaard leverer til en række velrenommerede restauranter i cykelafstand fra bylandbruget, men sælger også privat enten på markeder som Grønt Marked eller til afhentning hos dem selv på Refshaleøen hver torsdag mellem kl. 7-14.

Det lille Økori er et mikrolandbrug mellem Hedensted og Horsens, hvor de dyrker grøntsager, østershatte og mikrogrønt. De sælger til professionelle køkkener og til private gennem deres vejbod.

Drys (Ballerup) dyrker økologiske urter og grøntsager på 2 hektarer af Grantoftegårds jord uden for København. Køb en andel af høsten og få en ugentlig grøntkasse dyrket med stor passion og skånsomme metoder!

Feldskov Have (Sorø): Lille regenerativt jordbrug tæt ved Sorø Sø, der sælger deres grøntsager og æg gennem den økologiske kaffebar Skotte & Stentoft på Sorø Station.

Gartneriet Rødmose (Vejle): Det lille økologiske og biodynamiske gartneri uden for Vejle dyrker grøntsager og holder et væld af husdyr: køer, heste, geder, får og høns. Der skal nemlig være en mangfoldighed af liv på gården. De efterstræber det multifunktionelle landbrug, som ikke kun producerer madvarer, men også løfter opgaver som naturpleje og pædagogiske, rekreative og terapeutiske oplevelser. Det er, som de selv siger, umoderne, og måske netop derfor mere eviggyldigt! Læg vejen forbi og fyld kurven og kroppen med livskraft næste gang, du er i området.

Godis Grønt (Lejre): Jordbruget dyrker økologisk og regenerativt og afsætter deres grøntsager efter såkaldte CSA-principper (Community Supported Agriculture) - altså til medlemmer, der på forhånd har købt en andel i årets høst. Vælg mellem at få fra fire helt op til tolv grøntsager om ugen gennem hele høstsæsonen!

Hjortespringgård (Herlev) er et regenerativt jordbrug kun 15 minutter fra København, hvor der dyrkes grøntsager til lokal afsætning.

Jordkærgård (Silkeborg): Regenerativ økologisk mini-jordbrug nord for Silkeborg, der dyrker grøntsager, urter, frugt og bær til private og erhverv.

Karl Hennings Bio Grønt (Brande): Bondegården Højbo drives biodynamisk af Karl Henning. Jorden dyrkes med stor respekt og omtanke for livet med fokus på sund jord i balance. Der dyrkes forskellige grøntsager og produceres kød fra græsfodret kvæg. Udvalget er naturligvis bestemt af årstiden. Gårdbutikken har åbent året rundt.

Kiselgården (levering): Det økologiske landbrug  på Vestsjælland sælger masser af lækker frugt og grønt, let tilgængeligt via både Aarstiderne og Skagenfood.

Korsmedergaard (Randers) har en økologisk gårdbutik med egne æg, frugter og grønt. Derudover kan du også finde et bredt udvalg af kolonialvarer, brød og frø til haven fra andre dygtige producenter.

Lammehave Økologi (Falster): Økologisk landbrug, der dyrker både korn og grøntsager og også kan tilbyde æg og kød fra deres gårdbutik.

Lerbjerggård (Melby) er en del af Andelsgaarde. Her dyrker de seje forvaltere Nanna og Christopher sprudlende sprøde grøntsager efter økologiske og regenerative principper. Sving forbi deres idyl af et markhus på Melbyvej 129 eller find dem på Torup Marked for at få fingrene i deres grøntsager!

Læsø Økologi (Læsø): Mel. Sennep. Grøntsager. Det er hvad, de forsyner lokalbefolkningen med hos Læsø Økologi. Tag forbi og forkæl dig selv, hvis du ferierer i Kattegat!

Mangholm (Hillerød) er et 48 ha stort økologisk, regenerativt landbrug beliggende midt i den Nordsjællandske natur ved Hillerød. Gården har fokus på en nænsom, alsidig drift med gamle husdyrracer og naturpleje. Mangholm har en omfattende egenproduktion af frugt, grønt, kød, æg og mel med stort fokus på den højeste kvalitet og smag. Produkterne sælges til lokale restauranter og anvendes i gårdens egen restaurant, indrettet i den gamle, ombyggede kostald, der også byder på selskabslokaler, café og gårdbutik.

Marken (Bornholm): Et lille gartneri ved Allinge, der producerer økologiske frilandsgrøntsager så meget af året som de kan. Og så har de en yderst fornøjelig Instagram-profil, hvor du kan følge med, alt imens du bliver godt underholdt og ikke mindst charmeret.

Markliv (Vendsyssel): Mads dyrker økologiske grøntsager efter regenerative principper. Han sælger både til professionelle køkkener og til private, så det er bare med at slå til, hvis du befinder sig nordenfjords. Og bor du i området, kan du blive andelskunde, på forhånd købe en del af høsten og blive forsynet med sprøde og saftige grøntsager hele sæsonen. Kraftfuldt!

Mosegården (Krøjerup): Jordbruget vest for Holbæk drives af Tannie, Linne og et par elever fra Den Regenerative Jordbrugsskole. Her dyrker de grøntsager til deres medlemmer efter økologiske og regenerative principper. Er du interesseret i at blive medlem og forsynet med knaldsprøde grøntsager henover sæsonen, kan du læse mere her.

Munkebjerg Øko Frugtplantage (Børkop) ved Vejle har åbent i gårdudsalget for frugt og friske æg.

Naturbruget Tranum (Vendsyssel) er et lille økologisk landbrug, der dyrker en mangfoldighed af grøntsager og kartoffelsorter. Smut forbi Brovst, hvis du er i det nordjyske eller smag deres grønt på flere lokale restauranter.

Peters Gartneri (Beder) dyrker grøntsager efter økologiske og regenerative principper og arbejder for at genopbygge frugtbarhed jorden. Du kan enten købe ind i markbutikken eller blive en del af kunde-bonde ordningen. Som kunde-bonde bliver du medejer af sæsonens høst, tager et lokalt ansvar og får mulighed for at yde indflydelse på hvad der skal dyrkes på det årlige info- og inspirationsmøde. Du kan læse meget mere på Peters hjemmeside.

Rabarbergaarden (Nordsjælland): Økologisk, holistisk landbrug, der også rummer en gårdbutik, skolehave og restaurant. De holder tilmed også have- og køkkenkurser på gården. Læs mere om Rabarbergaarden og medstifter Louise Køster, som vi har portrætteret i vores artikelserie Madsystembryder. 

Rosilde Højgaard (Nyborg): I gårdbutikken kan du finde frisk høstet grønt og et stort udvalg af mel, korn, drikkevarer, friskbagt brød, slagtervarer og meget andet. Slå et smut forbi næste gang du er i Nyborg.

Rø Jordbrug (Bornholm) er et lille familie jordbrug på nordøst Bornholm. Jorden og stedet drives med udgangspunkt i økologiske og regenerative metoder, hvor høns i et mobilt hus samt frugttræer danner rammen for deres nyanlagte skovlandbrug. Æggene afsættes primært til lokale restauranter, mens evt. overskud afsættes i egen gårdbutik. Hvis du vil være sikker på at prøve æg og grønt fra stedet, er det muligt at besøge deres glampingtelte eller en af de unikke langbordsmiddage som afholdes henover sommeren.

Seerupgaard (Amager + levering): Sælger deres økologiske grøntsager og andre varer gennem det nytænkte koncept Økoskabet med flere afhentningssteder i København. Du kan også købe efter såkaldte CSA-principper (Community Supported Agriculture) - altså på forhånd købe dig ind på en andel af årets høst, som du derefter løbende afhenter på gården i Dragør gennem høstsæsonen.

Sommergrønt (Aarhus): Økologisk frilands- og væksthusgartneri beliggende i Hadsten lidt uden for Aarhus. Hos dem kan du købe grønt i lange baner fra april til december – og er der for langt til Hadsten, kan du også finde nogle af deres grønne sager hos RAA Aarhus.

Stengården (Birkerød): Det økologiske landbrug i Birkerød holder åbent i deres gårdbutik, hvor de sælger grønt, æg og andre lokale varer af høj kvalitet.

Svanholm Storkollektiv (Hornsherred): Økologisk landbrug med markafgrøder, malkekvæg, grøntsagsproduktion og frugtplantage. Sælger årstidens friske grøntsager, mælk og æg af egen avl fra deres gårdbutik og gennem en række restauranter og forhandlere.

Sydkysthaven (Præstø): Charlotte og Frederik driver til dagligt en økologisk og regenerativ markedshave tæt ved Præstø på Sydsjælland. Her har de en CSA-ordning til private kunder, mens de henover sommeren arrangerer jord-til-bord langbordsmiddage med en lokal kok, som integrerer deres grøntsager og andre lokale produkter i menuen. De sælger også både til restauranter på Sydsjælland og i København.

Søndergård (Stevns): Det økologiske landbrug i Store Heddinge dyrker frugt og grøntsager, holder flere forskellige slags husdyr og sætter en ære i at frembringe madvarer gennem et sundt og mangfoldigt økosystem. Fyld kurven med deres kød, æg, mælk, honning, frugt og grøntsager i gårdbutikken!

Thy Kassen (Thy): Bæredygtig og lokal grønkasse leveret til thyboerne. Højt fokus på nem og grøn hverdag. Emballagefrit, sprøjtefrit og lokalt. Peace out!

Yduns Have (Samsø): Jordbrug drevet af unge ildsjæle og ejet af Jordbrugsfonden Økologisk Samsø og Samsø Økojord. Yduns Have fik i 2018 titlen Årets Økolog, og de afsætter deres grøntsager gennem den dertil indrettede gårdbutik.

Øhave (Tåsinge): Hos det lille økolandbrug i det sydfynske øhav med lækre dugfriske grøntsager.

Økologiens Have (Odder) er en gård som både har gårdbutik, café, besøgsgård, planteskole og fælleshave, som giver byboere tæt på Aarhus muligheden for at dyrke egne grøntsager i fællesskab med andre. I deres aktivitetskalender kan du holde øje med næste aktivitet såsom klipning af fårene eller et kursus i plantedeling.

Østagergaard (Jystrup): Biodynamisk landbrug på Midtsjælland, der også fungerer som den centrale del af institutionen Østagergård, som er et bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud for unge og voksne med nedsat psykisk eller social funktionsevne. I deres gårdbutik kan du finde mel, brød og kalvekød. Slå vejen forbi!

Madland_Festival_farm crawl_gris_fotograf Molly Grønberg_2021
Foto: Molly Grønberg for Madland

Kød, æg og mejerivarer

Birthesminde (Vipperød + levering): Gården på Midtsjælland leverer økologisk grisekød fra dyr, der opdrættes langsomt, går ude hele livet og fodres med bl.a. recirkulerede restprodukter fra ølbrygning. Leveres til døren efter bestilling på deres webshop og kan også købes og afhentes direkte fra gårdbutikken.

Bøgebæk Økologi (Brønderslev): Sælger de fineste øko-æg via stalddørssalg, hvis du befinder dig i det nordjyske.

Copenhagen Goat Milk (Jystrup): Summer og Claus holder geder i et holistisk afgræsningssystem ved deres hyggelige hjem i Jystrup. Gedemælken forvandles til et udvalg af yderst velsmagende, håndlavede oste og gedemælksprodukter i matriklens mikromejeri. Deres oste mm. kan købes i deres egen lille gårdbutik, på Grønt Marked eller udvalgte steder som Omegn & Venner, Bageriet Brød, m.fl.

Enghavegård Osteri (Billum): Osteriet mellem Esbjerg og Varde laver både skønne rødkitoste, og bruger desuden vallen fra produktionen som foder til gårdens fritgående økogrise, der siden bliver til spegepølser, røgvarer og langtidslagrede skinker. Besøg deres osteri og gårdbutik i den smukke Nationalpark Vadehavet, der er perfekt til en gåtur eller picnic.

Farmen (Svebølle): Et skønt sted på Vestsjælland findes en besætning på 40 får, der har masser af plads på foldene og kun fodres med græs, kviste og urter, som allerede findes på markerne. Herfra sælges alskens former for lammeudskæringer i gårdsalg.

Folkets Madhus (Amager + levering): Står for højeste kvalitet slagtervarer - tjek onlineshoppen, hvor du kan få fingre i charcuterie, som mor lavede det, hvis hun havde været gourmetslagter.

Fridalund (Martofte + levering): Økolandbruget på Nordfyn sælger lam, økoænder og gæs over deres webshop, og hvis du er i det fynske, kan du også fat i deres grøntsager i gårdbutikken.

Fuglsøgaard (Hejsager): Tæt ved Haderslev i det sønderjyske lusker der Galloway-kvæg rundt på fredede arealer og udfører naturpleje. De hører til det familiedrevede, økologiske landbrug Fuglsøgaard der er 100% selvforsynende med foder og sætter en ære i at kere sig om livet i, under, på og over jorden. Et ansvarligt sted at forsyne sig med kød, hvis du er på de kanter.

Gothenborg (Them + levering): Fjerkræopdrættet syd for Silkeborg har de seneste år sat ekstra fokus på deres gårdbutik og online websalg, hvor du kan købe noget af det bedste fjerkræ og også brød (til afhentning), lokalt grønt og sågar lækre hjemmelavede retter på frost fra deres eget landkøkken.

Grantoftegård (Ballerup): Det økologiske landbrug sælger grønt fra stadevognen på gården alle ugens dage, hele året rundt ved høflig selvbetjening. Og hvis du er heldig at klikke ind på hjemmesiden, den dag på måneden hvor bestanden af naturplejekvæg er blevet justeret, kan du bestille økologisk oksekød til afhentning på gården.

Hedeagergaard (Ølgod + levering): Den biodynamiske gård i Vestjylland leverer kød og charcuterie af egen avl, samt grønt, ost og andre produkter direkte til døren via deres webshop.

Hegnsholt (Lejre): Det anerkendte landbrug har i mange år produceret nogle af landets bedste æg fra fritgående økohøns, der primært lever af græs og rester fra spisesteder og producenter på Sjælland. Udover æg sælger de desuden kød fra fritgående uldgrise og får, mel, chokolade, saft, sylt, øl og meget mere fra omkringliggende producenter. Tag ud forbi den udvidede gårdbutik og nup eventuelt en kop kaffe og gå en tur på Skjoldungestien rundt om dyrenes folde. 

Hindsholm Grisen (Martofte + levering i KBH): Den nordfynske gård leverer kød til en række af landets bedste spisesteder, men sælger også til private fra deres gårdsalg, via deres webshop til levering i København eller på Bondens Marked og Grønt Marked.

Hopballe Mølle (Jelling + levering): Her finder du lækre velfærdskyllinger og en masse andre specialiteter i deres gårdbutik. To gange om ugen leverer de også direkte til din hoveddør.

Hørhaven (Fuglebjerg): Økologisk besøgsgård mellem Slagelse og Næstved, som dyrker klimavenlig permakultur- og skovlandbrug og har dyrevelfærd og biodiversitet i fokus. Sælger farverige, økologiske æg, svinekød og andre lækre sager fra egen og andre lokale gårde og producenter i deres gårdbutik. Og så kan du i øvrigt koble fra og overnatte i deres idylliske og hyggelige bed & breakfast.

Hårbølle Mejeri (Møn) er et lille gårdmejeri på Vestmøn, hvor Per producerer oste og andre mælkeprodukter af egen fåremælk og nabogårdens jersey komælk. De er inspireret af ostehåndværket i særligt Frankrig og Spanien, hvor der værnes om traditionerne og smagen – og det kan mærkes. Få fingrene i deres mejerivarer i gårdbutikken på Møn, Omegn & Venner i København eller et helt tredje sted.

Klosterhedens Vildt (levering): Modtager i løbet af vildtsæsonen vildt i næsten alle danske afskygninger fra jægere, Naturstyrelsen og jyske godser. Det gælder alt fra krondyr til mindre klovbærende vildt henover vildsvin, mufloner, fasaner, gråænder og -gæs. Køb i deres webbutik med levering til alle brofaste danske øer.

La Treccia (København + levering): Laver helt autentiske og underskønne økologiske italienske oste på dansk mælk i Rødovre. Find deres oste i diverse måltidskasser fra Aarstiderne eller nemlig.com og få dit burrata eller mozzarella-fix.

Langebjerggård (Eskebjerg) er en lille økologisk gård hvor der avles kaniner, kyllinger og lam på friland.

Lejre Mikropølseri: Laver pølser, charcuterie og røgvarer i samarbejde med lokale producenter og slagterier. Du kan både bestille i webshoppen og sågar få fremstillet dit eget charcuterie, hvis du går på jagt.

Lille Randeladegaard (Ebeltoft) producerer blandt andet ost og is af økologisk gedemælk fra egne geder. Familien bag driver også spisestedet LøCroQ på Ebeltoft Havn, hvor menukortet er baseret på råvarer fra egen produktion.

Lystbækgaard (Ulfborg): På den vestjyske hede hyrdes fåreflokken rundt som en del af naturplejen. Kød, uld og uldprodukter sælges i gårdbutikken og på webshoppen. Gården huser også den frivillige Lystbækforening, som laver forskellige kurser og aktiviteter med fokus på at udbrede viden om dyrene og ulden.

Ost & kos Danmarkskort: er en oversigt over 50 aktive osterier spredt ud over hele Danmark, og langt de fleste sælger direkte fra deres gårde eller online. Find dit nærmeste osteri på og køb lidt godt til dig selv.

Slagteren ved Kultorvet (København) er en københavnsk institution, hvor du kan få økologisk kvalitetskød, vildt og meget, meget mere.

Søtoftes Gårdmejeri (Ringsted): Det lille mejeri og regenerative kvægbrug på Vestsjælland producerer vidunderligt nærende og velsmagende mælk, yoghurt og ost fra køer med horn. Deres produkter fås i flere kvalitets- og ansvarsbevidste gårdbutikker og landhandler rundt omkring på Sjælland og i København.

Stengaarden (Birkerød): Har også skønne æg og et mindre udvalg af kød og lækre grøntsager.

Stokmosegård (Nyborg): I Skalkendrup ligger Stokmosegård som har 600 æglæggende høns, en hyldeplantage, geder og grøntsager. I mindre flokke bor hønsene i mobile huse med adgang til massere af grønt som giver den smukke mørke æggeblomme Æggene kan købe i boden på Skalkendrupvej 60 og forhandles også hos Byens Gårdbutik i Svendborg.

Søagergård (Smørum): Et regenerativt småskala jordbrug der sælger æg, grisekød, rå mælk og honning. Alle deres produkter kan købes i deres gårdbutik i Smørum, men findes også på Grønt Marked, hos Rondo, Det Vide Hus, Nørrebro Kolonial, Darcy’s Kaffe og helt sikkert flere andre!

Madland søndag, foto Liv M Kastrup for Madland026
Foto: Liv Kastrup for Madland

Fisk

Blue Lobster (København) er den første online markedsplads for skånsomt fanget fisk. Download appen, der forbinder fiskeglade danskere direkte med skånsomme kystfiskere. Her kan du bestille direkte og afhente fisken ved kasse 1!

Den Grønne Kutter (København): Stadeholderne i TorvehallerneKBH midt i København lægger vægt på bæredygtigt fanget fisk og arbejder tæt sammen med lokale fiskere, der benytter sig af skånsomme fangstmetoder, når de hiver deres fangst op af havet.

Kystfisken (Hanstholm + levering): Den nye platform leverer dagens fangst direkte fra hav til hoveddør med fokus på et sæsonpræget udvalg af skånsomt fangede fisk og generel omtanke for vores have. Tilmeld dig deres sms-service og få besked om dagens udvalg, så snart bådene er i havn!

Sømunken (København), en lille fiskepusher på Rantzausgade på Nørrebro, sælger udelukkende fisk i sæson og andre skånsomt fangede godter fra havets skatkammer. Desuden har de et skønt lille udvalg af naturlig vin, der går godt til maritime sager.

Brød 4 – Trines ode til brød
Foto: Hahnemanns Køkken

Brød og bagværk

Aamanns Bageri (København): Aamanns, som ellers er kendt for sit smørrebrød, har nu åbnet bageri i Carlsberg Byen. Her får du friskbagt brød, kager, kaffe fra Ønsk, sandwiches og toast til farten. Alt sammen lavet på gode råvarer.

Hos Alice (Amagerbro) kan du både få en god kop kaffe, et stykke godt bagværk og, når det er sæson for den slags, hjemmelavet is. Alt der bliver langet over disken er lavet af de mest smagfulde råvarer, de gode folk fra Alice har kunnet få fingrene i. Her kan du altid stole på kvaliteten.

Bageriet Brød (København) på Vesterbro bager økologiske, rustikke brød, laver hjemmelavet is og alskens andre gode sager i et bette hak i væggen på Enghave Plads, hvor de også gerne serverer en god kop kaffe til bagværket.

Bageriet Benji (København) laver et fantastisk udvalg af surdejsgodter og laminerede lækkerier fra deres lille bagerbutik på Nørrebro.

Collective Bakery (København) forsyner alle Coffee Collectives kaffebarer i København med friskbagt brød og sødt bagværk, mens det også fungerer som selvstændig bagerforretning på Nørrebro. Der bages med dansk økologisk mel og bageriet har derudover et erklæret fokus på at minimere madspild i deres produktion. Spis brød til.

DavidBreadHead (Aarhus) er et bageri med to lokationer i Aarhus C, hvor du kan finde funklende bagværk. Både det helt store surdejsudvalg, glinsende croissanter, pistaciesnegle og meget mere.

Galst Bageri (København) har efter et dårligt hemmeligholdt ophold i Boldklubben Skjolds lokaler i tribunen på Østerbro Stadion åbnet på ny i Lipkesgade, stadig på Østerbro, hvor den tidligere revisor Erik og det unge lyn Peter disker op med velbagt økologisk surdejsbrød og søde sager.

Hahnemanns Køkken (København) er et vidunderligt økologisk bageri, konditori, spiseri og kokkeskole, der har åbent alle ugens dage og holder til på Østerbro.

Hart Bageri (København): Den populære bager på Frederiksberg findes nu også på Holmen, Kødbyen, Istedgade, Refshaleøen og Østerbro – og du kan tilmed bestille deres eftertragtede City Loaf og andet både sødt og salt bagværk til afhentning i en af deres butikker. Du kunne selvfølgelig også bare trisse ind fra gaden af.

H.U.G (København) står for helt uden gluten og excellerer i friskbagte glutenfri godter fra bageriet på Østerbro. Ifølge pålidelige, glutenallergiske kilder, laver H.U.G. intet mindre end verdens bedste glutenfri hindbærsnitte.

Juno the Bakery (København): Østerbros bagerperle, sælger stadig brød, croissanter og kardemommesnurrer til de store masser, der hver dag samles i lange køer foran den nu lidt større butik.

Københavns Bageri (Carlsberg Byen): I Københavns nyeste bydel har Anders og Rasmus, der står bag hver deres kvalitetsbageri på hhv. Amagerbro og Nørrebro, nemlig Alice og Benji, slået sig sammen for at åbne et tredje bageri med dyb forankring i de danske bagertraditioner. Her kan du få fingrene i vellavet bagværk af velproducerede råvarer.

Leanders Bageri (Svendborg) er et lille bageri med store værdier. Her bager Kasper og hans dej-lige dedikerede hold både surdejsbrød og søde sager på de bedste økologiske råvarer, oplandet kan byde på. Læg turen forbi i det sydfynske!

Lille Bakery (København): Bageriet og spisestedet på Refshaleøen har åbnet webbutikken Lille Grocery, hvor de tager imod ordre på både mad, bagværk og produkter fra lokale samarbejdsproducenter til afhentning dagen efter bestilling.

Rondo (København): Bageri og hæng-ud-sted på Nørrebro. Prøv eventuelt deres frokost foccacia eller en weekendtoast, hvis du er i nærheden.

Svaneke Brød (Bornholm + København) sælger lækkert økologisk bagværk i Svaneke og på Amager. 

Tír Bakery (Sjællands Odde) er et bageri dedikeret til gamle, lokale kornsorter, hvor irske Louise, der driver bageriet, kværner korn til pivfrisk mel hver dag inden bagning. Det giver både bedre smag og næringsværdi. Smag selv efter, når du er på de kanter!

Vild Hvede Bageri (Veflinge): På den nordfynske gård, hvor Ingeborg, Emilie og landmanden Bjarne dyrker økologisk mel med regenerative metoder, har Steffen nu åbnet bageri. For naturligvis skal der bages friskt brød med nordfyns friskeste mel direkte fra mikromølleriet! Her udbydes der både sure og søde sager fra ovnen, der grundet frembringelsesmåden, friskheden og den lange hæve tid er godt for såvel munden som maven.

Wild Mikrobageri (Hornbæk): Ved sit åbne køkkenvindue bager Gitte Marie økologiske surdejsgodter til lokalområdets beboere med friskkværnet mel fra områdets jorde. Hun bager faktisk også lidt søde sager. Kig forbi i den korte åbningstid eller sørg for at forudbestille dit bagværk, hvis du er i Hornbæk og omegn.

Madland_Festival_farm crawl_korn_fotograf Molly Grønberg_2021 (1)
Foto: Molly Grønberg for Madland

Mel og korn

Aurion (Hjørring + levering), Danmarks ældste økologiske mølleri, sælger via deres webshop korn, mel og bagegrej med levering til døren. Find det også hos diverse forhandlere over hele landet.

Kornby Mølle (Lynge): Den sjællandske øko-mølle har ikke egen webshop, men sælger deres mange sorter af kvalitetsmel hos bl.a. Hahnemanns Køkken, Lille Bakery og Byens Landhandel.

Kragegården (Ringe): Møllen på Fyn producerer økologisk mel, som kan købes via deres webshop enten til afhentning eller med levering til døren.

Mejnerts Mølle (Svebølle): Den økologiske mølle på Vestsjælland tilbyder mel, kerner og korn til alle, der elsker fuldkorn og fylde i deres hjemmebag.

Nordsjællands Fællesmølleri (Hundested) sælger fra deres webshop friskmalet mel fra lokale gårde. Find det også hos diverse forhandlere og supermarkeder i området.

Pastariget (Svaneke) er en bornholmsk pastaproducent, der producerer pasta af lokalt dyrket durumhvede og friske danske øko æg. Pastariget eksperimenterer med et væld af pastavarianter lavet på durum, manitoba, rødbede og ramsløg.

Quartz Mølle (Herlufmagle): Her stenkværner Fintan mel af økologiske korn, han selv har frembragt. Gamle såvel som nye sorter og populationer, som er en blanding af et tocifret antal forskellige kornsorter! Og så endda med sit sublimt flotte, gode gamle gedigne maskineri, som han selv har bygget. Altid fuldstændig friskkværnet.

Skærtoft Mølle (Als): Den sønderjyske producent sælger og sender økologisk kvalitetsmel til hele Danmark. Find det også hos forhandlere over hele landet.

Vester Hedegaard (Pandrup) sælger økologisk kvalitetsmel fra egen kværn, hvis du kommer et smut forbi Nordjylland – eller gennem deres webbutik.

Vild Hvede (Veflinge) dyrker økologisk korn og kværner mel deraf på Nordfyn. Køb deres mel i gårdbutikken, hos Café Sølle i Odense eller i Byens Landhandel i København – du kan forresten også få det tilsendt, hvis du sender dem en høflig mail.

Dyrk Livet Festival 23, Foto Liv M Kastrup for Madland 211
Dyrk Livet Festival 23, Foto Liv M Kastrup for Madland 210 (1)
Foto: Liv Kastrup for Madland

Øl, vin og cider

Barfod Vin (Røsnæs + levering) sælger prisvindende flasker fra deres druer dyrket i Røsnæs’ unikke klima.

BRØL (København) er et cirkulært bryggeri i hovedstadsområdet. Her brygger Saimon, Michael og Nelly et stærkt udvalg af smagfulde og livlige økologiske øl på overskydende brød fra nærliggende bagerier. Knap en op og brøl med: Vi vil have et cirkulært madsystem! Læs mere om BRØL og stifter Saimon Skurichin, som vi har portrætteret i vores artikelserie Madsystembryder her.

Budō Vin Naturel (København) har et velkurateret udvalg af økologisk og biodynamisk producerede vine og øl i skønne rammer på Vesterbrogade. Alex og Hang, der står bag butikken, har begge arbejdet med biodynamiske vinbønder i Frankrig, hvorfor det ligger dem meget på sinde at føre vine til København fra vinmagere, der udviser stor respekt for deres omgivelser og deres druer, naturligvis.

Bøgedal (Vejle + levering): Her brygger Gitte og Casper håndbrygget øl, der er blandt de bedste i Danmark. Øllet brygges med respekt for omgivelserne og ikke mindst traditionerne. Her bruges fx ikke pumper, men kun hejseværk, når øllet skal flyttes fra kar til kar. De bruger mestendels økologisk korn til deres bryg, mens masken fodres til deres køer. Cirkulariteten har de heller ikke glemt.

Cold Hand Winery (Læsten + levering) holder fingrene fra druerne, og laver i stedet vine, hedvine og au de vie på nordiske frugter og bær, som bliver exceptionelt gode i det danske klima.

Copenhagen Winery (København + levering) brygger dansk frugtvin, cider og spiritus, som kan købes i deres webshop.

Dry & Bitter Brewing (Gørløse) brygger øl i høj kvalitet og bedste futuristiske rock ‘n’ roll-stil. De sender hjertens gerne øl til hele landet, hvis du bestiller via deres webbutik.

Ebeltoft Gårdbryggeri (Ebeltoft) brygger et væld af forskellige, altid interessante øl og har tilmed også et udvalg af hjemmelavet sodavand. Bryggeriets gårdcafé og butik afholder også forskellige arrangementer og smagninger gennem året.

Farendløse Mosteri (Ringsted) sælger utroligt lækker og livskraftig æblemost og cider, som kan købes på gården eller hos Byens Landhandel i København

Garbolund (Helsinge + levering) dyrker økologiske vindruer, som de laver om til ren, naturlig vin i eget vineri. Køb via webbutikken eller slå vejen forbi – vinbaren, caféen og gårdbutikken har åbent fra april til og med oktober.

Gerbola Vin (København + levering) drives af Magnus, der både importerer og sælger spontangærede vine fra usprøjtede marker i sin butik på grænsen mellem Vesterbro, Frederiksberg og Valby. Du kan også købe ind via webbutikken og få både abonnements- eller smagekasser, hvis du har lyst.

Mariendal Mosteri (Grenå) producerer økologisk æblemost, æbleisvin, æblecider og vine på druer fra foden af Mols bjerge.

Herslev Bryghus er et økologisk gårdbryggeri tæt ved Roskilde Fjord. De nytænker og brygger et væld af velsmagende øl, der både kan findes på barer og i supermarkeder rundt omkring i det danske land. Og befinder du sig lidt uden for Roskilde, kan du slå et smut forbi deres Tap Room & Café og nyde en kold eller flere.

Kihoskh (København + levering) har en webshop med specialøl for dig, der ikke bor om hjørnet fra Sdr. Boulevard. Den Vesterbro’ske kolonial har som altid åbent fra tidlig morgen til sent og sælger både bagværk fra Bageriet Brød, salater, snacks plus smal litteratur, gamle tegneserier, skæve magasiner, spil og herlige dimser og dutter. 

Nagelsbjerg (Ringsted + levering) sørger for sprød, dansk æblevin til cider-tørstige typer. 

Nr. 30 (København): Vinbaren på Nansensgade har fået vokseværk og har også åbnet en lille hyggelig butik. Lad dig ikke skræmme af den beskedne størrelse - ejerne er vaskeægte samlere og gemmer på en vinkælder med sjældne druer, skæve årgange og nogle af de største naturlige kultvine.

Omada Wine (København) ligger på Østerbro og kuraterer et herligt udvalg af naturvine til både private og professionelle. Og så har de tilmed også lidt delikatesser, du kan købe med.

Pompette (København): Vinbaren på Nørrebro sælger masser af gode dråber til konsum på stedet såvel som derhjemme.

Pulp Wine (København) er Valbys kvalitetsvinforhandler med fokus på naturlige og økologiske vine. Priserne er sympatiske og åbningstiderne lange.

Rødder&Vin (København) forhandler vin på Nørrebro, hvor de har et skiftende udvalg af naturlige vine og lige ind ad nabo døren, finder du deres bar, hvor du kan nyde hele flasken eller nøjes med at smage et glas. Der tilbydes gratis CO2-venlig cykel levering gennem webshoppen. 

Skærsgaard (Kolding + levering) er Danmarks første vingård og har både hvide, røde og mousserende i deres webshop.

Slowburn (Albertslund + levering), det unge medarbejderejede mikrobryggeri i Albertslund laver et stort udvalg af brusende øl, som de sælger gennem deres webbutik.

Terroiristen (København + levering) er en vinbar og -butik på Jægersborggade, som fokuserer på vaskeægte, terroirpræget vin. Vin, der er fremstillet i overensstemmelse med gode, gamle traditioner, som afspejler de omgivelser, vinstokkene har vokset i. Vin, som er fremstillet af økologisk eller biodynamisk dyrkede druer, uden brug af kulturgær, uden filtrering og ofte uden temperaturkontrol under gæringsprocessen. Vin, som lever! Stefan og det utroligt kyndige hold bag Terroiristen har en særlig kærlighed til vinene fra Italien, Slovenien, Ungarn, Slovakiet, Serbien, Tjekkiet, Bulgarien, Østrig, Tyskland, Frankrig og Chile. De har også en internetbutik, du kan gå amok i her.

Vejrhøj Vingård (Fårevejle): Pensionisterne Nina og Niels laver rigtig god og interessant økologisk vin med udsigt ud over Sejrøbugten – et af Danmarks smukkeste og bedste steder til vinproduktion!

Vexebo Vin (Fredensborg) er en dansk, økologisk vin- og ciderproducent, der har været i gang siden 2007. Hos Daniel kan du få interessant og velsmagende dansk vin. Produceret ansvarligt og i flere forskellige farver. Kan fås rundt omkring i (op)landets gård- og vinbutikker.

Vin Super Naturel (København + levering): Den københavnske naturvinpusher leverer til døren ikke bare i Danmark, men også til stort set hele resten af verden. Udover druesaft sælger de også merchandise som hættetrøjer, festlige vinstoppere og proptrækkere lavet i samarbejde med vinproducenterne. 

Volatil (København + levering) på Vesterbro har et bredt udvalg af naturlige vine. Du kan sågar oprette et vin-abonnement på 3, 6 eller 9 flasker, som bliver leveret hjem til døren hver måned.

Vin de Table (København + levering): Den lille vinbutik i Københavns Nordvest-kvarter har fokus på vin, der er dyrket økologisk eller biodynamisk. De leverer naturvine og smagekasser til døren i hele hovedstaden. Prøv fx deres weekend-pakke!

Æblerov Cider (Svinninge + levering) laver skøn, vild og ukontrolleret cider, som kan købes gennem deres nye webbutik eller hos diverse drikkevare-forhandlere!

Mjødgård (Dalby + levering): Mjøddrikkere kan få fingre i den gyldne drik online hos mikrobryggeriet fra Stevns.

Madland_Åbning fotos_Karl Ejnar Jørgensen_202006165
Foto: Madland

Te og kaffe

Bottega Luigia (København): Den lille familieejede butik har et stort udvalg af kaffe og te på deres webshop. Bestillinger er klar til afhentning samme dag i butikken, men de sender også til hele landet. 

Coffee Collective (København + Frederiksberg): Få dit kvalitets koffein-fix to-stay eller to-go på Jægersborggade, Godthåbsvej, Sankt Hans Torv, i Bernikowgården, TorvehallerneKBH, Telefonkiosken ved Nørreport eller i Collective Bakery på Nørrebrogade i København. Bønnerne kan iøvrigt købes med hjem til hjemmebryg, lige som du kan købe og abonnere på bønner direkte fra deres hjemmeside.

Det Vide Hus i hjertet af København agerer takeaway spot for kaffe, men har også æg fra Hegnsholt, mælk fra Søtofte mm. Deres egne kager, andre bagte søde sager og hjemmelavede is er også himmelske.

Darcy’s Kaffe på Nørrebro i København er et solidt bud på godt bagværk og god kaffe – og så serverer de tilmed også lidt til den lille sult. 

Holy Bean (Aarup + levering) er et lille dansk risteri med en herlig webshop, hvor du kan få bønner ristet med fokus på håndværk og bæredygtighed. Hvis ikke du orker at brygge din mokka selv, så sving forbi Arrebo ved Den Sorte Plads på Nørrebro i København, der bruger de hellige bønner. 

Impact Roasters (København + levering), der er specialiseret i afrikansk kaffe sælger et stort udvalg af både bønner og udstyr via deres webbutik, ligesom deres kaffebar ved Langgade Station i Valby også holder åbent for salg af både bønner og færdigbrygget kaffe – kommer du jævnligt forbi, kan du kan få et klippekort med rabat på de næste 10 kopper kaffe.

Kalles Kaffes økologiske kaffevogne kører parade rundt i København og omegn til diverse events. Derudover sælger de gode, økologiske kaffebønner – både hele og kværnede – via deres helt egen webbutik.

Kontra Coffee (København + levering) sender kaffebønner af høj kvalitet ud til både kontorer og restauranter og private kontorer.

Prolog (København): Den prisvindende kaffebar slynger varm mørk væske over disken fra deres lille biks i Kødbyen i København.

Skotte & Stentoft er en lille økologisk kaffebar beliggende på Sorø Station. Er du i nærheden så slå et smut forbi til en kop kaffe, et stykke hjemmebag eller tag nogle æg fra Feldskov Have med hjem.

Søborg Kaffehus serverer morgenmad, frokost, kaffe, kage og hyggelig stemning. Alt sammen 100% økologisk. Herligt.

Madland Festival 2022_Åbning_Street Food om Søerne_Foto Cécile Desaint_180822
Foto: Madland

Spiritus og cocktails

Aeris (København + levering) laver pre-mixed cocktails på glasflasker. Og efter du har slubret det potente indhold i dig, kan du bestille et refill på deres hjemmeside.

Anholt Gin laver prisvindende dansk gin, der afspejler terroiret på den smukke danske ø.

Den Sidste Dråbe (København) har en bred vifte af fortryllende dråber, som de med fordel kan sende til alle afkroge af landet. I København tilbyder de CO2-venlig cykellevering samme dag, hvis bestillingen afgives inden kl. 12.

Empirical Spirits (Købenavn + levering) fermenterer og destillerer vidunderligt spraglede, alkoholiske læskedrikke og spiritus på Refshaleøen i København. Smagen kommer først, og den kan ramme din tunge som det næste, hvis du hopper ind på deres webbutik og lader dig forføre.

Force Majeure (Aarhus) er en spiritus forhandler og bar i Aarhus. Med mottoet “drink better” har de fokus på kvaliteten frem for kvantiteten, den gode smagsoplevelse og det at kunne tage et veloplyst valg angående spiritus. Der er fokus på spiritus, men du kan også finde lidt øl, dansk frugtvin og alkoholfrie alternativer, alt sammen nøje udvalgt. Hvis du ikke befinder dig i nærheden, kan du i mellemtiden nyde synet af deres smukke drinks på Instagram.

Local Spirits (København + levering) forhandler lokalt produceret spiritus B2B. Hvis du ikke handler ind som virksomhed, kan du stadig besøge hjemmesiden og opdage nye små producenter, du ikke kendte i forvejen.

Lowlands (Stauning) destillerer forskellige typer spiritus. De startede med kun at producere snaps, men har gennem tiden også fået skabt en ny slags spiritus, som ikke lader sig defininere inden for grænserne for den typiske spiritus, vi kender. Solitary Spirit, kalder de den. Her har d’herrer bag helt frie hænder til at lege med korntyper, -sorter og hvad dælen , de ellers kunne forestille sig. Snapse, likører og Solitary Spirits forhandles i webshoppen, men kan også findes hos en række forhandlere i hele landet.

Radius Distillery (Præstø) producerer forskellige slags spiritus med fokus på gode råvarer og respekt for det veludførte håndværk. De laver blandt andet spiritus på egne æbler fra deres økologiske plantage på Oremandsgaard Gods.

Thy Whiskey Distillery (Thy) producerer whiskey af gamle nordiske kornsorter, dyrket på gårdens egne marker. Hver tapning af whiskyen er begrænset og forhandles i webshoppen, men kan også findes hos en række forhandlere i hele landet.

Wild Distillery laver økologisk gin og vodka på Bornholm.

West Jysk Smag sælger deres egne frugt- og bærlikører og eddiker online. Og så har folkene bag lagt en masse gode opskrifter på cocktails med likør op her.

Madland Christiansborg, Foto_ Liv M Kastrup for Madland015
Foto: Liv Kastrup for Madland

Det uden alkohol

Kombucha Time fermenterer the til boblende kombucha i forskellige smagsvarianter. Du kan få deres kombucha i både 500 og 250 ml flasker, så du kan nyde den sur-søde drik på farten eller som alternativ til en flaske- eller dåsebajer. Find dem her!

København Kombucha brygger boblende læskedrik med smag af nordiske blomster. Et godt alkoholfrit alternativ til mousserende vin. Køb f.eks ind via deres webbutik.

MURI laver delikate og smagfulde alternativer til vin i både stille og boblende form. Det gør de ved hjælp af en masse forskelligartede fermenterede væsker, urter og blomster fundet rundt om i det danske land, som de blander sammen til deres “blends”. Læs meget mere lige her!

Quench & Tickle fremstiller cocktails på dåse i nytænkende og interessante smagsvarianter. Hos dem kan du finde smagsgivere, du yderst sjældent ville finde i cocktails andetsteds – f.eks. citrongræs, hypen eller kardemomme, for bare at nævne nogle få. Nup en nem og velsmagende Q&T-cocktail fra hylder i hele landet – det kunne være hos Kihoskh, Holy Fridge eller Nabo Kiosk.

Table Ferments (Amager) brygger frugtig kombucha, som til tider kan fås på Grønt Marked.

TeeDawn har specialiseret sig i at brygge øl med lav eller helt uden alkoholprocent. De har et væld af muligheder til den sobre øldrikker. Find dem hos diverse forhandlere landet over eller direkte i webbutikken.

Æbleland (Lejre) er en lille familievirksomhed, der producerer skøn alkoholfri æblebrus lavet på regenerativt frembragte æbler fra lokale frugtavlere. Med deres virke vil de være med til at løfte den regenerative bevægelse og særligt give dennes frugtavlere én aftager mere til deres saftige frugter – og arbejde respekt- og smagfuldt videre med dem.

Madland Christiansborg, Foto_ Liv M Kastrup for Madland019
Foto: Liv Kastrup for Madland

Specialvarer

Herunder finder du links til delikatesser, specialvarer og andet godt til køkkenskabe- og skuffer. 

Anker Chokolade (København + levering) kan stille enhver choko-fanatikers sult med deres håndlavede stykker og konfekt. De kan findes både på Nørrebro og Vesterbro i København.

Bornholmer Hampen (Rønne): På Bornholm ligger en økologisk hampplantage, der producerer industrihamp, som er en forædlet hamp. Det vil sige, at det igen er muligt at dyrke hampen på legal vis og udnytte alle hampens potentialer. De producerer hampete, hampefrøolie, hampemel og hudplejeprodukter baseret på økologisk hampefrøolie.

Havstok (Ærø): Produktion af unikke serier af fødevarer baseret på lokale, sæsonaktuelle råvarer.

HØSTET (Nexø) producerer et hav af havtorn-produkter; fra sirup, marmelader og juice til te af havtornblade.

Oliviers & Co. (København) er et mekka for olivenolie-aficionados og sælger også et væld af andre skønne specialvarer fra ordentlige producenter i deres butik på Frederiksberg. Hvis ikke du er i det københavnske, kan der bestilles via deres webshop.

Pasta Principato producerer frisk, økologisk pasta med passion for det traditionelle håndværk. Lokale, danske råvarer tilsat italiensk snilde. Pastaen sælges på frost for at undgå tilsætningsstoffer og forlænge holdbarheden på det friske produkt. 

RØRT (København) er eksperter i noget vi alle holder af: pålægssalater. De tør nytænke klassikeren ved at insistere på økologiske råvarer, nye smage og henvise mayonnaisen til en birolle. Tril forbi deres stand i TorvehallerneKBH til en håndmad eller tre med friskrørte salater på toppen eller køb en bøtte med hjem, hvis sulten først melder sig senere.

Tæmpeh (København) bruger lokale flækærter og lupinbønner fra Lolland og Sydsverige til at lave deres bud på en tempeh - et mere bæredygtigt og umamirigt planteprotein.