fbpx
Category Madland Guide

Tag med Madland på CPH:DOX og se hundredvis af nye dokumentarfilm fra hele verden, deltag i debatter, live events, koncerter og fester 13.-24. marts. Vi har udvalgt otte madpolitiske film, som vi anbefaler dig at se. 17. marts præsenterer Madland i partnerskab med CPH:DOX og Copenhagen Architecture Festival den længe ventede systemkritiske dokumentar Food Inc. 2 i Pressen hos Politiken. Som en del af Madland får du 20% rabat på billetten.

Film er det ultimative medie til at formidle madens komplekse scene. I Madland er vi vilde med dokumentarer, og at København huser den anerkendte dokumentarfilmfestival, CPH:DOX. Festivalen er fyldt med tankevækkende, aktivistiske og dragende film, der sætter spot på samtiden og giver et rum til dybde, refleksion, undren og begejstring.

"Madsystemerne skal gentænkes, og her kan de systemkritiske film på CPH:DOX være med til at åbne komplekse emner og sætte nye tanker og vigtige samtaler i gang,” siger Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør i Madland.

Hun deltager i en paneldebat 17. marts om gentænkte madsystemer sammen med Franciska Rosenkilde politisk leder i Alternativet og Johanne Schimming, landmand og direktør i Hegnsholt. Det sker i Pressen hos Politiken i forbindelse med visningen af Food Inc. 2, der præsenteres i samarbejde med Madland og Copenhagen Architecture Festival.

Værsgo, dyk ned i filmbeskrivelserne fra CPH:DOX nedenfor og find program, tidspunkt for visninger og billetkøb her. CPH:DOX har meget generøst givet os, der er en del af Madland 20 % rabat på billetter. Brug koden 'MAD20'.

Food Inc. 2

Turbokyllinger, plantebøffer og en pandemi. Der er sket meget siden den første ‘Food Inc.’-film, og det er tid til et kritisk, dybdegående eftersyn af fødevareindustrien - og til at se på mulige løsninger. Opfølgeren til det 15 år gamle kæmpehit leverer varen.

Økologiske madvarer fylder mere og mere på supermarkedshylderne, og lokale grøntsagsmarkeder dukker op i flere og flere nabolag. Men vi bliver også flere og flere mennesker på planeten, og 15 år efter det Oscar-nominerede filmhit ’Food Inc.’ viser det sig, at den moderne fødevareindustri stadig trænger til et grundigt eftersyn. Det får vi her, og man behøver ikke at have set den første film for at blive uendeligt meget klogere på hvor ubegribeligt stor indflydelse, landbruget og fødevarebranchen har ikke blot på hvad vi spiser, men på hele verden omkring os. Instruktørparret Melissa Robledo og Robert Kenner afdækker alt fra monopolisering, lobbyisme og kapitalismens logik, til hvad der helt præcis sker i din hjerne, når du spiser en burger fra McDonald’s. Men de ser også på mulige løsninger og på, hvordan fremtidens køkken kan komme til at se ud.

Filmen præsenteres i samarbejde med Madland og Copenhagen Architecture Festival, og til visningen 17. marts er der debat: Gentænk madsystemet! En diskussion om madpolitik.

Vær med, når vi dykker ned i fødevareindustrien og debatterer madsystemer, klima og retfærdig mad - og forholdet mellem land og by. Mød stifter af Madland, Marie Sainabou Jeng, landmand og direktør for det cirkulære og økologiske småskalalandbrug Hegnsholt, Johanne Schimming, og politisk leder af Alternativet, Franciska Rosenkilde, når vi undersøger vores forhold til al den mad, vi dyrker, køber og indtager, og undersøger, hvordan fremtidens madsystemer i stedet kunne se ud. Læs mere her.

The Perfect Meal - The Secrets of the Mediterranean Diet

The Perfect Meal

En madglad og videnskabelig hyldest til Middelhavsdiæten og ikke mindst det flydende guld: Olivenolien. Man er, hvad man spiser. Og i middelhavslande som Grækenland og Kreta har menuen for det meste bestået af årstidens grøntsager, korn, frugter, lidt rødt kød og selvfølgelig olivenolie – masser af det! Fattigmandskosten viste sig at være så sund, at mænd på Kreta i 1960’erne havde helt op til 90% lavere risiko for hjertetilfælde end deres amerikanske jævnaldrende. Men sådan er det ikke længere. Den billige amerikanske junkfood har erstattet grøntsagerne, og livsstilssygdommene er fulgt med.

Med velvalgte case-studier følger ‘The Perfect Meal’ videnskabsfolk, kokke og diætister over hele Europa, som har forsket i den oprindelige middelhavsdiæt og blandt andet kan bevise, at olivenolie nærmest er flydende guld. Overbevises du ikke af videnskaben, er filmens overbevisende trumfkort den smittende madglæde, som bobler ud af de smukt komponerede billeder af friske grøntsager, frodige oliventræsmarker og gastronomiske tryllerier. Læs mere her.

Filmen præsenteres i partnerskab med Madland og 18. marts modererer Marie Hertz, kok i CulinaH, formidler og kulinarisk chef på Suhrs Højskole, en samtalen + Talk: Claus Meyer om mad, middelhavet og vores helbred. Her dykker de ned i grøntsager, bælgfrugter og linser - og udforsker madens rolle som medicin. Hvad skal vi spise, hvis vi både skal behandle vores krop og klima godt? Sammen med Meyer og Hertz bliver vi klogere på madens fantastiske påvirkning af vores kroppe, vores helbred og vores hjerner - og finde ud af, hvad det danske svar på den gode middelhavskost er.

Magic Mud

Magic Mud

Landbrugsjorden i dit land bestemmer din skæbne. Den er roden til meget ulighed i verden, mener den grønlandske stjerne-geolog Minik Rosing. I en stor del af de tropiske lande giver jorden eksempelvis 20-30 procent mindre afkast sammenlignet med i Danmark og Nordamerika. Men løsningen findes måske i noget så ydmygt og utippet som en mudderpøl på Grønland.

Det er hypotesen for geologen, der samler et internationalt superheltehold af jordbundsforskere, agronomer og biologer for at undersøge, hvordan det såkaldte gletsjermel kan bruges til opdyrke et mere bæredygtigt landbrug i de tropiske lande. Det er respektindgydende at følge den tålmodigt videnskabelige proces fra, at den første test mudder bliver opsamlet med en suppeske bundet fast til et kosteskaft og så videre til laboratoriets petriskåle, fynske spidskålsmarker, majsdyrkning i Ghana og sågar til en Olafur Eliasson-udstilling i Versailles. Læs mere her.

Fungi Web of Life

Fungi

Den anerkendte britiske biolog, Dr. Merlin Sheldrake, er på jagt efter en utrolig værdifuld blå svamp i Tasmaniens ældgamle Tarkine-regnskov. Merlin vil vise os nogle af de mest storslåede og mærkelige organismer, der nogensinde er blevet opdaget, præsenteret gennem imponerende time-lapse filmoptagelser i et landskab, der stort set er uændret siden dinosaurernes tid.

Svampe har vigtige ting at lære menneskeheden om overlevelse gennem samarbejde. Faktisk kan disse utrolige livsformer have nøglen til at løse nogle af menneskehedens mest presserende problemer. Med millioner af andre arter at opdage er vores rejse ind i svampenes hemmelige verden kun lige begyndt. Læs mere her.

Menus plaisirs-Les Troisgros

Menus plaisirs – Les Troisgros

Med en længde som et overdådigt 13-retters måltid dokumenterer den legendariske dokumentarist Frederick Wiseman livet på den lige så legendariske franske restaurant La Maison Troisgros, som er drevet af den samme familie gennem fire generationer og har haft tre Michelin-stjerner i over 50 år. Det er intet mindre end en fornøjelse at overvære tilblivelsen af årstidernes skiftende menuer i hele deres rigdom af detaljer, og at følge de perfektionistiske kokke i arbejdet med at forfine og udvikle nye retter. Men det ville ikke være en Wiseman-film, hvis den ikke først og fremmest handlede om mennesker.

I en alder af 93 år har Wiseman et uovertruffent blik for detaljen, og har skabt en livlig, morsom og uhyre snakkesalig film om mennesker, der på hver sin måde er drevet af lidenskab og af faglig stolthed. Hvordan fremstiller man for eksempel den perfekte ost? Og hvilken slags græs skal køerne gumle i sig for at give den perfekte mælk? Hele det biologiske økosystem får kærlighed og opmærksomhed i en smuk og generøs film, der passende slutter med linjen: ’Alt er smukt’. Læs mere her.

Limits of Europe

Limits of Europe

Fra en aspargesfarm i Tyskland, et hotel i Irland og til et ældrehjem i Frankrig. Den fremtrædende, tjekkiske journalist Saša Uhlová har taget to år ud af kalenderen for at gå undercover med et skjult kamera på det europæiske marked for billig arbejdskraft, hvor østeuropæiske lavtlønsarbejdere bor i køjesenge og knokler fra morgen til aften i vestlige samfund.

Og det er ikke et deltidsprojekt, Saša har kastet sig ud i. Med krop og sjæl, og med engagement og empati for sine nye kolleger, arbejder hun sig bogstaveligt talt held ind i den sociale ulighed for at dokumentere dens konsekvenser. Hun forlader sin mand, sine fire børn og sin alvorligt syge far hjemme i Tjekkiet uden mulighed for at være hjemme på besøg - præcis som de millioner af andre usynlige østarbejdere, der for hjulene til at snurre i Vesten. Men kompromisløsheden har en personlig pris. ‘The Limits of Europe’ er en skånselsløs og usentimental film, der slår et slag for menneskelig værdighed på tværs af grænser. Læs mere her.

Marching in the Dark

I en indisk landregion, der lider under klimaforandringer og en høj selvmordsrate blandt landmænd, finder en gruppe modstandsdygtige kvindelige landmænd, der for nylig har mistet deres mænd, sammen med en lokal psykolog. I denne gruppe finder en ung kvindelig landmand, Sanjeevani, modet til at overvinde sin sorg, tackle sociale tabuer og i sidste ende hjælpe andre nødlidende kvindelige landmænd i et dybt patriarkalsk samfund. Læs mere her.

Bottle Conditioned

Kalder alle entusiaster af de sure øl! Tag med til Pajottenland-regionen omkring Bruxelles, der er det eneste sted, hvor den syrlige lambic-øl brygges. Det gør den kun i vintermånederne, for øllen er vildgæret og naturligt fermenteret. Den aldres i årevis i trætønder, hvilket betyder at produktionsmængden er meget begrænset.

Med den Oscar-nominerede instruktør Jerry Franck bag kameraet åbner sig en verden af skønne, syrlige øl fortalt gennem fremtrædende producenter fra Bokke, Cantillon og 3 Fontenien. Bag kulisserne for lambic-øllens genkomst blotlægges en verden langt mere dramatisk end man skulle tro med en industri i opbrud og et generationsskifte på vej. Med skarpe betragtninger reflekterer de passionerede bryggere – unge som gamle – over kompleksiteten i at balancere tradition og håndværk med efterspørgslen på den historiske øl, der buldrer tilbage på restauranter og pubber rundt om i verden. Læs mere her.

Se hele programmet for CPH:DOX her.

Foto: CPH:DOX