fbpx
Category Madland Guide
Foto: Liv Kastrup for Madland

Kunst, kornsamlinger, langbordsmiddage, brandtaler og økologisk madmekka. Nordeuropas største musik- og kulturfestival, Roskilde Festival, åbner med et topsmækkert program med mad på plakaten. I år er Madland vært for samtalescenen på Food Is Now i 3 dage med et stærkt program om fremtidens økologiske og regenerative madsystemer. Tag med Madland Guide til Roskilde Festival 2025 og få en forsmag på vandingshuller til omtanke og eftertanke.

Lever du for at spise? Og har du en glubende appetit på forandring af madsystemet? Det kender vi. Derfor har vi samlet en guide til alt det, vi anbefaler dig at bide og tage del i på scenen Food Is Now og resten af festivalpladsen.  

Roskilde Festivals ambitiøse madprogram er overvældende spændende i år, så her får du en hjælpende hånd til at navigere gennem en festival, hvor jord, hav, mad og måltider serveres, så du samtidig bliver klogere på madsystemet, din egen rolle og møder nogle af de seje inspirerende virker, der går i front med at gøre utopi til virkelighed. 

På scenen Food is Now handler det om fremtidens økologiske og regenerative madsystemer. Derudover anbefaler vi dig selvfølgelig også at gå ombord i det store udvalg af madboder på festivalen, som heldigvis er et økologisk slaraffenland: Alle måltider består af 100 % økologi, og mad fra planteriget er vægtet højt i udvælgelsen af boderne. Den genkendelige One Planet Plate-certificering gør det desuden nemt at vælge måltider, der skåner både klima og biodiversitet.

God læselyst – vi ses på Dyrskuepladsen! 

Plant et træ med klimaaktivister fra Kenya

Få jord under neglene i The Yard, når der i et samarbejde mellem MSJC og Dreamtown skal plantes træer for fremtidshåb. Den københavnbaserede NGO Dreamtown støtter unge og deres drømme i afrikanske storbyer, mens MSJC er en organisation, der arbejder for social og økologisk retfærdighed i Mathare, Nairobi. Tag med til denne undersøgelse af hvordan håb ser ud, når det får lov at slå rødder.

Mandag 30. juni kl. 12.00, The Yard. Læs mere her.

Træd ind i svampenes rige og reflektér over nye måder at leve sammen

Kunstner Anna Bak vil med installationen Jeg vil bygge dig et hus. Jeg vil hviske i hver en sten minde os om, at utopier ikke behøver være fjerne drømme. Faktisk findes de allerede lige under vores fødder. Træd ind i installationen og lad dig mærke af gensidigheden, forbundetheden og respekten for de skrøbelige økosystemer, vi er en del af. 

Træd ind i værket fra onsdag til lørdag, i GARDEN-området. Læs mere her.

Kaos og kvindeliv ved langbordet

Kortfilmen The Girl Supper er lavet af studerende fra Den Danske Filmskole og vises på Orange Scenes storskærme mellem koncerterne. Filmen viser et klart eksempel på, at mad er meget mere end det, vi putter i munden, når den sidste nadver bliver til en pigemiddag. Her samles en gruppe almindelige kvinder til en overdådig, men kaotisk langbordsmiddag for at støtte hinanden gennem deres kvindeligheds individuelle udfordringer.

Se filmen, mens du venter på næste Orange-act. Læs mere her.

Sanselige Forbindelser med FLOR

Tag en pause fra tung bas og lunkne bajere og prøv i stedet kræfter med FLORs aktiviteter i festivalens opvarmningsdage. Gennem sansning, bevægelse og nærvær kan vi finde tættere forbindelse til os selv, hinanden og de andre arter, vi deler planeten med. Oplev, at når vi sanser sammen, bliver afstanden mellem mennesker og natur lidt mindre. 

Mandag 30. juni kl. 14.30, Workshop: Sorgkrans, Flokkr. Mandag 30. juni kl. 15.00, Sansevandring med FLOR, Flokkr Container #1. Læs mere her.

Fællesmiddag med Eat Wasted

Sæt gaflen i et skønt måltid, hvor store dele af ingredienserne egentlig skulle være havnet i skraldespanden. Du får et spicy gazpacho shot og en portion pasta al pomodoro, efterfulgt af en lucky limoncello. Hvis du går en tur og samler skrald på pladsen, kan du bytte det til et glas vin på husets regning – voilà!      

Onsdag 2. juli kl. 18.00, Food Is Now. Køb billet her.

Øens Have fællesmiddag

Bylandbruget fra Refshaleøen tager på festival og stabler en forrygende havefest og frokost på benene. Frokosten er en hyldest til de lokale grøntsager, livet i og over jorden, og alle de spirende madfællesskaber, der lever og forandrer.

Torsdag 3. juli kl. 12.00, Food Is Now. Skriv dig på ventelisten her.  

Madland x Food Is Now: Global retfærdighed

Mød frontløbere, der viser os, at et andet og mere retfærdigt madsystem er muligt. Mennesker, der trofast kæmper mod de uretfærdige strukturer og globale magt(u)balancer, der i voldsom grad stadig præger vores globale madsystemer. Tag del i samtale, Mød 5 madsystembrydere og laboratorium, der giver dig styrke din virkelyst mod forandring af madsystemerne.

Mød Sophia Wathne, forsker og aktivist, Amie N’Dong, Social Vanilla, Annette Niyumwungere, Bidudu og Kitchen Collective, Peter Dupont, Coffee Collective, Jonas Cronqvist, nOmy Group og 2030Beyond, Bella Normark, urban gartner og Clara Sophie Storm, Madland.     

Torsdag 3. juli kl. 15.00-17.30, Food Is Now. Se programmet her.

Surdejspizza fra Thypisk

Pizzabagerne fra det vindblæste vest rykker ind på festivalpladsen og bager sprøde pizzaer til dig og vennerne. Undervejs serveres der også historier om, hvordan overskudsingredienser får nyt liv, hvordan traditioner genskabes, samt hvordan Thypisk skaber forandring med maden som værktøj. Vild Is og Færm leger også med. 

Torsdag 3. juli kl. 18.30, Food Is Now. Køb billet her. 

Flet korn med fynske Vild Hvede

De to møllere og jordbrugere Emilie Berning og Ingeborg Pauls holder en blid, men rebelsk morgensamling i kornets ånd. Vær med til at udforskende samtaler og refleksioner om jord, landbrug, mel og mikroorganismer og tag del i en guidet kornvævning. 

Torsdag 3. juli kl. 11.00, Food Is Now.

Start dagen på Food Is Now

Coffee Collective og venner står klar med friskbrygget kaffe og en bolle med ost, når du har samlet kræfter til at bevæge dig ud af teltet på de trætte danseben. Bliv hængende til kl. 11, hvor folkene bag dit morgenmåltid fortæller om det, du har i koppen og på tallerkenen.  

Torsdag 3. juli, fredag 4. juli og lørdag 5. juli, alle dage kl. 10.00, Food Is Now. Køb billet her. 

Langbordsmiddag med Eat Real Be Real 

Med denne fejring af sæsonens høst inviterer Eat Real Be Real til at genskabe forbindelsen til Jorden, maden og hinanden. Middagen tager afsæt i regenerative principper og byder på et festmåltid med danske grøntsager og bælgfrugter i centrum. Der er ingen tvivl om, at stemningen bliver høj og bordet veldækket til denne middag. 

Fredag 4. juli kl. 12.00, Food Is Now. Skriv dig på venteliste til middagen her.  

Madland x Food Is Now: Lokale resiliente madsystemer 

Tiden kalder på, at vi styrker madforbindelsen mellem land og by, og fremmer lokale resiliente og økologiske madsystemer, men hvordan? Mød fortalerne for ægte mad, der går langt for den store fælles opgave i, at maden fremelskes, deles og nydes samfundsansvarligt inden for de planetære grænser og under hensyntagen til naturen.

Tag del i samtale, Mød 5 madsystembrydere og laboratoriet for lokal handling mod resiliente madsystemer.  

Mød Nanna Hjortkjær Jespersen, GROW Langkærhave, Carl Valentin, SF, Karsten Mikaelsen, Æbleland, Zoe Bayraktar, Brinkholm - Andelsgaarde, Esben Grundtvig, Rødder, Fredrik Sahlin, Godis Grønt og Marie Sainabou Jeng, Madland.

Fredag 4. juli kl. 14.00-16.30, Food Is Now. Se programmet her.

Langbordsmiddag med Rødder

Altid gode Rødder, der til dagligt har hjemme i København NV, står klar med en generøs sommermiddag. Maden er selvfølgelig lavet på økologiske grøntsager, dyrket af sjællandske jordbrugere, der passer på jorden med økologiske og regenerative dyrkningsmetoder. Smag på den rå kærlighed til sæsonens grønt og forsyn dig i baren, side om side med gamle venner og nye bekendtskaber. 

Fredag 4. juli kl. 16.00-18.00, Food Is Now. Køb billet her. 

Øllingegård og Færm – smag på fremtidens oste 

Øllingegaard, det stolte nordsjællandske øko-mejeri med 30 års erfaring, byder ind med deres klassiske oste lavet på gammeldags manér, men med blikket rettet mod en grøn fremtid. Færm præsenterer deres bud på velsmagende, plantebaserede oste med fokus på håndværk og mejerividenskab, som de har oversat til planter.

Lørdag 5. juli kl. 11.00, Food Is Now. Læs mere her. 

Madland x Food Is Now: Regenerativt hav 

Denne eftermiddag har Madland sammensat et program for dig, der spiser, kæmper eller bare interesserer dig for at fremme skånsomme og regenerative metoder til havs. Vi sætter fokus på madsystembrydere, modeller og løsninger, der bryder med kritisable og uretfærdige forhold i fiskeriet. Tag del i samtale, Mød 5 madsystembrydere og laboratorium. 

Madland har samlet nogle af dem, der svømmer mod strømmen. Mød: Catalina Cendoya, Agustina Copello og Iara Taricco, Global Salmon Farming Resistance, Jón Kaldal, Icelandic Wildlife Fund, Matt Orlando, Endless Food Co, Bodil Sofie Espersen, Havhøst, Jakob Clausen, P. Clausens Fiskehandel, Gittemary Johansen, Havets Spøgelser, Simon Weber, Dansk Tang, Marie Vedel, Café Fjordliv og Restaurant Sagafjord. 

Lørdag 5. juli kl. 15.00-17.30, Food Is Now. Se programmet her. 

Middag og talk med Matt Orlando 

Holdet bag Endless Food Co tager værtskabet for en middag bygget på byg i mange forskellige udgaver – frisk, som øl, som mask i brødet og i en chokoladedessert baseret på restprodukter. Endless Food Co omdanner ølproduktionens sidestrømme til smagfulde og nærende ingredienser og åbner nye døre og muligheder for, hvad vi kan spise, drikke og tænke om mad.    

Lørdag 5. juli kl. 17.30, Food Is Now. Køb billet her.