
I den komplekse og uigennemsigtige virkelighed, madens verden er, er det vigtigt og nødvendigt at lære om de systemiske sammenhænge. Derfor stiftes Madland Madsystemskole nu i samarbejde med en lang række visionære organisationer, der spænder hen over landbrug, hav, trivsel, global retfærdighed og engagementskabelse. På Madland Madsystemskole kan du bl.a. lære om EUs mad- og landbrugspolitik, at definere madpolitik for eget virke og hvordan fællesskaber driver forandring.
Foto: Liv Kastrup for Madland
Kæmpe trut i det madsystemiske fejringshorn! Efter flere års brændende ønske stiftes Madland Madsystemskole nu i samarbejde med en lang række visionære civilsamfundsorganisationer og socialøkonomiske virksomheder. Hvor har vi glædet os til at dele det og invitere jer indenfor!
Madsystemskolen består i 2025 af et program over syv eftermiddage i både København og Aarhus, og to samtaler, der sker i løbet af hele efteråret. Det starter onsdag 27. august i København og torsdag 28. august i Aarhus.
Madland Madsystemskole bliver til med midler og bidrag og sker i samarbejde med Europa-Nævnet, Nyt Europa, Mellemfolkeligt Samvirke, Forum for Madsuverænitet, Patagonia, GSFR og Ktichen Collecitve og i efteråret 2025 tager den udgangspunkt i EUs mad- og landbrugspolitik i anledning af Danmarks EU-formandskab fra 1. juli til 31. december.
Madsystemskolen peger desuden ind i Madlands øvrige program, og vil udover mad- og landbrugspolitik ifm. EU handle om regenerativt hav, lokale resiliente madsystemer, global retfærdighed, kommunikation og engagementskabelse og en retfærdig restaurationsbranche.
Madsystemskolen er for unge og andre nysgerrige, så hvis du identificerer dig som en af de to eller begge, er du hermed inviteret. Kom og vær med, du kan tage del i en eller alle skoledage, og det er gratis at tage del.
Landbrugspolitik i madsystemisk kontekst
I formandskabsperioden vil forhandlingerne om EU-budgettet (MFF; Multiannual Financial Framework) for 2028-2034 foregå, hvilke Danmark skal lede. Budgettet vil få afgørende betydning for genforhandlingen af EUs fælles landbrugspolitik (populært kaldet CAP’en; som forkortelse af Common Agricultural Policy) for samme periode, mens EU-Kommissionens udspil til samme landbrugspolitik forventes at blive præsenteret under Danmarks EU-formandskab.
Danmark har altså stor indflydelse på de næste mange års europæiske landbrugspolitik, hvorfor det er nødvendigt at engagere og ruste den danske ungdom til at tage del i både den nationale og europæiske demokratiske samtale om de beslutninger, der træffes nu, som de skal leve med og mærke konsekvenserne af i årene, der kommer. Derfor er vi så glade for at sætte Madland Madsystemskole i verden netop nu!
I EU bruger vi hvert år over 300 milliarder kroner på landbrugsstøtte, som dermed optager omkring en tredjedel af EUs samlede budget. Det er altså store summer, der er tale om. Store summer som tilmed har stor indflydelse på udformningen, omstillingen af og livet i vores landbrug, landskaber og vandområder.
Særligt aktuelt er EU-Kommissionens nye landbrugsvision fra februar 2025, der skifter fokus fra den grønne Farm to Fork-strategi for et mere bæredygtigt og klimaresistent landbrug til en mere forsimplet og konkurrenceorienteret tilgang med færre grønne krav til landbruget.
Hvad vil du lære på madsystemskolen?
På Madland Madsystemskole vil du lære om, hvordan EUs landbrugspolitik hænger sammen, hvordan den kan bruges til at drive samfundsansvarlig madsystemforandring, og hvordan vi kan være med til at påvirke den.
Du vil lære om, hvordan vi i højere grad kan understøtte og være med til at opbygge lokale madsystemer, hvilken indflydelse EUs landbrugspolitik har på madsuverænitet og -retfærdighed i global kontekst, og ikke mindst hvordan det hele hænger sammen med det blå madsystem, havet.
Derudover vil du blive udstyret med værktøjer til at bidrage direkte til den offentlige samtale på et oplyst grundlag, mens du får mulighed for at møde praktikere og beslutningstagere og styrke din og andre unges stemmer gennem strategisk kommunikation, engagementskabelse og dialog på tværs af madsystemets værdikæde.
På Madland Madsystemskole kan du i løbet af efteråret deltage i følgende:
Madland Madsystemskole #1: Madsystemer og EU
Hvad er et madsystem? – og hvad er EUs rolle deri? Hvad indeholder CAP’en? Hvem har indflydelse på den? Hvilken magt udøver den? Og hvordan kan vi påvirke den som madborgere og fællesskaber? Kom og vær med til oplæggene, stil alle de spørgsmål, du søger svar på og tag del i laboratoriet om, hvordan du kan være med til at skabe handling og handlerum for forandring.
Tid og sted:
København: Onsdag 27. august kl. 16.30-18.30 hos Madland på Halmtorvet 27, 1700 København V.
Aarhus: Torsdag 28. august kl. 16.30-18.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke i Mejlgade 53. (OBS: Tag med til fællesspisning ved Café Mellemfolk efterfølgende for 100 kr.)
Sker i samarbejde med Nyt Europa og Mellemfolkeligt Samvirke medfinansieret af Europa-Nævnet og Den Europæiske Union under projektet Reboot.
Madland Madsystemskole #2: Bliv lokal madsystembryder
Hvordan arbejder og spiser du aktivt og konkret for madsystemforandring i dit lokalmiljø? Hvem går forrest for at skabe bedre, lokale og resiliente madsystemer og værdikæder lokalt, regionalt og nationalt, og hvordan kan vi støtte og engagere os i deres arbejde og engagere flere mennesker og samfund i et nyt madsystem.
I København deler Viola Capriola, medstifter af Grønt Marked, sine erfaringer med korte værdikæde i og omkring København i relation til EUs landbrugspolitik, mens Andreas Felipe Dominguez Simonsen, aktiv i REKO Aarhus, fortæller, hvordan de skaber et mere lokalt system i Aarhus. Tag del i laboratoriet efter oplægget og lær, hvordan du selv bliver madsystembryder og slutter dig til fortroppen for madsystemforandring.
Tid og sted:
København: Onsdag 17. september kl. 16.30-18.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke på Fælledvej 12, 2200 København N.
Aarhus: Torsdag 18. september kl. 16.30-18.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke i Mejlgade 53, 8000 Aarhus C. OBS: Tag med til fællesspisning ved Café Mellemfolk efterfølgende for 100 kr.
Sker i samarbejde med Nyt Europa og Mellemfolkeligt Samvirke medfinansieret af Europa-Nævnet og Den Europæiske Union under projektet Reboot.
Madland Samtale: Fra frø til feast – Hvem sikrer mangfoldighed på tallerknen?
Fra frø til feast, hvem sikrer mangfoldighed på din tallerken? Hvordan genopdager, afprøver og bevarer vi gamle grøntsagssorter? Bliv klogere og få inspiration fra dem, der arbejder for styrke udbuddet af smagfulde og varierede grøntsager, stimulere efterspørgslen og fremme en madkultur rig og mangfoldig på grøntsager dyrket efter økologiske regenerative principper.
Mød 5 madsystembrydere, der hver dag arbejder og spiser for mangfoldige, lokale og resiliente madsystemer.
Tid og sted:
København: Søndag 21. september kl. 11 på Grønt Marked Biodiversity Festival, Skjolds Plads, 2200 København
Sker med støtte fra Europa-Nævnet.
Madland Madsystemskole #3: Økologisk jordbrug og regenerative principper
Tag med på studietur og fredagsbar til et jordbrug i omegnen af København eller Aarhus. Her kommer du helt tæt på den praktiske virkelighed ude i madlandskabet, hvor en hel bevægelse af visionære, nysgerrige og ihærdige jordbrugere hver dag arbejder for madsystemforandring med en frugtbar jord som udgangspunkt. Lær om det grundlæggende i økologisk og regenerativt landbrug såvel som nye forretningsmodeller, organisationsformer og fællesskaber i landbruget.
Tid og sted:
København: Fredag 3. oktober kl. 14.30-18.00 hos TBA.
Aarhus: Fredag 3. oktober kl. 14.30-18.00 hos TBA.
Vi mødes et centralt sted og rejser sammen med offentlig transport. Der er egenbetaling på billetter til offentlig transport.
Sker med støtte fra Europa-Nævnet.
Madland Madsystemskole #4: EU og global retfærdighed
Alle mennesker bør have ret til sund og kulturelt passende mad, der er frembragt via levedygtige metoder, ligesom alle befolkninger bør have ret til selv at bestemme over egne mad- og landbrugssystemer. Kom til oplæg og laboratorium med ph.d. Sophia Wathne om madsuverænitet og EUs rolle i det globale madsystem. Her vil du lære om sammenhængen mellem madsuverænitet og EUs landbrugspolitik – og hvilken rolle denne spiller for befolkningers selvbestemmelse og adgang til mad i det globale syd såvel som det globale nord.
Sophia er en del af Marronage, Collective Against Environmental Racism, Københavns Fødevarefællesskab, Forum for Madsuverænitet og Frie Bønder - Levende Land.
Tid og sted:
Aarhus: Tirsdag 21. oktober kl. 16.30-18.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke i Mejlgade 53, 8000 Aarhus C.
København: Onsdag 22. oktober kl. 16.30-18.30 hos Madland på Halmtorvet 27, 1700 København V.
Sker i samarbejde med Forum for Madsuverænitet med støtte fra Europa-Nævnet.
Madland Samtale: Hvor spirer ungefællesskaber for et gentænkt landbrug?
Tag del i samtalen om de etablerede og spirende ungefællesskaber i landbruget på tværs af landet og mød bl.a. Rasmus Dose Sandorff fra Den Økologiske Ungdomsbevægelse, Marie Rørby fra Levedygtigt Landbrug & DGUB, Mathias Sejer Damgaard fra Permakulturskolen og en række andre driftige og nytænkende folk inden for feltet.
Samtalen udspringer af Madlands arbejde med EUs landbrugspolitik og sker som en del af Madland Madsystemskole. Den sker på den nye festival for fremtidens fællesskabende iværksættere FABRIKA iværksat af Kooperativt København.
Der er gratis adgang for elever, studerende og lærlinge og kræver ikke tilmelding. Kom med og tag del!
Tid og sted:
København: Torsdag 30. oktober kl. 16.00-17.30 på FABRIKA – festival for fremtidens fællesskabende iværksættere på Enghavevej 82B, København SV.
Sker i samarbejde med Nyt Europa med støtte fra Europa-Nævnet.
Madland Madsystemskole #5: Det blå madsystem
Selvom der er oceaner af fisk i havet, drives der rovdrift på det blå madsystem, hvad end vi taler fangst af vilde fisk, skaldyr, bløddyr eller opdræt i havbrug – for slet ikke at tale om forurening, forsuring, iltsvind og sygdomme. Kom til oplæg og laboratorium med aktivisten Johan Flyvbjerg fra Ingen Burfisk i Havet og lær om havbrug, konsekvenserne deraf, og hvordan vi kan filtre os ud af de åbne netbures onde spiral ved at arbejde og spise for et regenerativt hav. Lær desuden at navigere i havets blå madsystem og definér din egen og fælles madpolitik.
Tid og sted:
København: Onsdag 5. november kl. 16.30-18.30 hos Madland på Halmtorvet 27, 1700 København V.
Aarhus: Torsdag 6. november kl. 16.30-18.30 hos TBA.
Sker i samarbejde med Patagonia og GSFR.
Madland Madsystemskole #6: Kommunikér strategisk og skab engagement
Hvordan er landskabet i medierne og samtalerne om mad og landbrug? Lær de grundlæggende værktøjer til at understøtte dit arbejde og dine events med strategisk kommunikation.
Kom til oplæg og laboratorium med erfarne madsystemaktivister om, hvordan du sætter din stemme og dit madsystemforandrende virke i spil, kommer igennem med dit budskab og skaber engagement.
Tid og sted:
København: Onsdag 26. november kl. 16.30-18.30 hos Madland på Halmtorvet 27, 1700 København V.
Sker i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke medfinansieret af Den Europæiske Union under projektet Reboot.
Madland Madsystemskole #7: Kollektivet for fremtidens retfærdige restaurant
Lær om udfordringerne og mulighederne for nuværende og fremtidige arbejdsliv i restauranterhvervet og madens verden. Kitchen Collective byder velkommen til et fællesskab, hvori vi trygt og fortroligt kan komme den lange række af udfordringer og kriser til livs, som restauranterhvervet står over for.
Tid og sted:
København: Mandag 1. december kl. 16.30-18.30 hos Kitchen Collective i Slagtehusgade 11A, 1715 København V.
Sker i samarbejde med Kitchen Collective.