fbpx
Foto af Mia Dernoff for Roskilde Festival

2023 er et historisk år på Roskilde Festival. Festivalen åbner nemlig den nye scene Food is Now dedikeret til madpolitiske temaer. Tag del i fællesspisninger, østersmeditation, quiz og tangparty, der sætter fokus på havet og vores madsystems potentiale. Madland er selvfølgelig med og dækker festival og scene i vores medier. Læs med og bliv guidet til sceneprogrammet.

Af Marie Sainabou Jeng

1,5 millioner måltider serveres på Roskilde Festival hen over en uge. Det er betydeligt aftryk man som festivalaktør kan sætte med sin madpolitik. Roskilde Festival har i over et årti gået forrest med sætte maden i en velsmagende, festivalfråderen og madpolitisk kontekst. I 2010 lancerede festivalen en ambitiøs madstrategi og var også først til at teste det økologiske spisemærke i den midlertidige ramme, som en festival er. En test, der senere muliggjorde, at Fødevarestyrelsen besluttede, at ændre reglerne, så midlertidige spisesteder som festivalboder kunne få mærket sølv, bronze eller guld. I dag er økologiprocenten i boderne på 94,5 % og i frivilligcatering på 86,9 % ifølge Roskilde Festivals rapport Grønne Fodspor.
Nu står Roskilde Festival efter sit 50 års jubilæum klar til at sætte en ny milepæl, nemlig at maden får sin egen scene, Food is Now. I år har Food is Now fokus på havet.
Ses vi?

Food Is Now

Dyk ned i vores 10 programanbefalinger nedenfor og få et par ekstra anbefalinger til andet på festivalen, som vi synes, du skal tage del i. Food is Now ligger på festivalens indre plads i Bazar-området lige ved scenen Apollo. Find den i kortet i Roskilde Festivals app.

Verdens længste tangsalat

Baka d'Busk åbner Food is Now, måske med at sætte en verdens rekord? Restauranten Baka d'Busk oversætter deres klassiske salat til en tangsalat serveret ved langbord til fællesspisning og værtskab fra Plantedrengene som holdet bag restauranten kalder dig.
Tid: Onsdag 28. juni kl. 17.30-20.00. Køb billet her. Showet varer 30 minutter.

Østersmeditation med Havhøst

Bliv i et med østers og åben dig mod en ekstravagant visionær verden. Havhøst sætter havet på dagsordenen med en sanselig østersmeditation, der giver stof til eftertanke og udbreder potentialet i regenerativ havdyrkning og østers på middagsbordene.
Tid: Torsdag 29. juni og fredag 30. juni kl. 12.00.

Tag til tangfest med Gro Selv

Få smagsløgene stimuleret, tørsten slukket og kreativiteten vækket gennem en kulmination af oplevelser fra performancekunst til sanke-middag. De skønne kokke fra Amalie & Floras Middage byder sammen med Anna Yttesen på lækker frokost og drinks lavet på tang, som bliver sanket og udforsket med hjælp fra den passionerede naturvejleder Sofie Clausen-Kaas. Herefter vil kunstnerne Rosa Jaranovic, Villblomst Ettrup Bille og Olivia Vidovic fra kollektivet Final Planet sætte trumf på ved at bearbejde tangfestens mange indtryk i en interaktiv, mediterende performance.
Tid: 30. juni, 12.30-14.00. Køb billet her.

Matt Orlando

“Brug dine hænder og spis hele fisken,” opfordrer kok Matt Orlando, der inviterer til fællesmiddag, hvor du kan blive klogere  høre den tidligere Amass-ejer fortælle om potentialet i at betragte al mad som smagfulde muligheder på tallerknen. Middagen er skabt i samarbejde med Fiskerikajen, der fortæller om vejen mod en mere bæredygtig fiskeindustri.
Tid: Fredag 30. juni kl. 18.30-19.30. Find din billet her.

Ceremoni for Molboøsters

Hvad kan havets molboøsters fortælle os om de seneste 500 års ændringer af saltvand? Mærk forbindelsen til dette 500 år gamle væsen, der dybt begravet i havbunden filtrerer vandet. Bag ceremonien står Bureau for Mellemartslig Kommunikation, der stræber efter at skabe følelsesmæssige relationer, bedre forståelse og empati mellem mennesker og andre arter.
Tid: Lørdag 1. juli kl. 12.30.

Come & Sea – Tænketanken Frejs café og legestue

Drop ind med din legesyge og hop ud i fiskevendespil, Camper - kend din fisk, alt godt fra havet og tangtryk og bliv klogere på havet.
Tid: Torsdag 29. juni, fredag 30. juni, lørdag 1. juli kl. 10.00-12.00.

Madworkshop: Smag & Sans – alt godt fra havet

Tænketanken Frej inviterer til madworkshop, hvor du kan smage på og lære om tang og fisk. Prøv dig frem med at tilberede tangchips, tangpesto, syltet tang eller tangsalt og meget mere og bliv blindtester af fisk, når du med bind for øjenene kan udfordre dine smagsløg og gætte fiskearter.
Tid: Torsdag 29. juni kl. 12.30.

Paneldebat om vilde fisk, fangstmetoder og opdræt

Hvordan ser en mere bæredygtig fødevareforsyning fra havet ud, hvordan udvikler vi et mere bæredygtigt fiskeri, og hvilke muligheder og udfordringer er der ved henholdsvis fiskeopdræt og vildfangst spørger Tænketanken Frej et panel.
Tid: Fredag 30. juni, 16.30-17.15.

Paneldebat: Something’s Fishy

Hvordan kommer PFAS ind i fødevaresystemet? Hvad med andre miljøforurenende stoffer i vores fødevareforsyning? Hvordan skal borgerne reagere på alarmerende overskrifter om vores fødevaresystem? Det debatterer Christine Hebert, grundlægger og direktør i Blue Lobster, Johanne Schimming, landmand på Hegnsholt, Marin Lysak, adjunkt ved Københavns Universitet, Eric Guthey, lektor ved CBS.
Tid: Lørdag 1. juli, kl. 13.30

Spis med Marie Hertz

Nyd en sanselig eftermiddag i selskab med skribent, kok og madiværksætter Marie Hertz og hendes team af dedikerede madhåndværkere, når de griller friske, skånsomt fangede skrubber på festivalpladsen serveret med nyopgravede kartofler.
Billetter koster 110 kroner inklusiv et glas naturvin. Køb den ved indgangen til Food Is Now på dagen.
Tid: Lørdag 1. juli kl. 15.00

Tag også del i

Talk: Climate Justice

Mød nogle af klimakampens sejeste unge aktivister fra tre forskellige kontinenter. Over hele verden kæmper unge for deres fremtid. De demonstrerer på gaderne, arbejder aktivistisk for at skabe opmærksomhed, inspirere og opfordrere til forandring.
Mød Luisa Neubauer er tysk klimaaktivist og en af hovedarrangørerne bag Fridays For Future, Helena Gualinga er en miljø- og menneskerettighedsaktivist fra Kichwa-folket i Sarayaku i den ecuadorianske Amazonas, Hilda Flavia Nakabuye er klimaaktivist og grundlægger af Fridays for Future-bevægelsen i Uganda og Hilda Flavia Nakabuye er klimaaktivist og grundlægger af Fridays for Future-bevægelsen i Uganda.
Tid: Lørdag 1. juli kl. 12.00 ved Arena.

Det Cirkulære Laboratorium

Igen i år omdanner Det Cirkulære Laboratorium Roskilde Festival til en testzone for nye grønne idéer. Over 40 iværksættere er blevet inviteret indenfor på festivalen, hvor de tester deres klimavenlige løsninger på alt fra mad og drikke til byggeri, tøj, computerspil, design og affaldsløsninger.
Tid: Søndag 25. juni-onsdag 28. juni  kl. 11.00-16.00 og torsdag 29. juni og fredag 30. juni kl. 11.00-14.00 ved Camping East mellem Dream City og Gaia (ved F57).