fbpx
Category Artikler, Nyheder
Foto: Anders Find for Den Grønne Rygrad

For tredje gang er Madland Festival nået til vejs ende. Sikke det har boblet ude i madlandet. Sammen har vi budt indenfor og udenfor til middage, markvandringer, live podcast, åben skolehavelåge, høstfester, jordbrugsindvielse og meget mere. Og helt særligt for i år er, at Madland Festival 2022 blev frembragt i samarbejde med de 23 medlemmer af Madland Koalitioner. Tak til alle jer, der har taget del! Læs med og hør om eller genoplev højdepunkterne fra festivalen.

Af Anton Scharling Krebs

På hvad der skulle vise sig at være en årets varmeste dage, åbnede Madland Festival torsdag 18. august på Danmarks bedst besøgte madfestival Street Food om Søerne. Her havde medlemmer af Madland Koalitioner, Rødder, Seerupgaard, Økoskabet, BRØL, Slow Food Danmark, Foodprint Nordic og EU-projektet FoodSHIFT2030 slået de hvide teltduge op for at invitere pressefolk og de mange madglade besøgende ind til gentænksmarked, hvor de kunne blive klogere på, hvordan de nævnte organisationer til dagligt arbejder på at forandre vores madsystemer.

Netop denne konstellation er meget sigende for det helt særlige ved Madland Festival 2022, nemlig at den for første gang i sin levetid blev frembragt i samarbejde med de 23 medlemmer af Madland Koalitioner. Et samlingspunkt for forandringsvillige madsystembrydere, der blev stiftet i forsommeren 2022, hvor vi sammen skaber et fælles program, der skal løfte de vigtigste dagsordener i, hvordan vi som samfund skaber et mere bæredygtigt madsystem.

Jordbrugerhyldest, studietur og live podcast

Blot et par dage senere tog vi til Fix Food, Fix the Planet-middag med Foodprint Nordic hos Simple Feast, hvor vi med vidunderlige toner i øregangene hyldede jordbrugere som Seerupgaard, Vild Hvede og Godis Grønt til smagfulde retter lavet på regenerativt dyrkede grøntsager, nogle produceret lige rundt om hjørnet fra middagsselskabet. Her mærkede vi, hvordan en plantemiddag kan være fuldstændig magisk, når de planter vi spiser, hverken skal rejse langt eller høstes længe før vi spiser dem.

Ugen efter tog vi på markvandring med Andelsgaarde hos Nanna og Christopher på Lerbjerggård i Melby. Her lærte vi en hel masse om regenerativt jordbrug, hvilke glæder og udfordringer man møder som ung, nyopstartet jordbruger og ikke mindst noget om ejerforholdene over den danske landjord. (Vidste du fx at omkring kun 0,6% af befolkningen ejer mere end 60% af hele Danmarks areal?!)

Nå, men vi lærte også, at man kan plante græskar eller kartofler i bunden af sin unge frugtlund, at hunde rigtig godt kan lide nedfaldsæbler og ikke mindst, at der er rigtig meget, vi endnu ikke ved om fordelene og udfordringerne ved at dyrke jorden regenerativt. Der er meget potentiale, nogle forbedringer kan, meget livsbekræftende, ses med det blotte øje, men det kræver en fortsat, langvarig indsats – uden ophør – at genopbygge frugtbarheden i jorden og, måske næsten lige så vigtigt, samarbejde om at dokumentere det.

Madland tog en længe ventet tur over Kattegat for at møde madsystembryder og jordbrugsiværksætter Tine Svensson til en live-optagelse af Madland Podcast på scenen til Food Festival i Aarhus. Her fik vi et indblik i Tines virke som en del af den regenerative bevægelse, hvor unge forener sig i et gensidigt udvekslende videns- og praktiker-netværk, hvor det ikke blot handler om at dyrke jorden, men også sikre menneskers og jordens sundhed, leve gode liv på landet og formidle og uddanne spisende mennesker i at knytte et tættere bånd til jorden, landet og det, vi spiser.

Tine har overtaget slægtsgården Reballegaard i Søvind mellem Aarhus og Horsens, hvor hun og familien har en ambition om at omdanne gården til et økologisk og regenerativt jordbrug, der skal fungere som formidlings- og læringsplatform samt danne ramme om sundhedsaktiviteter og madfællesskaber. Episoden udkommer til november. 

Åben skolehavelåge, jordbrugsindvielse og urban høstfest

Medlem af Madland Koalitioner, Haver til Maver, åbnede skolehavelågen i Frederiksberg Have hele to gange under festivalen. Først for alle nysgerrige, mad- og jordglade sjæle for at vise Frederiksbergs elevers prægtige skolehaver frem og fortælle om Haver til Mavers landsdækkende arbejde for at uddanne folkeskolebørn i jord-til-bord og klima på børnenes egne præmisser.

Dernæst med inspirationsmødet Den Grønne Rygrad med CONCITOs Klimaambassade, hvor skoleledere, lærere, elever og skolehaveværter rejste fra hele landet for at blive klogere på og udveksle erfaringer omkring grøn praksisnær undervisning.

Indvielse af og åbent hus på Øm Klostergaard ved Lejre var en lærerig fest: Et cirka 100 hektarer stort, nyopstartet regenerativt landbrug, hvor potentialet er stort og mulighederne mange. Der var både gård- og marktur, sanketur, biodiversitetstur og sågar pizza og snigpremiere på Phie Ambos nye film ‘Organiseret vildskab’ om aftenen.

Anders, Mads og Sylvester har blot lige overtaget nøglerne til gården og magten over jorden ved Øm Klostergaard, så der er ikke meget, der er virkeliggjort endnu, men planerne om at skabe et mangfoldigt, velsmurt og livgivende sted er intakt! De vil også lave større undersøgelser af jordforholdene og biodiversitetens udvikling på området hver femte år, så effekten af tiltagene kan dokumenteres og – forhåbentligt – tjene som vind i ryggen til den samlede bevægelse. Der er masser at gøre endnu!

Igen i år bød vi udenfor og tog på Regenerativ Farm Crawl med FoodWise til fire madsystembrydende producenter på Sjælland; Copenhagen Goat Milk, Farendløse Mosteri, Quartz Mølle og Kløverlund. Her fik vi både smagt på hvad alle fire havde fremstillet af unikke smagsoplevelser, mens vi også blev klogere på holistisk afgræsning, Den Danske Landraceged (der er på den internationale liste over truede husdyrarter!), polykulturel dyrkning af korn og ikke mindst, hvordan man i fælles forening driver og genopliver et omtrent 100 år gammelt mosteri på Midtsjælland.

Og så holdte Grønt Marked for første gang høstfestival på Refshaleøen! Her var velbesøgt mellem de velrenommerede gule telte sprængfyldt med de sprødeste afgrøder fra omegnen, og på scenen var der interessante samtaler bl.a. om hvordan vi lykkes med at udvikle markedskulturen og -infrastrukturen i fremtiden med læringer fra fx Norge, og hvordan højgastronomien kan agere værktøj for madsystemforandring. Vi håber, at der var mange der blev klogere og ikke mindst inspirerede og håbefulde under teltdugene den dag – det gjorde vi i hvert fald!

Vi er så glade for alle jer, der har været med til at opleve, undre sig og tage del i gentænkningen af vores fælles madkultur gennem alle de skønne anledninger. Tak skal I have!

Næste år sker Madland Festival i foråret. Sæt allerede nu kryds 20.-23.april 2023.

Madland Festival 2022_mailchimp_header_0308222