Trygt og fortroligt kollektiv for fremtidens retfærdige restaurant

4. maj 2025
16.00 til 19.00
Kitchen Collective i Slagtehusgade 10A, 1715 København V
Pris: 100 kr.

Kitchen Collective og Madland inviterer til søndagsmiddag i Kødbyen for aspiranter, lærlinge, faglærte og ufaglærte kokke, der arbejder professionelt med at lave mad på fx restauranter. Her kan vi trygt og fortroligt tale om udfordringer og muligheder for vores nuværende og fremtidige arbejdsliv i restaurant-erhvervet og madens verden og dele et måltid fra Amalie & Floras Middage.

Det er en stor del af arbejdsstyrken, der er beskæftiget i restaurations-erhvervet, som med de gældende vilkår ikke har trygge arbejdsliv, og det vil vi lave om på.

  • Hver femte ansatte oplever dårligt arbejdsmiljø: urimelige arbejdstider, sexisme, diskrimination. Vi antager et tillæg af et stort mørketal, fordi der er flere arbejdende i branchen, end hvad der bliver set og anerkendt.
  • Kultur: konkurrencepræget, egodrevet, hierarkiske arbejdsmiljøer.
  • Manglende solidaritet: Kun 10% af danske restauranter har organiserede arbejdsforhold.
  • Manglende repræsentation: Kun en fjerdedel af uddelte svendebreve er til kvindelige kokke. Mange minoriteter og migranter er dem, der får hjulene til at løbe rundt, men vi ser dem ikke.
  • Forretning: 2 ud af 3 restauranter kører med underskud. Det gennemsnitlige overskud er på 1%.

Tiden er inde til, at vores økonomiske strukturer ikke længere skal bidrage til udnyttelsen af hverken mennesker eller jord. Løsningen ligger ikke ligefor, og vi skaber heller forandring med en enkelt middag. Men et vigtigt skridt på vejen til et fremtidigt retfærdigt arbejdsliv er, at vi forener os, skaber fællesskab, får delt vores oplevelser, lytter og anerkender, så vi kan finde frem til nødvendig handling.

Kitchen Collective og Madland inviterer til fællesskab om, hvordan vi trygt og fortroligt kan komme den lange række af udfordringer og kriser til livs, som restauranterhvervet står over for.

Amalie & Flora

Amalie og Flora er motiveret for at tage del i denne middag, fordi de som unge kvinder i restaurationsbranchen har oplevet at deres primære grunde til at være en del af madverdenen; råvarerne, det gode måltid og det menneskelige møde er blevet overskygget af en række negative omstændigheder som usund kultur og udmagrende arbejdsgange.

“Vi tror på det kan blive meget bedre, og derfor ønsker vi at være med til at bane vejen for bedre og mere omsorgsfulde arbejdsvilkår på tværs af restaurationsbranchen."

Amalie og Flora laver mad af planter: grøntsager, frugter, rødder, bær, urter, blomster, svampe - og en lille smule mejeri. Amalie og Floras mad er funderet i et filosofisk og kulturhistorisk perspektiv på et hverdagsvisuelt, skulpturelt og æstetisk plan. At der i deres køkken både er højt til loftet og ydmyghed overfor, hvad jorden har at tilbyde. De arbejder ud fra en mission som har tre facetter:

  1. Et ønske om at skabe bedre arbejdsvilkår i madverdenen. At bæredygtighed ikke kun er på tallerkenen, men også i køkkenet som social praksis.
  2. Et ønske om, at skabe forbindelser og fællesskab på tværs af deres mad. Mad er den ultimative icebreaker og et samlingspunkt, der kan forene folk på tværs af generationer og kulturer. Det gør de ofte ved at forene tankefuldhed med den taktile og sanselige verden, som mad er. Det har ført til grøntsagstårne, middelalderlige buddinger og nyfortolkede egnsretter.
  3. Et ønske om at vise fortræffelighederne i planterigets mangfoldighed. At skabe og formidle grøntsagsbaserede retter. At bruge fenniklen i alle stadier - fra knolden til de små, fine anis-smagende skærmblomster. At koge retter med gamle bælgfrugt-sorter som ingridærter og anicialinser. At bruge løs af naturens vilde skatkammer eller at bruge det væld af forskelligartede udtryk en plante eller grøntsag kan have.
Hvem er det for?

Det er for alle, men dagen og programmet er sammensat, så der er fokus på at gøre det til et trygt rum for særligt kvinder og lgbt+ personer. Både aspiranter, lærlinge, faglærte og ufaglærte er velkomne.