fbpx
Category Artikler, Nyheder

Hvordan kan vi forandre vores madsystemer til at være mindre klimabelastende, mere livgivende og mere retfærdige? Det kan du blive meget klogere på lørdag 21. september kl. 10-19 i gården på Fælledvej 12, hvor Madland i partnerskab med Mellemfolkeligt Samvirke inviterer til madmarked, filmvisning, samtaler, oplæsninger og musik for Retfærdige Madsystemer.

I samarbejde med The Mother Tree præsenterer Madland filmen Back to the Roots, hvor den kenyanske instruktør Noel Kasyoka følger den unge jordbruger, Samantha Nyakeya, som dyrker et økologisk regenerativt mikro-landbrug i udkanten af storbyen Nairobi. Vi følger Samantha i hendes læring samtidig med, at kenyanske jordbrugere kæmper for retten til at dyrke oprindelige afgrøder, som har vist sig resiliente over for klimaforandringer.

Dr. Patrick Maundu fra National Museums of Kenya fortæller om de oprindelige østafrikanske afgrøders afskaffelse under kolonitiden, og indførslen af ”cash-crops”; råvarer, som kunne eksporteres tilbage til Europa med god fortjeneste for kolonimagten. De oprindelige afgrøder tåler både tørke og oversvømmelser, men Kenyas fødevarelovgivning spænder ben for dyrkningen.

Filmen viser, hvordan kampen for madsuverænitet, økologi og retten til at vende tilbage til Kenyas prækoloniale madkultur foregår, idet lokale aktivister, eksperter og jordbrugere selv må tage affære for et mere bæredygtigt og retfærdigt madsystem.

Filmen er instrueret af Noel Kasyoka, produceret af Benjamin Muasya og Jim Chuchu og støttet af OpEn.

Samtale om jord og retfærdighed for unge

Ud på eftermiddagen, nærmere bestemt kl. 16-17, tager Madland værtskab for en samtale om jord og retfærdighed for unge, hvor skribent og moderator, Anton Scharling Krebs, har samlet et panel af virksomme unge mennesker, der arbejder for livgivende forandring i vores madlandskaber.

Gennem samtalen forsøger vi at blive klogere på, hvordan unge i Danmark kan finde fælles jordforbindelse, gøre sig gældende og klimahandle lokalt for en mere retfærdig, levende og robust klode – og derigennem understøtte den globale bevægelse for klimaretfærdighed. Hvilke muligheder har vi som unge mennesker for at handle globalt lokalt? Hvor kan vi finde dem? Og hvordan hænger det lokale og globale sammen via maden, landskaberne og den danske muld?

Panelet består af jordbruger ved Orupdal Jordbrug, Camille Holm Hasenfuss, kampagneleder for landbrug, skov og natur hos Greenpeace, Christian Fromberg, og kok og madkunstner, Flora Veronica Willumsen.

Gennem dagen vil der desuden være en lang række af andre aktiviteter og indslag, samt et marked med friske, sprøde grøntsager fra lokale jordbrug omkring København.

Læs mere og se det fulde program via linket her.