fbpx
Category Artikler, Nyheder
Foto: Molly Grønberg for Madland

Jord er et af de vigtigste temaer i samtalerne om fremtidens mad, for hvad gør vi, hvis vores landbrugsjord er så udpint, at vi ikke længere kan dyrke afgrøder? Det er desværre et realistisk scenarie. I 2014 spåede FAOs (FNs mad- og landbrugsorganisation) vicegeneraldirektør for naturressourcer, Maria-Helena Semedo, at vi kun havde ca. 60 høste tilbage som følge af udpining og erosion af jorden. Spådommen er senere blevet afvist for at være for ekstrem og uden tilstrækkelig evidens til at underbygge den, men erosion og udpining af jorden bekræftes stadig som et alvorligt og presserende problem.

På den baggrund sætter en bølge af unge i Danmark og flere steder i verden foden ned. De kræver og udvikler nye dyrkningsmetoder med det formål at binde kulstof og genopbygge frugtbarheden i jorden. Herhjemme bæres fanen frem af foreningen Regenerativt Jordbrug, der samler nysgerrige, praktiserende jordbrugere i et mangfoldigt og gensidigt erfaringsudvekslende netværk, mens de også driver Den Regenerative Jordbrugsskole, hvor helt unge og grønne interesserede kan gå i mesterlære hos de visionære praktikere.

Vi har samlet en oversigt til dig, der gerne vil lytte, tage del i og læse om den regenerative bevægelse, med det vi har udgivet siden Madlands begyndelse i 2020. Derudover har vi aktuelt vores Madland Festival 2022, hvor op til flere events handler om regenerativt jordbrug. Vi anbefaler dig desuden at følge medlem af Madland Koalitioner, Foodprint Nordic, der arbejder for at mobilisere madverden om at støtte regenerative jordbrug gennem deres virker.

Portrætserien Madland Madsystembryder

DSC05143
Foto: Karl Ejnar Jørgensen for Koalition

I portrætserien Madland Madsystembryder sætter vi scene til dem, der driver den bæredygtige forandring.

 

Mød Katrine Bach Hansen – Alting starter i jorden

Katrine Bach Hansen står bag Øhave; en lille intensiv, alsidig og økologisk grøntsagsproduktion på Tåsinge uden for Svendborg. 

Hun siger: “Det er jorden, der driver mig. Jeg er begyndt at forstå en lille smule af, hvordan livet i jorden fungerer. Måske kun en millimeter af hvad der egentlig foregår under vores fødder. Det potentiale, der ligger gemt i  jorden, er ekstremt fascinerende. Hvis vi mennesker for alvor begynder at forstå at forvalte vores produktioner og arealer på en måde, hvor vi skaber mere liv i jorden gennem fotosyntese, så kan magien begynde.”

Læs portrættet af Katrine her.

 

Fra muld til mødelokale med Rabarbergaardens Louise Køster: “Vi må ikke lade klimaangsten stå i vejen for konstruktivt samarbejde på tværs af madsystemet”

Stift bekendtskab med Louise Køster, der med hendes mand Thomas har i 11 år arbejdet for at skabe en selvforsynende restaurant, og i dag kommer op mod 95 procent af alt grønt, der serveres på Rabarbergaarden, fra egne marker.

De er lykkedes med det, stadig flere toprestauranter drømmer om, men sjældent lykkes med – og så lægger de også et utrætteligt arbejde i at skabe forandring uden for egne hegnspæle. Vi har besøgt Rabarbergaarden og går her tæt på Louises arbejde fra mark til mødelokale; på gården, i lokalområdet, foreningslivet og maddanmark generelt.

Læs portrættet af Louise her.

Madland Podcast

foto_madland podcast logo_2022
Foto: Liv Kastrup for Madland

Madland Podcast er en madpolitisk podcast, hvor Marie Sainabou Jeng, stifter af Madland og Koalition, undersøger idéer og visioner og møder menneskene bag. Lyt til tidligere episoder her https://madland.dk/podcast/.

 

Jord, klima og retfærdighed med Sarah Hellebek

Mød den unge retfærdighedsaktivist Sarah Hellebek; hun er medstifter af Den Regenerative Jordbrugsskole, bestyrelsesmedlem i Andelsgaarde, underviser på Krogerup Højskole, og så kæmper hun aktivistisk for vores klima, bl.a. som medstifter af Den Grønne Ungdomsbevægelse og Folkets Klimamarch København.

“Min tålmodighed er sluppet op med etablerede systemer, der tror, at hvis de kalder ting “grønne” og siger, at de gør det rigtige, så bliver det hele godt. Så er jeg mere motiveret af at bygge den verden op, som skal erstatte dem,” forklarer hun blandt andet i 5. episode af Madland Podcast.

I episoden du kan lytte til her, sidder hun klar til at gøre dig klogere på alt fra klimaaktivisme til land grabbing, jordbrugsbevægelsen, retfærdighed og fællesskab.

 

Regenerativt jordbrug med Sandra Villumsen

Mød jordbrugs-iværksætter Sandra Villumsen fra Farendløse Mosteri og medstifter af foreningen Regenerativt Jordbrug, der arbejder med småskala-landbrug og regenerative principper. Foreningen favner mere end 90 unge jordbrugere på tværs af landet. Skolet på Youtube arbejder Sandra med at forme et mere bæredygtigt madlandskab med en skalerbar og alsidig produktion, vildere natur, dyr på græs og en frugtbar jord.

Lyt til episoden med Sandra lige her.

Madlandskaber

Madland_Festival_farm crawl_geder-mark_fotograf Molly Grønberg_2021 (1)
Foto: Molly Grønberg for Madland

Læs, lyt og spis med nye perspektiver, inspirerende historier, skarpe holdninger og lækre fotoserier, videoer og podcasts fra en lang række stærke stemmer på tværs af det danske madsystem. Madlandskaber er et digitalt magasin skabt i koalition mellem FoodSHIFT 2030 og Madland. 

Læs bl.a. om, hvordan Cindie Christiansen fra Foodprint Nordic, som lægger 1 procent oven i alle regninger til gæster og kunder, der besøger deres medlemsbeværtninger og forhandlere, som går til regenerative projekter i det danske madlandskab. Læs med her.

Madland Guide – Køb lokalt

Madland_Foto_Liv Kastrup
Foto: Liv Kastrup for Madland

Madland har sammen med sine engagerede følgere og madborgere udarbejdet en omfangsrig guide til hvor du kan finde friske, lokaltproducerede råvarer, hvori der indgår en lang række regenerative jordbrug, der gror de sprødeste, mest næringsrige grøntsager i landet.

Find Køb lokalt-guiden her.

Madland Festival 2022

Madland Festival 2022_mailchimp_header_0308222
Foto: Molly Grønberg for Madland

Madland Festival 2022 sker 18. august til 9. oktober, hvor vi med et kurateret madpolitisk festivalprogram sætter scenen for forandringsvillige agenter i madlandskabet med nytænkende, undersøgende og inspirerende perspektiver på Madlands fire temaer: Retfærdig mad, Grøn mad, Madforbindelse mellem land og by og Cirkulær mad. Find meget mere info om kommende arrangementer i vores madkalender og læs det fulde program for Madland Festival 2022 her.

 

Foodprint Nordic x Simple Feast: Fix Food – Fix the Planet

Vær med når Foodprint Nordic og Simple Feast under dette års Copenhagen Cooking samler madborgere, jordbrugere, kunstnere og kokke til to pop-up middage, der fejrer de ypperste råvarer, som den danske muld – med hjælp fra dem med fingrene i den – kan fremtrylle. 

Under de to middage hos Simple Feast, fejres årstidens råvarer fra mindre, regenerative jordbrug som Vild Hvede fra Fyn, Godis Grønt i Lejre samt Seerupgaard fra Amager. Selve middagen tilberedes af talentfulde kokke fra den danske madscene, blandt andre Frederico D’Andretta, Tom Siebeler, Laura Trilliot og Ingeborg Bloch Christensen. Kokkene vil kreere hver deres velsmagende og nytænkende plantemiddag i samspil med det jordbrug råvarerne kommer fra.

Kunstnerne Clarissa Connely og Mija Milovic, fra den eksperimenterende del af den københavnske musikscene, vil sørge for vidunderlige toner i øregangene, som de afholder intimkoncerter for gæsterne. 

Se de to forskellige line-ups for middagene hvor kunstnere, kokke og jordbrug er forskellige for hver aften – og køb da en billet! – via linket her

 

Markvandring med Andelsgaarde på Lerbjerggård

Tag toget direkte til gårdporten, hvor Andelsgaarde og Madland inviterer til markvandring hos Nanna og Christopher på Lerbjerggård. De er pionerer inden for det regenerative landbrug, der producerer sundere råvarer og binder CO2, mens foreningen sikrer mere demokratiske ejerforhold over den danske landjord.

Omkring 0,6% af den danske befolkning ejer over 60% af hele Danmarks areal. Det er tilfældet, fordi danske landbrug er blevet færre og større. Læg dertil et gældsplaget landbrug og så har du opskriften på, at kæmpestore stykker dansk landjord – fra 2015 til 2018 et areal svarende til cirka en femtedel af Fyn – bliver solgt til udenlandske opkøbere eller kapitalfonde. Det tal kan meget vel være en betydelig del større i dag. 

Hvor retfærdigt og demokratisk er det, at så få danskere og udenlandske kapitalfonde bestemmer over så stor en del af vores landjord? Og hvorfor skal der dyrkes foder til husdyr på cirka halvdelen af Danmarks samlede areal, når vi kunne dyrke rigelig mad til mennesker på et langt mindre område – og tilmed udlægge større arealer til natur?

Disse spørgsmål pressede sig på, da foreningen Andelsgaarde blev stiftet i 2018. Det gør de stadig, men de seneste fire år har foreningen arbejdet på at demokratisere ejerskabet over vores landjord, give unge jordbrugere mulighed for at få jord på hænderne og være med til at lægge (og udlægge) jord til dyrkningsmetoderne for fremtidens landbrug, samt naturpleje.

Tag med Andelsgaarde og Madland på studietur i marken og bliv klogere på retfærdig mad. 

Efter markvandringen kan du slå dig ned ved opslåede borde i marken og købe grønt i boden til din medbragte frokost.

Arrangementet er gratis og kræver tilmelding via linket her.

 

Madland Podcast Live på Food Festival

Kom med som publikum, når Madland gæster Food Festival i Aarhus i Spisestuen til en live optagelse af Madland Podcast – en madpolitisk podcast, hvor Marie Sainabou Jeng, stifter af Madland og Koalition, bliver klogere på hvem, der driver den bæredygtige forandring af vores madsystemer, og undersøger idéer og visioner og møder mennesket bag. Mød madsystembryder og jordbrugs-iværksætter Tine Svensson fra Reballegaard. 

Tine har overtaget slægtsgården i Søvind mellem Aarhus og Horsens, hvor hun og familien har sigte på at omdanne gården til et økologisk og regenerativt jordbrug, der skal fungere som formidlings- og læringsplatform samt danne ramme om sundhedsaktiviteter og madfællesskaber.

Tine skriver sig ind i bevægelsen af unge, der forener sig i det regenerative jordbrugsarbejde. Unge, der har virkelyst ikke bare til at dyrke jorden, men også til at sikre jordens sundhed og formidle og uddanne os spisende mennesker i en tættere kontakt til jorden og til landet. 

Samtalen udkommer senere på året som en episode i Madland Podcast.