fbpx
Category Artikler, Nyheder

I marts 2020 samlede Madland en af landets mest omfattende guides til lokale producenter og forhandlere over hele Danmark - og den er ikke blevet mindre nyttig og relevant med tiden, ej heller efter pandemiens retræte. Derfor har vi opdateret guiden, som du nu sidder med i hånden, så den giver et bedre overblik og indtryk end nogensinde, når du skal finde det lækreste grønt, kød, ost eller måske lidt dansk vin til glasset?

Er du på jagt efter de bedste råvarer at slæbe med hjem i køkkenet, så er der al mulig grund til at kigge med her. Find inspiration til din næste kulinariske shoppingtur blandt mere end 150 af landets dygtigste og kvalitetsbevidste producenter og forhandlere i vores store, opdaterede lokalguide.

En hjælpende hånd og generel opfordring til gentænkning og handling. Et værktøj, vi håber kan bidrage til et mere nært, gennemsigtigt og bæredygtigt madsystem både nu og i fremtiden.

Læs med, og del med din ven, kollega og nabo, så vi alle kan få bedre mad på tallerkenen - og yde en vigtig støtte til vores lokale producenter og forhandlere. Følg også med på Madlands sociale medier, hvor vi hver uge sætter spot på en ny skøn jordbruger, producent eller forhandler, du burde overveje at købe ind hos.

Der mangler med garanti et væld af punkter på listen, for det danske land svømmer i disse måneder over med stærke initiativer - og heldigvis for det. Vi tager i mod tips med kyshånd og opdaterer guiden derefter.

Banner
Foto fra venstre: Rødder, Møllers Hjemmebag, Melin Vin

Markeder og butikker

 • Basal - byens landhandel (København): Her kan du finde et bredt udvalg af skønne madvarer fremstillet i København og (mest) omegn. Rikke, der driver forretningen, står ofte tidligt op og bager boller og småkager, mens hun også gerne serverer en god kop kaffe og arrangerer f.eks. strikkecafé i nabolagets basale hæng-ud-sted.
 • Bisgaards Butik (København): Grønthandleren sælger økologiske og biodynamiske sæsongrøntsager primært fra sjællandske jordbrug. Bestil til afhentning eller køb direkte fra Bondens Marked eller samarbejdsbutikken Vores Brød i Valby.
 • Bondens Marked (København): Ugentligt marked for lokale producenter, der foregår skiftevis på Skt. Thomas Plads på Frederiksberg fredag kl. 14.00-18.00 og på Skt. Jakobs Plads på Østerbro lørdag kl. 10.00-15.00.
 • Coop sætter i deres madmanifest fokus på at give deres kunder lokale råvarer, og man kan i bl.a. Irma, Kvickly og Brugsen finde stande og afdelinger dedikeret specifikt til lokale varer. Deres platform Coop Crowdfunding har også lanceret en webshop, hvor du kan købe masser af lækre varer direkte fra producenterne.
 • CPH Food Space (København): Huser små madiværksættere i Københavns Brune Kødby, og er hver torsdag butik og afhentningspunkt for lækre produkter fra fx Blue Lobster og en masse af Kitchen Collectives egne tilknyttede producenter. Du kan også bestille alskens takeaway som fx Saitos japanske mad med bæredygtig dansk fisk, frisklavet pasta fra Evoo eller grønne festmåltider fra Veatery.
 • Daniali & Schiøtz Foodshop (København) ligger på Frederiksberg i den gamle Brødflov-butik. De to stiftere har taget deres solide bagerevner, sortimentsklassikere og sans for kvalitet og ansvarlighed med fra Brødflov-dagene, men udvalget er blevet udvidet med bl. a. røget og tørret kød, friske grøntsager, æg og pasta fra nogle af landets små, dygtige madproducenter. 
 • Engmosegaard (Hundested): Sælger foruden deres eget kød i gårdbutikken også kaffe og delikatesser fra madfolk og restauranterne i deres omegn.
 • Enkelt (Taarbæk): Noget så sjældent som en lokal købmand med lokalt producerede råvarer - ligesom de fandtes i de gode gamle dage. Køb 100% økologisk mad og drikke med til din gåtur i den Nærliggende Dyrehaven eller langs stranden. De fleste varer i løsvægt for at minimere emballage - så tag din egen pose eller beholder med under armen.
 • Frisk fra Gården (levering): Samler nogle af de bedste gårdbutikker online og leverer med budcykel i København og Omegn. Køb blandt andet ost fra top-restauranternes yndling Hårbølle Mejeri eller biodynamisk, lollandsk grønt fra Knuthenlund, for blot at nævne nogle få af gårdene.
 • Grønt Marked (København): Her står jordbrugere fra hele oplandet klar til at afsætte de nyhøstede grøntsager til det sultne byfolk. Det foregår fra maj til december på henholdsvis Refshaleøen anden søndag i måneden og Guldberg Byplads fjerde søndag i måneden. Hvis man er heldig, kan man også komme hjem med en flaske kombucha, most, cider, æg eller noget helt femte i indkøbskurven.
 • Il Buco (København)Det italienske alt-mulig-sted på Islands Brygge rummer både bageri, café, restaurant og højbede med krydderurter i baggården. Her kan du finde kvalitetsprodukter og -råvarer som kød fra Birthesminde, grønt fra Birkemosegaard, Øl fra Kølsters og ikke mindst masser af god vin. Du kan også blive hængende til en delikat italiensk middag.
 • Lokalbox (levering): Sammensætter kasser med specialiteter fra små, danske producenter, som du kan bestille på månedlig basis. En skøn måde at finde nye lokale favorit-lækkerier.
 • LØS Market (København + levering) De to butikker på henholdsvis Vesterbro og Østerbro sælger masser af økologiske varer fra en lang række producenter, fx økologisk mel fra Kornby Mølle. Alt i løsvægt for at minimere brugen af emballage. De har for nyligt lanceret LØS Delivery, så du nu også kan få økologiske varer leveret til din dør, hvis du bor i et postnummer mellem 1000-2500.
 • Markedet på Ingerslevs Boulevard (Aarhus): Her kan du finde næsten alt i friske varer og få en snert af sydlandsk markedsstemning fra de cirka 60 boder med alt fra frisk fisk, kød og oste til grøntsager, lokal honning og meget mere. Markedet slås op hver onsdag og lørdag.
 • Nytorvboder (Viborg) byder hver lørdag formiddag på et bredt udvalg af, hvad Viborg og omegn kan præstere af lækkerier - fra genbrugsvarer til frugt, grønt, ost, fisk og specialvarer.
 • RAA Aarhus: Emballagefri dagligvarebutik, der kun forhandler økologiske eller biodynamiske produkter. De gør tilmed en dyd ud af at forhandle sæsonvarer, der er dyrket eller fremstillet så tæt på Aarhus som muligt. Besøg Anne og Anna i Badstuegade eller på nettet i deres webbutik.
 • Råhandel forbinder små, danske producenter med supermarkeder, restauranter og foodservice og har bl.a. et samarbejde med Coop, der jævnligt har producenternes varer i deres butikker. Hold udkig efter de lokale afdelinger i din Irma, Brugsen eller lignende.
 • Support Local (levering)Social medieplatform lanceret kort efter den første corona-nedlukning, hvor du kan købe kuraterede godteposer med varer fra lokale producenter. Få bl.a. frisk, bæredygtig grønt fra Klippingegård og andet leveret til afhentning hver onsdag hos Atelier September. En pose koster 200 kroner.
 • TorvehallerneKBH (København): Københavns store madmarked huser masser af stader, der sælger lokale råvarer. Gør alle dine indkøb ét sted, spørg omkring og støt en lang række lokale producenter midt i Københavns centrum. Sving fx forbi den urbane landhandel Omegn & Venner eller fiskehandlen Den Grønne Kutter. Flere stader, som grønthandlen Solfrugt, tilbyder desuden levering til døren.
 • Aarstidernes Gårdbutikker: På Krogerup Avlsgaard i Humlebæk, i Classensgade på Østerbro og på Banegaarden i Jernbanebyen sælger Aarstiderne foruden deres måltidskasser også brød, mejeriprodukter, vin, øl og kolonialvarer fra deres egen gård og andre lokale producenter – i Classensgade har de sågar også etableret en spisebar.
Foto: Molly Grønberg
Foto: Molly Grønbærg

Frugt og grønt

 • Birkemosegård (Sjællands Odde + levering): Det økologiske og biodynamiske landbrug sælger frugt og grønt fra egen avl. Prøv bl.a. Torsdagskassen; en ugentlig kasse sammensat af det bedste fra deres egne marker (i vintermånederne suppleret af råvarer fra andre danske og udenlandske gårde, de har et nært kendskab til). Besøg deres gårdbutik, eller bestil til afhentning på et af deres mange afhentnings-spots i nærområdet og København.
 • Brinkholm (Karise): Landbrugslauget på Sydsjælland, der nu er en del af Foreningen Andelsgaarde, sælger både økologisk frugt, grønt, mel og æg enten på Grønt Marked i København eller i stalddørssalg på gården.
 • Bygaard (København)I containerne hos det økologiske bylandbrug i Sydhavnen vokser et bredt ud af spændende specialsvampe fra intense shiitake til de smukkeste lyserøde østershatte. Bygaard leverer til en række velernommerede restauranter, men sælger også privat enten på markeder som Grøntmarked eller med levering via Coop Crowdfunding, hvor de søger støtte til en ny, større farm på Refshalenøen.
 • Egegård (Kolding): Øko-gård, der både har grøntkasser, blomster og sågar ægge-abonnementer.
 • Farendløse Mosteri og landbrug (Ringsted) sælger lækker æblemost, cider og grøntsager, som kan købes på gården eller hos udvalgte forhandlere som fx Basal i København. 
 • Feldskov Have (Sorø): Lille regenerativt jordbrug tæt ved Sorø Sø, der sælger deres grøntsager og æg gennem den økologiske kaffebar Skotte & Stentoft på Sorø Station.
 • Godis Grønt (Lejre): Jordbruget dyrker økologisk og regenerativt og afsætter deres grøntsager efter såkaldte CSA-principper (Community Supported Agriculture) - altså til medlemmer, der på forhånd har købt en andel i årets høst. Vælg mellem at få fra fire helt op til tolv grøntsager om ugen gennem hele høstsæsonen!
 • Lammehave Økologi (Falster): Økologisk landbrug, der dyrker både korn og grøntsager og også kan tilbyde æg og kød fra deres gårdbutik.
 • Naturbruget Tranum (Vendsyssel) er et lille økologisk landbrug, der dyrker en mangfoldighed af grøntsager og kartoffelsorter. Smut forbi Brovst, hvis du er i det nordjyske eller smag deres grønt på flere lokale restauranter.
 • Rabarbergården (Nordsjælland): Økologisk, holistisk landbrug, der også rummer en gårdbutik, skolehave og restaurant. De holder tilmed også have- og køkkenkurser på gården. Læs mere om Rabarbergaarden og medstifter Louise Køster, som vi har portrætteret i vores artikelserie Madsystembryder. 
 • Rosilde Højgaard (Nyborg): Økologisk landbrug med tilhørende gård- og webbutik, hvor man kan bestille madvarer til afhentning på gården.
 • Seerupgaard (Amager + levering): Sælger deres økologiske grøntsager og andre varer gennem det nytænkte koncept Økoskabet med flere afhentningssteder i København. Du kan også købe efter såkaldte CSA-principper (Community Supported Agriculture) - altså på forhånd købe dig ind på en andel af årets høst, som du derefter løbende afhenter på gården i Dragør gennem høstsæsonen.
 • Sommergrønt (Aarhus): Økologisk frilands- og væksthusgartneri beliggende i Hadsten lidt uden for Aarhus. Hos dem kan man købe grønt i lange baner fra april til december – og er der for langt til Hadsten, kan man også finde nogle af deres grønne sager hos RAA Aarhus.
 • Stengården (Birkerød): Det økologiske landbrug  i Birkerød holder åbent i deres gårdbutik, hvor de sælger grønt, æg og andre lokale varer af høj kvalitet.
 • Svanholm Storkollektiv (Midtsjælland): Økologisk landbrug med markafgrøder, malkekvæg, grøntsagsproduktion og frugtplantage. Sælger årstidens friske grøntsager, mælk og æg af egen avl fra deres gårdbutik og gennem en række restauranter og forhandlere.
 • Yduns Have (Samsø): Jordbrug drevet af unge ildsjæle og ejet af Jordbrugsfonden SamsØkologisk og Samsø Økojord. Yduns Have fik i 2018 titlen Årets Økolog, og de afsætter deres grøntsager gennem den dertil indrettede gårdbutik.
 • Øhave (Tåsinge): Hos det lille økolandbrug i det sydfynske øhav kan du allerede nu købe ind på sommerens høst, så du hele sommeren kan afhente lækre dugfriske grøntsager. Sidste frist er 20. maj.
 • Østagergaard (Jystrup): Biodynamisk landbrug på Midtsjælland, der også fungerer som den centrale del af institutionen Østagergård, som er et bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud for unge og voksne med nedsat psykisk eller social funktionsevne. I deres gårdbutik kan du finde mel, brød og kalvekød. Slå vejen forbi!
Hegnsholt1
Foto: Hegnsholt

Kød, æg og mejerivarer

 • Birthesminde (Vipperød + levering): Gården på Midtsjælland leverer økologisk grisekød fra dyr, der opdrættes langsomt, går ude hele livet og fodres med bl.a. recirkulerede restprodukter fra ølbrygning. Leveres til døren efter bestilling på deres webshop og kan også købes/afhentes direkte fra gårdbutikken.
 • Bøgebæk Økologi (Brønderslev): Sælger de fineste øko-æg via stalddørssalg, hvis du befinder dig i det nordjyske.
 • Enghavegård Osteri (Billum): Osteriet mellem Esbjerg og Varde laver både skønne rødkitoste, og bruger desuden vallen fra produktionen som foder til gårdens fritgående økogrise, der siden bliver til spegepølser, røgvarer og langtidslagrede skinker. Besøg deres osteri og gårdbutik i den smukke Nationalpark Vadehavet, der er perfekt til en gåtur eller picnic.
 • Folkets Madhus (Amager + levering): Står for højeste kvalitet slagtervarer - tjek onlineshoppen, hvor du kan få fingre i charcuterie, som mor lavede det, hvis hun havde været gourmetslagter.
 • Fridalund (Martofte + levering): Økolandbruget på Nordfyn sælger lam, økoænder og gæs over deres webshop, og hvis du er i det fynske, kan du også fat i deres grøntsager i gårdbutikken.
 • Gothenborg (Them + levering): Fjerkræopdrættet syd for Silkeborg har de seneste år sat ekstra fokus på deres gårdbutik og online websalg, hvor du kan købe noget af det bedste fjerkræ og også brød (til afhentning), lokalt grønt og sågar lækre hjemmelavede retter på frost fra deres eget landkøkken.
 • Grantoftegård (Ballerup): Det økologiske landbrug sælger grønt fra stadevognen på gården alle ugens dage, hele året rundt ved høflig selvbetjening. Og hvis man er heldig at klikke ind på hjemmesiden, den dag på måneden hvor bestanden af naturplejekvæg er blevet justeret, kan man bestille økologisk oksekød til afhentning på gården.
 • Hedeagergaard (Ølgod + levering): Den biodynamiske gård i Vestjylland leverer kød og charcuterie af egen avl, samt grønt, ost og andre produkter direkte til døren via deres webshop.
 • Hegnsholt (Lejre): Det anerkendte landbrug har i mange år produceret nogle af landets bedste æg fra fritgående økohøns, der primært lever af græs og rester fra spisesteder og producenter på Sjælland. Udover æg sælger de desuden kød fra fritgående uldgrise og får, mel, chokolade, saft, sylt, øl og meget mere fra omkringliggende producenter. Tag ud forbi den udvidede gårdbutik og nup eventuelt en kop kaffe og gå en tur på Skjoldungestien rundt om dyrenes folde. 
 • Hindsholm Grisen (Martofte + levering i KBH): Den nordfynske gård leverer kød til en række af landets bedste spisesteder, men sælger også til private fra deres gårdsalg, via deres webshop til levering i København eller på Bondens Marked og Grønt Marked.
 • Hopballe Mølle (Jelling + levering): Her finder du lækre velfærdskyllinger og en masse andre specialiteter i deres gårdbutik. To gange om ugen leverer de også direkte til din hoveddør.
 • Hørhaven (Fuglebjerg): Økologisk besøgsgård mellem Slagelse og Næstved, som dyrker klimavenlig permakultur- og skovlandbrug og har dyrevelfærd og biodiversitet i fokus. Sælger farverige, økologiske æg, svinekød og andre lækre sager fra egen og andre lokale gårde og producenter i deres gårdbutik. Og så kan du i øvrigt koble fra og overnatte i deres idylliske og hyggelige bed & breakfast.
 • Klosterhedens Vildt (levering): Modtager i løbet af vildtsæsonen vildt i næsten alle danske afskygninger fra jægere, Naturstyrelsen og jyske godser. Det gælder alt fra krondyr til mindre klovbærende vildt henover vildsvin, mufloner, fasaner, gråænder og -gæs. Køb i deres webbutik med levering til alle brofaste danske øer.
 • La Treccia (København + levering): Laver helt autentiske og underskønne økologiske italienske oste på dansk mælk i Rødovre. Find deres oste i Irma, Coops butikker eller i diverse måltidskasser fra Aarstiderne eller Coop Mad og få dit burrata eller mozzarella-fix.
 • Lejre Mikropølseri: Laver pølser, charcuterie og røgvarer i samarbejde med lokale producenter og slagterier. Du kan både bestille i webshoppen og sågar få fremstillet dit eget charcuterie, hvis du går på jagt.
 • Ost & kos Danmarkskort: er en oversigt over 50 aktive osterier spredt ud over hele Danmark, og langt de fleste sælger direkte fra deres gårde eller online. Find dit nærmeste osteri på og køb lidt godt til dig selv.
 • Slagteren ved Kultorvet (København) er en københavnsk institution, hvor du kan få økologisk kvalitetskød, vildt og meget, meget mere.
 • Svinningegården (Svinninge + levering): På Vestsjælland producerer Svinningegården skovkyllinger fodret med insekter og ramsløg. Du kan også købe Lammefjordskartofler og andre grøntsager samt øl fra Krenkerup Bryggeri - og det kan alt sammen leveres til hele Sjælland.
 • Søtoftes Gårdmejeri (Ringsted): Det lille mejeri og landbrug på Vestsjælland har desværre for nyligt aflivet alle deres høns som følge af fugleinfluenza, og sælger derfor pt ikke æg, som de ellers plejer. Til gengæld kan vi trøste os ved, at man fortsat kan bestille deres vidunderligt nærende mælk, yoghurt og ost fra køer med horn til afhentning fra deres mælkebil – forudbestil dine varer på hjemmesiden og afhent hver tirsdag i Roskilde, på Vesterbro eller Nørrebro i København. Desuden kan deres mælk og yoghurt nu også fås i LØS Market
 • Stengaarden (Birkerød): Har også skønne æg og et mindre udvalg af kød og lækre grøntsager.
mindre_k__d__mere_fisk_b__lgfrugt2
Foto: Sara Brink for Madland

Fisk

 • Atlas Fisk (København) Den charmerende lille fiskeforretning ligger til kaj i et hul i væggen på Thorvaldsensvej på Frederiksberg og har altid friske og både hele og fileterede fisk på is i montren. Udvalget varierer naturligvis alt afhængig af sæsonen.
 • Blue Lobster (København + levering) er den første online markedsplads for skånsomt fanget fisk. Download appen, der forbinder fiskeglade danskere direkte med skånsomme kystfiskere. Netop nu tester de forskellige løsninger for levering. Hold dig opdateret på deres hjemmeside og sociale medier.
 • Den Grønne Kutter: Stadeholderne i TorvehallerneKBH midt i København lægger vægt på bæredygtigt fanget fisk og arbejder tæt sammen med lokale fiskere, der benytter sig af skånsomme fangstmetoder, når de hiver deres fangst op af havet.
 • Kystfisken (Hanstholm + levering): Den nye platform leverer dagens fangst direkte fra hav til hoveddør med fokus på et sæsonpræget udvalg af skånsomt fangede fisk og generel omtanke for vores have. Tilmeld dig deres sms-service og få besked om dagens udvalg, så snart bådene er i havn!
 • Sømunken, en lille fiskepusher på Rantzausgade på Nørrebro i København, sælger udelukkende fisk i sæson og andre skånsomt fangede godter fra havets skatkammer. Desuden har de et skønt lille udvalg af naturlig vin, der går godt til maritime sager.
Brød 4 – Trines ode til brød
Foto: Hahnemanns Køkken

Brød og bagværk

 • Baby Babbo Ria (København) på Godthåbsvej på Frederiksberg bager og laver delikat mad på livet løs. Spis hos dem eller hent og tag med. Hold øje med dem på deres instagramprofil her
 • Bageriet Brød (København) på Vesterbro bager økologiske, rustikke brød, laver hjemmelavet is og alskens andre gode sager i et bette hak i væggen på Enghave Plads, hvor de også gerne serverer en god kop kaffe til bagværket.
 • Bageriet Benji (København) laver et fantastisk udvalg af surdejsgodter og laminerede lækkerier fra deres lille bagerbutik på Nørrebro.
 • Galst Bageri (København) er Københavns nok dårligst bevarede bagerhemmelighed. I Boldklubben Skjolds lokaler i tribunen på Østerbro Stadion disker den tidligere revisor Erik op med hjemmelavet surdejsbrød og sødt bagværk på imponerende højt niveau lavet med mel fra Kornby Mølle.
 • Hahnemanns Køkken (København) er et vidunderligt økologisk bageri, konditori, spiseri og kokkeskole, der har åbent alle ugens dage og holder til på Østerbro. De har tilmed også en webbutik.  
 • Hart Bageri (København): Den populære bager på Frederiksberg findes nu også på Holmen – og du kan tilmed bestille deres eftertragtede City Loaf og andet både sødt og salt bagværk til afhentning i en af deres butikker. Du kunne selvfølgelig også bare trisse ind fra gaden af.
 • H.U.G (København) står for helt uden gluten og excellerer i friskbagte glutenfri godter fra bageriet på Østerbro. Ifølge pålidelige, glutenallergiske kilder, laver H.U.G. intet mindre end verdens bedste glutenfri hindbærsnitte.
 • Juno the Bakery (København): Østerbros bagerperle, sælger stadig brød, croissanter og kardemommesnurrer til de store masser, der hver dag samles i lange køer foran den nu lidt større butik. Bestillinger tages minimum to dage i forvejen.
 • Lille Bakery (København): Bageriet og spisestedet på Refshaleøen har åbnet webbutikken Lille Grocery, hvor de tager imod ordre på både mad, bagværk og produkter fra lokale samarbejdsproducenter til afhentning dagen efter bestilling.
 • Møllers Hjemmebag (København) sælger håndlavede, friskbagte brød, boller, snurrer, croissanter og andre gyldne godter fra deres flotte nye butik i Sydhavnen. 
 • Mangholm (Hillerød): Det økologiske landbrug tæt på Hillerød er ved at renovere sig vej til en endnu lækrere gårdbutik, hvor du kan finde masser af lækkert bagværk foruden mel, gryn og andre lokale råvarer og produkter.
 • Rondo (København): Bageri og hæng-ud-sted på Nørrebro. Prøv eventuelt deres frokost foccacia eller en weekendtoast, hvis du er i nærheden.
 • Svaneke Brød (Bornholm+København) sælger lækkert økologisk bagværk i Svaneke og på Amager. 
B0015631
Foto: Kornets Hus

Mel og korn

 • Aurion (Hjørring + levering), Danmarks ældste økologiske mølleri, sælger via deres webshop korn, mel og bagegrej med levering til døren. Find det også hos diverse forhandlere over hele landet.
 • Kornby Mølle (Lynge): Den sjællandske øko-mølle  har ikke egen webshop, men sælger deres mange sorter af kvalitetsmel hos bl.a. Løs Market, Hahnemanns Køkken, Mirabelle og Lille Bakery.
 • Kragegården (Ringe): Møllen på Fyn producerer økologisk mel, som kan købes via deres webshop enten til afhentning eller med levering til døren.
 • Mejnerts Mølle (Svebølle): Den økologiske mølle på Vestsjælland tilbyder mel, kerner og korn til alle, der elsker fuldkorn og fylde i deres hjemmebag.
 • Nordsjællands Fællesmølleri (Hundested) sælger fra deres webshop friskmalet mel fra lokale gårde. Find det også hos diverse forhandlere og supermarkeder i området.
 • Pastariget (Svaneke) er en bornholmsk pastaproducent, der producerer pasta af lokalt dyrket durumhvede og friske danske øko æg. Pastariget eksperimenterer med et væld af pastavarianter lavet på durum, manitoba, rødbede og ramsløg.
 • Skærtoft Mølle (Als): Den sønderjyske producent sælger og sender økologisk kvalitetsmel til hele Danmark. Find det også hos forhandlere over hele landet.
 • Vester Hedegaard (Pandrup) sælger økologisk kvalitetsmel fra egen kværn, hvis du kommer et smut forbi Nordjylland – eller gennem deres webbutik.
 • Vild Hvede (Veflinge) dyrker økologisk korn og kværner mel deraf på Nordfyn. Køb deres mel i gårdbutikken, hos Café Sølle i Odense eller i Basal i København – du kan forresten også få det tilsendt, hvis du sender dem en høflig mail.
Bottle and Can_Surt 2 - square
Foto: Bottle and Can

Øl, vin og cider

 • Barfod Vin (Røsnæs + levering) sælger prisvindende flasker fra deres druer dyrket i Røsnæs’ unikke klima.
 • Cold Hand Winery (Læsten + levering) holder fingrene fra druerne, og laver i stedet vine, hedvine og au de vie på nordiske frugter og bær, som bliver exceptionelt gode i det danske klima.
 • Copenhagen Winery (København + levering) brygger dansk frugtvin, cider og spiritus, som kan købes i deres webshop.
 • Decideret Cider (København + levering) leverer til døren, hvis du er til vilde, spontangærede ciders og frugt pét-nats.
 • Dry & Bitter Brewing (Gørløse) brygger øl i høj kvalitet og bedste futuristiske rock ‘n’ roll-stil. De sender hjertens gerne øl til hele landet, hvis man bestiller via deres webbutik.
 • Extra Brut Vinimport er en vinimportør med fokus på “nøgne vine”, der ikke er puttet unødvendige kemikalier i. De sender delikate væsker til hele Skandinavien!
 • Garbolund (Helsinge + levering) dyrker økologiske vindruer, som de laver om til ren, naturlig vin i eget vineri. Køb via webbutikken eller slå vejen forbi – vinbaren, caféen og gårdbutikken har åbent fra april til og med oktober.
 • Gerbola Vin (København + levering) drives af Magnus, der både importerer og sælger spontangærede vine fra usprøjtede marker i sin butik på grænsen mellem Vesterbro, Frederiksberg og Valby. Man kan også købe ind via webbutikken og få både abonnements- eller smagekasser, hvis man har lyst.
 • Mariendal Mosteri (Grenå) producerer økologisk æblemost, æbleisvin, æblecider og vine på druer fra foden af Mols bjerge.
 • Herslev Bryghus er et økologisk gårdbryggeri tæt ved Roskilde Fjord. De nytænker og brygger et væld af velsmagende øl, der både kan findes på barer og i supermarkeder rundt omkring i det danske land. Og befinder man sig lidt uden for Roskilde, kan man slå et smut forbi deres Tap Room & Café og nyde en kold eller flere.
 • Kihoskh (København + levering) har en webshop med specialøl for dig, der ikke bor om hjørnet fra Sdr. Boulevard. Den Vesterbro’ske kolonial har som altid åbent fra tidlig morgen til sent og sælger både bagværk fra Bageriet Brød, salater, snacks plus smal litteratur, gamle tegneserier, skæve magasiner, spil og herlige dimser og dutter. 
 • Nagelsbjerg (Ringsted + levering) sørger for sprød, dansk æblevin til cider-tørstige typer. 
 • Nr. 30 (København): Vinbaren på Nansensgade har fået vokseværk og har også åbnet en lille hyggelig butik. Lad dig ikke skræmme af den beskedne størrelse - ejerne er vaskeægte samlere og gemmer på en vinkælder med sjældne druer, skæve årgange og nogle af de største naturlige kultvine. 
 • Pompette (København): Vinbaren på Nørrebro sælger masser af gode dråber til konsum på stedet såvel som derhjemme. Du kan også bestille saftige flasker direkte til døren via Pompettes webshop
 • Pulp Wine (København)er Valbys kvalitetsvinforhandler med fokus på naturlige og økologiske vine. Priserne er sympatiske og åbningstiderne lange. 
 • Skærsgaard (Kolding + levering) er Danmarks første vingård og har både hvide, røde og mousserende i deres webshop.
 • Slowburn (København + levering), det unge medarbejderejede mikrobryggeri i Hvidovre laver et stort udvalg af brusende øl, som de sælger gennem deres webbutik.
 • Vejrhøj Vingård (Fårevejle) ved Sejrøbugten kan du også købe hvidvine af ganske høj kvalitet. 
 • Vin Super Naturel (København + levering): Den københavnske naturvinpusher leverer til døren ikke bare i Danmark, men også til stort set hele resten af verden. Udover druesaft sælger de også merchandise som hættetrøjer, festlige vinstoppere og proptrækkere lavet i samarbejde med vinproducenterne. 
 • Vin de Table (København + levering): Den lille vinbutik i Københavns Nordvest-kvarter har fokus på vin, der er dyrket økologisk eller biodynamisk. De leverer naturvine og smagekasser til døren i hele hovedstaden. Prøv fx deres weekend-pakke!
 • Æblerov Cider (Svinninge + levering) laver skøn, vild og ukontrolleret cider, som kan købes gennem deres nye webbutik eller hos diverse drikkevare-forhandlere!
 • Mjødgård (Dalby + levering): Mjøddrikkere kan få fingre i den gyldne drik online hos mikrobryggeriet fra Stevns.
Foto sort kaffe kursus_credit Signe Rønnegaard for Coffee Collective
Foto: Coffee Collective

Te og kaffe

 • Bottega Luigia: Den lille familieejede butik har et stort udvalg af kaffe og te på deres webshop. Bestillinger er klar til afhentning samme dag i butikken, men de sender også til hele landet. 
 • Coffee Collective: Få dit kvalitets koffein-fix to-stay eller to-go på Jægersborggade, Godthåbsvej, Sankt Hans Torv, i Bernikowgården, Torvehallerne, Telefonkiosken ved Nørreport eller i Collective Bakery på Nørrebrogade i København. Bønnerne kan iøvrigt købes med hjem til hjemmebryg, lige som du kan købe og abonnere på bønner direkte fra deres hjemmeside.
 • Det Vide Hus i hjertet af København agerer takeaway spot for kaffe, men har også æg fra Hegnsholt, mælk fra Søtofte mm. Deres egne kager, andre bagte søde sager og hjemmelavede is er også himmelske.
 • Darcy’s Kaffe på Nørrebro er et solidt bud på godt bagværk og god kaffe – og så serverer de tilmed også lidt til den lille sult. 
 • Holy Bean er et lille dansk risteri med en herlig webshop, hvor du kan få bønner ristet med fokus på håndværk og bæredygtighed. Hvis ikke du orker at brygge din mokka selv, så sving forbi Arrebo ved Den Sorte Plads på Nørrebro i København, der bruger de hellige bønner. 
 • Impact Roasters, der er specialiseret i afrikansk kaffe sælger et stort udvalg af både bønner og udstyr via deres webbutik, ligesom deres kaffebar ved Langgade Station i Valby også holder åbent for salg af både bønner og færdigbrygget kaffe – kommer du jævnligt forbi, kan du kan få et klippekort med rabat på de næste 10 kopper kaffe.
 • Jacks hole in a wall brygger fortsat kaffe ved Georg Brandes Plads og tilbyder pt et klippekort på 10 kopper valgfri kaffe med 50 kr. rabat, så det nu koster 300 kr.
 • Kalles Kaffes økologiske kaffevogne kører parade rundt i København og omegn til diverse events. Derudover sælger de gode, økologiske kaffebønner – både hele og kværnede – via deres helt egen webbutik.
 • Kontra Coffee sender kaffebønner af høj kvalitet ud til både kontorer og restauranter og private kontorer.
 • Prolog: Den prisvindende kaffebar slynger varm mørk væske over disken fra deres lille biks i Kødbyen i København. Du kan passende kombinere dit kaffefix med en opsamling af mælkelækkerier fra Søtoftes Gårdmejeri, som hver tirsdag har pick up point foran kaffebaren – bestil dine varer på mejeriets hjemmeside. 
 • Skotte & Stentoft er en lille økologisk kaffebar beliggende på Sorø Station. Er du i nærheden så slå et smut forbi til en kop kaffe, et stykke hjemmebag eller tag nogle æg fra Feldskov Have med hjem.
Foto og credit Quench & Tickle
Foto: Quench & Tickle

Spiritus og cocktails

 • Aeris laver pre-mixed cocktails på glasflasker. Og efter du har slubret det potente indhold i dig, kan du bestille et refill på deres hjemmeside, svinge forbi deres tilholdssted i Kødbyen i København og få genopfyldt dine Aeris-flasker med 10% billigere cocktails.
 • Anholt Gin laver prisvindende dansk gin, der afspejler terroiret på den smukke danske ø.
 • Den Sidste Dråbe har en bred vifte af fortryllende dråber, som de med fordel kan sende til alle afkroge af landet. I København tilbyder de CO2-venlig cykellevering samme dag, hvis bestillingen afgives inden kl. 12. 
 • Empirical Spirits fermenterer og destillerer vidunderligt spraglede, alkoholiske læskedrikke og spiritus på Refshaleøen i København. Smagen kommer først, og den kan ramme din tunge som det næste, hvis du hopper på ind på deres webbutik og lader dig forføre.
 • Quench & Tickle fremstiller cocktails på dåse i nytænkende og interessante smagsvarianter. Hos dem kan du finde smagsgivere, du yderst sjældent ville finde i cocktails andetsteds – f.eks. citrongræs, hypen eller kardemomme, for bare at nævne nogle få. Nup en nem og velsmagende Q&T-cocktail fra hylder i hele landet – det kunne være hos Kihoskh, Holy Fridge eller Nabo Kiosk.
 • Wild Distillery laver økologisk gin og vodka på Bornholm.
 • West Jysk Smag sælger deres egne frugt- og bærlikører og eddiker online. Og så har folkene bag lagt en masse gode opskrifter på cocktails med likør op her.
København kombucha
Foto: København Kombucha

Det uden alkohol

 • København Kombucha brygger boblende læskedrik med smag af nordiske blomster. Et godt alkoholfrit alternativ til mousserende vin. Køb f.eks ind via deres webbutik.
 • MURI laver delikate og smagfulde alternativer til vin i både stille og boblende form. Det gør de ved hjælp af en masse forskelligartede fermenterede væsker, urter og blomster fundet rundt om i det danske land, som de blander sammen til deres “blends”. Læs meget mere lige her!
 • Kombucha Time fermenterer the til boblende kombucha i forskellige smagsvarianter. Du kan få deres kombucha i både 500 og 250 ml flasker, så du kan nyde den sur-søde drik på farten eller som alternativ til en flaske- eller dåsebajer. Find dem her
 • Table Ferments brygger frugtig kombucha, som til tider kan fås på Grønt Marked eller lige om snart i deres helt egen webbutik.
 • TeeDawn har specialiseret sig i at brygge øl med lav eller helt uden alkoholprocent. De har et væld af muligheder til den sobre øldrikker. Find dem hos diverse forhandlere landet over eller direkte i webbutikken.
Oliviers & co olivenoliesmagning
Foto: Oliviers & Co.

Specialvarer

Herunder finder du links til delikatesser, specialvarer og andet godt til køkkenskabe- og skuffer. 

 • Anker Chokolade (København + levering) kan stille enhver choko-fanatikers sult med deres håndlavede stykker og konfekt. De kan findes både på Nørrebro og Vesterbro i København.
 • Bornholmer Hampen (Rønne): På Bornholm ligger en økologisk hampplantage, der producerer industrihamp, som er en forædlet hamp. Det vil sige, at det igen er muligt at dyrke hampen på legal vis og udnytte alle hampens potentialer. Deproducerer hampete, hampefrøolie, hampemel og hudplejeprodukter baseret på økologisk hampefrøolie.
 • Honning (København) hedder i al sin enkelhed den nyeste butik i Jægersborggade, hvor Katrine Klinken sælger et væld af produkter med etisk sourcet kvalitetshonning som omdrejningspunkt.
 • HØSTET (Nexø) producerer et hav af havtorn-produkter; fra sirup, marmelader og juice til te af havtornblade.
 • Kjærstrup Chokolade laver håndlavet chokolade og flødeboller i hele landet, hvis du skal have chokolade til din kaffe. 
 • Nordisk Tang (Aarhus) er sat i verden for at (gen)sprede budskabet om tang som madvare og udvikle indbydende, tilgængelige produkter med tang som omdrejningspunkt. Køb dem hus udvalgte forhandlere og gennem deres samarbejdspartner Helsebixen.
 • Oliviers & Co. (København) er et mekka for olivenolie-aficionados og sælger også et væld af andre skønne specialvarer fra ordentlige producenter i deres butik på Frederiksberg. Hvis ikke du er i det københavnske, kan der bestilles via deres webshop.
 • Ro Chokolade (København) ligger på madmekka-gaden Jægersborggade i København, men du kan også få leveret chokolade fristelserne til døren. Deres chokolader med saltkaramel er især ikke til at stå for.
 • RØRT (København) er eksperter i noget vi alle holder af: pålægssalater. De tør nytænke klassikeren ved at insistere på økologiske råvarer, nye smage og henvise mayonnaisen til en birolle. Tril forbi deres stand i TorvehallerneKBH til en håndmad eller tre med friskrørte salater på toppen eller køb en bøtte med hjem, hvis sulten først melder sig senere.
 • Tæmpeh (København) bruger lokale flækærter og lupinbønner fra Lolland og Sydsverige til at lave deres bud på en tempeh - et mere bæredygtigt og umamirigt planteprotein, som bl.a. kan samles op i frysedisken i din lokale Irma.
Madland festival i Økologisk Nu
Foto: Liv Kastrup

Catering og take away

 • Engell & Solovej (København) sammensætter hver uge tre nærende og velsmagende måltider, som du kan hente i butikken i Lipkesgade på Østerbro sammen med en vejledning til, hvordan du gør maden færdig hjemme i dit eget køkken. De prioriterer sæsonvarer og køber så lokalt ind som muligt, mens de også tilbyder catering, hvis nu der skal holdes arrangement derhjemme. I løbet af dagen kan man i øvrigt også komme forbi og hente en frokostsandwich eller -salat.
 • Saito (København) laver mad på japansk manér med danske råvarer. I køkkenet tryller Takashi fisk, skaldyr og tang fanget eller høstet i omkringliggende kystnære farvande om til delikate, simple og præcise retter efter japansk forbillede. Takashi tilbyder både catering til det store selskab eller til den mere intime middag i privaten. Derudover kan du også komme på madlavningskursus i Kitchen Collective i Kødbyen eller smage på Saitos lækkerier til diverse pop-ups i det danske madlandskab. Det – og alt det andet – kan du se meget mere om lige her.
 • Rødder (København) holder til i Pladefabrikken i Københavns Nordvest-kvarter, hvor de laver mad af lokale, økologiske råvarer til catering, madevents, frokostordninger og private selskaber, hvis man ønsker det. De har tætte relationer til producenterne, de arbejder sammen med, ligesom de også knytter bånd til lokalmiljøet i Nordvest gennem deres fællesmiddage. Læs mere lige her!
 • Veatery (København): Plantebaseret catering, der også gerne tilbyder retter som kan færdigtilberedes i hjemmekøkkenet til det private middagsselskab. De kan i øvrigt også bookes til events!