fbpx
Category Artikler, Nyheder

Landets små producenter, butikker og restauratører er mere end nogensinde før afhængige af handel med lokalsamfund og byboere. Krisen tilbyder en gylden mulighed for os, der vil spise godt og med vished om, at vores mad kommer fra producenter med høje standarder for både kvalitet og etik. En mulighed for at handle lokalt og samtidig få nogle af landets bedste og friskeste råvarer og produkter på tallerkenen.

Det er en mulighed, der giver mening at gribe - både for vores egen velsmags skyld og for at styrke den lokale sammenhængskraft. Derfor er vi hos Madland trukket i arbejdstøjet og har med hjælp fra vores følgere samlet en omfattende guide til nogle af de allerbedste producenter og forhandlere - fra jordbrug, møller og markeder til fiskere, slagtere og vinbønder.

Guiden er ikke et kortsigtet tema til de kommende ugers nedlukning, men en generel opfordring og hjælp til gentænkning og handling. Et værktøj, vi håber kan bidrage til et mere nært, gennemsigtigt og bæredygtigt madsystem både nu og i fremtiden.

Der mangler med garanti et væld af punkter på listen, for det danske land svømmer i disse måneder over med stærke initiativer - og heldigvis for det. Vi tager i mod tips med kyshånd og opdaterer guiden derefter.

Læs med, og del med din ven, din kollega og din nabo, så vi alle kan få bedre mad på tallerkenen - og yde en vigtig støtte til vores lokale producenter og forhandlere.

Banner
Foto fra venstre: Rødder, Møllers Hjemmebag, Melin Vin

Markeder og butikker

 • Anneberg KBH: Den nyåbnede kombinerede butik og galleri i Valby sælger delikatesser fra Odsherred og Omegn - fra øko-iscremer fra Isøre til frugtvin fra Højsgaard Mikrovineri. Desuden kan man købe mor Kirstens vegetariske take away.
 • Bondens Marked: Københavns ugentlige marked for lokale producenter, holder fortsat åbent på skiftevis Skt. Thomas Plads på Frederiksberg fredag kl. 14.00-18.00 og på Skt. Jakobs Plads på Østerbro lørdag kl. 10.00-15.00.
 • Coop sætter i deres madmanifest fokus på at give deres kunder lokale råvarer, og man kan i bl.a. Irma, Kvickly og Brugsen finde stande og afdelinger dedikeret specifikt til lokale varer. Deres platform Coop Crowdfunding har også lanceret en webshop, hvor du kan købe masser af lækre varer direkte fra producenterne.
 • Det Lille Grønttorv: Grønthandleren sælger økologiske og biodynamiske sæsongrøntsager primært fra Sjællandske jordbrug. Bestil til afhentning eller køb direkte fra Bondens Marked eller samarbejdsbutikken Vores Brød i Valby.
 • Eat GRIM leverer frugt- og grøntkasser med råvarer, der ellers ville være blevet smidt ud pga. skønhedsfejl eller overproduktion. Missionen er at ændre kvalitetsstandarden for, hvad der betragtes som spiseligt. Trods skønhedsfejlene, fejler smagen intet.
 • Engmosegaard i Hundested sælger foruden deres eget kød i gårdbutikken også kaffe og delikatesser fra madfolk og restauranterne i deres omegn.
 • Enkelt ligger i Taarbæk nord for København og er noget så skønt som en lokal købmand med lokalt producereråvarer - ligesom de fandtes i de gode gamle dage. Køb 100% økologisk mad og drikke med til din gåtur i den Nærliggende Dyrehaven eller langs stranden. De fleste varer i løsvægt for at minimere emballage - så tag din egen pose eller beholder med under armen.
 • Fresh.Land sælger økologisk frugt, grønt og specialvarer til engrospriser. Deres mission er at forbinde landmænd direkte med borgerne og sikre friske råvarer, der ikke sygner hen på supermarkedshylderne. Deres grøntkasser er derfor også i store størrelser, men slå dig sammen med gode venner, eller engager naboerne og del fx en kasse friske appelsiner eller avocadoer.
 • Frisk fra Gården samler nogle af de bedste gårdbutikker online og leverer med budcykel i København og Omegn. Køb blandt andet ost fra top-restauranternes yndling Hårbølle Mejeri eller biodynamisk, lollandsk grønt fra Knuthenlund, for blot at nævne nogle få af gårdene.
 • Il Buco: Det italienske alt-mulig-sted på Islands Brygge, tilbyder foruden lækker takeaway og bagervarer også 65% rabat på alle vine to-go. Du kan også få andre kvalitetsprodukter og -råvarer fra leverandører såsom kød fra Birthesminde, grønt fra Birkemosegaard, Øl fra Kølsters og ikke mindst masser af god vin.
 • Københavns Fødevarefællesskab: Bliv medlem af fællesskabet, der blandt andet har mange grøntsager fra økologiske og biodynamiske landbrug Birkemosegaard.
 • Lokalbox sammensætter kasser med specialiteter fra små, danske producenter, som du kan bestille på månedlig basis. En skøn måde at finde nye lokale favorit-lækkerier.
 • Løs Markets to butikker på henholdsvis Vesterbro og Nørrebro sælger masser af økologiske varer fra en lang række producenter, fx økologisk mel fra Kornby Mølle. Alt sælges i løsvægt for at minimere brugen af emballage. Butikkerne holder fortsat åbent og spritter ekstra godt af for at værne mod corona.
 • Råhandel tilbyder udvalgte varer fra små, danske producenter. Råhandel har desuden indgået et samarbejde med Coop, så hold udkig efter lokale varer, når du går i supermarkedet.
 • Support Local CPHSocial medieplatform lanceret kort efter den første corona-nedlukning, hvor du kan købe kuraterede godteposer med varer fra lokale producenter, der kæmper med afsætningen som konsekvens af COVID-19. Få bl.a. frisk, bæredygtig grønt fra Klippingegård og meget andet - alt sammen leveret til døren. En lille pose koster 250,-, en stor 400,-.
 • Staldkøkkenet: Huser små madiværksættere i Københavns Brune Kødby, og er hver torsdag butik og afhentningspunkt for lækre produkter fra Blue Lobster, EAT Grim og en masse af Staldkøkkenets egne tilknyttede producenter. Du kan også bestille alskens takeaway som fx Saitos japanske mad med bæredygtig dansk fisk, frisklavet pasta fra Evoo eller grønne festmåltider fra Veatery.
 • The Two Ducks: Er det fysiske butiks-alterego for Ved Stranden 10’ og Admiralgade 26’. I deres kolonialhandel og webbutik kan du bestille dine kulinariske fornødenheder; vin, fisk, æg, charcuteri og meget mere. Færdigretter kan afhentes i indre København, og der er gratis levering af varer hver fredag.
 • Omegn & Venner: Den lille landhandel og spisebar i Torvehallerne sælger masser af lækre, lokale råvarer og produkter. Kom forbi efter de bedste mejeriprodukter fra Søtofte Gårdmejeri, kvalitetsoste fra Hårbølle Mejeri, forrygende dansk dåsefisk fra Fangst, lækre øl fra bryggeriet Bøgedal og meget mere.
 • Aarstidernes Gårdbutikker i København og Krogerup: Det nyåbnede Banegaarden i hjertet af København holder stadig åbent med brød, mejeriprodukter, vin, øl og masser af andre lækre varer fra deres egen gård og andre lokale producenter. Det samme gælder Aarstidernes gårdbutik på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk.
Karl Ejnar Jørgensen for Madland05998
Foto: Karl Ejnar Jørgensen for Koalition

Frugt og grønt

 • Birkemosegård: Det økologiske og biodynamiske landbrug på Sjællands Odde sælger frugt og grønt fra egen avl. Prøv bl.a. Torsdagskassen; en ugentlig kasse sammensat af det bedste fra deres egne marker (i vintermånederne suppleret af råvarer fra andre danske og udenlandske gårde, de har et nært kendskab til). Besøg deres gårdbutik, eller bestil til afhentning på et af deres mange afhentnings-spots i nærområdet og København.
 • Bornholmer Hampen: På Bornholm ligger en økologisk hampplantage, der producerer industrihamp, som er en forædlet hamp. Det vil sige, at det igen er muligt at dyrke hampen på legal vis og udnytte alle hampens potentialer. Deproducerer hampete, hampefrøolie, hampemel og hudplejeprodukter baseret på økologisk hampefrøolie.
 • Brinkholm: Landbrugslauget i Karise på Sydsjælland sælger både økologisk frugt, grønt, mel og æg, enten som abonnementskasser eller via bestillinger på deres webshop. Få leveret til døren eller til en af deres afhentningsadresser på Sjælland.
 • BygaardI containerne hos det økologiske bylandbrug i Sydhavnen vokser et bredt ud af spændende specialsvampe fra intense shiitake til de smukkeste lyserøde østershatte. Bygaard leverer til en række velernommerede restauranter, men sælger også privat enten på markeder som Grøntmarked eller med levering via Coop Crowdfunding, hvor de søger støtte til en ny, større farm på Refshalenøen.
 • Egegård er en øko-gård ved Kolding, der både har grøntkasser, blomster og sågar ægge-abonnementer.
 • Farendløse Mosteri og landbrug sælger lækker æblemost, cider og grøntsager, som kan afhentes på gården uden for Ringsted eller på Balders Plads på Nørrebro i København hver søndag fra 14-16. Skriv dig på sms-listen for at få nyt om ugens salg og afhentning.
 • Godis Grønt: Jordbruget  i Lejre har som mange andre mistet deres restaurantsalg, og arbejder nu på at få solgt sæsonens grøntsager via grøntsags-abonnementer til private.
 • Rabarbergården er et økologisk, holistisk landbrug, der også rummer en gårdbutik, skolehave og restaurant. I disse tider laver sidstnævnte takeaway, som kan bestilles og afhentes på gården.
 • Seerupgaard: Landbruget på Amager sælger deres økologiske varer gennem det nytænkte koncept Økoskabet. Bestillingerne skal afhentes i Dragør.
 • Stengården: Det økologiske landbrug  i Birkerød holder fortsat åbent i deres gårdbutik, hvor de sælger grønt, æg og andre lokale varer af høj kvalitet.
 • Svanholm Storkollektiv sælger årstidens friske grøntsager, mælk og æg af egen avl fra deres gårdbutik og har i anledning af den seneste udvikling også omdannet deres lille cafékøkken til et supermarked, hvor lokale kan hente råvarer med hjem til madlavningen.
 • The Standard: sælger økologiske grøntkasser fra deres leverandør Ronnie på siden Epicurean - kasserne kan efter bestilling afhentes hver aften på restauranten.
 • Ingwersen: leverer frugt- og grøntkasser til store dele af Danmark. 
 • Yduns Have: Jordbruget på Samsø er drevet af unge ildsjæle og ejet af Jordbrugsfonden SamsØkologisk og Samsø Økojord. Yduns Have fik i 2018 titlen Årets Økolog, og deres gårdbutik holder fortsat åbent under corona-nedlukningen.
 • Øhave: Det lille økolandbrug på Tåsinge i det sydfynske øhav kan du allerede nu købe dig ind på sommerens høst, så du hele sommeren gennem enten 17 eller 21 uger kan afhente lækre dugfriske grøntsager. Sidste frist er 30. april.
Hegnsholt1
Foto: Hegnsholt

Kød, æg og mejerivarer

 • Birthesminde: leverer økologisk grisekød fra dyr, der opdrættes langsomt, går ude hele livet og fodres med bl.a. recirkulerede restprodukter fra ølbrygning. Leveres til døren efter bestilling på deres webshop og kan også købes/afhentes direkte fra gårdbutikken. En del af fødevarefællesskabet En del af Herslev, der også sælger en række andre kvalitetsprodukter fra lokale producenter.
 • Bøgebæk Økologi sælger de fineste øko-æg via stalddørssalg, hvis du befinder dig i det nordjyske.
 • Enghavegård Osteri holder gårdbutikken åbent, hvor du kan få fingre i deres skønne rødkitoste. Og så ligger osteriet i smukke den smukke Nationalpark Vadehavet, der er perfekt til gåtur eller en frisk picnic i vintersolen.
 • Folkets Madhus står for højeste kvalitet slagtervarer - tjek onlineshoppen, hvor du kan få fingre i charcuterie, som mor lavede det, hvis hun havde været gourmetslagter.
 • Frialund sælger lam og øko ænder og gæs over deres webshop, men hvis du er i det fyndske, kan du også fat i deres grøntsager i gårdbutikken.
 • Gothenborg: har mistet en stor del af deres salg af fjerkræ til restauranter, og de sætter derfor ekstra fokus på deres gårdbutik og online websalg, hvor du kan købe noget af det bedste fjerkræ og også brød og lokalt grønt. Fra gårdbutikken kan du også hente lækre takeaway-retter fra deres landkøkken.
 • Grantoftegård: Det økologiske landbrug  i Ballerup har lukket for deres gårdsalg som konsekvens af COVID-19, men leverer stadig kød til døren efter bestilling på deres webshop.
 • Hedeagergaard: Den biodynamiske gård i Vestjylland, leverer kød og charcuterie af egen avl, samt grønt, ost og andre produkter direkte til døren via deres webshop.
 • Hegnsholt: Det anerkendte landbrug i Lejre har i mange år produceret nogle af landets bedste æg fra fritgående økohøns, der primært lever af græs og rester fra spisesteder og producenter på Sjælland. Før corona solgte de ca. 8000 æg om ugen til restauranter, men nu skal stedet holdes i live af private kunder. Derfor har de det seneste år udvidet deres gårdbutik, hvor du udover æg og kød fra fritgående uldgrise og får kan få et væld af andre lækre produkter. Bl.a. mel fra Kornby Mølle og Aurion, kaffe fra Just Coffee, grønt fra Svanholm og meget mere.
 • Helges Ost på den københavnske mad-gade Værnedamsvej er ikke kun lidt af en institution for deres skønne delikatesser - det skyldes i høj grad deres sandwiches, som smøres med alle de oste og det charduterie, du kan pege dig frem til i den bugnende montre.
 • Hindsholm Grisen: Den nordfynske gård leverer normalt størstedelen af deres kød til en række af landets bedste spisesteder, men sælger nu også til private fra deres gårdsalg og via deres webshop til levering i København og på Bondens Marked.
 • Hopballe Mølle: Her finder du lækre velfærdskyllinger og en masse andre specialiteter i deres gårdbutik. To gange om ugen leverer de også direkte til din hoveddør.
 • Hørhaven B&B sælger farverige, økologiske æg, svinekød og andre lækre sager.
 • La Treccia laver helt autentisk og underskønne økologiske italienske oste i Rødovre. Bestil på deres webshop og få dit burrata-fix.
 • Lejre Mikropølseri: laver pølser, charcuterie og røgvarer i samarbejde med lokale producenter og slagterier. Du kan både bestille i webshoppen og sågar få fremstillet dit eget charcuterie, hvis du går på jagt.
 • Ost & kos Danmarkskort: er en oversigt over 50 aktive osterier spredt ud over hele Danmark, og langt de fleste sælger direkte fra deres gårde eller online. Find dit nærmeste osteri på  og køb lidt godt til nedlukningen.
 • Slagteren ved Kultorvet, den anerkendte slagter i hjertet af København, har lidt under coronakrisen. Der er med andre ord god grund til at bakke op om, hvad der efterhånden er blevet en københavnsk institution - og samtidig få økologisk kvalitetskød fra bl.a. Gothenborg, æg fra Hegnsholt og meget mere med hjem.
 • Svinningegården: leverer skovkyllinger fodret med insekter og ramsløg, Lammefjordskartofler, asparges, gulerødder og øl fra Krenkerup Bryggeri til hele landet.
 • Søtoftes Gårdmejeri nær Ringsted på Vestsjælland har stablet et både populært og effektivt drive-in stalddørssalg på benene for at undgå at brænde inde med æg, mælk og yoghurt under denne omgang nedlukning. Husk at du skal forudbestille mælk, æg og yoghurt i webshoppen. Søtoftes nyeste tiltag er desuden pick-up salg fra deres mælkebil - forudbestil dine varer og afhent hver tirsdag i Roskilde, på Vesterbro eller Nørrebro i København.
 • Stengaarden ved Birkerød har også skønne æg og et mindre udvalg af kød og lækre grøntsager.
Fiskeslagteren Kødbyen
Foto: Rie Neuchs for Kødbyens Fiskeslagter

Fisk

 • Blue Lobster er den første online markedsplads for skånsomt fanget fisk. Download appen, der forbinder fiskeglade danskere direkte med skånsomme kystfiskere. Netop nu tester de forskellige løsninger for levering både til døren og udvalgte pickup spots i København, fx i Staldkøkkenet. Hold dig opdateret på deres hjemmeside og sociale medier.
 • Den grønne Kutter: Stadeholderne i Torvehallerne midt i København lægger vægt på bæredygtigt fanget fisk og arbejder tæt sammen med lokale fiskere, der benytter sig af skånsomme fangstmetoder, når de hiver deres fangst op af havet.
 • Fiskerikajen leverer til flere af landets toprestauranter, men tilbyder nu også salg og levering til døren for private via deres webshop.
 • Sømunken, en lille fiskepusher på Rantzausgade på Nørrebro i København, sælger udelukkende fisk i sæson og andre skånsomt fangede godter fra havets skatkammer. Desuden har de et skønt lille udvalg af naturlig vin, der går godt til maritime sager.
 • Kødbyens Fiskeslagter er en forlængelse af den københavnerinstitutionen Kødbyens Fiskebar. Hos deres slagter i Den Hvide Kødby kan få fingrene i sæsonens fisk og skaldyr eller snuppe en herligt snasket fiskedelle-sandwich eller frisk ceviche med hjem.
Møller+Hjemmebag1
Foto: Møllers Hjemmebag

Brød og bagværk

 • At The Counter: Junos café på Østerbro, er omdannet til bageri og takeaway med udvalgte retter fra deres menukort og alt det lækre bagværk, du også kan købe fra moderskibet længere oppe ad gaden.
 • Baby Babbo Ria på Godthåbsvej på Frederiksberg bager stadig på livet løs - hent snurrer, tebirkes eller take away. Og så barsler de med velsmagende skovture for små grupper - hold øje med det på deres instagramprofil her.
 • Bageriet Brød på Vesterbro leverer som følge af corona alle deres varer til døren ved bestilling på telefon 20700422. Butikken holder stadig åben med en max grænse på tre kunder ad gangen.
 • Galst Bageri er under et år gammelt, men allerede Københavns nok dårligst bevarede bagerhemmelighed - her disker den tidligere revisor Erik op med hjemmelavet surdejsbrød og sødt bagværk på imponerende højt niveau lavet med mel fra Kornby Mølle.
 • Hahnemanns Køkken: Madkoryfæet Trine Hahnemanns økologiske madhus holder lukket frem til 3. marts, men er snart klar igen med takeaway af økologisk brød, kager og andre gode ting. I mellemtiden kan du tjekke deres webshop, der byder på hjemmelavede delikatesser, køkkengrej, kogebøger og andre ting, der kan forsøde corona-tilværelsen.
 • Hart Bageri: Den populære bager på Frederiksberg er også begyndt at tilbyde deres eftertragtede City Loaf og andet både sødt og salt bagværk leveret til døren. Hart har for nylig åbnet bar og bageri på Strandgade 108 på Christianshavn, hvor du udover bagværk også kan tage en flaske naturlig vin med hjem under armen.
 • H.U.G står for helt uden gluten og excellerer i friskbagte glutenfri godter fra bageriet på Østerbro i København. Ifølge pålidelige, glutenallergiske kilder, laver H.U.G. intet mindre end verdens bedste glutenfri hindbærsnitte.
 • Juno the Bakery: Østerbros bagerperle, sælger stadig brød, croissanter og kardemommesnurrer til de store masser, der hver dag samles i lange køer foran den lille butik. Bestillinger tages minimum to dage i forvejen.
 • Lille Bakery: Bageriet og spisestedet  på Refshaleøen i København er i disse dage forvandlet til takeaway med kvalitetsbagværk og lækre retter, som gør karantænetiden lidt sjovere. De har desuden åbnet webshoppen Lille Grocery, hvor de tager imod ordre på både mad, bagværk og produkter fra lokale samarbejdsproducenter - enten til afhentning eller levering.
 • Mangholm: Det økologiske landbrug tæt på Hillerød holder gårdbutikken åben, hvor du kan finde producerer mel og gryn, lækkert bagværk og andre lokale råvarer og produkter.
 • Møllers Økologiske Hjemmebag sælger friskbagte boller, snurrer, croissanter og andre gyldne godter via deres hjemmeside og popper op forskellige steder i København med deres ladcykel proppet med friskbagte herligheder. Skriv til bagermester Niels og bestil bagværk til døren.
 • Svaneke Brød sælger  lækkert økologisk bagværk på Amager.
 • Brødflov sikrer altid skønt bagværk på Frederiksberg og Christianshavn.
Madland_hjemmeside_header

Mel og korn

 • Aurion, Danmarks ældste økologiske mølleri, sælger via deres webshop korn, mel og bagegrej med levering til døren.
 • Kornby Mølle: Den sjællandske øko-mølle  har ikke egen webshop, men sælger deres mange sorter af kvalitetsmel hos bl.a. Løs Market, Hahnemanns Køkken, Mirabelle og Lille Bakery.
 • Kragegården på Fyn producerer økologisk mel, som kan købes via deres webshop enten til afhentning eller med levering til døren.
 • Mejnerts Mølle: Den økologiske mølle på Vestsjælland tilbyder mel, kerner og korn til alle, der elsker fuldkorn og fylde i deres hjemmebag.
 • Nordsjællands Fællesmølleri sælger fra deres webshop friskmalet mel fra lokale gårde.
 • Pastariget er en bornholmsk pastaproducent, der producerer pasta af lokalt dyrket durumhvede og friske danske øko æg. Pastariget eksperimenterer med et væld af pastavarianter lavet på durum, manitoba, rødbede og ramsløg.
 • Skærtoft Mølle: Den sønderjyske producent sælger og sender økologisk kvalitetsmel til hele Danmark.
 • Vester Hedegaard sælger økologisk kvalitetsmel fra egen kværn, hvis du kommer et smut forbi Nordjylland. Eller skriv en mail til Vester Hedegaards Anders og Louise her, som sender mel direkte hjem til dig.
Bottle and Can_SØNDAG 26
Foto: Bottle and Can

Til at slukke tørsten

Alskens drikke finder du herunder - fra vin og saft til mjød og kaffe.

Øl, cider og læskedrikke

 • Decideret Cider leverer til døren, hvis du er til vilde, spontangærede ciders og frugt pét-nats.
 • Kihoskh har en webshop med specialøl for dig, der ikke bor om hjørnet fra Sdr. Boulevard. Den Vesterbro’ske kolonial har som altid åbent fra tidlig morgen til sent og sælger både bagværk fra Bageriet Brød, salater, snacks plus smal litteratur, gamle tegneserier, skæve magasiner, spil og herlige dimser og dutter.
 • Slowburn, det nye mikrobryggeri i Hvidovre, mistede i kølvandet på corona størstedelen af deres bestillinger på fustager, og har derfor skruet op for deres online-salg af dåseøl.
 • Stenbro Expressen leverer både gode øl fra fx To Øl, samt kombucha, maté og andre øko-læskedrikke.
 • Æblerov Cider tager imod bestillinger både til afhentning eller leveret til døren i deres elektriske Æblerovmobil. ⁣
 • Mjødgård: Mjøddrikkere kan få fingre i den gyldne drik online hos mikrobryggeriet fra Stevns.

Find flere lokale mikrobryggerier via Danske Ølentusiasters kort over danske bryggerier.

Kaffe og te

 • Bottega Luigia: Den lille familieejede butik har et stort udvalg af kaffe og te på deres webshop. Bestillinger er klar til afhentning samme dag i butikken, men de sender også til hele landet.
 • Coffee Collective: Du kan stadig få dit kvalitets koffein-fix to-go på Jægersborggade, Torvehallerne, Godthåbsvej og i Bernikow gården i København. Bønnerne kan købes med hjem til hjemmebryg.
 • Den Franske Tehandel på mad-gaden Værnedamsvej på Frederiksberg tilbyder udsøgte teer i deres fine forretning og på i webshoppen til tedrikkere, frankofile sjæle og madører.
 • Det Vide Hus i hjertet af København agerer takeaway spot for kaffe, men har også æg fra Hegnsholt, mælk fra Søtofte mm. Deres egne kager og bagte søde sager er også himmelske - og så leverer de til døren.
 • Darcy’s Kaffe på Nørrebro er et godt bud på god bagværk og kaffe brygget på et blend af bønner, der meget passende har fået navnet “F**ck 2020”.
 • Holy Bean er et lille dansk risteri med en herlig webshop, hvor du kan få bønner ristet med fokus på håndværk og bæredygtighed. Hvis ikke du orker at brygge din mokka selv, så sving forbi Arrebo ved Den Sorte Plads på Nørrebro i København, der bruger de hellige bønner.
 • Impact Roasters, der er specialiseret i afrikansk kaffe, tilbyder gratis levering til døren i hele København, ligesom deres kaffebar ved Langgade Station i Valby også holder åbent for salg af kaffebønner og to-go kaffe - kommer du jævnligt forbi, kan du kan få et klippekort med rabat på de næste 10 kopper kaffe.
 • Jacks hole in a wall brygger fortsat kaffe ved Georg Brandes Plads og i Jorcks Passage - og de tilbyder pt et klippekort på 10 kopper valgfri kaffe med 50 kr. rabat, så det nu koster 300 kr.
 • Kalles Kaffes økologiske kaffevogne plejer at køre parade i Københavns gader, men har måtte aflyse alle events i den kommende tid. Derfor sælger de gode, økologiske kaffebønner - både hele og kværnede - til ekstra gode priser.
 • Kontra Coffee sender normalt mest kaffebønner ud til kontorer over hele København, men du kan som privatkunde også handle kaffe og grej på deres webshop og i deres butik på Østerbro.
 • Prolog: Den prisvindende slynger stadig kaffe fra deres lille biks i Kødbyen i København. Du kan passende kombinere dit kaffefix med en opsamling af mælkelækkerier fra Søtoftes Gårdmejeri, som hver tirsdag har pick up point foran kaffebaren - bestil dine varer på mejeriets hjemmeside.

Vin

 • Nr. 30: Vinbaren på Nansensgade har fået vokseværk og har også åbnet en lille hyggelig butik. Lad dig ikke skræmme af den beskedne størrelse - ejerne er vaskeægte samlere og gemmer på en vinkælder med sjældne druer, skæve årgange og nogle af de største naturlige kultvine.
 • Extra Brut Vinimport har indført 20% på deres webshop i ‘kampen mod corona’, som de skriver. Det i sandhed samfundssind!
 • Gerbola Vin på Frederiksberg sælger et stort udvalg af naturvine i deres butik på Vesterbro - fra fransk til Georgisk og flasker helt fra New Zealand.
 • Pasteur på Østerbro tilbyder vine fra deres glaskort to-go. Det gør gåturen lidt sjovere.
 • Pompette: Vinbaren på Nørrebro sælger masser af gode dråber, der sikrer karantænehyggen. Onsdag til søndag popper Poulette op, som laver de sprødeste og mest syndige fried chicken burgere som takeaway. Du kan også bestille saftige flasker direkte til døren via Pompettes webshop. Og så er de blevet pick-up spot for Support Local, så du nu både kan hente dine lokale dagligvarer og få god vin med på vejen.
 • Pulp Wine er Valbys første kvalitetsvinforhandler med fokus på naturlige og økologiske vine. Priserne er sympatiske og åbningstiderne lange. De gode folk bag Pulp Wine har dog kun fået midlertidigt lov til at bruge lokalerne, men med mulighed for forlængelse, hvis det går godt - så sving forbi og snup en flaske, hvis du drømmer om en permanent vinpusher i Valby-nabolaget.
 • Vin Super Naturel: Den københavnske naturvinpusher  leverer til døren ikke bare i Danmark, men også til stort set hele resten af verden. Udover druesaft sælger de også merchandise som hættetrøjer, festlige vinstoppere og proptrækkere lavet i samarbejde med vinproducenterne.
 • Volatil på Vesterbro har et bredt udvalg af naturlige vine. Du kan sågar oprette et vin-abonnement på 3 eller 9 flasker, som bliver leveret hjem til døren hver måned. Hvis midlerne er lidt små her i nedlukningen, kan du også bestille deres “ondt i pungen-kasse” online.
 • Vin de Table: Den lille vinbutik i Københavns Nordvest-kvarter har fokus på vin, der er dyrket økologisk eller biodynamisk. De leverer naturvine og smagekasser til døren i hele hovedstaden. Prøv fx deres weekend-pakke!

Dansk vin og frugtvin

 • Barfod Vin sælger prisvindende flasker fra deres druer dyrket i Røsnæs’ unikke klima.
 • Copenhagen Winery brygger dansk frugtvin, cider og spiritus, som kan købes i deres webshop.
 • Nagelsbjerg sørger for sprød, dansk æblevin til din nedlukning.
 • Skærsgaard, som er Danmarks første vingård og har både hvide, røde og mousserende i deres webshop. 
 • Vejrhøj Vingård ved Sejrø bugten sælger også hvidvine af ganske høj kvalitet.

Spiritus

 • Den Sidste Dråbe har en bred vifte af fortryllende dråber, som de heldigvis sender til alle corona-nedlukkede afkroge af landet. I København tilbyder de CO2-venlig cykellevering samme dag, hvis bestillingen afgives inden kl. 13.
 • Dry & Bitter Brewing: Bryggeriet tilbyder 20% rabat på alle ordrer og også gratis fragt på særligt store mængder. Udvalgte øl har endnu større rabatter.
 • Empirical Spirits tilbyder gratis fragt til døren på deres mange produkter og særlige drinkspakker. Brug koden STAYSAFE ved checkout i deres webshop.
 • Wild Distillery laver økologisk gin og vodka - og her får du endda en hjemmeproduceret håndsprit med i købet lavet på bornholmsk gin.
 • West Jysk Smag sælger deres egne frugt- og bærlikører og eddiker online. Og så har folkene bag lagt en masse gode opskrifter på cocktails med likør op her - meget belejligt for hjemme-bartendere i disse tider. 
Oliviers & co olivenoliesmagning
Foto: Oliviers & Co.

Specialvarer

Herunder finder du links til delikatesser, specialvarer og andet godt til køkkenskabe- og skuffer. 

 • Anker Chokolade kan stille enhver choko-fanatikers sult med deres håndlavede stykker og konfekt. De kan findes både på Nørrebro og Vesterbro i København.
 • Dryk laver ærtedrik og andre plantebaserede alternativer til mælk på nordiske råvarer, som kan købes direkte via deres webshop.
 • Honning hedder i al sin enkelhed den nyeste butik i Jægersborggade, hvor Katrine Klinken sælger et væld af produkter med etisk sourcet kvalitetshonning som omdrejningspunkt.
 • Katting Kraut laver kimchi og kraut af øko-råvarer og uden fæle numre, som du kan købe online.
 • Kjærstrup Chokolade laver håndlavet chokolade og flødeboller, hvis du skal have chokolade til din kaffe. 
 • Oliviers & Co.: Gourmetbutikken på Frederiksberg er et mekka for olivenolie-aficionados. Hvis ikke du er i det københavnske, kan der bestilles via deres webshop.
 • Ro Chokolade ligger på madmekka-gaden Jægersborggade i København, men du kan også få leveret chokolade fristelserne til døren. Deres chokolader med saltkaramel er især ikke til at stå for.
 • Tæmpeh bruger lokale flækærter og lupinbønner fra Lolland og Sydsverige til at lave deres bud på en tempeh - et mere bæredygtigt og umamirigt planteprotein, som bl.a. kan samles op i frysedisken i din lokale Irma.
Madland festival i Økologisk Nu
Foto: Cykelkokken

Spis ude hjemme

Selv den mest passionerede amatørkok kan trænge til en middag lavet af andre.

Hvis du savner dit yndlingsspisested eller bare gerne vil støtte de hårdt trængte restauranter, så har københavner-bloggen Love Copenhagen en udførlig liste over spisesteder, der tilbyder takeaway.

Listen startede på Politikens madanmelder Lærke Kløvedals Instagramprofil, som stadig er et godt sted at få tips til spiselige oplevelser under nedlukningen.

Der er også hjælp at hente hos migogkbh og fra madbloggere som Anders Husa, mens Gastromand og Mads Vindfeld Andersen fra Madsvin har udviklet denne glimrende lands-oversigt på Spisudehjemme.dk.

Hvis restaurant-savnet er ubærligt, så tjek initiativet @lockdown_foodie_cph, som guider til take away og pop ups fra Københavns mange lokale perler. Du kan også hente take away-picnic fra Cykelkokken med tilhørende guide til en kulturel gåtur hos Svajerbar på Bølgen