fbpx

I Madlands interviewserie retter vi lyset mod en person, der gør en aktiv forskel for den bæredygtige udvikling af maddanmark gennem sit arbejde. Vi kalder dem madsystembrydere. I denne første udgivelse kan du møde Katrine Bach Hansen, der står bag Øhave; en lille intensiv, alsidig og økologisk grøntsagsproduktion på Tåsinge uden for Svendborg.

Hvem er du, og hvad er Øhave?
Jeg betragter mig selv som jordbruger og bruger det meste af min tid i marken på at udvikle min forretning. Du kan betragte Øhave som en kæmpe køkkenhave, hvor jeg har systematiseret og raffineret arbejdsgangene for at kunne følge med. Jeg har over 100 sorter i drivhus og på friland. Jorden har et stort fokus i produktionen, da det er her alting starter. Hvis vi dyrker en sund og vital jord fører det til sunde og næringsrige grøntsager.

Hvordan kom du til at give dig i kast med jordbrug?
Da jeg boede i Indonesien, opholdte jeg mig i en periode på en meget harmonisk og smuk gård. Her begyndte jeg at forstå, at vi mennesker faktisk kan forvalte landbrugets arealer, producere mad og samtidig genopbygge meget af det, vi har smadret. Det gav mig et lille håb for fremtiden, og det håb førte til, at jeg selv måtte i gang. Det er som om, at når man først har fattet, hvad vi kan gøre for naturen, klimaet og os selv, er der ingen vej tilbage.

Hvad driver dig i dit arbejde med Øhave og regenerativt jordbrug*?
Det er jorden, der driver mig. Jeg er begyndt at forstå en lille smule af, hvordan livet i jorden fungerer. Måske kun en millimeter af hvad der egentlig foregår under vores fødder. Det potentiale, der ligger gemt i  jorden, er ekstremt fascinerende. Hvis vi mennesker for alvor begynder at forstå at forvalte vores produktioner og arealer på en måde, hvor vi skaber mere liv i jorden gennem fotosyntese, så kan magien begynde. Naturens liv og kompleksitet driver mig i høj grad. Når det er sagt, så er der mange lag i min forretning, der driver mig. Jeg synes det er spændende, hvordan jeg kan skabe et sted, hvor jeg selv og mine ansatte har lyst til at være. For vi mennesker kan skabe mange smukke ting, hvis vi har det godt. Det er en stor udfordring, og jeg øver mig hele tiden.

DSC05029 (1)

Hvis man går rundt med en spirende jordbruger i maven, hvordan kommer man så i gang?
Det er vigtigt med erfaring. Kom ud og arbejd på de steder du synes er mest inspirerende og bliv der i lang tid, så du får hele sæsonen og alle nuancerne med. Start småt og sørg for at have gode folk omkring dig, der støtter dig.

Hvordan ser maddanmark ud om 10 år, hvis det stod til dig?
Jeg kan kun drømme om et maddanmark, hvor vi forstår, hvad der egentlig foregår i symbiosen mellem planterne, dyrene og jorden og forstår at indgå i naturen økosystemer og samarbejde med den og ikke imod den.

Hvad er dit bedste tip til at styrke den bæredygtige udvikling af madsystemet i hverdagen?
Det er svært at tage bæredygtige valg, når vi handler ind. Vi mangler flere mærkninger på de varer, der ikke er produceret ansvarligt. Jeg vil altid foreslå, at finde en eller flere gårde tæt på hvor du bor. Finde ud af, hvordan de producerer deres produkt, og om det er noget du kan stå inde for. Vi skal huske, at de steder vi bruger vores penge er de steder, der får lov at forvalte vores natur. Det er egentlig meget simpelt.

Hvad ville du vælge som dit sidste måltid?
Tilberedt af afgrøder jeg selv har dyrket og dele det med folk jeg holder af. Vi er ingenting uden hinanden, og vi er alt hvad vi spiser.