En ny græsrodsbevægelse har rejst sig fra corona-pandemiens støv. Under hashtagget #drinkindependentdk er en række af Københavns uafhængige barer gået sammen om at skabe opmærksomhed omkring en branche i knæ. De mange beværtninger, der stadig er underlagt stramme corona-regler fra regeringen, vil synliggøre de muligheder, som stadig eksisterer for at støtte barbranchen.
Der gik ikke mange dage fra 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede store dele af landet ned, til restaurationsbranchen havde organiseret sig i en fælles kamp for overlevelse. Under hashtagget #spisudehjemme gjorde branchens mange spillere - fra restauranter og caféer til bloggere og journalister - danskerne opmærksomme på, at mange af landets restauranter ikke kunne overleve nedlukningen, med mindre vi stod sammen om at støtte dem, blandt andet via en række nyopståede takeaway-initiativer.
Så hurtigt gik det ikke i barbranchen. Derfor er indehaveren af den københavnske cocktailbar Balderdash, Geoffrey Canilao, nu gået sammen med indehaver af K Bar, Kirsten Buch-Nielsen, i en organisering af branchens mange små spillere. En gruppe, der lige som restauranterne - og måske endnu i højere grad - kæmper for at holde skindet på næsen under den fortsatte begrænsning af åbningstider og besøgende.
“Vi drøftede allerede ideen om en bedre organisering af os uafhængige barer for flere år siden, så da landet lukkede ned, ringede jeg til Kirsten og sagde, at nu er det nu. Ligesom de små restauranter kan vi heller ikke klare os under en lang nedlukning. Vi mister simpelthen vores indtjeningsgrundlag, hvis ikke vi skaber opmærksomhed på os selv og får gæster forbi barerne selv i de her begrænsede tider,” fortæller Geoffrey Canilao.
Fokus på de unikke oplevelser
Initiativet, der florerer under hashtagget #drinkindependentdk, er født ud af et ønske om at vise folk, der benytter sig af landets beværtninger, at små uafhængige barer uden store investorer og organisationer bag sig også har brug for al den støtte, de kan få, for at komme igennem corona-krisen. På samme tid vil de sætte fokus på de unikke oplevelser, der gemmer sig på byens mindre steder, og på de mange små, danske producenter, der i disse år gør det stadig mere spændende for landets barer at lave cocktails på lokale varer.
“Alle bartendere fra de små barer i Danmark har deres egen stil, som de værner nidkært om. Det er personlighederne bag baren, som sætter deres præg på det sted, de driver. Det er dem, skaber de unikke aftener med personlig og nærværende betjening og smagsoplevelser, der kræver samme fokus på kvalitet, kreativitet og håndværk, som vi hver dag hylder vores mange fantastiske spisesteder for,” siger Geoffrey Calinao.
“Landets store barkæder har koncepter - og mange af dem er glimrende koncepter - men vi små barer fortæller historier og giver smagsoplevelser, man ikke får andre steder. Vi vil gerne minde folk om, hvor mange passionerede iværksættere, der arbejder for at drive den danske barscene fremad, og hver dag sætter en ære i at skabe unikke oplevelser i vores egne butikker.”
I netværket, #drinkindependentdk, er det ønsket, at man som almindelig bar- eller cafegæst skal kunne få et hurtigt overblik over, hvor byens små, særlige steder ligger, hvad de tilbyder, og hvordan man bedst muligt støtter dem i en svær tid.
Har bragt branchen tættere sammen
Initiativet tæller på nuværende tidspunkt også tæller cocktailbaren Duck & Cover på Vesterbro og vermuteriet Paloma på Nørrebro - alle steder, hvor du ofte selv møder ejerne bag baren og få historien bag de råvarer og det håndværk, der bliver langet over disken.
“Vi er ikke en fagforening - vi er bare en flok erhvervsdrivende i samme pressede båd, som prøver at finde en fælles stemme og stå sammen. Selv om nedlukningen på mange måder har været skrækkelig for barbranchen, føler jeg også, at vi skal glæde os over, hvor meget tættere vi er kommet på hinanden. Vi er i én og samme branche, og vi skulle gerne samarbejde og lære af hinanden, snarere end konkurrere med hinanden. Den dagsorden har krisen virkelig været med til at drive fremad,” siger Geoffrey Calinao.
Bevægelsen kommer også på dagsordenen under Madland, hvor gæster kan komme med på mini-cocktail-crawl hos Balderdash og K Bar, der byder på signatur-cocktails og fortællinger om det unikke håndværk, der ligger bag skabelsen af byens mange innovative cocktails.
Til eventen kan man også også blive klogere på de mange små, lokale kvalitetsproducenter, de to barer samarbejder med. Initiativet #drinkindependentdk tæller nemlig ikke kun cocktailbarer, men vil også arbejde med branchens øvrige aktører, fra producenter til kaffebarer, cafeer, værtshuse og vinbarer.
Balderdash og K Bar inviterer på mini-cocktail-crawl 9. september kl. 17.00-19.00.
Fakta - Mad:byen
Sporet Mad:byen inviterer til events på byens spisesteder, restauranter, barer og beværtninger med fokus på en både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig kultur, når vi spiser og drikker ude.
Kom blandt andet med til:
- 20. september: Mejeriforeningen + Ost & ko - Danmarks bedste osteret 2020
- 21. september: Minimer: Mindre madspild og mere bæredygtighed
- 23. september: Restaurant Lola: Muld, magi og mad - 4 retters kartoffelmenu
- 24. september: Cykelkokken - Lækker menu og cyklende samtalekøkken i København
Denne artikel er skrevet til Madlands indstik i Politiken lørdag 29. august 2020.