fbpx

Hvordan bliver EU’s landbrugspolitik konkret, når vi ser på jorden, maden og menneskerne, der arbejder med dem hver dag? Madland Podcast er tilbage med en ny sæson i anledning af Danmarks EU-formandskab. I seks nye episoder undersøger vært Marie Sainabou Jeng, hvordan landbrugs- og madpolitik omsættes i praksis – fra grøntsagsmarkerne i Lejre til kantinen i København Nordvest, fra æblebobler til politiske beslutninger om fremtidens landbrug, fra større mangfoldighed i adgang til jord til festivalhavehøst. Den første episode er ude i dag, og de næste fem udkommer de kommende fem søndage.

Foto: Mathilde Thykier for Madland

Velkommen til Madland Podcast. Gennem samtaler og taler fra jordbrugere, urbane gartnere, kokke, politikere og kulturformidlere dykker vi ned i, hvordan madsystemet hænger sammen – og hvordan vi kan gøre det mere retfærdigt, regenerativt og lokalt. I de nye episoder tager vi dig med tilbage på Madland x Food is Now på Roskilde Festival 2025, hvor Madland dedikerede en hel dags program til temaet lokale, resiliente madsystemer. Her mødtes frontløbere til samtaler om, hvordan vi forbinder land og by, styrker økologisk regenerativ praksis og tager ansvar for fremtidens madlandskab.

Den første episode er ude i dag, og de næste fem udkommer de kommende fem søndage. Lyt til: 

25. Fra jord til stenbroen – korte lokale madsystemer nu! 

Hvordan fungerer et lokalt resilient madsystem i praksis? Fra frøet bliver sået i jorden dyrket efter økologiske regenerative principper og til guleroden rammer panden, og derefter bliver serveret med en ingridærtehummus i en kantine i Nordvest København? Bliv klogere på gevinster og forhindringer i samtalen mellem Esben Grundtvig, kok og grundlægger af Rødder og Fredrik Sahlin, jordbruger og stifter af Godis Grønt og Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør i Madland. 

26. Smag på ultralokale friskhøstede grøntsager fra GROW Langkærhave 

Hvad kan beder, hvidløg og gulerødder dyrket midt i Roskilde Festival? Mød Nanna Hjortkjær Jespersen, gartner i GROW Langkærhave i Roskilde og på Østergro i København. Hun fortæller om sit virke i byhaven og arbejdet med at dyrke forbindelsen mellem mennesker, jord og grøntsager. 

27. Økologiske æbler og regenerativ praksis i flydende form

Er det for dyrt at dyrke æbler i Danmark, når man ikke må smadre naturen? Mød Karsten Mikaelsen, æblebobleproducent ved Æbleland i Lejre. Han taler om, hvordan vi kan tage vare på os selv, vores natur, vand og omgivelser på en omsorgsfuld og ansvarlig måde uden gift og unødvendige affaldsprodukter.

28. Fra fabrikslandbrug til fynske favabønner

Hvad er konsekvenserne af fabrikslandbrug med konventionel dyrehold og billig kød, og hvordan kan vi gå en mere planterig fremtid i møde, hvor vi dyrker mad til mennesker, og Danmark måske kunne blive berømt for bornholmske bælgfrugter, sprøjtefrie spinat, fynske favabønner, vestjysk vinterkål og sjællandske svampe. Mød Carl Valentin, folketingspolitiker for SF, ordfører for bl.a. miljø, landbrug, mad og dyrevelfærd.

29. Er Danmark en nation med superflotte køkkener fyldt med lortemad? 

Mød Fredrik Sahlin, jordbruger og stifter af Godis Grønt i Lejre, der giver os en madpolitisk udfordring på de madvalg, vi tager hver dag, og som har en direkte indflydelse på vores landbrug og natur. Han funderer over, at vi i Danmark har nogle af de højeste lønninger i hele verden, bruger mindst af vores løn på mad, men flest penge på køkkener. Så hvordan forpligter vi os på at tænke i helheder og sætte handling bag ord?

30. Kulturforståelse og bedre mangfoldig adgang til mere regenerativ jord 

Mød Bella Normark, urban gartner i Østergro og initiativtager til projekter, der skaber bedre kulturforståelse og større mangfoldighed i, hvem der har adgang til fællesskabet, jord og grønne måltider. Det sker bl.a. med gårdbesøg og madworkshops. 

Lyt til Madland Podcast her eller der, hvor du lytter til podcasts.

Madland Podcasts episoder 25-30 er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet, som en del af Madland Madsystemskoles arbejde med EUs landbrugspolitik. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.