
For sjette gang samlede og fremviste Madland Festival madsystemets mikroliv og engagerede fællesskabet af madborgere og professionelle i fire dages madpolitisk program på tværs af landet og værdikæden. I København, Aarhus og på Stevns mødtes vi, der arbejder og spiser for gentænkning og forandring af et mere samfundsansvarligt madsystem. Læs her hvad der skete, og hvad vi lærte på festivalen, og se festivalens øjeblikke og højdepunkter i festivalalbummet.
Foto: Liv Kastrup for Madland
På en solrig majmorgen lød startbrølet til fire dages landsdækkende madpolitisk festival i madsystemforandringens tegn. Madland Festival 2025 åbnede og bød indenfor til lokale resiliente madsystemer og global retfærdighed for og fra mikrolivet i ungekulturkollektivet, NORDHUS, i Københavns Nordhavnskvarter.
Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør for Madland, delte i sin åbningstale den gode nyhed med publikum:
“Vi behøver ikke at forestille os fremtidens samfundsanvarlige madsystem, det er her allerede. Vi behøver ej heller at lede efter samfundsansvarlige jordbrugere, fiskere, kokke, madhandlere og madborgere, der hver dag arbejder og spiser for det bedre. De er her allerede. I dag her i Nordhavn og i resten af landet. Fremtiden er gentænkt, forandret og sker hver dag. Lige nu og her, i dag og i morgen skabes et nyt Madland.”
Således blev scenen sat, ikke blot for dagens fyldte sal, hvor forsamlingen af madsystembrydere, madborgere såvel som professionelle, på tværs af madsystemet var mødt begejstrede og forventningsfulde op, men også for de fire dages op- og fremvisning af madsystemforandrende møder, aktører, virker og fællesskaber.
Festivalen samlede og krydsbestøvede i løbet af de næste fire dage på tværs af både madsystem, madlandskab og værdikæder, idet den lagde vejen forbi Aarhus, Stevns og København til gårdbesøg, samtaler, filmvisninger, frokostpauser, fællesmiddag, fredagsbar og fejringer.
Global retfærdighed åbner ballet
Festivalens første madsystemiske kraftudladning fandt sted i den globale retfærdigheds navn, da ph.d. Sophia Wathne gik på scenen for at fortælle om sin forskning i den vigtige, verdensomspændende og største sociale bevægelse La Via Campesinas historie og arbejde for madsuverænitet og klimaretfærdighed for millioner af bønder, fiskere, oprindelige folk m.fl.
Om vigtigheden af at tale om madsuverænitet og global retfærdighed i forhold til mad, som også Annette Niyumwungere fra Bidudu gjorde det i sin madsystembryder-tale, siger Sophia Wathne: "Det er vigtigt at snakke om madsuverænitet generelt, fordi verden har brug for madsystemer, der både passer bedre på vores klode og alle os der bor på den. Vi skal skabe et demokratisk madsystem som sikrer at alle har adgang til god mad. Mindst lige så vigtigt er det at snakke om global retfærdighed, fordi store dele af madsystemet – som det er lige nu – bygger på udnyttelse af både mennesker og miljø. At passe på kloden kræver også, at vi passer på de mennesker der bor på kloden. Der er intet grønt ved løsninger som afhænger af farlig, underbetalt eller forurenende produktion et andet sted i verden. Der findes nemlig ingen klimaretfærdighed uden social retfærdighed."
Formiddagen bød desuden på inspirerende indslag fra Madlands velkendte format ‘Mød 5 madsystembrydere’, efterfulgt af oplæg og læringsudveksling fra Malmö Food Council om, hvordan man etablerer og samarbejder i et madpolitisk råd, hvor borgere, civilsamfund og erhverv kan komme til orde i samme forum og tale i fælles front. Formiddagsprogrammet fik sin ende i en fælles frokostpause, hvor NORDHUS’ kulturskabere serverede frisk, grøn og sprød mad af lokale råvarer fra Klippingegård, Godis Grønt og Fungafarm.
Linsen rettet mod det blå madsystem
Eftermiddagen på første festivaldag bød på første arrangement i forbindelse med koalitionen Regenerativt Hav, hvor Madland i samarbejde med GSFR og Patagonia tog værtskab for danmarkspremieren på Silent Waters, en dokumentarfilm af islandske Oskar Pall Sveinsson om konsekvenserne af norske og islandske lakseopdræt i havbrug. Herefter fulgte en samtale mellem Johan Flyvbjerg, stifter af interesseorganisationen Ingen Burfisk i Havet, og Jacob Veiss, CEO i Skagen Salmon, modereret af Madlands Marie Sainabou Jeng.
Her blev vi i nysgerrig samtale klogere på, hvordan havbrug med filmskaberens ord er et “food re-duction system” til forskel fra et food pro-duction system, der ikke blot tager maden ud af munden på vestafrikanske fiskere, men også har store konsekvenser for lokalsamfund, der lever af og med de vilde laksebestande langs floder og elve i Norge og Island.
På den baggrund kunne Jacob Veiss og Johan Flyvbjerg pege i retning af, at landbaserede opdræt er langt mere effektive ift. foder end havbrug, mens forurening af havmiljøet, de vilde bestandes genetik og problemet med lakselus alle er noget, man er fri for ved at flytte produktionen op på land.
I samme åndedræt kunne de dog i al enighed også konstatere, at hvad foderforsyningen og dyrevelfærdsstandarder angår, er der stadig efterladt noget tilbage at ønske fra den landbaserede opdrætsindustri. Og mens industrien arbejder videre med de tilbageværende udfordringer, tilføjede Johan Flyvbjerg i et bredere systemisk perspektiv, at “vi også skal huske på, at det ikke er nogen menneskeret at spise laks. Der findes heldigvis fortsat mange andre vilde fisk, der kan og bliver fanget skånsomt, som vi kan spise i stedet.”
Efter et møde med 5 madsystembrydere fra det blå madsystem bød aftenen på en skøn, grøn fællesmiddag skabt af kulturskabere i NORDHUS efterfulgt af premiere og første samtale i NORDHUS’ nye samtaleformat, Sulten på Forandring med kokken Matt Orlando og Madlands Anton Scharling Krebs.
Lokal handling hos mikrolivet i Aarhus
Madland Festival debuterede i Aarhus fredag med fokus på lokale, resiliente madsystemer. I samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke lancererede Madland Reboot og Madland Guide: Handl lokalt Aarhus! både på tryk og digitalt. Guiden tæller 80 aktører og giver aarhusianerne handlemuligheder for at tage del i den samfundsansvarlige madsystemforandring med den første kortlægning af madsystembrydere i og omkring Aarhus.
Lanceringen af guiden blev fejret behørigt på Rampen ved DOKK1 med stor glæde, erfarings- og visionsudveksling og samtaler og taler om, hvordan mindre aktører fra jord til bord får en større rolle i madsystemet i og omkring Aarhus.
“Jeg ville gerne prøve at skabe sammenhold og udbrede horisonter om, hvad man kan, hvis man gør det sammen. Jeg ville gerne vise, at vi som ungdom gerne vil være med til at bidrage på alle de måder, vi kan, og at vi ser økologien som et vigtigt redskab til at ændre på ting – også i stor skala,” siger en af madystembryderne på scenen, Rasmus Dose Sandorff fra den nystiftede Økologisk Ungdomsbevægelse, om at indtage scenen på Madland Festival.
Rasmus fortæller videre, at han på festivalen fik mulighed for at møde fantastiske mennesker, der gav inputs og inspiration, som han kunne tage med sig hjem, alt imens han fik tænkt mere over og inspiration til, hvordan han selv fortsat kunne bidrage konstruktivt i omstillingen af landbruget og madsystemet.
Efter DOKK1 ventede festivalgæsterne en fælles planterig frokostpause på Café Mellemfolk i Mejlgade, inden Blød & Sprød, Æblefald og Madland bød på fredagsbar og samtaler om byudviklingen i Sydhavnskvarteret med madens mikroliv i midten. Her blev der skålet i lokal cider fra Æblefald og delt surdejspizzaer fra Blød & Sprød, mens vi mødte nogle af Aarhus’ og Sydhavnskvarterets væsentlige stemmer, der delte deres visioner og fortalte om, hvordan de gentænker og skaber grobund for et nyt samlingspunkt i kvarteret.
Rasmus Poulsgaard, bager og stifter af Blød & Sprød, fortæller, at det for ham "handler om at sætte gang i en samtale om, hvordan det gamle slagteri i Sydhavnen kan blive et økosystem for mad, madkultur og bæredygtigt iværksætteri. Et sted, hvor ligesindede og iværksættere kan indgå i et ambitiøst fællesskab, der udfordrer og skubber til grænserne for, hvad der er muligt."
Han fortsætter: "Vi er i dag så langt væk fra kilden til vores mad, og med et sted som dette vil jeg gerne være med til at mindske den afstand. Det skal være en personlig oplevelse, hvor der er noget på spil. Et sted, hvor man kan høre, smage og opleve noget spændende og anderledes. Jeg håber at kunne samle netværket og tage det første skridt mod at realisere visionen – ét skridt ad gangen."
Det skaber forbindelser og samhørighed at mødes og tale sammen
Lørdagen på Madland Festival blev til i form af to studieture til to forskellige steder i det danske madlandskab. En til Høsteriet – Andelsgaarde ved Hjortshøj uden for Aarhus, og en anden til Stevns på Sydsjælland, på besøg hos jordbrugene, Druebjerggård og Klippingegård, TBPCVB og Stevns Klint Experience for at blive klogere på langsigtede og dybdegående perspektiver på jord, mad og landskaber.
Marie Junker Boesen, jordbruger og forvalter af Høsteriet – Andelsgaarde, mente, at der måtte være tale om besøgsrekord i marken til lørdagens første rundvisning. Her spurgte mange nysgerrige lokale ind, ikke kun til projektet og dyrkningsmetoderne, men i høj grad også til en sag om kommunale byggeplaner, der nu er sendt i udvalg, som kan risikere at fordrive Marie og det bynære jordbrug, Høsteriet, fra den jord, hun forpagter og dyrker samfundsansvarligt til stor glæde for lokalområdets beboere.
Marie fortæller, at der under studieturen "opstod en forbindelse til nogle kommunale indkøbere, hvilket var meget interessant. Mødet med dem gav en større forståelse for deres udfordringer, samtidig med at det helt klart kan mærkes, at der også i kommunen er en vilje til at forandre. Der opstod også en værdifuld forbindelse til Dokk1 gennem to bibliotekarer, som det bestemt er værd at bygge videre på." Marie nærer derfor fortsat et spædt, men stærkt håb om at få lov til at blive på jordstykket.
Søndag inviterede Madland i samarbejde med Grønt Marked og Slow Food til sæsonåbningen af Grønt Marked på Gammelholm i København til både producenternes og de københavnske madborgeres store glæde over frisk grønt og kvalitetsprodukter fra omegnen samlet på ét og samme sted for første gang i sæsonen. Her fandt også en samtale om lokale madsystemer, korte forsyningskæder og madmarkeders rolle i København på trailerscenen rullet ud til formålet.
Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, som tog del i samtalen, fortæller, at “det betyder rigtigt meget at mødes og snakke sammen om, hvordan vi skal kunne købe mad i København, og hvordan får vi meget bedre mulighed for at få lokale fødevarer i sæson, som også er produceret på en ansvarlig måde i forhold til klima og miljø. Så er det vigtigt at få snakket om, hvordan vi skaber meget bedre muligheder for det og også får udbredt viden om, hvor vigtigt det er til mange flere mennesker i København. Også til dem, der ikke har så mange ressourcer i hverdagen.”
Line Barfod tilføjer: “I dag har jeg lært noget om, hvor meget det betyder også for dem, der sælger produkterne at komme og tale og fortælle om deres produkter og om, hvor meget det også kan være med til at skabe samhørighed mellem dem, der producerer vores mad og dem, der køber den.”
Grobund for forandring i hele landet
I retrospekt synes fællesnævneren for hele Madland Festival 2025 at være, at uanset om man er i København, Aarhus og omegn eller på Stevns findes det madsystemiske mikroliv derude, hvor de arbejder, spiser og kæmper for samfundsansvarlig madsystemforandring hver dag.
Behovet for at mødes, forbinde, tale sammen, erfaringsudveksle og gå sammen i fælles fodslag lever og er større end nogensinde i et madlandskab, hvor der fortsat er store interesser og aktører i spil, der hverken tager ansvar eller opgaven at forandre frugtbart, fællesskabende og levende på sig.
Vi mærker det og lader det give os energi, vilje og mod til Madland Program resten af året. Tak til alle jer der tog del i Madland Festival 2025.
Madland Festival 2025 blev til takket være bidrag fra Grønt Marked, Ingen Burfisk i Havet, Den Lille Mark - Andelsgaarde, Kitchen Collective, Mellemfolkeligt Samvirke, Havhøst, Óskar Páll Sveinsson, Nordhus, Den Økologiske Ungdomsbevægelse, Blød & Sprød, Æblefald, ÆGTE, Capo, Sophia Wathne, Natasha Selberg, Langebjerggård, Brinkholm, Andelsgaarde, Rødder, Malmö Food Council, Bidudu, Amalie & Floras Middage, Peters Gartneri, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Alliancen for trivselsøkonomi, WEAll DK, Den Levende Fiskerihavn, Hyldemarken, REKO Aarhus, Stevns Klint Experience, Druebjerggaard, TBPCVB, Høsteriet, Slow Food Danmark, The Garden Studio, Søagergård, Café Fjordliv og Restaurant Sagafjord, GSFR, Kooperativt København, Copenhagen Goat Milk, Bondelauget, Aarhus Kommune, Kristin Evensen Friis, Kulbroen, Kasa Kasa, Matt Orlando, Annas Fiskekasser, Klippingegaard, Kjeld Hansen m.fl.
Se øjeblikke og højdepunkter fra festivalen i albummet her.