
Er du aspirant, lærling, faglært og ufaglært kok eller tjener, der arbejder professionelt med mad på fx restauranter? Kitchen Collective og Madland inviterer til møde mandag 19. maj kl. 11-15, hvor vi kan tale om udfordringer og muligheder for vores nuværende og fremtidige arbejdsliv i restaurant-erhvervet og madens verden. Fang gerne en ven med under armen.
Foto: Agnes Saaby Thomsen for Kitchen Collective
Med mødet vil vi sammen starte en samtale, og forhåbentlig er der grundlag for, at vi skal mødes mange flere gange. Vi laver en dagsorden og et program, der passer til mængden af deltagere, og vi sætter rammerne for en tryg og fortrolig samtale. Alle er velkomne, og vi gør os umage med at særligt kvinder og lgbtq+ personer føler sig velkomne.
Kom med mandag 19. maj 2025, fra kl. 11-13 hos Kitchen Collective, Slagtehusgade 11A, 1715 KBH V. Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding her.
Du er inviteret fordi:
Det er en stor del af arbejdsstyrken, der er beskæftiget i restaurations-erhvervet, der med de gældende vilkår ikke har trygge arbejdsliv, og det er vi nysgerrige på, hvordan vi laver om.
- Hver femte ansatte oplever dårligt arbejdsmiljø: urimelige arbejdstider, sexisme, diskrimination. Vi antager et tillæg af et stort mørketal, fordi der er flere arbejdende i branchen, end hvad der bliver set og anerkendt.
- Mange minoriteter og andre marginaliserede grupper er dem, der får hjulene til at løbe rundt, men vi ser dem ikke.
- Det er kun 20 procent af restauranterne, der byder de ansatte overenskomstdækkede arbejdsforhold.
- Kun en fjerdedel af uddelte svendebreve er til kvindelige kokke.
- 2 ud af 3 restauranter kører med underskud. Det gennemsnitlige overskud er på 1%, så for hvilke penge skal vi løse udfordringerne?
Kulturen er konkurrencepræget, egodrevet og kendetegnet ved meget hierarkiske arbejdsmiljøer. Forretningsmodellens præmis for at drive restaurant skaber altså strukturer, der bygger på udnyttelse af mennesker og jord. Hvis vi ikke får løst dette, så får vi ikke skabt bedre arbejdsforhold.
Tiden er inde til, at vores økonomiske strukturer ikke længere skal bidrage til udnyttelsen af hverken mennesker eller jord. Løsningen ligger ikke ligefor, og vi skaber heller forandring med et enkelt møde. Men et vigtigt skridt på vejen til et fremtidigt retfærdigt arbejdsliv er, at vi forener os, skaber fællesskab, får delt vores oplevelser, lytter og anerkender, så vi kan finde frem til nødvendig handling.
Hvem er det for?
Kitchen Collective og Madland inviterer til fællesskab om, hvordan vi trygt og fortroligt kan komme den lange række af udfordringer og kriser til livs, som restauranterhvervet står over for.
Det er for alle, men dagen og programmet er sammensat, så der er fokus på at gøre det til et trygt rum for særligt kvinder og lgbtq+ personer. Både aspiranter, lærlinge, faglærte og ufaglærte er velkomne.
Hvis du er interesseret i fremtidige arrangementer, men ikke kan den pågældende dato, så skriv dig endelig ind i formularen alligevel, og vi sørger for at holde dig orienteret om fremtidige møder.
Har du nogle spørgsmål, så ræk endelig ud til Mia Maja på miamaja@kitchencollective.dk