fbpx

Der er ikke bare dejligt i og omkring Lejre. Lejre er også et madland, og 11.-18. september er der endnu en god grund til at bevæge sig rundt i sagnlandet. Her kan du opleve Klimauge 2021, et flot og mangfoldigt program med fokus på klimaomstilling, og endda en ‘festival i festivalen’ specifikt henvendt til unge. Programmet for Madland Festival inkluderer stolt de dele af programmet, som stiller skarpt på mad og måltider, land-by-relationer og biodiversitet.

Foto: Lejre Kommune pressefoto

Der findes et sted, hvor vi skaber klimaomstillingen sammen. Sådan indleder Lejre Kommune teksten til Klimauge 2021. Fra 11.-18. september kan man finde skønne og vigtige arrangementer spredt geografisk og emnemæssigt i Lejre Kommune, og alle er de båret af et ‘vi’. En stor del af programmet tager fat i alt det, som Madland også har fokus på og skriver sig således naturligt ind i programmet for Madland Festival.

Det peger også oplagt ind i et allerede eksisterende samarbejde mellem Madland og Lejre Kommune. Lejre Kommune er partner i FoodSHIFT 2030, som sætter borgeren i centrum af forandringen af vores madsystemer i et fælleseuropæisk projekt. På den lokale skala gør Lejre Kommune det samme, bl.a. i Klimauge 2021.

“Lejre er en foregangskommune, et levende udstillingsvindue for en storbynær madproduktion, som vi i hovedstaden nyder godt af, ikke mindst på byens restauranter og spisesteder. Der er simpelthen så mange producenter og landbrugere i Lejre, som tænker deres produktion anderledes og systembrydende – og i synergi med kolleger og lokalsamfund. Det er meget inspirerende, og det er netop den slags visionære udvikling, Madland er sat i verden for at understøtte,” siger stifter af Madland og Koalition, Marie Sainabou Jeng.

Madland samarbejder løbende med FoodSHIFT 2030, blandt andet om fælles udgivelse af magasinet Madlandskaber for andet år i træk.

En festival i en festival i en festival – Madland, Klimauge og Futureland

Lejre Kommune kalder ikke klimaugen for en festival. Men det er i hvert fald en fest af vigtige og spændende begivenheder, som deler viden og opfordrer til handling rettet mod klimaomstilling, hvoraf meget er rettet mod madborgere i og uden for kommunen.

Programmet for Madland Festival inkluderer 10 arrangementer om mad og biodiversitet i løbet af Lejre Klimauge. Her teaser vi med en håndfuld eksempler på, hvor mangfoldigt programmet er:

12. september – Saml frø til din vilde have

Der bliver tilbudt mange frøblandinger på nettet, men det allerbedste er at samle dem selv i omegnen af, hvor man bor. Vilde Lejre hjælper med at finde frøstandene af de planter, der nu er modne til høst.

16. september – Klima og Mad: Foredrag og smagsprøver på kursuscenter Ådalen

Oplæg om madvarernes betydning for klimaet; Hør om Herslev Bryghus’ arbejde med at lukke ressourcekredsløb og udnytte råvarerne bedst muligt; Debat og smagsprøver.

17. september – Markvandring på Ørbækgården ved Sæby

Markvandring på et landbrug under omlægning til økologi og en snak om klima, økologi, grundvandssikring og nye finansieringsformer i landbruget.

17. september – Kan madfællesskaber få Lejre Kommune i klima-mål?

Klimadebat med mad og fredagsøl, højt til loftet og plads til børn og ballade. Diskutér spørgsmål som: Er et madfællesskab, hvor vi organiserer os på nye faconer, klimaeffektivt? Hvor meget mad skal der til at føde hele Lejres befolkning – og hvor meget af det kan vi producere lokalt?

18. september – Futureland Festival – henvendt især til unge

En del af Klimauge 2021 er Futureland Festival. En en-dagsfestival i festivalen med fokus på ungeliv og grøn omstilling på landet. Programmet forsøger gennem dagen at diskutere og svare på spørgsmål som: Kan man leve på landet som ung i dagens Danmark? Kan man bygge et grønt campus på landet, der som studie- og ungemiljø og fysisk sted demonstrerer, hvordan grøn klimaomstilling kan ske i landdistriktet og landsbyen? Og hvordan smager fremtidens lækre, grønne og klimavenlige studiemad egentlig?

Se klimaugens fulde program i Lejre Kommune her

Følg også Klimauge 2021 på Lejre Kommunes Facebookside her

Følg FoodSHIFT 2030 her