fbpx
Category Artikler, Nyheder

Madens Folkemøde inviterer endnu en gang hele maddanmark med til smukke Engestofte Gods på Lolland for at sætte maden under lup. Det sker  3.-4. juni, hvor vi sammen skal dykke ned i vores madsystemers komplekse problematikker og muligheder for forandring. Madland guider til et udvalg af interessante madpolitiske begivenheder på mødet?

Madens Folkemøde samler madborgere og -professionelle til to dages fagligt og folkeligt møde, hvor der skal tales, vises og udforskes hvad det er for noget mad, vi spiser, hvordan den produceres – og måske vigtigst af alt – hvad og hvordan vi vil spise i fremtiden.

Men hvad skal man bruge tiden på? Madland guider her til et udpluk af interessante begivenheder, der langes over passet under madmødet inddelt i Madlands fire temaer: Cirkulær mad, Retfærdig mad, Grøn mad og Madforbindelse mellem land og by.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen for Madens Folkemøde
Foto: Rasmus Flindt Pedersen for Madens Folkemøde

Cirkulær mad

Verden ifølge iværksætterne

Hvilke udfordringer støder man på som forandringsskabende madiværksætter i Danmark? Og hvordan kan vi give dem bedre rammevilkår fremover? Det vil iværksætterne Aviaja Riemann-Andersen og Karin Beukel fra Agrain, der laver restprodukter om til madvarer forsøge at sætte ord på i samtale med repræsentanter fra COOP, DI Fødevarer og Vækstfonden. 

Tid: Fredag 3. juni kl. 17.00-17.45
Sted: Folkestuen

Beef, Seed and Food Waste

Oksekød, frøforsyning og madspild er tre store udfordringer for vores madsystemer. Det vil kræve systemforandring og grundig gentænkning at komme disse til livs. Men hvordan dælen gør vi lige det? Det er et godt spørgsmål, men heldigvis vil Jack Algiere, agroøkologi-direktør på det famøse Stone Barns Center i New York, dele erfaringer fra centeret og gårdrestauranten Blue Hill i samtale med journalist Lisa Abend. Samtalen vil foregå på engelsk. 

Tid: Lørdag 4. juni kl. 10.00-10.45
Sted: Folkestuen

Brug din overskudsmad

Du kender det. Der ligger et par halvafdankede grøntsager og noget forkogt pasta i køleskabet. Du ved, at vi skal formindske madspild, men hvad stiller man lige op med sådan en slatten ingrediensliste? Det gør madværter fra Amager Helhedsplan og Ernæring og Sundhedsstuderende fra Københavns Professionshøjskole os heldigvis klogere på i dette madværksted, hvor du både kan blive inspireret til brug af madrester, få en snak om madspild og lære hvordan du fx kan alliere dig med andre, der også har madvarer i overskud og få noget lækkert ud af det i fællesskab! Det er da en win-win-situation?

Tid: Lørdag 4. juni kl. 10.00-12.00
Sted: Gårdspladsen

-- Photo: Rasmus Flindt Pedersen, (+45) 41604460, rasmus@flindtpedersen.com, www.flindtpedersen.com --
Foto: Rasmus Flindt Pedersen for Madens Folkemøde

Grøn mad

Måltider der passer på jorden

I Danmark står landbruget for ca. 30% af vores samlede drivhusgasudledninger. Derfor samles en kok, en jordbruger, en programchef fra en grøn tænketank og en salgsdirektør for et vertikalt landbrug til en samtale om hvordan vi via vores måltider kan nedbringe udledningerne. Der er mange knapper, der kan skrues på, men hvilke giver det mest mening at bruge tid og ressourcer på? Og hvordan gør vi det med størst mulig omtanke for jorden og fællesskabet? Det bliver forhåbentligt klogere på i løbet af denne samtale mellem Nanna Thomsen fra Lerbjerggård (Andelsgaarde), Michael Minter fra CONCITO, Mark Schellenbauer fra Nordic Harvest og Esben Grundtvig fra Rødder.

Tid: Fredag 3. juni kl. 12.15-13.00
Sted: Planteskolen

Når blåt er grønt: havets rolle i den grønne omstilling

Det er efterhånden så godt som ubestrideligt, at vi skal spise flere planter for at lykkes med en grøn omstilling af vores samfund. Det kan dog til tider være en udfordring at frembringe umami – den femte grundsmag, ofte beskrevet som mundfylde – i plantemaden. Hvad kan vi så gøre ved det? Ifølge gastrofysiker Ole G. Mouritsen bør vi dyppe tåen – eller måske rettere stikke hovedet – i havet i jagten på umami. Her kan både fisk, skaldyr, blæksprutter, tang og havalger nemlig afhjælpe os umami-sulten med lidt kyndig vejledning og opdragelse i hvordan vi kan bruge det blå dybs skatkammer i vores søgen efter en velsmagende grøn omstilling. Kom forbi og sans mulighederne under havets overflade!

Tid: Fredag 3. juni kl. 13.15-14.00
Sted: Samtalekøkkenet

Klimamærke til debat med fødevareminister og eksperter

Danmark skal som det første land i verden have et klimamærke på madvarer. Men hvordan dælen skruer man lige sådan et sammen på en forsvarlig og letforståelig måde? Det har Fødevareministeriet nedsat en arbejdsgruppe af 10 organisationer til at finde ud af – og givet dem resten af indeværende år til at give et bud. Til dette arrangement mødes Sisse Fagt fra DTUs Fødevareinstitut, Jesper Uggerhøj fra Løgismose Meyers, Thomas Roland fra Coop, Louise Køster fra Rabarbergaarden og Økologisk Landsforening og minister for fødevare, landbrug og fisker Rasmus Prehn til en samtale om udfordringerne ved sådan et klimamærke. Samtalen modereres af Anja Phillip fra Forbrugerrådet Tænk og Leif Nielsen fra DI Fødevarer. Kom og hør med og stil spørgsmål om en væsentlig mærkningsordning in spe på vores alle sammens madvarer.

Tid: Lørdag 4. juni kl. 10.00-10.45
Sted: Laden

-- Photo: Rasmus Flindt Pedersen, (+45) 41604460, rasmus@flindtpedersen.com, www.flindtpedersen.com --
Foto: Rasmus Flindt Pedersen for Madens Folkemøde

Retfærdig mad

Nej tak, chef!

Vi bliver nødt til at have en samtale om arbejdsforholdene i restaurationsbranchen. Derfor tager Hotel- og Restaurantskolen værtskab for en løsningsorienteret samtale, hvor de har samlet et bredt panel bestående af Kamilla Seidler Trebbien fra LOLA, Fasangaardens Annika Madsen, kokkeelever Dagmar Boshoff og Thomas Maagaard, Melina Shannon Di-Pietro fra MAD og Tanja Fynbo fra 3F København. De skal alle give mindst to forslag til, hvad vi kan gøre for at forbedre forholdene i branchen, særligt for eleverne, så det bliver nemmere at sige fra.

Tid: Fredag 3. juni kl. 14.45-15.30
Sted: Markscenen

Chikane-fri zone for medarbejdere og gæster

Vi har for nyligt været vidne til en stigende opmærksomhed omkring, at chikane og krænkende adfærd både har været og stadig er et kulturelt og strukturelt problem i restaurationsbranchen. I lyset af det sætter Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) sammen med et bredt panel samlet på tværs af branchen fokus på hvordan branchen kan være med til at skabe en forbedret arbejdskultur og et chikane-frit miljø for ansatte såvel som gæster. Samtalen modereres af DRCs Lars Bjerregaard og i panelet sidder Kamilla Seidler Trebbien fra LOLA, Bjarke Reventlow fra bl.a. The Jane og The Zoo, Birgitte Wad fra DRC og selvstændig ledelses- og arbejdsmiljørådgiver Stephen Holst. 

Kom og få et bedre indblik i og forståelse for hvordan vi skaber bedre restaurant- og caféoplevelser for os alle sammen.

Tid: Fredag 3. juni kl. 15.45-16.30
Sted: Markscenen

Hvad koster dyrevelfærd?

Dyrevelfærd er et vigtigt og omdiskuteret emne, hvor det ikke altid er nemt at gennemskue, hvordan vi kan tage et godt valg – og hvad god dyrevelfærd i øvrigt er. Der hersker megen uenighed på området, hvorfor det kun kan blive et interessant arrangement, når et prominent udvalg af folk fra industrien såvel som relevante NGO’er stiller op til samtale om spørgsmål som: Hvad gør vi for at skabe bedre dyrevelfærd? Kan forbrugerne skelne mellem de forskellige mærkninger? Hvem har ansvaret for dyrevelfærden? Og er folk villige til at betale mere for bedre dyrevelfærd? 

Samtalen modereres af John Wagner fra De Samvirkende Købmænd og i panelet sidder Anders Jensen fra REMA 1000, Marie-Louise Boiesen Lendal fra Tænketanken Frej, Britta Riis fra Dyrenes Beskyttelse, Leif Nielsen fra DI Fødevarer og Helle Borup Friberg fra Økologisk Landsforening. 

Tid: Lørdag 4. juni kl. 11.00-11.45
Sted: Laden

-- Photo: Rasmus Flindt Pedersen, (+45) 41604460, rasmus@flindtpedersen.com, www.flindtpedersen.com --
Foto: Rasmus Flindt Pedersen for Madens Folkemøde

Madforbindelsen mellem land og by

Bliv klogere på råvarens vej fra jord til bord

Åbent Landbrug inviterer hele familien med til Sydhavsøerne for at gøre os klogere på madens vej fra landbrugsjord til middagsbord. Her kan man blive klogere på hvordan et moderne landbrug ser ud i dag, hvordan korn bliver til mel og møde et udvalg af levende husdyr.

Tid: Fredag 3. juni kl. 14.00-17.15 og Lørdag 4. juni kl. 10.00-17.15
Sted: Sydhavsøerne (mere specifikt TBA)

Regenerativt jordbrug for dummies

Der er i tiden megen snak om regenerativ jordbrug, men hvad søren er det lige, det går ud på? Der tales om en dyrkningsmetode, der muligvis kan levere varige svar på nogle af de udfordringer vi har i landbruget mht. liv på landet, samt biodiversitets-, miljø- og klimakrise. Men hvad er det helt præcist man gør i praksis? Og hvordan relaterer den og placerer sig ift. de andre eksisterende dyrkningsmetoder vi har herhjemme? Kom endelig og stil spørgsmål til Anders Højlund fra Øm Klostergaard, Andelsgaarde og Foreningen Regenerativt Jordbrug og Arendse Marie Gulløv fra Greenpeace og bliv klogere på hvad regenerativt jordbrug egentlig er for noget.

Tid: Fredag d. 3. juni kl. 14.15-15.00
Sted: Samtalekøkkenet

Regenerativt landbrug: Fremtiden for vores fødevarer?

Når vi så har fået styr på hvad det vil sige at dyrke regenerativt, så må vi spørge os selv: er det den eller måske i hvert fald én af de veje, vi skal? Det taler Majken Husted fra Innovationscentret for økologisk landbrug, Tavs Nyord fra CONCITO og Sandra Villumsen fra Farendløse Mosteri, Den Regenerative Jordbrugsskole og Foreningen for Regenerativt Jordbrug om i denne samtale som forhåbentligt kan gøre os lidt klogere på, hvad det regenerative jordbrug kan bidrage med i det danske madlandskab.

Tid: Lørdag 4. juni kl. 13.00-13.45
Sted: Gårdspladsen

Regenerativt jordbrug – inspiration for en ny generation?

Antallet af unge i Danmark, der vælger landbruget som deres levevej har henover de seneste to generationer været faldende. Samtidigt har der været en bevægelse af unge, der stik imod trenden, har valgt at flytte ud og dyrke jorden regenerativt. Det har blandt andet affødt den nystartede Regenerative Jordbrugsskole, hvor blandt andre unge, der har valgt de statsgodkendte gartner- og landbrugsuddannelser fra søger tilflugt, inspiration og meningsfuld brug af deres tid. Til denne samtale kan du møde nogle af eleverne og en af stifterne af jordbrugsskolen til en snak om, hvad det er der gør, at unge søger alternativer til de etablerede systemer, hvilke perspektiver der inspirerer dem og om det regenerative jordbrug kan få flere unge til at finde et liv i landbruget attraktivt.

Tid: Lørdag 4. juni kl. 15.00-15.45
Sted: Markscenen

Besøg også madmarkedet!

Udover de mange spændende samtaler og begivenheder ovenfor anbefaler vi også at sætte god tid af til madmarkedet, hvor man kan møde nogle af maddanmarks små og større madproducenter, -iværksættere og -nørder, der sætter en ære i hver deres madhåndværk. Der er garanti for ekstraordinære sanseoplevelser!

Hav et rigtig godt Madens Folkemøde!