fbpx
Category Artikler, Nyheder

Den populære dokumentarfestival CPH:DOX stiller igen i år skarpt på bæredygtighed, og flere af filmene dykker ned i de mange problematikker, vores madsystem bringer med sig. Madland guider dig i retning af de dokumentarer, du som madinteresseret bør overveje at se på festivalen, inden den går på hæld 12. maj.

CPH:DOX er en af verdens største festivaler for dokumentarfilm, og i år er der hele 177 nye film på plakaten suppleret af 40 digitale live-talks og -debatter, som alle kan følges på festivalens digitale platform Dox Online. Her kan du købe adgang til de enkelte film eller få adgang til hele kataloget med et fuldt festivalpas.

Men hvad skal man så se? Nedenfor giver vi dig 5 bud på, hvilke film du skal skrive dig bag øret, hvis du vil blive klogere på vores madsystem under CPH:DOX.

70/30

Årets åbningsfilm på CPH:DOX skildrer, hvordan det seneste danske valg stod i klimaets tegn og sikrede os verdens mest ambitiøse klimalovgivning. Op til valget droppede tusindvis af børn og unge skolen for at demonstrere for klimaet, og med ét kom den grønne omstilling øverst på den politiske dagsorden.

I dag har Danmark en af verdens mest ambitiøse klimalove med et mål om at reducere Danmarks udledninger af CO2 med 70% i 2030, men kan politikere, borgere og industri lykkes med at gøre Danmark til et grønt foregangsland - eller smuldrer de grønne ambitioner, når klimalov møder virkelighed? 70/30 ser nærmere på både det politiske spil og den aktivistiske kamp for klodens fremtid.

Find filmen på Dox Online her

FRA DET VILDE HAV

Den danske filmmager Robin Petré viser i “Fra det vilde hav”, hvordan frivillige verden over kæmper for at hjælpe de dyr, der lider under menneskeskabte forandringer i havene; fra svaner sølet ind i olie til strandede hvaler og udsultede sæler med maverne fulde af plastic. Men helteakterne vises ikke fra vores perspektiv, men med udgangspunkt i dyrene, for hvem de ofte voldsomme redningsaktioner nærmest kan ligne overgreb, fordi dyrene ikke forstår, at menneskene blot prøver at hjælpe.

Find filmen på Dox Online her

GUNDA

Hvert år slagter vi op mod 70 milliarder landbrugsdyr, der ofte lever under etisk meget tvivlsomme forhold. I den russiske instruktør Viktor Kossakovskys film “Gunda” følger vi soen Gundas liv sammen med de andre grise, høns og køer, hun lever med. Filmen er blottet for ekspertkilder, statistikker og forklaringer, og giver i stedet et råt og tankevækkende indblik i, hvor stor intelligens og hvor mange følelser, vores landbrugsdyr går rundt med.

Find filmen på Dox Online her

THE MUSHROOM SPEAKS

Svampe er en af de mest komplekse livsformer på kloden, og Marion Neumanns film “The Mushroom Speaks” dykker ned i deres fascinerende verden, fra byer og dybe skove i USA, Japan, Tyskland til hjemlige omgivelser på Amager Strand. Her møder man forskere og svampe-entusiaster, der lærer af mycelierne og viser og forklarer, hvor meget der er at lære, hvis man lytter til naturen og de enorme netværk, der forbinder jordens mange mikroorganismer. Et netværk så komplekst, at filmen ifølge filmmageren nærmer sig økologisk science fiction.

Find filmen på Dox Online her

WE ARE AS GODS

“Vi er som guder, så vi kan kan lige så godt blive gode til det, vi gør.” Sådan lyder budskabet fra den 81-årige biolog Stewart Brand, som “We are as gods” portrætterer. Stewart Brand er gået fra hippie og miljøaktivist i 60’ernes Californien, til i nyere tid at gøre sig som cyber-pioner, der blandt andet har talt for at arbejde på genetisk genoplivning af uddøde arter som mammutten - såkaldt ‘de-extinction’.

Med udgangspunkt i den kontroversielle og excentriske videnskabsmand undersøger filmen det højaktuelle spørgsmål om, hvordan vi bedst passer på vores jord - og om vi som mennesker har ret til at lege guder, når ikke vi kan forudse konsekvenserne.

Find filmen på Dox Online her