fbpx
Category Nyheder
Foto: Liv Kastrup for Madland

Madland har i samarbejde med Københavns Kommune stiftet en koalition og udpeget 100 konkrete mindre aktører, som styrker madforbindelsen mellem land og by, og arbejder for et mere samfundsansvarligt madsystem. I dag afholdes Symposium ”Gentænk København som madby” og den kommende uge kan man ved 10 begivenheder smage på en række af de udvalgte frontløbere. Se listen her

Hvor står København som en grøn, cirkulær og retfærdig madby, og hvordan spiser vi og arbejder for et gentænkt levende og samfundsansvarligt madsystem?

Det madpolitiske samlingspunkt Madland er af Københavns Kommune valgt til at stifte en koalition af frontløbere, der alle arbejder for at styrke madforbindelsen mellem land og by og for et mere samfundsansvarligt madsystem. Listen over de 100 aktører er den første kortlægning af sin art i København, og peger direkte ind i Københavns Kommunes mad- og måltidsstrategis fokus på København som madby.

”Vi kan alle bidrage til en mere ansvarlig fremtid ved at fokusere på lokale råvarer, økologi og planterig mad. Vi ved fra en ny undersøgelse om københavnernes klimabevidsthed- og adfærd, at eksempelvis manglende viden og inspiration kan være en hindring for at agere mere klimavenligt i hverdagen. Listen over de 100 frontløbere er et godt middel til at overkomme dette,” siger overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S)

Målet er at gøre det mindre komplekst og langt tydeligere for madborgere og madprofessionelle, hvordan de aktivt kan indgå i lokale madsystemer og med måltidet i centrum, selv kan tage del i at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Større inklusion i fortællingen om København som madby – Fra Michelin til en insisterende myriade af markeder, madtalenter og madoplevelser
I over 10 år har København haft et internationalt omdømme som en gastronomisk hovedstad ledt af fyrtårne i restaurationsbranchen. Samtidig har byen oplevet en mangfoldig myriade af fremsynede mindre aktører fra hele madsystemet fra jord til bord i og omkring København.

Det er en styrke, som Madland savner en bedre balance og større mangfoldighed i anerkendelsen af – og som med rette kunne finde en mere favorabel plads i fortællingen om København som madby. Ifølge en analyse fra Københavns Kommune har 87 % af byens 25.000 virksomheder 10 eller færre medarbejdere.

“Vi arbejder for en inkluderende hovedstad, hvor vi side om side med toprestauranterne, også hepper på de mindre spisehuse, jordbrug, markeder, købmænd, bagerier, uddannelsessteder og medier, der gør en tydelig forskel for byen,” siger Marie Sainabou Jeng, programdirektør og stifter i Madland og medlem af Københavns Kommunes Erhvervsråd, og understreger:

“Samtidig er det vigtigt, at vi bygger bro til kommunes mad- og måltidstrategi og har borgmestre og embedsfolk på tværs af forvaltninger, der anerkender, at store dele af løsningerne for at rykke mod en mere retfærdig, grøn og cirkulær by ligger i vores madpolitik for, hvordan vi dyrker, producerer, distribuerer og spiser.”

Listen over de 100 aktører er den første kortlægning af sin art i København, og peger direkte ind i Københavns Kommunes mad- og måltidsstrategis fokus på København som madby. Listen er selvfølgelig ikke endelig, men starten på en større kortlægning og anerkendelse.

Se hele listen her

Udforsk 10 frontløbere i København: fællesspisning, smagninger, studieture og samtaler

Mød, oplev og lær fra byens frontløbere! Fra 19.-26. november inviterer Madland københavnerne til at møde, opleve og lære fra en række af byens frontløbere i og uden for byen.

Se meget mere om alle 10 events her

Madlands arbejde med Gentænk København som madby er støttet af Københavns Kommune.