
Med knap 70 møder på tværs af madsystemet, mere end 150 madsystembrydere på scenen og 772 medieudgivelser i 2024 har Madland i det forgangne år forbundet og engageret flere i madpolitik og madsystemforandring end nogensinde før. I anledning af det nye år kigger Madland for en kort stund tilbage på det forgangne for at huske og glæde os over det år, der er gået, og alt det, vi fyldte det med.
Her får du gennemgangen af 2024 i Madland.
Foto: Liv Kastrup for Madland
Overgangen fra ét år til et andet er et kærkomment, tilbagevendende fænomen, der ikke blot gør endnu en af vores roterende omgange om Solen vidunderligt tydelig, men også giver god anledning til at kaste et blik på den rute, vi har tilbagelagt undervejs.
I Madland vil vi gerne benytte os af anledningen til at gennemgå og genopleve højdepunkterne i det tidsforløb, det madlandskab, vi sammen gennem gik, gennem levede og gennem smagte, mens vi spiste og handlede for forandring i året, vi lærte at kende som 2024.
Madland er som bekendt et madpolitisk samlingspunkt for alle, der gentænker og forandrer madsystemerne samfundsansvarligt – og samfundsansvar forpligter. Derfor vil vi gennemgå det forgangne års højdepunkter i takt med et tjek af vores viljer og værdier for at afdække, hvorvidt vi er lykkedes med at efterleve det, vi ville i og med året 2024. Med andre ord: en selvevaluerende slentren hen over højdedragene i tidsrummets kuperede terræn.
Kom, tag vores hånd og gå med på turen!
Madland sætter scene og samler på tværs
Vi har gennem 2024 mere end 150 gange begejstret sat scene til madsystembrydere gennem vores møder og events. Det er mere end noget andet år i Madland hidtil – og det er vi rigtig stolte af! Scenerne satte vi på Madland Festival, i Madland Program i løbet af året og ved at bane vej med Madland på programmet på CPH:DOX, Copenhagen Architecture Festival, Folkemødet, Roskilde Festival og GRASP.
"For 20 år siden ville man næppe have set en talk om jordbrug med politikere, møllere og landmænd på Roskilde, som den var på programmet lørdag under titlen ’Til forsvar for jorden!’," skrev Politiken om Madlands greb om at samle på tværs og sætte scene til nye og spirende stemmer i et festivaltelt.
Gennem Madland Festival, 2 Madland Symposier, 7 Madland Studieture, 10 Madland Laboratorier og 49 Madland Taler og Samtaler har Madland i 2024 inkluderet og forbundet agenter for et samfundsansvarligt madsystem; dem, vi kalder madsystembrydere. Vi har sat scenen med altid åbne møder til inspiration for det øvrige samfund.
Vi fik den særlige kraft, der er i at samles under fælles dagsorden at føle, da vi kaldte til programmøde for Madland Koalition: Gentænk København som madby (støttet af Københavns Kommune) og fyldte Ungdommens Demokratihus med bryggere, købmænd, jordbrugere, iværksættere, kokke, festivalfolk, gartnere, undervisere, studerende, NGO’er, journalister, bagere, politikere og madborgere til en dag dedikeret til erfaringsudveksling, deling af perspektiver og vilje til madsystemforandring af København og styrket af madforbindelsen mellem land og by.
Samme kraft levede videre ud i madlandskabet, da vi forbandt madborgere og madprofessionelle via Madland Studieture til Sydsjællands jord i foråret under Madland Festival og Oremandsgaard Gods i efteråret.
Ligeledes blev afstanden kortere og gennemsigtigheden større mellem jord, mad og madborgere for en stund, da vi under Madland Festival fik sat ansigt på folkene bag maden på studieturen til Øens Have på Refshaleøen, og da vi smagte på Lejre hos Hegnsholt og Regenerativt Køkken.
Madland Festival 2024 dannede også grobund for starten på noget helt nyt i Madlands univers, nemlig to alliancer, der styrker madforbindelsen mellem land og by. En Madland Alliance består af medlemmer, der arbejder i et fagfællesskab og samles om gentænke og forandre konkrete problemer i madsystemet.
Alliance for samfundsansvarlige madhandlere er stiftet af FællesGro og Madland og støttet af Kitchen Collective med et fælles program om grøn madiværksætteri, mens Alliance for samfundsansvarlige professionelle køkkener er stiftet i et partnerskab mellem Changing Food, Dagens og Madland.
I september tog Madland medværtskab for Dyrk Livet Festival 2024 i partnerskab med skolehaveorganisationen, Haver til Maver. Det var en fortryllende solskinsdag med læring og leg fra jord til bord for børn og unge på Frederiksberg.
I partnerskab med Roskilde Festival Gruppen indbød Madland tre laboratorier, hvor en mangfoldig skare af jordbrugere, gartnere, arkitekter, filosoffer, uddannelses- og skolefolk og mange flere var med til at udvikle og dele perspektiver på, hvordan den nyetablerede Roskilde Byhave som sanseligt læringsrum og helårslaboratorium kan blive et afgørende omdrejningspunkt i et ultralokalt madsystem i og rundt om Roskilde og festivalen.
Sammen med Rødder og Andelsgaarde har vi via foredragsrækken Foredrag med bid i været med til at give indblik i og overblik over Klimabevægelsens og Dansk Vegetarisk Forenings historiske klimaretssag mod Danish Crown og Regeringens såkaldt grønne trepart, mens vi også har kastet et blik ud i fremtidens madlandskab og hørt om det grønne generationsskifte, der er undervejs i landbruget og de regenerative dyrkningspraksisser. Vi er så glade for samarbejdet på tværs!
Madland giver indblik, udblik, overblik og guider via medier
Vi så noget nyt gennem den madsystemkritiske linse, da vi i september tog medværtskab på CPH:DOX’ madpolitiske program og i partnerskab med The Mother Tree holdt verdenspremiere på dokumentaren Back to the Roots, tog på højskolebesøg og bød på samtale og performance om kenyanske aktivister og jordbrugeres kamp for at dyrke oprindelige klimarobuste afgrøder på Hotel- og Restaurantskolen, på Roskilde Festival og på vidensfestivalen GRASP som fuldendelse med agroøkologen Claire Nasike Akello, filmskaber Benjamin Muasya og Madlands Marie Sainabou Jeng i samtale.
Med disse mener vi at have ydet et bidrag til større gennemsigtighed og globalt udsyn i madsystemernes komplekse sammenhænge.
Gennem de to portrætartikler, der i årets løb er udkommet i Madlands serie Madsystembryder, har vi givet indblik i madlandskabet og aktørerne deri. Her kan du møde bylandbruger, Livia Swart Urban Haaland, og lære syv madsystembryderes perspektiver på Roskilde Festivals madlandskab at kende.
Et endnu dybere dyk ned i madlandskabets muld kan du tage med de seks korte episoder, der er udkommet af Madland Podcast i år. Her kan du høre brandtaler til forsvar for jorden fra en læge, en politiker, en møller, en restauratør, en jordbruger og en filosof. Alle episoderne blev til i samarbejde med Roskilde Festival Gruppen og er optaget på Food is Now-scenen ved Madlands scenepremiere på Roskilde Festival 2024.
I 2024 udgav vi 13 Madland Nyhedsbreve, hvormed vi har opdateret madborgere og -professionelle med vigtige nyheder og historier fra den madpolitiske verden og anbefalinger til bøger, podcasts, film, events og meget mere med fokus på vores madsystem og den gode madoplevelse. Her er vores ordforklaringer et fast element til at styrke sproget, samtaler og forståelse i madsystemforandring. Du kan skrive dig op til Madland Nyhedsbrev her.
Med Madland Guide har vi i 2024 givet overblik over og vejledning til at købe lokalt hos mere end 200 af Danmarks dygtigste producenter, til 8 madpolitiske film på CPH:DOX, til Roskilde Festivals madscene, til 25 madpolitiske bøger og ikke mindst til de mere end 150 frontløbere, der gentænker og forandrer København som madby.
Således er der ingen undskyldning for ikke at vide, hvor man skal rette blikket hen for at få øje på agenterne for et gentænkt madsystem!
Madland inspirerer og uddanner til madsystemforandring
I 2024 har vi været med til at inspirere til forandring og uddanne om madpolitik og madsystemer og deres kompleksitet og komplikationer. Det har vi fx ved oplæg om det danske madlandskab på FLOR Akademi, undervisning i madpolitik på Suhrs Højskole og oplæg om madsystemers sammenhæng på Hotel- og Restaurantskolens Grøn madhåndværker.
Derudover har vi delt ud af erfaringer og givet madsystemisk indblik til Örebro Universitets Ph.d.-studerende i Culinary Arts and Meal Sciences, undervist internationale forskere tilknyttet TRANSFORM-projektet i metoder for madsystemforandring og bidraget til Københavns Kommunes erhvervsråd, klimastrategi, Klimaborgerting, Teknik- og Miljøforvaltning, Økonomiforvaltning og til Alternativet Københavns fødevareudspil.
I den kunstneriske afdeling har vi i løbet af året inviteret til tre madpolitiske filmvisninger i partnerskaber. Først med visningen af Food Inc. 2 sammen med CPH:DOX og Copenhagen Architecture Forum. Dernæst med dokumentaren Back to the Roots i armkrog med The Mother Tree. Og sidst med visningen af dokumentaren Landbrugets Natur i fællesskab med instruktør Isabelle Denaro.
Og så har vi for første gang i Madlands historie haft musik på programmet med dansable og sfæriske strøg, toner og trut fra Live Strings til Manifestfejringen af Den Grønne Ungdomsbevægelses Levedygtigt Landbrug hos Rødder sammen med Andelsgaarde under Madland Festival i foråret.
Madland har dertil i årets løb været refereret i tre udgivne bøger: Det Grønne Årstidskøkken af Anette Hoeg Nielsen; Levedygtigt Landbrug af Den Grønne Ungdomsbevægelse; og At tjene øjeblikket – en lærlings almanak af Birgitte Kirkhoff.
I sprækkerne mellem alle de ovennævnte begivenheder har vi gennem året delt skønne stunder og vigtige samtaler hen over måltider, mellemmadder og snacks.
Via det muliges madkunst har vi forsøgt at fremvise madens potentiale for at forme et nyt landbrugssystem, når vi har samlet omkring levende, velsmagende og fremtidssikrende lækre bidder, fx til frokost i Øens Have, til snacks fra Hotel- og Restaurantskolens elever, til sæsonmiddag med Rødder i Christianshavns Beboerhus og over bålsuppe med Regenerativt Køkken i Sorø for blot at nævne et par stykker.
I Madland glæder vi os til endnu et levende og lærerigt år i fælles- og partnerskab med alle jer, der spiser, gentænker og forandrer madsystemerne samfundsansvarligt.
Vi glæder os til at fortsat at samle bredt og på tværs for at krydsbestøve økosystemet af madsystembrydere, der hver dag arbejder hårdt og ambitiøst for at engagere, inspirere og begejstre til undren såvel som handling.
Tusinde tak til alle, der har taget del og bidraget til Madland Program, til jer der har støttet Madlands virke og til Madland Råd for kyndig og erfaren medvind.
Alt det ovenstående vil vi fortsætte med at ville og værdsætte gennem 2025 – og tjekke os selv derefter. Vi glæder os til at gå årets madsystemforandrende gang med jer!
Få det fulde overblik over Madlands aftryk og virke i 2024 her.