
Foto af Liv Kastrup
Her er Madlands ultimative guide til lokale producenter og forhandlere over hele Danmark. Find jordbrugere, producenter, gårdbutikker, markeder, møllerier med mere. Endnu en gang har vi opdateret guiden, så du får et bedre overblik og mere delikat indhold end nogensinde, når du skal finde de mest smagfulde og velproducerede råvarer og produkter til madglæden.
Det pibler frem med nye, lækre og spændende initiativer i det danske madland. Derfor har vi naturligvis opdateret vores Madland Guide til at handle lokalt endnu en gang. Derudover er vores områdespecifikke guides til at handle lokalt for København og Aarhus kommet til i mellemtiden.
Vi har endnu en gang opdateret guiden, fordi vi vil styrke madforbindelsen mellem land og by. Vi vil sætte ansigter og navne på folkene bag maden. Vi vil lette adgangen til retfærdig, grøn, cirkulær og velsmagende mad, der er produceret mere samfundsansvarligt.
Her er en hjælpende hånd og en generel opfordring til gentænkning af vores madvaner og -systemer. Her er en vejleder, der peger i retning af, at madpolitisk handling og at købe ind, er det samme. Her er en trodsreaktion på de stadigt ringere politiske rammevilkår småskalaproducenter i Danmark arbejder under.
Her er et værktøj, vi håber kan bidrage til et mere gennemsigtigt, retfærdigt og bæredygtigt madsystem både nu og i fremtiden.
Her er Madlands ultimative guide til at handle lokalt, så du kan finde inspiration til din næste kulinariske shoppingtur blandt mere end 300 af landets dygtigste og mest kvalitetsinsisterende producenter og forhandlere.
Læs med, og del med din ven, kæreste, samlever, bofælle, kollega og nabo, så vi alle kan få bedre mad på tallerkenen og yde en vigtig støtte til vores alles madglæde og sundhed, mens vi er med til at skabe grobund for lokale producenter og forhandlere.
Der mangler med garanti et væld af punkter på listen, for det danske madlandskab svømmer over med stærke initiativer – og heldigvis for det. Vi tager imod tips med kyshånd og opdaterer guiden derefter. Skriv blot til os på vores Instagram-kanal eller send en mail til clara@madland.dk.
Kategorier

Foto: Liv Kastrup for Madland
Markeder og butikker
Auren's Deli (København) er Frederiksbergs delikatesseforretning og bar. Her kan du bl.a. finde frisk grønt fra deres gård i Kirke Hyllinge, et imponerende udvalg af delikate og velproducerede produkter fra både ind- og udland og ikke mindst god stemning og rare omgivelser. Tag et smut forbi og nyd skønheden.
Bisgaards Butik (København): Grønthandleren sælger økologiske og biodynamiske sæsongrøntsager primært fra sjællandske jordbrug. Bestil til afhentning eller køb direkte fra Bondens Marked på Østerbro.
Bondelauget (Ebeltoft): En samling lokale småskala-jordbrugere fra Djursland har forenet sig i et bondelaug, for at styrke den lokale madkultur på Djursland. Medlemmerne af bondelauget dyrker mad ud fra genopbyggende og bæredygtige principper i balance med naturen. Besøg deres gårdbutik i Ebeltoft, eller stik forbi og fyld kurven med bøndernes høst på det månedlige Grøntmarked i Ebeltoft.
Bondens Marked (København): Ugentligt marked for lokale producenter på Skt. Jakobs Plads på Østerbro lørdag kl. 10.00-15.00.
Bondemarkedet v/Oremandsgaard Gods (Præstø): Hver første lørdag i måneden i sommerhalvåret inviterer Radius Distillery til bondemarked, hvor du kan finde lokale herligheder fra Præstø og omegn.
Butik Aftensol (Roskilde) er en gårdbutik udenfor Roskilde med et væld af dejlige købmandsvarer, lokalt dyrkede, økologiske grøntsager og kød fra skotske højlandskvæg der græsser i Trekroners naturområder.
Byens landhandel (København): Her kan du finde et bredt udvalg af skønne madvarer fremstillet i København og (mest) omegn. Rikke, der driver forretningen, står ofte tidligt op og bager boller og småkager, mens hun også gerne serverer en god kop kaffe og arrangerer f.eks. strikkecafé i nabolagets basale hæng-ud-sted.
Hos Dagens kan du nemt og direkte handle lokale råvarer fra jordbruger til kok. Den digitale platform sørger for at forbinde jordbrugerne med de professionelle køkkener ved at administrere logistikken og betalingen. Her er jordbrugerne sikret bedre priser end hos grossisterne, mens køkkenerne er sikret 100% gennemsigtighed, idet de ved præcis hvad de køber af hvem og hvorfra.
Daniali & Schiøtz Foodshop (København) ligger på Frederiksberg i den gamle Brødflov-butik. De to stiftere har taget deres solide bagerevner, sortimentsklassikere og sans for kvalitet og ansvarlighed med fra Brødflov-dagene, men udvalget er blevet udvidet med bl.a. røget og tørret kød, friske grøntsager, æg og pasta fra nogle af landets små, dygtige madproducenter.
Den Gamle Købmandsgård (Ærø) er stedet, hvis du vil forsyne dig med lokale varer midt i det Sydfynske Øhav. Smag på varerne i cafeen, og sug til dig af maritim stemning i Ærøskøbings gader. I butikken finder du alt det bedste fra den lille ø: lige fra whiskey til chilisauce, keramik og øko-merchandise fra Ærø.
Den lille landhandel (Holbæk): Lige uden for Hornbæk ligger der en lille gårdbutik, hvor der hver fredag, lørdag og søndag sælges friske grøntsager fra køkkenhaven på Svinggården, smukke, farverige æg fra fritgående høns og ænder, hjemmelavede marmelader, eddiker og saft, kolde drikkevarer og et udvalg af italienske specialiteter.
Dybegaarden Økologi (Herning): Kødproduktion af får og kvæg startet med drømmen om en produktion baseret på dyrevelfærd og metoder, hvor dyrene får lov til at leve så naturligt som muligt. Kødet sælges til private, kontaktinformationer finder du på hjemmesiden.
Engmosegaard (Hundested): Sælger foruden deres eget kød i gårdbutikken også kaffe og delikatesser fra madfolk og restauranterne i deres omegn.
Feldballe Købmand (Syddjurs) er opstartet og drevet af frivillige Feldballe-borgere som et koorperativ i 2021. De står for en ny måde at tænke handel af dagligvarer. Købmanden bringer lokalsamfundet tættere på de lokale leverandører, mens der også kan ordnes praktiske gøremål som pakkepost og apotek i butikken.
Flor Deli (Svaneke): I altid skønne Svaneke sælger Anders og Camilla naturlige vine, cider, øl, kombucha, kaffe og te, ost, delikatesser og bagværk. Fyld posen med lækkerier eller nyd en bid og en skænk med udsigt til Østersøens bølger, der slår ind mod klipperne.
Forrådskammeret (Auning): Delikatesse, bageri, butik og café. Her får du et stort udvalg af måltidssalater, charcuteri, friskbagt brød, lokalt ristet kaffe og særligt udvalgte varer til dit forråd.
Fru Hansens Butik og Café (Randers): I det gamle mejeri sælges der nu lokale delikatesser og produkter. Der afholdes også værksteder, foredrag, markeder, fællesspisninger og andre arrangementer. Følg med på hjemmesiden!
Fuglebjerggaard (Helsinge): Camilla Plums mad- og planteunivers, hvor du, særligt i sommerhalvåret, kan finde frugter, grøntsager, krydderuret, andre spiselige planter, bærbuske, frugttræer og alt muligt andet til udplantning. Kort sagt: "have-halløj".
FællesGro (København) er en medlemsbaseret madvareordning, der gør økologisk madproduktion til et fælles anliggende for producenter på landet og aftagere i byen. Byboerne forsynes med frisk grønt og er samtidig tæt forbundet med producenten på landet. Det kalder vi madforbindelse mellem land og by! Som medlem, betaler du på forhånd for din andel af høsten, jordbrugeren sørger for at få høsten i hus, og FællesGro sørger for, at du kan afhente din høstpose ugentligt i din egen bydel juni-december.
Ganefryd (Aarhus C): I Klostergade i Aarhus ligger Ganefryd Helsekost. En lille, men rummelig butik med økologiske og biodynamiske varer. Butikken har også eget bageri, hvor du kan købe bl.a. glutenfrie lækkerier.
Gastronomer (København) er en af Vesterbros fremmeste delikatessebutikker. Her kan du finde alskens fuldstændig vidunderlige produkter fra kvalitetsinsisterende producenter i både ind- og udland.

Grønt Marked. Foto: Liv Kastrup for Madland
Grønt Marked (København + Frederiksberg): Her står jordbrugere fra hele oplandet klar til at afsætte de nyhøstede grøntsager til det sultne byfolk. Det foregår fra maj til december på henholdsvis Refshaleøen første søndag i måneden, Litauens Plads på Vesterbro anden søndag i måneden, Guldberg Byplads på Nørrebro tredje søndag i måneden og Aksel Møllers Have på Frederiksberg fjerde søndag i måneden. Hvis du er heldig, kan du også komme hjem med en flaske kombucha, most, cider, æg eller noget helt femte i indkøbskurven.
Gårdbutikken på Kalø Økologiske Landbrugsskole (Rønde): Som en del af landbrugsskolen, der ligger smukt mellem skov og strand ved Kalø Vig, sælges der i gårdbutikken lokal økologi og grøntsager og kød fra Kalø Økologisk Landbrugsskoles landbrug. Forsyn dig også med forarbejdede varer som brød, yoghurt og marmelader fra skolens køkken og varer fra andre lokale producenter.
Ingerslev Boulevard Torvemarked (Aarhus): Her kan du finde næsten alt i friske varer og få en snert af sydlandsk markedsstemning fra de cirka 60 boder med alt fra frisk fisk, kød og oste til grøntsager, lokal honning og meget mere. Markedet slås op hver onsdag og lørdag.
Kgs. Lyngby Madmarked (Lyngby): Mød fantastiske lokale producenter i Stadsarkivets historiske gård.
Kihoskh (København + levering) har en webshop med specialøl for dig, der ikke bor om hjørnet fra Sdr. Boulevard. Den Vesterbro’ske kolonial har som altid åbent fra tidlig morgen til sent og sælger både bagværk fra Bageriet Brød, salater, snacks plus smal litteratur, gamle tegneserier, skæve magasiner, spil og herlige dimser og dutter.
Klintholm Gods Gårdbutik (Møn) viser alle de fineste, vellavede produkter frem som Østmøn har at byde på. Her kan du finde alt fra marmelade og oksekød fra naturplejekvæg til saft og grøntsager!
Klippingegård Gårdbutik (Klippinge) 4. generationsgård på Stevns, der dyrker et stort udvalg af grøntsager, som dækker både de velkendte og de mere glemte sorter. William, Scott, Albina og Foxie arbejder for at forbedre jordkvaliteten og biodiversiteten på gården, mens de dyrker mad til mennesker. Find deres grøntsager i deres gårdbutik, hos Grønne Bønner eller Byens Landhandel i København.
Koorperativet (Feldballe): Landsbyfællesskabet i Feldballe tænker handel af dagligvarer på en ny måde. De bringer lokalsamfundet tættere på de lokale leverandører, og præsenterer et overvældende stort udbud af lokale erhvervsdrivende med fokus på dagligvarer af høj kvalitet.
Korsmedergaard (Randers) er en økologisk gårdbutik med egne æg, frugter og grønt. Derudover kan du også finde et bredt udvalg af kolonialvarer, brød og frø til haven fra andre dygtige producenter.
Københavns Fødevarefællesskab: Uafhængig, medlemsejet og -drevet indkøbsforening i København, der handler direkte med lokale økologiske og biodynamiske landbrugere, og forsyner derigennem fællesskabets medlemmer med lækre, lokalt producerede, sæsonbestemte fødevarer.
NYMA (Nye) Den lokale købmand i Nye nord for Aarhus, hvor fællesskab, omtanke og nærhed er omdrejningspunkter. Udover at være dagligvarebutik, er NYMA også kaffebar, bageri, madbod og mødested for de lokale. Du kan som kunde få indflydelse på varesortimentet og aktiviteter, ligesom du kan udfordre en ven ved butikkens bordtennisbord. Grøntafdelingen er et besøg værd i sig selv – den finder du nemlig i et drivhus, der ligger midt i NYMA.
Nysted Gårdbutik (Nysted): Her finder du friske råvarer og produkter fra Lolland, Falster og resten af Sydhavsøerne!
Nørbys Grøntsager (Klippinge) er et økologisk landbrug og gårdbutik, hvor du kan forsyne dig med årstidens friske grøntsager og æg, når du er i det sydøstsjællandske!
Nørrebro Kolonial (København) sælger økologisk frugt, grønt, ost, vin og meget andet fra deres lille butik på Jægersborggade 25. Kig forbi!
Omegn & Venner (København) er en landhandel og spisebar beliggende i TorvehallerneKBH. Her kan du finde flere montrer fulde af København og omegns bedste og mest velsmagende produkter fra små, dedikerede producenter. Skal du købe godt ind til en middag eller bare til hverdagen, skal du unde dig selv et smut forbi her. Snyd heller ikke dig selv for en tur i spisebaren, nu du er der. Der serveres vellavede, smagfulde små retter med en lille fadøl eller et glas naturvin til følge. Her lever den ansvarlige og samtidigt helt ustyrlige madglæde!
Ost & Deli (Amager) ligger inde med de smukkeste nordiske oste. På hylderne finder du også naturvin, marmelade, oliven, pesto, dåsemad, kiks, honning; alt du skal bruge til dit ostebord.
REKO (Aarhus) er et fællesskab for direkte handel mellem lokale madborgere og jordbrugere og producenter i Aarhus-området. Tag del i Reko-ringen ved at dukke op til de månedlige markeder og mød din producent ansigt til ansigt. Du kommer hjem med lækre, lokale varer under armen.
Ren Kost (Aarhus C): I hjertet af Aarhus ligger Ren Kost og Krop, der er en økologisk købmand og helsekost med glutenfrit bageri. Her har den ligget siden 1998 og forsynet aarhusianere og andre forbipasserende med sunde og nærende varer for krop og sjæl.
Rishøjgård (Egå): Gårdbutik med lokale, økologiske og skønne varer. Grøntsagerne dyrkes efter regenerative metoder, og gårdens grise, kaniner og påfugle lader sig gerne hilse på af besøgende børn.
Spidsroden (Nørrebro) er en 100% økologisk butik på Nørrebro, hvor du kan nyde naturvin, kombucha, frisk brød, og købe biodynamisk frugt og grønt. Her kan du også genopfylde dine rengøringsmidler og spare på plastikken.
Stensbølgård (Kirke Hyllinge): Økologisk landbrug og gårdbutik på Hornsherred. Her kan du finde sæsonens grøntsager og økologiske æg!
Søbogaard (Herning): Økologisk saft, marmelade, honning og juice som de fleste kender og elsker. Besøg Søbo Gårdbutik med alle deres fine produkter. Produkterne forhandles i hele landet, så hvis du ikke er i nærheden, kan du tage et kig på listen over forhandlere på deres hjemmeside.
TorvehallerneKBH (København): Københavns store madmarked, hvor et udvalg af stader sælger lokale råvarer midt i Københavns centrum. Sving fx forbi den urbane landhandel Omegn & Venner, bageren Albatross & Venner, flaskehandleren Delidrop, fiskehandlen Den Grønne Kutter eller spørg efter dansk økogrønt hos Solfrugt.
Torvehallen (Ry): Byens torv forvandles en gang imellem til en livlig markedsplads fyldt med lokale producenter, kunsthåndværkere og små butikker, der sælger alt fra friske råvarer og håndlavet keramik til unikke smykker og specialiteter. Kig forbi Klostervej 1 - måske er du heldig at komme forbi på en markedsdag!
Vestkystens Gårdbutik (Ringkøbing) har et stort udvalg af hjemmebag. Fra rugbrød med tang til klassisk gåsebryst. Udvalget af brød og kager varierer, og der er altid lokale specialvarer på hylderne.
Vimby Høkeren og økologisk bageri (Hjortshøj): Der er få høkere tilbage i det danske landskab, men i Hjortshøj finder du en af dem. Butikken er drevet af den almennyttige fond, Vimby, og sælger et bredt udvalg af økologiske varer som f.eks. lokalproduceret is og bageriet byder på friskbagt brød. Vimby står i øvrigt for ‘Velkommen I Min BYdel’, der rummer stedets vision om at være et inkluderende fællesskab, hvor alle er velkomne.
Økobo (Bjørnø, Det Sydfynske Øhav): Når du går i land på Bjørnø, får du lov at opleve noget ganske specielt. Her er der nemlig hverken biler, lyskryds eller almindelige butikker. Til gengæld har de Økobo og gårdbutikken Bjørnø, der giver øboere, gæster og folk i nærområdet adgang til velsmagende og lokalt producerede grøntsager, æg og oksekød. Følg med hos @okobo.dk, hvor ølivet portrætteres på fineste vis.
Økoladen (Ringkøbing) er en gårdbutik med stort udvalg af både økologisk og biodynamisk grønt, kød, mejeri- og kolonialvarer.
Økoskabet (København) er mad- og råvarernes døgnboks. Økoskabet er bare kølet ned og holder en jævn temperatur på omkring 8 grader. Bestil gode råvarer fra udvalgte webshops til økoskabene rundt omkring i København og omegn og afhent lige præcis, når det passer dig.
Aarstidernes Gårdbutik (Humlebæk): På Krogerup Avlsgaard i Humlebæk sælger Aarstiderne foruden deres måltidskasser også brød, mejeriprodukter, vin, øl og kolonialvarer fra egen gård og andre lokale producenter.

Foto: Liv Kastrup for Madland
Frugt og grønt
Baksminde (Asaa, Vendsyssel): På økogården Baksminde dyrkes der alskens frugter: æbler, mirabeller, blommer, pærer og valnødder. Imens forsyner hønsene gården med æg, og bierne bidrager med bestøvning og honning. Find deres varer i gårdens stalddørssalg eller på diverse lokale markeder.
Bigaard (Tønder) er et økologisk grøntsagsgartneri med gårdbutik, hvor de sælger egen produktion af urter og grøntsager, mens de supplerer med økologisk frugt og grønt fra andetsteds, samt andre økologiske produkter som mel, korn, chokolade, mm.
Birkemosegaard (Sjællands Odde + levering): Det økologiske og biodynamiske landbrug sælger frugt og grønt fra egen avl. Prøv bl.a. Torsdagskassen; en ugentlig kasse sammensat af det bedste fra deres egne marker (i vintermånederne suppleret af råvarer fra andre danske og udenlandske gårde, de har et nært kendskab til). Besøg deres gårdbutik, eller bestil til afhentning på et af deres mange afhentnings-spots i nærområdet og København.
Blakgården (Silkeborg) er et fællesskabsbaseret landbrug ved Sminge Sø i nærheden af Silkeborg. En kreds af bevidste madborgere har dannet et andelssamvirke for at få friske lokale råvarer, støtte op om gårdens drift samt for at sikre et demokratisk ejerskab til gavn for fællesskabet og kommende generationer.
Brinkholm (Karise): Landbrugslauget på Sydsjælland, der nu er en del af Foreningen Andelsgaarde, sælger både økologisk frugt, grønt og mel enten på Grønt Marked i København eller i stalddørssalg på gården.
Bygaard (København): I containerne hos det økologiske bylandbrug på Refshaleøen vokser et bredt ud af spændende specialsvampe fra shiitake og nameko til østershatte og pindsvinepigsvamp. Bygaard leverer til en række velrenommerede restauranter i cykelafstand fra bylandbruget, men sælger også privat enten på markeder som Grønt Marked eller til afhentning hos dem selv på Refshaleøen hver torsdag mellem kl. 7-14.
Daggry Farm (Ry): Regenerativ markedshave, hvor Asta dyrker et bredt sortiment af grøntsager på friland. Det hele sælges lokalt til institutioner, restauranter og private, der gennem et abonnement kan lade sig forsyne med ugentlige grøntsagsposer gennem sæsonen. Ud over CSA-ordningen for de lokale kunder, leverer Daggry også grøntsager og spiselige blomster til større arrangementer nær Aarhus.
Det lille Økori er et mikrolandbrug mellem Hedensted og Horsens, hvor de dyrker grøntsager, østershatte og mikrogrønt. De sælger til professionelle køkkener og til private gennem deres vejbod.
Drys (Ballerup) På Danmarks første Slow Food Farm dyrker Drys-holdet økologiske urter og grøntsager på 2 hektarer af Grantoftegårds jord uden for København. Køb en andel af høsten og få en ugentlig grøntkasse dyrket med stor passion og skånsomme metoder!
Dueoddevej (Bornholm): Få hundrede meter fra den kridhvide Dueodde Strand dyrker Freja økologiske grøntsager og blomster, der kan købes i den lille vejbod ved familiegården på Dueoddevej 13. Kig forbi, næste gang du er på Østbornholm.
Egelund Madskov (Mårslet): Missionen er soleklar hos folkene bag Egelund Madskov (tidl. Happy Food Forest): levende jord, lækker mad og glade mennesker. Deltag i deres arrangementer og lær gennem hænderne om, hvordan vi gøre jorden sundere. Modtag en ugentlig grøntsagskasse eller køb et træ fra planteskolen, der i mange år fremover kan forsyne dig med frugter eller nødder.
Feldskov Have (Sorø): Lille regenerativt jordbrug tæt ved Sorø Sø, der sælger deres grøntsager og æg gennem den økologiske kaffebar Skotte & Stentoft på Sorø Station.
Gartneriet Rødmose (Vejle): Det lille økologiske og biodynamiske gartneri uden for Vejle dyrker grøntsager og holder et væld af husdyr: køer, heste, geder, får og høns. Der skal nemlig være en mangfoldighed af liv på gården. De efterstræber det multifunktionelle landbrug, som ikke kun producerer madvarer, men også løfter opgaver som naturpleje og pædagogiske, rekreative og terapeutiske oplevelser. Det er, som de selv siger, umoderne, og måske netop derfor mere eviggyldigt! Læg vejen forbi og fyld kurven og kroppen med livskraft næste gang, du er i området.
Godis Grønt (Lejre): Jordbruget dyrker økologisk og regenerativt og afsætter deres grøntsager efter såkaldte CSA-principper (Community Supported Agriculture) - altså til medlemmer, der på forhånd har købt en andel i årets høst. Du vælge at få mellem fire og op til tolv friske grøntsager hver uge gennem hele høstsæsonen!
Grantoftegård (Ballerup): Sælger årstidens friske økologiske grønt fra den selvbetjente stadevogn alle ugens dage, hele året rundt. Find et bredt udvalg, som alt sammen dyrkes lokalt på Grantoftegårds grøntsagsmarker.
GrønThy (Mors) er et grøntsagsgartneri, der dyrker bæredygtige, usprøjtede grøntsager, bær og frugter af højeste kvalitet - med respekt for jorden, produktet og mennesket. GrønThy er også et sted for mennesker i afklaringsforløb, hvor fællesskabet styrkes gennem arbejdet i naturen. Her kan du købe lækre, friske råvarer eller deltage i deres hyggelige langbordsmiddage på gården.
Hammersly (Bornholm): Nær Rutsker på det nordlige Bornholm driver Nel, Maya og Laila Hammersly Økojord. De sprøde grønne sager afsættes hovedsageligt gennem en CSA-ordning, og er du ikke blandt de heldige lokale, kan du stikke forbi gårdbutikken eller vejboden. Hold øje her for fremtidige filmvisninger i drivhuset, frivilligarrangementer og andre herligheder.
Helios – det lille gartneri (Ebeltoft): Vega og Katrine dyrker grøntsager og medicinske urter ved Hyllested Skovgårde vha. regenerative metoder, så jorden også kan være et levende sted for planter, dyr og mennesker i fremtiden. Læs om deres Fællesgrønt-ordning og hvordan du kan blive medlem her. Helios – det lille gartneri er også en del af Bondelauget Djursland.
Hjortespringgård (Herlev) tilbyder en abonnementsordning, hvor du som kunde køber en andel i sæsonens grøntsagsproduktion. Hver uge i sæsonen kan du hente friske, nyhøstede grøntsager og blive en del af et lokalt og bæredygtigt fællesskab.
Høsteriet (Hjortshøj): Marie Junker Boesen og resten af holdet bag Høsteriet dyrker grøntsager, urter og blomster på deres lille stykke jord 20 minutter nord for Aarhus – lige ved Andelssamfundet Hjortshøj. Høsteriet arbejder med økologiske og regenerative dyrkningsprincipper, og har siden 2023 været samarbejdsgård hos Andelsgaarde. Køb deres sprøde grøntsager på abonnement eller til markedsdage ved REKO Aarhus.
Jordfryd (Humlebæk) er et jordbrug og et fællesskab. På Hejremarken i Humlebæk dyrker My og Sarah grøntsager og eksperimenterer med de regenerative dyrkningsprincipper. Hos Jordfryd kan du blive medlem og deltage i sæsonens markvandringer, arbejdsdage og arrangementer, mens du i løbet af sæsonen kan købe deres ugentlige grøntkasse til afhentning ved Krogerup Avlsgård i Humlebæk eller ved Grønne Bønner på Nørrebro i København.
Jordkærgård (Silkeborg): Regenerativ økologisk mini-jordbrug nord for Silkeborg, der dyrker grøntsager, urter, frugt og bær til private og erhverv.
Kammergave (Sorø) er et økologisk landbrug og bosted med malkekøer, grøntsager og frugt. Mælken afsættes til Øllingegaard og frugt og grønt til Sorø. Find dem der!
Karl Hennings Bio Grønt (Brande): Bondegården Højbo drives biodynamisk af Karl Henning. Jorden dyrkes med stor respekt og omtanke for livet med fokus på sund jord i balance. Der dyrkes forskellige grøntsager og produceres kød fra græsfodret kvæg. Udvalget er naturligvis bestemt af årstiden. Gårdbutikken har åbent året rundt.
Katrinelunden (Sorø) er en forsøgs- og demostrationsgård, hvor der produceres økologiske frilandsgrise, frilandsgæs, høns, æg, frugter, nødder, grøntsager og geder.
Kiselgården (levering): Det økologiske landbrug på Vestsjælland sælger masser af lækker frugt og grønt, let tilgængeligt via både Aarstiderne og Skagenfood.
Klarskov Frugt (Korsør) er en mindre æble- og pæreplantage ved Storebælt. her findes 17 forskellige sorter, som der laves most, cider, marmelader, is, gin og andet af. Dertil honning. Klarskov Frugt har gennemgået en omlægning til økologi og kan findes på Grønt Marked og andre markeder i københavnsområdet.
Klippingegård (Klippinge) Fjerdegenerationsgård på Stevns, der dyrker et stort udvalg af grøntsager, som dækker både de velkendte og de mere glemte sorter. William, Scott, Albina og Foxie arbejder for at forbedre jordkvaliteten og biodiversiteten på gården, mens de dyrker mad til mennesker. Find deres grøntsager i deres gårdbutik, hos Grønne Bønner eller Byens Landhandel i København.
Kløverlund (Gyrstinge) er et økologisk landbrug med 5 ha jord, hvoraf 1,3 ha er plantet til med valnøddetræer og spisekastanjer. Derudover dyrker de grøntsager til salg og eksperimenterer med regenerative dyrkningsmetoder. Grøntsagerne kan du få via deres grøntsagskasseordning med udlevering i Ringsted, Sorø og på Nørrebro.
Kogsbølle Landhandel (Nyborg) er et mikrolandbrug med fokus på biodiversitet og bæredygtighed. Hver weekend kan du besøge deres stalddørssalg og fylde kurven med friske grøntsager, blomster og meget mere.
Korsmedergaard (Randers) har en økologisk gårdbutik med egne æg, frugter og grønt. Derudover kan du også finde et bredt udvalg af kolonialvarer, brød og frø til haven fra andre dygtige producenter.
Lammehave Økologi (Falster): Økologisk landbrug, der dyrker både korn og grøntsager og også kan tilbyde æg og kød fra deres gårdbutik.
LEBEN (Sorø) er en lille gård, hvor Emil og Karoline dyrker mere end 200 forskellige sorter grøntsager efter regenerative principper for at producere velsmagende og sund mad uden kemikalier og tunge maskiner.
Le Petite Ferme (Ebeltoft): Den lille gård med det franske navn drives af en lille familie med rødder i bl.a. Frankrig. På deres 8 hektar tager de vare på livet over og under jorden med regenerative dyrkningsmetoder. De har frugt- og nøddelund, grøntsagsproduktion, 70 æglæggende økohøns og 10 bistader. Fra maj 2025 kan du finde dem hver første lørdag i måneden til Bondelaugets Grøntmarked ved Maltfabrikken i Ebeltoft.
Lerbjerggård (Melby) er en del af Andelsgaarde. Her dyrker de seje forvaltere Nanna og Christopher sprudlende sprøde grøntsager efter økologiske og regenerative principper. Sving forbi deres idyl af et markhus på Melbyvej 129 eller find dem på Torup Marked for at få fingrene i deres grøntsager!
Læsø Mølle Økologi (Læsø): Mel. Sennep. Grøntsager. Det er hvad, de forsyner lokalbefolkningen med hos Læsø Økologi. Tag forbi og forkæl dig selv, hvis du ferierer eller bor i Kattegat!
Mangholm (Hillerød) er et 48 ha stort økologisk, regenerativt landbrug beliggende midt i den Nordsjællandske natur ved Hillerød. Gården har fokus på en nænsom, alsidig drift med gamle husdyrracer og naturpleje. Mangholm har en omfattende egenproduktion af frugt, grønt, kød, æg og mel med stort fokus på den højeste kvalitet og smag. Produkterne sælges til lokale restauranter og anvendes i gårdens egen restaurant, indrettet i den gamle, ombyggede kostald, der også byder på selskabslokaler, café og gårdbutik.
Madhusets Køkkenhave (Vendsyssel): Mads dyrker økologiske grøntsager efter regenerative principper. Der dyrkes primært til Lønstrup Madhus, men du kan til gengæld få lov at købe lidt med hjem fra madhusets madmarked!
Markværk (Tolstrup) er et lille økologisk grøntsagsgartneri, der dyrker efter regenerative principper. Her kan du møde Anja, som brænder for at skabe en mere lokal og bæredygtig grøntsagsproduktion. Besøg deres vejbod for at købe friske grøntsager og måske få en snak med producenten selv.
Mosegården (Krøjerup): Jordbruget vest for Holbæk drives af Tannie, Linne og et par elever fra Den Regenerative Jordbrugsskole. Her dyrker de grøntsager til deres medlemmer efter økologiske og regenerative principper. Er du interesseret i at blive medlem og forsynet med knaldsprøde grøntsager henover sæsonen, kan du læse mere her.
Munkebjerg Øko Frugtplantage (Børkop): Ved Vejle sælger Bent og Jette frugt, most og andre fristelser i vejboden.
Nabo Farm (Amager) dyrker super friske og smagfulde skud, urter og bladgrønt. De leverer fire gange i ugen på cykel og med nul emballageaffald. Med hydroponik og moderne vækstlys etablere Nabo Farm deres marker i etager, så de med godt håndværk kan dyrke store mængder velsmagende grønt på et meget lille areal.
Naturbruget Tranum (Vendsyssel) er et lille økologisk landbrug, der dyrker en mangfoldighed af grøntsager og kartoffelsorter. Smut forbi Brovst, hvis du er i det nordjyske eller smag deres grønt på flere lokale restauranter.
Oringe Gartneri (Vordingborg) er et lille økologisk gartneri og en socioøkonomisk virksomhed, der dyrker et bredt udvalg af grøntsager og krydderurter, der varierer med årstiden. Ved gartneriet findes også en næsten 70 år gammel æbleplantage, som byder på mange forskellige gamle som nyere æblesorter.
Peters Gartneri (Beder) dyrker grøntsager efter økologiske og regenerative principper og arbejder for at genopbygge frugtbarhed jorden. Du kan enten købe ind i markbutikken eller blive en del af kunde-bonde ordningen. Som kunde-bonde bliver du medejer af sæsonens høst, tager et lokalt ansvar og får mulighed for at yde indflydelse på hvad der skal dyrkes på det årlige info- og inspirationsmøde. Du kan læse meget mere på Gartneriets hjemmeside.
Rabarbergaarden (Nordsjælland): Økologisk, holistisk landbrug, der også rummer en gårdbutik, skolehave og restaurant. De holder tilmed også have- og køkkenkurser på gården. Læs mere om Rabarbergaarden og medstifter Louise Køster, som vi har portrætteret i vores artikelserie Madsystembryder.
Rosilde Højgaard (Nyborg): I gårdbutikken kan du finde friskhøstet grønt og et stort udvalg af mel, korn, drikkevarer, friskbagt brød, slagtervarer og meget andet. Slå et smut forbi næste gang du er i Nyborg.
Rø Jordbrug (Bornholm) er et lille familiedrevet jordbrug på Nordøstbornholm. Jorden og stedet drives med udgangspunkt i økologiske og regenerative metoder, hvor høns i et mobilt hus samt frugttræer danner rammen for deres nyanlagte skovlandbrug. Æggene afsættes primært til lokale restauranter, mens evt. overskud afsættes i egen gårdbutik. Hvis du vil være sikker på at prøve æg og grønt fra stedet, er det muligt at besøge deres glampingtelte eller en af de unikke langbordsmiddage som afholdes henover sommeren.
Seerupgaard (Amager + levering): Sælger deres økologiske grøntsager og andre varer gennem det nytænkte koncept Økoskabet med flere afhentningssteder i København. Du kan også købe efter såkaldte CSA-principper (Community Supported Agriculture) - altså på forhånd købe dig ind på en andel af årets høst, som du derefter løbende afhenter på gården i Dragør gennem høstsæsonen.
Skelleris (Dianalund) er et lille økologisk jordbrug, drevet af Anita og Jesper, der producerer grøntsager og æg fra høns, der bor i mobile hønsehuse og får masser af tid på græs.
Soldug (Ebeltoft): Tre unge landbrugere står for driften af Jordbruget Soldug, som er samarbejdsgård hos Andelsgaarde. Her skyder økologiske hvide asparges, grøntsager, blomster og urter op af jorden. Der leveres til lokale restauranter, mens du som privatkunde kan svinge forbi gårdens aspargeskøleskab for at forsyne dig, når de er i sæson, eller møde Soldug på Bondelaugets Marked i Ebeltoft.
Sommergrønt (Hadsten): Siden 1990 har Sommergrønt været et økologisk frilands- og væksthusgartneri med fokus på lokal afsætning. Sommergrønt dyrker blandt andet til Aarhus-spisestederne Capo og Hærværk, og hvis du kommer forbi Hadsten mellem april og december, har gårdbutikken åbent hver dag fra 10-19.
Stengården (Birkerød): Det økologiske landbrug i Birkerød holder åbent i deres gårdbutik, hvor de sælger grønt, æg og andre lokale varer af høj kvalitet.
Svaneke Grønt (Bornholm): Hos Svaneke Grønt dyrkes og sælges økologiske grøntsager, frugt og bær. Stik forbi Helle og Henriks vejbod hvis du er på solskinsøen, og nyd de friskhøstede godter.
Svanholm Storkollektiv (Hornsherred): Økologisk landbrug med markafgrøder, malkekvæg, grøntsagsproduktion og frugtplantage. Sælger årstidens friske grøntsager, mælk og æg af egen avl fra deres gårdbutik og gennem en række restauranter og forhandlere.
Sydkysthaven (Præstø): Charlotte og Frederik driver til dagligt en økologisk og regenerativ markedshave tæt ved Præstø på Sydsjælland. Her har de en CSA-ordning til private kunder, mens de henover sommeren arrangerer jord-til-bord langbordsmiddage med en lokal kok, som integrerer deres grøntsager og andre lokale produkter i menuen. De sælger også både til restauranter på Sydsjælland og i København.
Søndergård (Stevns): Det økologiske landbrug i Store Heddinge dyrker frugt og grøntsager, holder flere forskellige slags husdyr og sætter en ære i at frembringe madvarer gennem et sundt og mangfoldigt økosystem. Fyld kurven med deres kød, æg, mælk, honning, frugt og grøntsager i gårdbutikken!
Søtoftes Have (Ringsted) er en regenerativ økologisk grøntsagsproduktion drevet af Zenia og Amalie. Her dyrker de omtrent 100 forskellige afgrøder i markedshave-stil og sælger primært til restauranter i København. Du kan også finde deres sprøde grøntsager hos Grønne Bønner på Nørrebro.
Thorslundegaard (Lolland) har åbent i deres gårdbutik hver fredag og lørdag, hvor du kan købe alt fra sæsonens friske grøntsager til hjemmelavede specialiteter som urtesalt og syltede agurker.
Thy Kassen (Thy): Bæredygtig og lokal grønkasse leveret til thyboerne. Højt fokus på nem og grøn hverdag, og som de selv formulerer det: “i en grøntsags tjeneste”. Emballagefrit, sprøjtefrit og lokalt.
Trustrupgård (Syddjurs): I smørhullet mellem Grenå og Ebeltoft ligger Trustrupgård, der udover at levere grøntsager til lokale restauranter som Moment og Molskroen også kan være at finde på markeder i Ebeltoft. Isabel fra gården faciliterer også i ny og næ fermenteringsworkshops og kraut-kurser, ligesom der på gården inviteres til plantesalg og markedsdage.
Under Egen Jordbrug (Præstø) Tobias og Luna dyrker mere end 100 forskellige sorter økologiske grøntsager og urter efter regenerative principper på Oremandsgaard Gods. Køb deres ugentlige grøntsagskasse fra juni til oktober til afhentning på godset eller i Præstø eller tag forbi deres køkkenhavekursus og bliv klar til sæsonen i løbet af foråret!
Under Samme Tag (Møn): Lidt nord for Stege ligger Højagergård, hvor tre familier bor under samme tag. I den 3000m2 markedshave dyrkes der mere end 150 forskellige sorter sprøde, sprøjtefrie grøntsager, som sælges til lokalsamfundet fra april til oktober.
Yduns Have (Samsø): Unge, passionerede landbrugere driver denne gård, som ejes af Jordbrugsfonden Økologisk Samsø og Samsø Økojord. Yduns Have blev kåret som Årets Økolog i 2018 og sælger deres friske grøntsager og æg i den yderst charmerende gårdbutik samt gennem en abonnementsordning (CSA). Her kan lokale støtte gården og til gengæld modtage en ugentlig portion sprødt, nyhøstet grønt.
Ærtebjerg Jordbrug (Grevinge) er en grøntsagsproduktion i Odsherred, der dyrker mange slags grøntsager efter økologiske og regenerative principper. Hvis du er i København, kan du ofte møde Ærtebjerg Jordbrug på Grønt Marked.
Økologiens Have (Odder) er en gård som både har gårdbutik, café, besøgsgård, planteskole og fælleshave, som giver byboere tæt på Aarhus muligheden for at dyrke egne grøntsager i fællesskab med andre. I deres aktivitetskalender kan du holde øje med næste aktivitet såsom klipning af fårene eller et kursus i plantedeling.
Økoskabet (København) er mad- og råvarernes døgnboks. Økoskabet er bare kølet ned og holder en jævn temperatur på omkring 8 grader. Bestil gode råvarer fra udvalgte webshops til økoskabene rundt omkring i København og omegn og afhent lige præcis, når det passer dig.
Østagergaard (Jystrup): Biodynamisk landbrug på Midtsjælland, der også fungerer som den centrale del af institutionen Østagergård, som er et bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud for unge og voksne med nedsat psykisk eller social funktionsevne. I deres gårdbutik kan du finde mel, brød og kalvekød. Slå vejen forbi!

Foto: Molly Grønberg for Madland
Kød, æg og mejerivarer
Birthesminde (Vipperød + levering): Gården på Midtsjælland leverer økologisk grisekød fra dyr, der opdrættes langsomt, går ude hele livet og fodres med bl.a. recirkulerede restprodukter fra ølbrygning. Leveres til døren efter bestilling på deres webshop og kan også købes og afhentes direkte fra gårdbutikken.
Bøgebæk Økologi (Brønderslev): Sælger de fineste øko-æg via stalddørssalg, hvis du befinder dig i det nordjyske.
Copenhagen Goat Milk (Jystrup): Summer og Claus holder geder i et holistisk afgræsningssystem ved deres hyggelige hjem i Jystrup. Gedemælken forvandles til et udvalg af yderst velsmagende, håndlavede oste og gedemælksprodukter i matriklens mikromejeri. Deres oste mm. kan købes i deres egen lille gårdbutik, på Grønt Marked eller udvalgte steder som Omegn & Venner, Bageriet Brød, m.fl.
Dybegaarden Økologi (Herning): Kødproduktion af får og kvæg startet med drømmen om en produktion baseret på dyrevelfærd og metoder, hvor dyrene får lov til at leve så naturligt som muligt. Kødet sælges til private, kontaktinformationer finder du på hjemmesiden.
Enghavegård Osteri (Billum): Osteriet mellem Esbjerg og Varde laver både skønne rødkitoste, og bruger desuden vallen fra produktionen som foder til gårdens fritgående økogrise, der siden bliver til spegepølser, røgvarer og langtidslagrede skinker. Besøg deres osteri og gårdbutik i den smukke Nationalpark Vadehavet, der er perfekt til en gåtur eller picnic.
Farmen (Svebølle): Et skønt sted på Vestsjælland findes en besætning på 40 får, der har masser af plads på foldene og kun fodres med græs, kviste og urter, som allerede findes på markerne. Herfra sælges alskens former for lammeudskæringer i gårdsalg.
Folkets Madhus (Amager + levering): Står for højeste kvalitet slagtervarer - tjek onlineshoppen, hvor du kan få fingre i charcuterie, som mor lavede det, hvis hun havde været gourmetslagter.
Folk & Fæ (Ebeltoft) arbejder på at opbygge naturen gennem helårsgræsning med bevaringsværdige danske geder, får og køer. Folkene i Folk og Fæ driver et naturlandbrug, hvor dyrene og naturen arbejder sammen for en bedre fremtid. For dem er det lige så vigtigt, at dyrene har det godt, som at naturen udvikler sig og giver mere plads til vilde dyr og sjældne planter
Fridalund (Martofte + levering): Økolandbruget på Nordfyn sælger lam, økoænder og gæs over deres webshop, og hvis du er i det fynske, kan du også fat i deres grøntsager i gårdbutikken.
Fuglsøgaard (Hejsager): Tæt ved Haderslev i det sønderjyske lusker der Galloway-kvæg rundt på fredede arealer og udfører naturpleje. De hører til det familiedrevede, økologiske landbrug Fuglsøgaard der er 100% selvforsynende med foder og sætter en ære i at kere sig om livet i, under, på og over jorden. Et ansvarligt sted at forsyne sig med kød, hvis du er på de kanter.
Gothenborg (Them + levering): Fjerkræopdrættet syd for Silkeborg har de seneste år sat ekstra fokus på deres gårdbutik og online websalg, hvor du kan købe noget af det bedste fjerkræ og også brød (til afhentning), lokalt grønt og sågar lækre hjemmelavede retter på frost fra deres eget landkøkken.
Grantoftegård (Ballerup): Det økologiske landbrug sælger grønt fra stadevognen på gården alle ugens dage, hele året rundt ved høflig selvbetjening. Og hvis du er heldig at klikke ind på hjemmesiden, den dag på måneden hvor bestanden af naturplejekvæg er blevet justeret, kan du bestille økologisk oksekød til afhentning på gården.
Hedeagergaard (Ølgod + levering): Den biodynamiske gård i Vestjylland leverer kød og charcuterie af egen avl, samt grønt, ost og andre produkter direkte til døren via deres webshop.
Hegnsholt (Lejre): Det anerkendte landbrug har i mange år produceret nogle af landets bedste æg fra fritgående økohøns, der primært lever af græs og rester fra spisesteder og producenter på Sjælland. Udover æg sælger de desuden kød fra fritgående uldgrise og får, mel, chokolade, saft, sylt, øl og meget mere fra omkringliggende producenter. Tag ud forbi den udvidede gårdbutik og nup eventuelt en kop kaffe og gå en tur på Skjoldungestien rundt om dyrenes folde.
Hindsholm Grisen (Martofte + levering i KBH): Den nordfynske gård leverer kød til en række af landets bedste spisesteder, men sælger også til private fra deres gårdsalg, via deres webshop til levering i København eller på Bondens Marked og Grønt Marked.
Hopballe Mølle (Jelling + levering): Her finder du lækre velfærdskyllinger og en masse andre specialiteter i deres gårdbutik. To gange om ugen leverer de også direkte til din hoveddør.
Hørhaven (Fuglebjerg): Økologisk besøgsgård mellem Slagelse og Næstved, som dyrker klimavenlig permakultur- og skovlandbrug og har dyrevelfærd og biodiversitet i fokus. Sælger farverige, økologiske æg, svinekød og andre lækre sager fra egen og andre lokale gårde og producenter i deres gårdbutik. Og så kan du i øvrigt koble fra og overnatte i deres idylliske og hyggelige bed & breakfast.
Hårbølle Mejeri (Møn) er et lille gårdmejeri på Vestmøn, hvor Per producerer oste og andre mælkeprodukter af egen fåremælk og nabogårdens jersey komælk. De er inspireret af ostehåndværket i særligt Frankrig og Spanien, hvor der værnes om traditionerne og smagen – og det kan mærkes. Få fingrene i deres mejerivarer på mange af landets prisbelønnede restauranter, hos Omegn & Venner i København eller et helt tredje sted.
Klosterhedens Vildt (levering): Modtager i løbet af vildtsæsonen vildt i næsten alle danske afskygninger fra jægere, Naturstyrelsen og jyske godser. Det gælder alt fra krondyr til mindre klovbærende vildt henover vildsvin, mufloner, fasaner, gråænder og -gæs. Køb i deres webbutik med levering til alle brofaste danske øer.
La Treccia (København + levering): Laver helt autentiske og underskønne økologiske italienske oste på dansk mælk i Rødovre. Find deres oste i diverse måltidskasser fra Aarstiderne eller nemlig.com og få dit burrata eller mozzarella-fix.
Langebjerggård (Eskebjerg) er en lille økologisk gård hvor der avles kaniner, kyllinger og lam på friland.
Lejre Mikropølseri: Laver pølser, charcuterie og røgvarer i samarbejde med lokale producenter og slagterier. Du kan både bestille i webshoppen og sågar få fremstillet dit eget charcuterie, hvis du går på jagt.
Lille Randeladegaard (Ebeltoft) producerer blandt andet ost og is af økologisk gedemælk fra egne geder. Familien bag driver også spisestedet LøCroQ på Ebeltoft Havn, hvor menukortet er baseret på råvarer fra egen produktion.
Lystbækgaard (Ulfborg): På den vestjyske hede hyrdes fåreflokken rundt som en del af naturplejen. Kød, uld og uldprodukter sælges i gårdbutikken og på webshoppen. Gården huser også den frivillige Lystbækforening, som laver forskellige kurser og aktiviteter med fokus på at udbrede viden om dyrene og ulden.
Omfaun Landbrug (Dronninglund) har hjemme på engene omkring Dronninglund Slot. Her producerer de græsæg og græskyllinger – opvokset i det fri efter regenerative principper og fodret med 100 % økologisk foder. Hos dem kan du bestille græsæg til Aalborg, Hasseris og Nørresundby – eller købe ved slottet 24/7!
Ost & kos Danmarkskort: er en oversigt over 50 aktive osterier spredt ud over hele Danmark, og langt de fleste sælger direkte fra deres gårde eller online. Find dit nærmeste osteri på og køb lidt godt til dig selv.
Søtoftes Gårdmejeri (Ringsted): Det lille mejeri og regenerative kvægbrug på Vestsjælland producerer vidunderligt nærende og velsmagende mælk, yoghurt og ost fra køer med horn. Deres produkter fås i flere kvalitets- og ansvarsbevidste gårdbutikker og landhandler rundt omkring på Sjælland og i København.
Stengaarden (Birkerød): Har også skønne æg og et mindre udvalg af kød og lækre grøntsager.
Stokmosegård (Nyborg): I Skalkendrup ligger Stokmosegård som har 600 æglæggende høns, en hyldeplantage, geder og grøntsager. I mindre flokke bor hønsene i mobile huse med adgang til massere af grønt som giver den smukke mørke æggeblomme Æggene kan købe i boden på Skalkendrupvej 60 og forhandles også hos Byens Gårdbutik i Svendborg.
Søagergård (Smørum): Et regenerativt småskala jordbrug der sælger æg, grisekød, rå mælk og honning. Alle deres produkter kan købes i deres gårdbutik i Smørum, men findes også på Grønt Marked, hos Rondo, Det Vide Hus, Nørrebro Kolonial, Darcy’s Kaffe og helt sikkert flere andre!
Vores lille gård (Sorø) er et økologisk landbrug, der fremelsker og sælger kød fra fritgående kvæg, grise, høns og ænder. Køb kød derfra via hjemmesiden eller besøg gårdbutikken (hvor du også kan købe æg), der har åbent hver lørdag kl. 10-13.

Foto: Liv Kastrup for Madland
Fisk
Annas fiskekasser (levering): skånsomt fangede fisk leveret til døren, fri for bundtrawl, truede arter og påvirkning af havbunden.
Den Grønne Kutter (København): Stadeholderne i TorvehallerneKBH midt i København lægger vægt på bæredygtigt fanget fisk og arbejder tæt sammen med lokale fiskere, der benytter sig af skånsomme fangstmetoder, når de hiver deres fangst op af havet.
Havnens Fiskehus (Aarhus C): Her finder du faglighed og forståelse for fisk og skaldyr, samt et væld af delikatesser fra fiskeslagteriet, hvor der fremstilles specialudskæringer, fiskepølser og krogmodnede fisk. Hos Havnens Fiskehus får du skånsomt fanget fisk fra velrenommerede leverandører. Præcis som det burde være for alle forhandlere af friske varer, varierer sortimentet efter sæson, vind og vejr.
Kystfisken (Hanstholm + levering): Den nye platform leverer dagens fangst direkte fra hav til hoveddør med fokus på et sæsonpræget udvalg af skånsomt fangede fisk og generel omtanke for vores have. Tilmeld dig deres sms-service og få besked om dagens udvalg, så snart bådene er i havn!
Sømunken (København), en lille fiskepusher på Rantzausgade på Nørrebro, sælger udelukkende fisk i sæson og andre skånsomt fangede godter fra havets skatkammer. Desuden har de et skønt lille udvalg af naturlig vin, der går godt til maritime sager.
P. Clausens Fiskehandel (Aarhus C) kom på alles læber, da de i starten af 2025 stoppede al salg af opdrættet laks og andre burfisk. Fiskehandlerens virale video om den satsede, men nødvendige, beslutning skabte opmærksomhed omkring et stort problem i fiskeribranchen. Kig forbi landets ældste fiskehandel, hvor humøret er højt og fiskedisken er spækket med alt godt fra havet.

Foto: Liv Kastrup for Madland
Brød og bagværk
Aamanns Bageri (København): Aamanns, som ellers er kendt for sit smørrebrød, har nu åbnet bageri i Carlsberg Byen. Her får du friskbagt brød, kager, kaffe fra Ønsk, sandwiches og toast til farten. Alt sammen lavet på gode råvarer.
Hos Alice (Amagerbro) kan du både få en god kop kaffe, et stykke godt bagværk og, når det er sæson for den slags, hjemmelavet is. Alt der bliver langet over disken er lavet af de mest smagfulde råvarer, de gode folk fra Alice har kunnet få fingrene i. Her kan du altid stole på kvaliteten.
Anholt Bageri og Gartneri (Anholt): På øen midt i Kattegat skaber en flok venner store ting ud af det, der allerede er. Her finder du hjemmedyrkede grøntsager, ø-idyl, langbordsmiddage og salg af bagværk gennem vinduet. Kig forbi til en kop kaffe i drivhuset eller køb billet til et pizzaparty, hvis du er på øen.
Aurora (Nørrebro) er et økologisk pop-up bageri, der åbner en gang om måneden hos Juli Pizzaria på Nørrebro. Her kan du nyde surdejsbrød lavet med sæsonens råvarer og fokus på minimering af madspild.
Bageriet Brød (København) på Vesterbro bager økologiske, rustikke brød, laver hjemmelavet is og alskens andre gode sager i et bette hak i væggen på Enghave Plads, hvor de også gerne serverer en god kop kaffe til bagværket.
Bageriet Benji (København) laver et fantastisk udvalg af surdejsgodter og laminerede lækkerier fra deres lille bagerbutik på Nørrebro.
Bake:room (Haderslev) er et mikrobageri, der sælger friskbagt brød og andet bagværk. Et friskt alternativ til det sønderjyske kaffebord - bagt på surdej og økologi.
Berta bageri (Aarhus): Berta blev kåret som Byens Bedste Bager 2024 – med god grund. Her bages der dagligt med mel fra Kornby Mølle, og økologi og kvalitet er i højsædet. Kig forbi Berta, og smag på autentisk og ansvarligt bagværk på århusiansk.
Blød & Sprød (Aarhus C): Midt i det sprudlende kunst- og iværksætterområde, Institut for X, ligger Aarhus’ nok mindste bageri. Rasmus Poulsgaard langer surdejsgodter og andre glutenfyldte salte og søde fristelser ud gennem lugen. Hold øje med deres kanaler og bliv opdateret på kommende bløde og sprøde events.
BreadByKaerup (Aalborg) er et yderst kvalitetsbevidst mikrobageri i Vestbyen, hvor surdejsentusiasten William sælger ud af både sødt og syrligt bagværk til stor begejstring for alle beboere og besøgende.
Café Harepus (Aarhus): Den lille plantebaserede café i Latinerkvarteret har taget navn efter bagermester Harepus fra børnebogen om Dyrene i Hakkebakkeskoven. Harepus byder indenfor til håndlavet bagværk, helt fri for animalske ingredienser.
Collective Bakery (København) forsyner alle Coffee Collectives kaffebarer i København med friskbagt brød og sødt bagværk, mens det også fungerer som selvstændig bagerforretning på Nørrebro. Der bages med dansk økologisk mel og bageriet har derudover et erklæret fokus på at minimere madspild i deres produktion. Spis brød til.
DavidBreadHead (Aarhus) er et bageri med to lokationer i Aarhus C, hvor du kan finde funklende bagværk. Både det helt store surdejsudvalg, glinsende croissanter, pistaciesnegle og meget mere.
Flere Fugle (København) er et bageri, pizza- og naturvinsbar beliggende i Demokrati Garagens baggård i det københavnske Nordvestkvarteret. Her kan du både købe saftigt brød og søde sager med hjem, men altså også komme og hænge ud om aftenen i den hyggelige gård, mens du spiser skøn pizza og drikker levende vin. Og hvis du er interesseret i at gøre de bevingede kunsten efter, er du så heldig, at Flere Fugle også holder bagekurser og workshops.
Franz Brød (Ærøskøbing): Mikrobageri, der langer surdejsbagværk og søde sager over disken. Bageriet er opkaldt efter surdejen Franz, der har sit helt eget liv: Han er lavet på ærøsk vildgær og han spiser god økologisk mel. Han bruger primært sine kræfter på at hæve brødene i mikrobageriet.
Galst Bageri (København) har efter et dårligt hemmeligholdt ophold i Boldklubben Skjolds lokaler i tribunen på Østerbro Stadion åbnet på ny i Lipkesgade, stadig på Østerbro, hvor den tidligere revisor Erik og det unge lyn Peter disker op med velbagt økologisk surdejsbrød og søde sager.
Hart Bageri (København): Den populære bager på Frederiksberg findes nu også på Holmen, Nørrebro, Istedgade, Refshaleøen, Østerbro, Islands Brygge samt i Carlsbergbyen, Kødbyen og flere steder i Indre By – og du kan tilmed bestille deres eftertragtede City Loaf og andet både sødt og salt bagværk til afhentning i en af deres butikker. Du kunne selvfølgelig også bare trisse ind fra gaden af.
Havens Deli (Fur): Først og fremmest et køkken. Dernæst: Mikrobageri, café, langbordsmiddage, catering, m.m. Et sted, hvor alt laves fra bunden med fokus på godt håndværk, kvalitet og smag. Ditte og Rasmus arbejder utrætteligt med økologi, sæson og bæredygtighed som pejlemærker – både i madlavningen og måden stedet drives på.
H.U.G (København) står for helt uden gluten og excellerer i friskbagte glutenfri godter fra bageriet på Østerbro. Ifølge pålidelige, glutenallergiske kilder, laver H.U.G. intet mindre end verdens bedste glutenfri hindbærsnitte.
Høst Bageri (Ringsted) bager med lokale ingredienser i sæson og tilbyder sprødt bagværk lavet med mel fra Quartz Mølle. Kig forbi og stil sulten med deres lækre brød og kager.
Jato Bakery (Amager): Som en søster til Frederiksbergs Ard Bakery er Jato skudt op på Amagerbrogade. Brød- og kagehåndværket udføres i kælderen, og sælges i butikken på gadeplan, der har det smukkeste grønne gulv.
Jumbo Bakery (Aarhus): Holdet bag Jumbo bager med sæsonens råvarer, faglig stolthed og en stor kærlighed til Aarhus. De holder til på to adresser, hvor du kan fylde brødposen med saftige surdejsbrød eller kunstfærdigt konditorhåndværk.
Juno the Bakery (København): Østerbros bagerperle, sælger stadig brød, croissanter og kardemommesnurrer til de store masser, der hver dag samles i lange køer foran den nu lidt større butik.
Kegels Bageri (Lønstrup): I udkanten af altid skønne Lønstrup findes Kegels Bageri. Få stillet din surdejs-sult i weekender mellem 8-12, hvor brødet er friskbagt, eller alle andre dage i brødcontaineren, hvor du kan købe brød på frost.
KOBA Baking Studio (Aarhus C): Gemt væk i en baggård over for den ikoniske Café Paradis i et tidligere vaskehus ligger Koba. Finder du vej til det lille bageri, venter der sprødt og saftigt bagværk indrammet i japansk æstetik og fyldt med masser af smag. Koba arbejder målrettet på at reducere madspild, når de bager med råvarer, der ellers ville være røget i skraldespanden og forvandler dem til lækre kager og bagværk.
Københavns Bageri (Carlsberg Byen): I Københavns nyeste bydel har Anders og Rasmus, der står bag hver deres kvalitetsbageri på hhv. Amagerbro og Nørrebro, nemlig Alice og Benji, slået sig sammen for at åbne et tredje bageri med dyb forankring i de danske bagertraditioner. Her kan du få fingrene i vellavet bagværk af velproducerede råvarer.
Leanders Bageri (Svendborg) er et lille bageri med store værdier. Her bager Kasper og hans dej-lige dedikerede hold både surdejsbrød og søde sager på de bedste økologiske råvarer, oplandet kan byde på. Læg turen forbi i det sydfynske!
Lille Bakery (København): Bageriet og spisestedet på Refshaleøen har åbnet webbutikken Lille Grocery, hvor de tager imod ordre på både mad, bagværk og produkter fra lokale samarbejdsproducenter til afhentning dagen efter bestilling.
Ovnud (Silkeborg) er mikrobageriget i Søhøjlandet, hvor Kate primært i weekenderne og på bestilling bager surdejsbrød af økologisk mel. Så hvis du ligesom Kate er ‘ovnud’ glad for surdej, må du hellere give hende en bestilling, når du er på Silkeborg-egnen.
Rondo (København): Bageri og hæng-ud-sted på Nørrebro. Prøv eventuelt deres frokost foccacia eller en weekendtoast, hvis du er i nærheden.
Samsø Brød (Samsø) producerer melblandinger fra bunden med økologiske og naturligt glutenfrie ingredienser. Charlotte Fenger og Lars Ejbye Mikkelsen arbejder dedikeret på at gøre hjemmebag nemt og tilgængeligt for alle. Besøg dem på Samsø for en smagsprøve.
Skipper Bageri (København) på Østerbrogade 103 er friskt bagværk i gamle lokaler. Her har skiftende bagerforretninger nemlig haft til huse gennem 100 år. Nu til dags hedder bageriet Skipper og forsyner Østerbroborgerne med velbagte brød, kager, wienerbrød og en masse gode produkter fra dygtige producenter; mælk, ost, vin, kaffe, te, chokolade og man kunne blive ved.
Skruens (København Nordvest): Tobias og resten af holdet i det lille bageri i Fuglekvarteret bager med økologisk mel og med cowboyhatten på skrå. I bageriet, der af og til har selvbetjening, kan du også forsyne dig med kaffebønner, honning og andre delikatesser af høj kvalitet.
Svaneke Brød (Bornholm + København) sælger lækkert økologisk bagværk i Svaneke og på Amager, bagt på økologisk mel fra Bornholms Valsemølle.
Tír Bakery (Sjællands Odde) er et bageri dedikeret til gamle, lokale kornsorter, hvor irske Louise, der driver bageriet, kværner korn til pivfrisk mel hver dag inden bagning. Det giver både bedre smag og næringsværdi. Smag selv efter, når du er på de kanter!
Vild Hvede Bageri (Veflinge): På den nordfynske gård, hvor Ingeborg, Emilie og landmanden Bjarne dyrker økologisk mel med regenerative metoder, har Steffen nu åbnet bageri. For naturligvis skal der bages friskt brød med nordfyns friskeste mel direkte fra mikromølleriet! Her udbydes der både sure og søde sager fra ovnen, der grundet frembringelsesmåden, friskheden og den lange hæve tid er godt for såvel munden som maven.
Wild Mikrobageri (Hornbæk): Ved sit åbne køkkenvindue bager Gitte Marie økologiske surdejsgodter til lokalområdets beboere med friskkværnet mel fra områdets jorde. Hun bager faktisk også lidt søde sager. Kig forbi i den korte åbningstid eller sørg for at forudbestille dit bagværk, hvis du er i Hornbæk og omegn.

Foto: Molly Grønberg for Madland
Mel og korn
Aurion (Hjørring + levering), Danmarks ældste økologiske mølleri, sælger via deres webshop korn, mel og bagegrej med levering til døren. Find det også hos diverse forhandlere over hele landet.
Brinkholm (Karise): Foruden græskar og grønne sager dyrker de på Brinkholm korn, som siden males til mel på gårdens mølle og sælges på bl.a. Grønt Marked.
Kornby Mølle (Lynge): Den sjællandske øko-mølle har ikke egen webshop, men sælger deres mange sorter af kvalitetsmel hos bl.a. Lille Bakery, Brandt Bageri og Byens Landhandel.
Kornets Hus (Hjørring) er et oplevelseshus dedikeret til korn og madkultur. Her kan du udforske korneksperimentariet eller fordybe dig i bageværkstedet og lave alt fra pasta til surdejsbrød. Kornets hus er et kulturcenter for både børn, unge og voksne.
Kragegården (Ringe): Møllen på Fyn producerer økologisk mel, som kan købes via deres webshop enten til afhentning eller med levering til døren.
Mejnerts Mølle (Svebølle): Den økologiske mølle på Vestsjælland tilbyder mel, kerner og korn til alle, der elsker fuldkorn og fylde i deres hjemmebag.
Nordsjællands Fællesmølleri (Hundested) sælger fra deres webshop friskmalet mel fra lokale gårde. Find det også hos diverse forhandlere og supermarkeder i området.
Pastariget (Svaneke) er en bornholmsk pastaproducent, der producerer pasta af lokalt dyrket durumhvede og friske danske øko æg. Pastariget eksperimenterer med et væld af pastavarianter lavet på durum, manitoba, rødbede og ramsløg.
Quartz Mølle (Herlufmagle): Her stenkværner Fintan mel af økologiske korn, han selv har frembragt. Gamle såvel som nye sorter og populationer, som er en blanding af et tocifret antal forskellige kornsorter! Og så endda med sit sublimt flotte, gode gamle gedigne maskineri, som han selv har bygget. Altid fuldstændig friskkværnet.
Samsø Brød (Samsø) producerer melblandinger fra bunden med økologiske og naturligt glutenfrie ingredienser. Charlotte og Lars arbejder dedikeret på at gøre hjemmebag nemt og tilgængeligt for alle. Besøg dem på Samsø for en smagsprøve.
Samsø Mel (Brundby): Samsø Mel fremstiller økologisk, stenkværnet mel af korn dyrket på egne marker – præcis som i gamle dage. Deres mel er et levende og sundt økologisk produkt med en fyldig smag. Smag selv på sagerne hos de mange restauranter på øen, der bager med Samsø Mel eller find en af deres forhandlere nær dig, så du selv kan bage og smage.
Skærtoft Mølle (Als): Den sønderjyske producent sælger og sender økologisk kvalitetsmel til hele Danmark. Find det også hos forhandlere over hele landet.
Uldum Mølle er en af landets få tilbageværende møller, der rummer både museum og gårdbutik. Møllen maler udelukkende på gammeldags stenkværne, og har været i drift siden 1895. Alle butikkens melprodukter er økologiske, og udvalget består blandt andet af en bred vifte af meltyper, kerner, flager og gryn.
Vester Hedegaard (Pandrup) sælger økologisk kvalitetsmel fra egen kværn, hvis du kommer et smut forbi Nordjylland – eller gennem deres webbutik.
Vild Hvede (Veflinge) dyrker økologisk korn og kværner mel deraf på Nordfyn. Køb deres mel i gårdbutikken, hos Café Sølle i Odense eller i Byens Landhandel i København – du kan forresten også få det tilsendt, hvis du sender dem en høflig mail.
Quartz Mølle (Herlufmagle): Her stenkværner Fintan mel af økologiske korn, han selv har frembragt. Gamle såvel som nye sorter og populationer, som er en blanding af et tocifret antal forskellige kornsorter! Og så endda med sit sublimt flotte, gode gamle gedigne maskineri, som han selv har bygget. Altid fuldstændig friskkværnet.


Foto: Liv Kastrup for Madland
Øl, vin og cider
Barfod Vin (Røsnæs + levering) sælger prisvindende flasker fra deres druer dyrket i Røsnæs’ unikke klima.
BRØL (København) er et cirkulært bryggeri i hovedstadsområdet. Her brygger Saimon, Michael og Nelly et stærkt udvalg af smagfulde og livlige økologiske øl på overskydende brød fra nærliggende bagerier. Knap en op og brøl med: Vi vil have et cirkulært madsystem! Læs mere om BRØL og stifter Saimon Skurichin, som vi har portrætteret i vores artikelserie Madsystembryder her.
Budō Vin Naturel (København) har et velkurateret udvalg af økologisk og biodynamisk producerede vine og øl i skønne rammer på Vesterbrogade. Alex og Hang, der står bag butikken, har begge arbejdet med biodynamiske vinbønder i Frankrig, hvorfor det ligger dem meget på sinde at føre vine til København fra vinmagere, der udviser stor respekt for deres omgivelser og deres druer, naturligvis.
Bøgedal (Vejle + levering): Her brygger Gitte og Casper håndbrygget øl, der er blandt de bedste i Danmark. Øllet brygges med respekt for omgivelserne og ikke mindst traditionerne. Her bruges fx ikke pumper, men kun hejseværk, når øllet skal flyttes fra kar til kar. De bruger mestendels økologisk korn til deres bryg, mens masken fodres til deres køer. Cirkulariteten har de heller ikke glemt.
Cold Hand Winery (Læsten + levering) holder fingrene fra druerne, og laver i stedet vine, hedvine og au de vie på nordiske frugter og bær, som bliver exceptionelt gode i det danske klima.
Copenhagen Winery (København + levering) brygger dansk frugtvin, cider og spiritus, som kan købes i deres webshop.
Dry & Bitter Brewing (Gørløse) brygger øl i høj kvalitet og bedste futuristiske rock ‘n’ roll-stil. De sender hjertens gerne øl til hele landet, hvis du bestiller via deres webbutik.
Ebeltoft Gårdbryggeri (Ebeltoft) brygger et væld af forskellige, altid interessante øl og har tilmed også et udvalg af hjemmelavet sodavand. Bryggeriets gårdcafé og butik afholder også forskellige arrangementer og smagninger gennem året.
Farendløse Mosteri (Ringsted) sælger utroligt lækker og livskraftig æblemost og cider, som kan købes på gården eller hos Byens Landhandel i København.
Garbolund (Helsinge + levering) dyrker økologiske vindruer, som de laver om til ren, naturlig vin i eget vineri. Køb via webbutikken eller slå vejen forbi – vinbaren, caféen og gårdbutikken har åbent fra april til og med oktober.
Gerbola Vin (København + levering) drives af Magnus, der både importerer og sælger spontangærede vine fra usprøjtede marker i sin butik på grænsen mellem Vesterbro, Frederiksberg og Valby. Du kan også købe ind via webbutikken og få både abonnements- eller smagekasser, hvis du har lyst.
Graanakke Vin (Balka, Bornholm): Her får du intet mindre end Bornholmsk naturvin på håndhøstede druer, der er modnet på solskinsøen. Intet tilføjet, intet fjernet.
Mariendal Mosteri (Grenå) producerer økologisk æblemost, æbleisvin, æblecider og vine på druer fra foden af Mols bjerge. Her er der fokus på miljøhensyn og samarbejde med andre lokale kræfter – nøjagtig som vi bedst kender Djursland.
Herslev Bryghus er et økologisk gårdbryggeri ved Roskilde Fjord. Hos Herslev nytænkes og brygges et væld af velsmagende øl, der både kan findes på barer og i supermarkeder rundt omkring i det danske land. Og befinder du dig lidt uden for Roskilde, kan du slå et smut forbi deres ølbar og spisehus Øl & Mad og nyde en kold eller flere.
Kihoskh (København + levering) har en webshop med specialøl for dig, der ikke bor om hjørnet fra Sdr. Boulevard. Den Vesterbroske kolonial har som altid åbent fra tidlig morgen til sent og sælger både bagværk fra Bageriet Brød, salater, snacks plus smal litteratur, gamle tegneserier, skæve magasiner, spil og herlige dimser og dutter.
Mjødgård (Dalby + levering): Mjøddrikkere kan få fingre i den gyldne drik online hos mikrobryggeriet fra Stevns.
Nagelsbjerg (Ringsted + levering) sørger for sprød, dansk æblevin til cider-tørstige typer.
Nr. 30 (København): Vinbaren på Nansensgade har fået vokseværk og har også åbnet en lille hyggelig butik. Lad dig ikke skræmme af den beskedne størrelse - ejerne er vaskeægte samlere og gemmer på en vinkælder med sjældne druer, skæve årgange og nogle af de største naturlige kultvine.
Omada Wine (København) ligger på Østerbro og kuraterer et herligt udvalg af naturvine til både private og professionelle. Og så har de tilmed også lidt delikatesser, du kan købe med.
Pissego Øl (Aarhus): Det Aarhus-baserede mikrobryggeri har velsmagende og charmerende øller med navne som Copacabajer, Smækkyst og Brun Passion på hanerne. Holdet af humleentusiaster bag Pissego øl sætter en dyd i at bringe smag og humør ud til folket. Dåserne kan findes hos forhandlere i Aarhus og omegn.
Pompette (København): Vinbaren på Nørrebro sælger masser af gode dråber til konsum på stedet såvel som derhjemme.
Pulp Wine (København) lå tidligere i Valby, men holder nu til i Indre By. Pulp Wine er en dedikeret kvalitetsvinforhandler med fokus på naturlige og økologiske vine. Priserne er sympatiske og åbningstiderne lange.
RenSaft (Samsø) er et vaskeægte vineventyr, lige midt i Kattegat. Jorden ejes af jordbrugsfonden Samsø Økojord og drives af tre partnere. RenSaft er sat i verden for at dyrke og producere frugtvin, cider, safte, øl, spiritus og ikke mindst vin på Samsø. Altsammen så naturligt som muligt og uden tilsætning.
Rødder&Vin (København) forhandler vin på Nørrebro, hvor de har et skiftende udvalg af naturlige vine og lige ind ad nabo døren, finder du deres bar, hvor du kan nyde hele flasken eller nøjes med at smage et glas. Der tilbydes gratis CO2-venlig cykel levering gennem webshoppen.
Skærsøgaard (Kolding + levering) er Danmarks første vingård og har både hvide, røde og mousserende i deres webshop.
Sjask (Lystrup): Hos Sjask brygges der med minimal intervention, når æbler, bær og vindruer høstet fra Aarhus og Djursland forvandles naturvin, frugtvin og cider. Kig forbi Sjaskeriet, bestil flasker hjem fra hjemmesiden eller smag på dråberne hos kulturhuset Palmehaven, der er en del af Institut for X i Aarhus.
Slowburn (Albertslund + levering), det unge medarbejderejede mikrobryggeri i Albertslund laver et stort udvalg af brusende øl, som de sælger gennem deres webbutik.
Terroiristen (København + levering) er en vinbar og -butik på Jægersborggade, som fokuserer på vaskeægte, terroirpræget vin. Vin, der er fremstillet i overensstemmelse med gode, gamle traditioner, som afspejler de omgivelser, vinstokkene har vokset i. Vin, som er fremstillet af økologisk eller biodynamisk dyrkede druer, uden brug af kulturgær, uden filtrering og ofte uden temperaturkontrol under gæringsprocessen. Vin, som lever! Stefan og det utroligt kyndige hold bag Terroiristen har en særlig kærlighed til vinene fra Italien, Slovenien, Ungarn, Slovakiet, Serbien, Tjekkiet, Bulgarien, Østrig, Tyskland, Frankrig og Chile. De har også en internetbutik, du kan gå amok i her.
Vejrhøj Vingård (Fårevejle): Pensionisterne Nina og Niels laver rigtig god og interessant økologisk vin med udsigt ud over Sejrøbugten – et af Danmarks smukkeste og bedste steder til vinproduktion!
Vexebo Vin (Fredensborg) er en dansk, økologisk vin- og ciderproducent, der har været i gang siden 2007. Hos Daniel kan du få interessant og velsmagende dansk vin. Produceret ansvarligt og i flere forskellige farver. Kan fås rundt omkring i (op)landets gård- og vinbutikker.
Vin Super Naturel (København + levering): Den københavnske naturvinpusher leverer til døren ikke bare i Danmark, men også til stort set hele resten af verden. Udover druesaft sælger de også merchandise som hættetrøjer, festlige vinstoppere og proptrækkere lavet i samarbejde med vinproducenterne.
Volatil (København + levering) på Vesterbro har et bredt udvalg af naturlige vine. Du kan sågar oprette et vin-abonnement på 3, 6 eller 9 flasker, som bliver leveret hjem til døren hver måned.
Vin de Table (København + levering): Den lille vinbutik i Københavns Nordvest-kvarter har fokus på vin, der er dyrket økologisk eller biodynamisk. De leverer naturvine og smagekasser til døren i hele hovedstaden. Prøv fx deres weekend-pakke!
Æblefald (Aarhus C + levering) laver cider og vin af århusianske haveæbler. De gyldne æbledråber modnes på tønder og med hjælp fra oxidationsprocesser og tid, kalder Æblefald alt det bedste frem i æblet. Resultatet af håndværket kan smages på restauranter flere steder i landet og sælges også hos udvalgte vinhandlere i Aarhus og København.
Æblerov Cider (Svinninge + levering) laver skøn, vild og ukontrolleret cider, som kan købes gennem deres nye webbutik eller hos diverse drikkevare-forhandlere!
Økologisk Vinimport (Svendborg) importerer økologiske og biodynamiske vine fra Spanien. Derudover importerer Klaus også økologisk ekstra jomfru olivenolie, gourmetkonserves og sortfodsskinke. Hele herligheden kan findes i Danmarks måske mindste vinbutik på Møllergade 72 i Svendborg.

Foto: Liv Kastrup for Madland
Te og kaffe
Birk Kaffe (Aarhus C): Kaffebaren, der er en del af Birk Interiør, serverer lækker, velbrygget kaffe med bønner fra det lokale aarhusianske risteri, Mood. Du kan også få matcha, te fra Sings Tehus samt boller og kager fra byens bedste bager – alt sammen lavet på økologiske råvarer.
Bottega Luigia (København): Den lille familieejede butik har et stort udvalg af kaffe og te på deres webshop. Bestillinger er klar til afhentning samme dag i butikken, men de sender også til hele landet.
Coffee Collective (København + Frederiksberg): Få dit kvalitetskoffein-fix to-stay eller to-go på Jægersborggade, Godthåbsvej, Sankt Hans Torv, i Bernikowgården, TorvehallerneKBH, Telefonkiosken ved Nørreport eller i Collective Bakery på Nørrebrogade i København. Bønnerne kan i øvrigt købes med hjem til hjemmebryg, ligesom du kan købe og abonnere på bønner direkte fra deres hjemmeside.
Det Vide Hus i hjertet af København agerer takeaway spot for kaffe, men har også æg fra Hegnsholt, mælk fra Søtofte mm. Deres egne kager, andre bagte søde sager og hjemmelavede is er også himmelske.
Darcy’s Kaffe på Nørrebro i København er et solidt bud på godt bagværk og god kaffe – og så serverer de tilmed også lidt til den lille sult. Befinder du dig på Sønder Boulevard på Vesterbro, eller kalder kaffetørsten efter en kunstoplevelse på Copenhagen Contemporary, står Darcy også klar på disse lokationer.
Gallo Kaffebaren (Aarhus C): Gallo Kaffebar serverer lækker kaffe på Nørre Allé 30. Kaffebaren drives af folk i løntilskud og af frivillige, så når du køber din kaffe hos Gallo, støtter du også foredrag og oplysning om psykisk sårbarhed.
Holy Bean (Aarup + levering) er et lille dansk risteri med en herlig webshop, hvor du kan få bønner ristet med fokus på håndværk og bæredygtighed. Hvis ikke du orker at brygge din mokka selv, så sving forbi Arrebo ved Den Sorte Plads på Nørrebro i København, der bruger de hellige bønner.
Impact Roasters (København + levering), der er specialiseret i afrikansk kaffe sælger et stort udvalg af både bønner og udstyr via deres webbutik, ligesom deres kaffebar ved Langgade Station i Valby også holder åbent for salg af både bønner og færdigbrygget kaffe – kommer du jævnligt forbi, kan du kan få et klippekort med rabat på de næste 10 kopper kaffe.
Kalles Kaffes økologiske kaffevogne kører parade rundt i København og omegn til diverse events. Derudover sælger de gode, økologiske kaffebønner – både hele og kværnede – via deres helt egen webbutik.
Kontra Coffee (København + levering) sender kaffebønner af høj kvalitet ud til både kontorer og restauranter og private kontorer.
Lige om Hjørnet (Aarhus C): Kaffebar med stamstedspotentiale, hvis du har hang til friskbrygget kaffe og saftigt bagværk på en charmerende lokation. Unge kræfter driver stedet, der også af og til byder på arrangementer som naturvinssmagning og koncerter på pladsen foran cafeen.
Monk Coffee (Aarhus Ø): Monk er stedet, hvis du befinder dig på Aarhus Ø og bliver ramt af et akut behov for økologisk kaffe, surdejsbrød eller en saftig croissant. I lokalerne på kajen serveres der godt håndværk og gode råvarer indrammet i labert lysindfald.
Prolog (København): Den prisvindende kaffebar slynger varm mørk væske over disken fra deres lille biks i Kødbyen i København.
Skotte & Stentoft er en lille økologisk kaffebar beliggende på Sorø Station. Er du i nærheden så slå et smut forbi til en kop kaffe, et stykke hjemmebag eller tag nogle æg fra Feldskov Have med hjem.
Sydhavnskaffe (Aarhus C): Skaberne af Sydhavnskaffe synes, at danskere, som et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden, har et stort ansvar for at blive mere bevidste om kaffen, vi drikker. Derfor importerer og sælger de ansvarligt producerede bønner, som du kan nyde friskristede i din morgenkaffe med en øget bevidsthed og omtanke for de mennesker og den natur, der er en del af produktionskæden.
Søborg Kaffehus serverer morgenmad, frokost, kaffe, kage og hyggelig stemning. Alt sammen 100% økologisk. Herligt.

Foto: Madland
Spiritus og cocktails
Aeris (København + levering) laver pre-mixed cocktails på glasflasker. Og efter du har slubret det potente indhold i dig, kan du bestille et refill på deres hjemmeside.
Anholt Gin laver prisvindende dansk gin, der afspejler terroiret på den smukke danske ø.
Bullseye Spirits (Rønde): Det familieejede destilleri på Djursland har med deres økologiske serie ‘Gin Heroes’ hentet inspiration og urter fra de danske nationalparker. Lad dig begejstre af de udvalgte smage af Kongernes Nordsjælland, Skjoldungernes Land, Thy, Vadehavet og selvfølgelig lokale Mols Bjerge.
Den Sidste Dråbe (København) har en bred vifte af fortryllende dråber, som de med fordel kan sende til alle afkroge af landet. I København tilbyder de CO2-venlig cykellevering samme dag, hvis bestillingen afgives inden kl. 12.
Destillatoriet (Frederikshavn): Under skønne navne som Blåtorn, Nørrejydske Dry og Løvetand Gin destillerer Destillatoriet en række forskellige ginner på en base af økologiske råvarer. Håndværk og kvalitet er den simple opskrift bag dråberne på de smukke flasker.
Force Majeure (Aarhus) er en spiritusforhandler og bar i Aarhus. Med mottoet “drink better” har de fokus på kvaliteten frem for kvantiteten, den gode smagsoplevelse og det at kunne tage et veloplyst valg angående spiritus. Spiritus har hovedrollen, men du kan også finde lidt øl, dansk frugtvin og alkoholfrie alternativer, alt sammen nøje udvalgt. Hvis du ikke befinder dig i nærheden, kan du i mellemtiden nyde synet af deres smukke drinks på Instagram. Filialen Hella på Aarhus Ø er bestemt også værd at tjekke ud.
Local Spirits (København + levering) forhandler lokalt produceret spiritus B2B. Hvis du ikke handler ind som virksomhed, kan du stadig besøge hjemmesiden og opdage nye små producenter, du ikke kendte i forvejen.
Lowlands (Stauning) destillerer forskellige typer spiritus. De startede med kun at producere snaps, men har gennem tiden også fået skabt en ny slags spiritus, som ikke lader sig defininere inden for grænserne for den typiske spiritus, vi kender. Solitary Spirit, kalder de den. Her har d’herrer bag helt frie hænder til at lege med korntyper, -sorter og hvad dælen, de ellers kunne forestille sig. Snapse, likører og Solitary Spirits forhandles i webshoppen, men kan også findes hos en række forhandlere i hele landet.
Radius Distillery (Præstø) producerer forskellige slags spiritus med fokus på gode råvarer og respekt for det veludførte håndværk. De laver blandt andet spiritus på egne æbler fra deres økologiske plantage på Oremandsgaard Gods.
Thy Whiskey Distillery (Thy) producerer whiskey af gamle nordiske kornsorter, dyrket på gårdens egne marker. Hver tapning af whiskyen er begrænset og forhandles i webshoppen, men kan også findes hos en række forhandlere i hele landet.
Ulmus Craft Cocktails (Aarhus C): Holdet bag Ulmus sanker skånsomt vilde urter og planter fra skove, enge og kystområder i det jyske landskab. Herefter fragtes naturens gaver til Aarhus, hvor produktionen af forskellige typer spiritus går i gang. Smag på varerne, når Ulmus tager ud med cocktailcatering, eller meld dig til en af deres sanketure på hjemmesiden.
Vintre Møller Destilleri (Lejre) ligger tæt ved nogle af Danmarks ældste møller og producerer økologisk gin og vodka af lokale råvarer og vand fra egen kilde.
Wild Distillery laver økologisk gin og vodka på Bornholm. Find skønne økodråber i deres sortiment, og bland en skøn drink med smag af solskinsø.
West Jysk Smag sælger deres egne frugt- og bærlikører og eddiker online. Og så har folkene bag lagt en masse gode opskrifter på cocktails med likør op her.

Foto: Liv Kastrup for Madland
Det uden alkohol
Ebeltoft Gårdbryggeri (Ebeltoft): Ud over et væld af øl, laves der også sodavand på gårdbryggeriet. Forfrisk krop og sjæl med læskende rababersodavand, siciliansk citronbrus eller en af de andre varianter. Bryggeriets gårdcafé og butik afholder også forskellige arrangementer og smagninger gennem året.
Fejø Mosteri (Fejø) er et regenerativt mosteri med en stor kærlighed til mad, der smager, og en vision om et retfærdigt fødevaresystem. Besøg deres vejbod eller bestil en omgang af deres fantastiske æbler.
Farendløse Mosteri (Ringsted) er et regenerativt producentfællesskab. Her produceres most, cider og grøntsager, mens du til rette tid på året også kan få mostet dine egne æbler. Farendløse Mosteri huser også Den Regenerative Jordbrugsskole. Find fx deres most og cider i Byens Landhandel.
Kombucha Time fermenterer te til boblende kombucha i forskellige smagsvarianter. Du kan få deres kombucha i både 500 og 250 ml flasker, så du kan nyde den sur-søde drik på farten eller som alternativ til en flaske- eller dåsebajer. Find dem her!
Krogsholm Frugt (Rønne): Her bruges der kun håndplukkede, usprøjtede, solmodne æbler fra egen plantage, når der fremstilles æblemost, andre frugtdrikke og marmelade. Æblemosten fremstilles på Krogsholms eget gårdmosteri. Simpelt, skønt, saftigt! Bornholm, Bornholm, Bornholm!
København Kombucha brygger boblende læskedrik med smag af nordiske blomster. Et godt alkoholfrit alternativ til mousserende vin. Køb f.eks ind via deres webbutik.
Mariendal Mosteri (Grenå): Her ryger skønne æbler en tur gennem mosteriet og kommer ud på den anden side som frisk og smagfuld most. På ægte djurslandsk manér er produktionen økologisk, og der er fokus på miljøhensyn og samarbejde med andre lokale kræfter.
MURI laver delikate og smagfulde alternativer til vin i både stille og boblende form. Det gør de ved hjælp af en masse forskelligartede fermenterede væsker, urter og blomster fundet rundt om i det danske land, som de blander sammen til deres “blends”. Læs meget mere lige her!
Quench & Tickle fremstiller cocktails på dåse i nytænkende og interessante smagsvarianter. Hos dem kan du finde smagsgivere, du yderst sjældent ville finde i cocktails andetsteds – f.eks. citrongræs, hyben eller kardemomme, for bare at nævne nogle få. Nup en nem og velsmagende Q&T-cocktail fra hylder i hele landet – det kunne være hos Kihoskh, Holy Fridge eller Nabo Kiosk.
Table Ferments (Amager) brygger frugtig kombucha på smukke og appetitvækkende flasker, som til tider kan fås på Grønt Marked.
TeeDawn (Holte) har specialiseret sig i at brygge øl og vin med lav eller helt uden alkoholprocent. De har et væld af muligheder til den sobre øldrikker. Find dem hos diverse forhandlere landet over eller direkte i webbutikken.
Æbleland (Lejre) er en lille familievirksomhed, der producerer skøn alkoholfri æblebrus lavet på regenerativt frembragte æbler fra lokale frugtavlere. Med deres virke vil de være med til at løfte den regenerative bevægelse og særligt give dennes frugtavlere én aftager mere til deres saftige frugter – og arbejde respekt- og smagfuldt videre med dem.

Foto: Liv Kastrup for Madland
Specialvarer
Herunder finder du links til delikatesser, specialvarer og andet godt til køkkenskabe- og skuffer.
Anker Chokolade (København + levering) kan stille enhver choko-fanatikers sult med deres håndlavede stykker og konfekt. De kan findes både på Nørrebro og Vesterbro i København og sender desuden søde pakker ud i hele landet.
Bornholmer Hampen (Rønne): På Bornholm ligger en økologisk hampplantage, der producerer industrihamp, som er en forædlet hamp. Det vil sige, at det igen er muligt at dyrke hampen på legal vis og udnytte alle hampens potentialer. De producerer hampete, hampefrøolie, hampemel og hudplejeprodukter baseret på økologisk hampefrøolie.
Dansk Camelina (Stenille) producerer økologisk, koldpresset og ufiltreret camelinaolie til brug i mad og madlavning. Camelina er på dansk også kendt som sæddodder eller falsk hør og forveksles til tider med raps, da begge planter har gule blomster og er en del af samme plantefamilie (Brassicaceae eller Korsblomstfamilien). Camelina er en gammel kulturplante, der tidligere har været dyrket vidt og bredt i Danmark. Køb her!
Cphseasonalfoods (København) får høsten til at række langt, når de laver syltevarer, chutney, marmelader med mere. Find dem på Grønt Marked skiftende steder i København fra maj til december, hvis du vil have fingrene i deres gode sager.
Højbodal Honning (Stenlille) Bent koldtapper den fineste danske honning fra sine sunde bifamilier, der allernådigst forsyner ham (og os) med det flydende guld. Du kan købe honningen direkte hos Bent i Stenlille mellem Sorø og Holbæk.
HØSTET (Nexø) producerer et hav af havtorn-produkter; fra sirup, marmelader og juice til te af havtornblade. De kernesunde bær høstes i den økologiske plantage, hvor du også kan melde dig til en rundvisning.
MikroHaps (Aalborg + levering): Sørger for at det såre simpelt at få smagfuldt, næringsrigt og økologisk mikrogrønt – om du vil dyrke det selv eller få det leveret friskhøstet i Aalborg-området. For Sebastian leverer ikke kun, han sælger også dyrk-selv-kits og frø, så du kan høste dit eget økologiske mikrogrønt derhjemme.
Mold (Bornholm): Er et lille virke, der springer af den bornholmske muld med fokus på lokal og giftfri grønt og frugt samt sund fornuft. Prøv deres hotsauces, der f.eks. kan købes hos Flor Deli i Svaneke.
Oliviers & Co. (København) er et mekka for olivenolie-aficionados og sælger også et væld af andre skønne specialvarer fra ordentlige producenter i en af deres butikker på Frederiksberg og i Torvehallerne. Hvis ikke du er i det københavnske, kan der bestilles via deres webshop.
Pasta Principato producerer frisk, økologisk pasta med passion for det traditionelle håndværk. Lokale, danske råvarer tilsat italiensk snilde. Pastaen sælges på frost for at undgå tilsætningsstoffer og forlænge holdbarheden på det friske produkt.
Reduced (København): Af sidestrømmene fra fødevareproduktionen fremstiller Reduced fonder, koncentrater, supper og saucer. Overskudsprodukter som æbleskrog, pensionerede æglæggende høns, strandkrabber, knækkede ris og linser samt andensorteringsgrøntsager gennemgår en fermenteringsproces, der bringer de intense smage frem. Reduced sælger både til industri og private gennem forhandlere landet over.
RØRT (København) er eksperter i noget vi alle holder af: pålægssalater. De tør nytænke klassikeren ved at insistere på økologiske råvarer, nye smage og henvise mayonnaisen til en birolle. Tril forbi deres stand i TorvehallerneKBH til en håndmad eller tre med friskrørte salater på toppen eller køb en bøtte med hjem, hvis sulten først melder sig senere.
Ærø Tang producerer smagfulde saucer med masser af dybde til brug i madlavningen af tang fra det omkringliggende hav. Alle produkter er håndlavet på Ærø.
[…] af bælgfrugternes værdikæde og senest vores store opdatering af en af landets grundigste guides til lokale producenter og forhandlere med mere end 150 anbefalinger fordelt over hele […]
[…] Find Køb lokalt-guiden her. […]
[…] Slow Food Danmark er en del af Madland Koalitioner, og alle de præmierede er selvfølgelig en del af Madland Guide Køb lokalt. […]
[…] du vild med svin, så brug din købekraft fx hos Hindsholmgrisen, hvor fotoet er fra. I vores Madland Guide til at købe lokalt tipper vi til flere mindre […]
Comments are closed.